9 συμβουλές για να αποκτήσετε μεγάλα κεφάλια σκόρδου

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια λαχανικά, αλλά μερικές φορές αυτές οι μεγάλες πράσινες κορυφές έχουν ως αποτέλεσμα μια απογοητευτική καλλιέργεια μικρών μπουμπουκιών. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο καλλιέργειας σκόρδου, υπομονετικού ποτίσματος, βοτάνων και λίπανσης, θα έχετε μεγάλα, νόστιμα κεφάλια σκόρδου για τις αγαπημένες σας συνταγές!

Ακολουθούν 9 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, από την προετοιμασία πριν από τη φύτευση έως τη συγκομιδή, για να σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε τα μεγαλύτερα κεφάλια σκόρδου σας. Εκτός από το να ακολουθείτε όλα τα βήματα καλλιέργειας σκόρδου που περιγράφονται παρακάτω, είναι σημαντικό να φυτέψετε το σκόρδο σας την κατάλληλη στιγμή.

Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε σκόρδο:

Φυτέψτε το σκόρδο το φθινόπωρο (ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι καλύτεροι μήνες). Αυτό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό της σεζόν. Αυτό δίνει στο σκόρδο σας την καλύτερη ευκαιρία να αντέξει τις χειμερινές συνθήκες, δίνοντάς του άφθονο χρόνο για να καθιερωθεί. Ο Νοέμβρης είναι λίγο αργά για φύτευση σκόρδου, τέλος εξαρτάται και από τον καιρό, ο Δεκέμβρης δεν προτείνεται.

1. Επιλέξτε την καλύτερη ποικιλία για την περιοχή σας

Δεν αναπτύσσονται όλοι οι σπόροι του σκόρδου εξίσου καλά παντού. Οι περισσότερες σκελίδες σκόρδου απαιτούν αρκετά κρύες χειμερινές θερμοκρασίες για να αναπτύξουν καλά κεφάλια την άνοιξη, αλλά ορισμένες ποικιλίες είναι πιο ανεκτικές στον ζεστό καιρό.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή με ζεστούς χειμώνες, αποφύγετε το σκόρδο που περιγράφεται ως “εξαιρετικό για κρύες περιοχές”. Η καλλιέργεια ποικιλιών σκόρδου που δεν είναι κατάλληλες για το κλίμα σας μπορεί να προκαλέσει μικρότερα κεφάλια σκόρδου κατά τη συγκομιδή.

2. Προετοιμάστε το έδαφος για φύτευση

Το σκόρδο ανέχεται μια μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά για μεγάλα κεφάλια σκόρδου, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε τον κήπο σας με τα βέλτιστα θρεπτικά συστατικά και συνθήκες πριν από τη φύτευση.

Το σκόρδο προτιμά:

– χαλαρό, αργιλώδες έδαφος με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία
– Έδαφος με καλή στράγγιση. Τα βαλτώδη ή βαριά εδάφη μπορεί να προκαλέσουν σήψη ή κακή ανάπτυξη των σκελίδων.
Εάν το χώμα του κήπου σας δεν είναι κατάλληλο για σκόρδο, σκεφτείτε να το μεγαλώσετε σε υπερυψωμένο κρεβάτι για καλύτερη αποστράγγιση.
Εάν λιπάνετε τον κήπο σας, κάντε το μόνο μεταξύ της περιόδου προφύτευσης και στα τέλη της άνοιξης, όταν αρχίζουν να σχηματίζονται οι μίσχοι. Διαφορετικά, μπορεί να ενθαρρύνετε την υπερβολική ανάπτυξη της κορυφής αντί για την ανάπτυξη του κεφαλιού σκόρδου.
Προσέξτε επίσης να μην κάνετε υπερβολική λίπανση με λιπάσματα πλούσια σε άζωτο το φθινόπωρο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τόνωση της κορυφαίας ανάπτυξης και να οδηγήσει σε ζημιές από παγετό σε πολύ κρύες περιοχές του χειμώνα.

3. Φυτέψτε τις μεγαλύτερες σκελίδες σκόρδου

Τα μεγαλύτερα κεφάλια σκόρδου αναπτύσσονται από τις μεγαλύτερες σκελίδες σκόρδου. Οι μεγάλες σκελίδες σκόρδου έχουν περισσότερη αποθηκευμένη ενέργεια για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε καλά το σκόρδο σας και είναι πιο ανθεκτικές στις ζημιές από τον παγετό. Όταν διαχωρίζετε τις σκελίδες για φύτευση, επιλέξτε τις μεγαλύτερες σκελίδες για να καλλιεργήσετε κεφάλια σκόρδου και χρησιμοποιήστε τις μικρότερες για να καλλιεργήσετε ανοιξιάτικο πράσινο σκόρδο. Απλώς μαζέψτε την άνοιξη όταν έχουν φυτρώσει τα φύλλα και χρησιμοποιήστε το σαν σκόρδο σχοινόπρασο.

