9 συμβουλές για τον λαχανόκηπο τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος είναι πάντα ο πιο ζεστός μήνας του χρόνου και με τη ζέστη έρχεται μια ολόκληρη ποικιλία εργασιών στον κήπο. Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές κηπουρικής για τον Αύγουστο που θα σας κάνουν να συνεχίσετε και να μεγιστοποιήσετε τον χρόνο σας στον κήπο εκείνες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Μέχρι στιγμής στη χρονιά ανάπτυξης, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας έχει αφιερώσει στην περιποίηση του εδάφους, των σπόρων, των φυτών και των φυτών, γαλουχώντας τα έτσι ώστε να σας ανταμείψουν με πολλά λαχανικά από τον λαχανόκηπο.

Αυτό το μήνα θα παρατηρήσετε μια ευδιάκριτη αλλαγή στο είδος της εργασίας που θα σας ζητήσει ο κήπος σας. Οι μέρες του Αυγούστου θα περάσουν μαζεύοντας, μαγειρεύοντας και συντηρώντας τα πλούσια δώρα του κήπου.

1) Ποτίστε τον λαχανόκηπο

Το πότισμα του κήπου είναι ίσως η πρώτη δουλειά με ζεστό καιρό που έρχεται στο μυαλό, γιατί χωρίς νερό οι καλλιέργειές σας θα αποτύχουν γρήγορα. Ωστόσο, το πότισμα θα είναι απαραίτητο μόνο σε εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καιρό. Τα λαχανικά σας ωριμάζουν τώρα και δεν χρειάζονται τόσο πολύ νερό όσο τους προηγούμενους μήνες όσο μεγάλωναν τα φρούτα.

Εάν έχετε ένα εξαιρετικά ξηρό καλοκαίρι, ποτίστε μουλιάζοντας καλά το χώμα για περίπου 20 λεπτά και κάντε αυτό κάθε 3 ή 4 ημέρες. Ένας ελαφρύς ψεκασμός θα αγγίξει μόνο την κορυφή του εδάφους και θα στεγνώσει γρήγορα.

2) Γυρίστε τον κομποστοποιητή σας

Μια άλλη δουλειά στον λαχανόκηπο με ζεστό καιρό θα ήταν να γυρίσετε τον κάδο κομποστοποίησης. Στην ιδανική περίπτωση, έχετε 3 κάδους. Θα πρέπει να προσθέσετε υπολείμματα κουζίνας, υπολείμματα αυλής και άλλα “σκουπίδια” στο πρώτο, γυρίζοντάς το στο δεύτερο όταν έχει χάσει περίπου το 50% του όγκου του και γυρνώντας το πίσω στο τρίτο όταν έχασε επίσης το μισό του όγκου του.

3) Προσοχή σε ασθένειες και παράσιτα

Φυσικά, τα παράσιτα συνοδεύονται από ζεστό καιρό και οι πεταλούδες γεννούν περισσότερα αυγά αυτόν τον μήνα από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, επομένως να είστε προσεκτικοί όταν ελέγχετε τα φύλλα για αυγά ή κάμπιες. Επίσης, προσέξτε αυτές τις αφίδες και ψεκάστε τις με διάλυμα σαπουνιού εάν ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Εάν τα φασόλια σας έχουν μολυνθεί έντονα από μαύρες μύγες, απλά κόψτε την άκρη που αναπτύσσεται στο σημείο που συγκεντρώνονται και πετάξτε τα.

Οι παγίδες μπύρας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τους γυμνοσάλιαγκες, αλλά μια αποτελεσματική παγίδα μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε σούπα γυμνοσάλιαγκων, επομένως αδειάζετε συχνά και προσθέτετε φρέσκια μπύρα.

4) Λιπάνετε τον Αύγουστο

Αυτό το μήνα θα πρέπει να ταΐζετε φυτά με μεγάλους καρπούς. Οι ντομάτες πρέπει να παράγουν άφθονα φρούτα αυτόν τον μήνα. Δώστε τους λίγη υγρή ντομάτα ή τσάι comfrey. Είναι καλά όχι μόνο για τις ντομάτες, αλλά και για τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια (κολοκυθάκια), τα κολοκυθάκια και τις κολοκύθες.

5) Φροντίστε τα λαχανικά σας

Οι ντομάτες θα πρέπει να σταματήσουν τώρα, ώστε οι καρποί να έχουν χρόνο να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν. Απλώς κόψτε το άκρο ανάπτυξης και συνεχίστε να τσιμπάτε τα κορόιδα, έτσι όλη η ενέργεια που έχουν θα πάει στα φρούτα.

Τα φασόλια Runner θα πρέπει επίσης να βρίσκονται στο πάνω μέρος των πλαισίων, οπότε τσιμπήστε και τις άκρες ανάπτυξης τους.

Οι δεύτερες πρώιμες πατάτες θα είναι έτοιμες για συλλογή τώρα. Επιλέξτε μια μέρα για να τα ξεθάψετε και αφήστε τα να στεγνώσουν σε δροσερό, σκιερό μέρος πριν τα αποθηκεύσετε.

Αφαιρέστε όλες εκτός από τις καλύτερες πατάτες και χρησιμοποιήστε τις πρώτα. Το να προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε οτιδήποτε άλλο εκτός από τέλειες πατάτες θα μπορούσε να σας κοστίσει μια ολόκληρη σοδειά, καθώς οποιαδήποτε σήψη θα περάσει γρήγορα μέσα από τις υγιείς πατάτες σας.

Και ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά ταξινομήσατε τις πατάτες σας, σίγουρα αξίζει να το ξανακάνετε λίγες εβδομάδες αργότερα, για την περίπτωση που μια σάπια πατάτα γλιστρήσει από τις χαραμάδες.

Οι πατάτες κύριας καλλιέργειας θα παραμείνουν στο έδαφος για περίπου 20 εβδομάδες, οπότε αν δεν τις φυτέψετε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, δεν θα συγκομιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο υγρός καιρός τα κάνει ευάλωτα στο ωίδιο, γι’ αυτό προσέχετε το φύλλωμα να μαυρίζει και να πεθαίνει. Εάν επηρεάζεστε από την όψιμη προσβολή, δεν χάνονται όλα, απλά κόψτε όλα τα φυλλώδη στελέχη από το φυτό της πατάτας και πετάξτε τα πετώντας τα μακριά από τον κήπο σας ή καίγοντάς τα. Αφήστε τις πατάτες στο έδαφος για 2 εβδομάδες πριν τις ξεθάψετε.

6) Καλλιεργήστε πράσινη κοπριά

Αφού μαζέψετε τις πατάτες σας, είναι καλή ιδέα να καλλιεργήσετε λίγη πράσινη κοπριά. Η πράσινη λίπανση είναι ένα φυτό που μπορεί να αφεθεί στο έδαφος ή να σκαφτεί στο έδαφος για να παρέχει πρόσθετη διατροφή.

Πολύ συχνά οι μουστάρδες χρησιμοποιούνται ως καλλιέργεια πράσινης κοπριάς, αλλά επειδή αυτή η καλλιέργεια δεν προσφέρει καμία απόδοση, γιατί να μην δοκιμάσετε τα πράσινα φασόλια; Έχετε μια νόστιμη σοδειά εκλεκτών φασολιών και μόλις τελειώσουν, κόβοντας τους μίσχους και αφήνοντας τις ρίζες να σαπίσουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα προσφέρει στο έδαφος νιτρικά άλατα.

7) Συγκομίστε τα λαχανικά σας

Ο Αύγουστος είναι πλούσιος σε ώριμα προϊόντα. Εδώ είναι μερικά από τα λαχανικά έτοιμα για συγκομιδή τον Αύγουστο:

 • Ραπανάκι
 • καλοκαιρινή σκουός
 • Ντομάτες
 • Καλαμπόκι
 • Κουνουπίδι
 • καρότα
 • φασόλια
 • φασολάκια
 • choux
 • σέλινο
 • σπανάκι
 • γογγύλια
 • πατάτες
 • χειμωνιάτικα κρεμμύδια
 • λάχανο
 • πιπέρι
 • παντζάρι
 • τσου-ράβ
 • αγγούρια

8) Σπείρε

Τώρα που ο καιρός είναι στο απόγειό του, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε τα φρέσκα λαχανικά. Μερικά από τα λαχανικά που πρέπει να σπείρετε σε εσωτερικούς χώρους αυτόν τον μήνα είναι:

 • φρέσκα κρεμμυδάκια
 • ανοιξιάτικο λάχανο
 • ρουστίκ μαρούλι
 • τσου-ράβ
 • γογγύλια

9) Φυτό

Καθώς μαζεύουμε πολύ αυτόν τον μήνα, ίσως αναρωτιέστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να φυτέψετε τον Αύγουστο. Και σας έχω καλά νέα, ακολουθήστε αυτό το άρθρο με 27 λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε και να σπείρετε τον Αύγουστο.

Ελπίζω να διασκεδάσετε πολύ στον κήπο αυτόν τον μήνα. Ξέρω ότι είναι σκληρή δουλειά, αλλά είναι επίσης τόσο ικανοποιητική!

Συμβουλές για την προετοιμασία του λαχανόκηπου σας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο

16 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον κήπο πριν τον πρώτο παγετό