Εάν αποθηκεύσατε λίγο από το σκόρδο που έχετε μαζέψει για φύτευση, επιλέξτε το μεγαλύτερο από τα κεφάλια σας για σπόρους σκόρδου και φάτε τα μικρότερα κεφάλια. Ενώ τα μεγαλύτερα είναι πιο εύγευστα, αν επιλέξετε μεγαλύτερα μπουμπούκια για να φυτέψετε φέτος, θα έχετε περισσότερα μεγάλα μπουμπούκια να φυτέψετε και να φάτε τα επόμενα χρόνια.

4. Δώστε χώρο στο σκόρδο σας να μεγαλώσει

Φυτέψτε το σκόρδο σας με αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν οι ρίζες του και να μην ανταγωνίζεται το σκόρδο για θρεπτικά συστατικά και νερό. Τοποθετήστε τα σε απόσταση 15 εκ. είναι ιδανική για φύτευση. Είναι επίσης αρκετά κοντά ώστε να παρέχουν σκιά το ένα για το άλλο κατά την ανάπτυξη, κάτι που βοηθά επίσης στο επόμενο στάδιο.

5. Διατηρήστε το σκόρδο σας δροσερό όλη την καλλιεργητική περίοδο

Το μεγαλύτερο σκόρδο βιώνει έναν μακρύ, δροσερό χειμώνα και νωρίς την άνοιξη καθώς εγκαθιστά το ριζικό του σύστημα και προετοιμάζεται για την ανάπτυξη του κεφαλιού, που ακολουθείται από μια μακρά (αλλά όχι πολύ ζεστή) περίοδο άνοιξης και ανάπτυξης στις αρχές του καλοκαιριού, όταν τα κεφάλια φυτρώνουν και χωρίζονται. Η ανάπτυξη του κεφαλιού ξεκινά όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι περίπου 15°C και τελειώνει όταν το έδαφος φτάσει τους 30°F.

Το κλειδί σε αυτό το βήμα είναι να διατηρήσετε το σκόρδο σας δροσερό για όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να είναι έτοιμο για συγκομιδή. Αυτό θα της δώσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει μεγάλα μπουμπούκια. Εάν το χώμα σας ζεσταθεί πολύ σύντομα, η ανάπτυξη των μπουμπουκιών θα σταματήσει όταν είναι ακόμα μικρό.

6. Πολύ νερό για μεγάλα μπουμπούκια

Ένα καλό σχέδιο άρδευσης θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση του μεγέθους της κεφαλής του σκόρδου. Το επίστρωμα βοηθά στη μείωση της εξάτμισης, έτσι ώστε το χώμα σας να παραμένει υγρό περισσότερο και να χρειάζεται λιγότερο νερό. Ποτίστε τους σπόρους του σκόρδου σας βαθιά αλλά σπάνια (αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα, αλλά διατηρήστε την υγρή αρκετά εκατοστά βαθιά). Αυτό θα ενθαρρύνει τις ρίζες να αναπτυχθούν βαθύτερα για να βρουν νερό, αντί να παραμείνουν στις ανώτερες περιοχές του εδάφους όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη.

7. Ξεχορταίνετε τα κρεβάτια σκόρδου σας

Τα ζιζάνια που αναπτύσσονται ανάμεσα στο σκόρδο σας παρέχουν περιττό ανταγωνισμό για θρεπτικά συστατικά και νερό. Καθαρίστε τακτικά τον κήπο σας! Το επίστρωμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των ζιζανίων που αναπτύσσονται.

8. Αφαιρέστε αμέσως τα στελέχη

Τα τοπία είναι οι μίσχοι λουλουδιών που παράγει το σκληρό σκόρδο την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Ελέγχετε συχνά το σκόρδο που αναπτύσσεται και αφαιρείτε τα στο επίπεδο των φύλλων. Τρώγονται καλά, οπότε μην τα πετάτε! Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να αναπτυχθούν, καθώς αυτό αφαιρεί ενέργεια από την ανάπτυξη της κεφαλής του σκόρδου.

9. Συγκομιδή την κατάλληλη στιγμή

Βεβαιωθείτε ότι το σκόρδο σας έχει αναπτυχθεί πλήρως πριν τη συγκομιδή. Όταν το σκόρδο σας είναι έτοιμο, δεν θα μεγαλώσει πλέον και θεωρείται ώριμο όταν οι κορυφές είναι κατά το 1/3 (τα κάτω 4 φύλλα) καφέ ή όταν πέσει (για ποικιλίες με μαλακό λαιμό).

Όταν τα κεφάλια του σκόρδου σας αρχίσουν να κιτρινίζουν, σταματήστε να τα ποτίζετε. Συγκομίστε το σκόρδο 2 εβδομάδες αργότερα και στεγνώστε το. Μην περιμένετε πολύ, διαφορετικά το στρώμα επικάλυψης θα αρχίσει να σπάει και δεν θα διατηρηθούν επίσης. Παρακολουθήστε τα προσεκτικά γιατί τα σκόρδα σας δεν θα είναι όλα έτοιμα ταυτόχρονα, γι’ αυτό μαζέψτε κάθε κεφάλι σκόρδου όπως χρειάζεται.

10 βότανα και αρωματικά φυτά για να καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας

10 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια ντομάτας