9 συμβουλές για να έχετε έναν βιολογικό και οικολογικό λαχανόκηπο

potager ήταν

Αναζητάτε απλές και εύκολες συμβουλές βιολογικής κηπουρικής για τον κήπο σας; Αν και η κηπουρική είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον χόμπι, μπορείτε να κάνετε τις δουλειές της κηπουρικής σας ακόμα πιο φιλικές προς το περιβάλλον υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές. Η καλλιέργεια ενός βιολογικού λαχανόκηπου δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος για να απολαύσετε σοδειές υψηλής ποιότητας, αλλά παρέχετε επίσης υγιεινά φρούτα και λαχανικά για την οικογένειά σας. Τέλος, θα σας εξοικονομήσει εκατοντάδες δολάρια σε παντοπωλεία κάθε χρόνο.

Φυσικά, η διατήρηση μιας βιολογικής φάρμας θα απαιτήσει περισσότερη συντήρηση από τον κανονικό λαχανόκηπο σας. Δεδομένου ότι δεν θα χρησιμοποιείτε χημικές ουσίες όπως φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα για να αποκρούσετε παράσιτα ή ΓΤΟ για να παράγετε μεγαλύτερη απόδοση, πρέπει να εργαστείτε σκληρότερα για να διατηρήσετε τις καλλιέργειές σας υγιείς και απαλλαγμένες από ασθένειες. Μην ανησυχείτε, δοκιμάστε τις συμβουλές μας για βιολογική κηπουρική λαχανικών και θα κερδίσετε!

1- Η υγεία των καλλιεργειών σας εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους

Η υγεία των καλλιεργειών σας εξαρτάται πάνω από όλα από την ποιότητα του εδάφους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τροποποίηση του εδάφους πρέπει να είναι το πρώτο βήμα κατά την κατασκευή ενός βιολογικού κήπου. Θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τον κήπο σας με χώμα υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εάν η ποιότητα του εδάφους σας δεν είναι ιδανική, χρησιμοποιήστε λίπασμα και άλλες οργανικές τροποποιήσεις για να βελτιώσετε την ποιότητα του εδάφους σας.

Μπορείτε να αγοράσετε φυσικό, φιλικό προς το περιβάλλον λίπασμα από το τοπικό σας κατάστημα κήπου ή να το φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας υπολείμματα κουζίνας, ανεπιθύμητα πράσινα απόβλητα κ.λπ. Θέλετε να οργώσετε το έδαφος απαλά για να χαλαρώσετε και τα σωματίδια του εδάφους. Η καλή συνοχή του εδάφους προάγει την καλή κυκλοφορία του αέρα και την καλή αποστράγγιση. Όλα αυτά θα είναι ευεργετικά για τις καλλιέργειες.

2 – Φτιάξτε το δικό σας λίπασμα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα χρησιμοποιώντας υπολείμματα κουζίνας, οργανικά υπολείμματα αυλής και άλλα πράσινα απόβλητα. Το να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα δεν είναι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και φθηνότερο από την αγορά φυσικού λιπάσματος.

Η κομποστοποίηση είναι εύκολη και όλα ξεκινούν με έναν κάδο κομποστοποίησης ή έναν λάκκο κήπου. Μπορείτε να σκάψετε ένα λάκκο κομποστοποίησης ή να ανακυκλώσετε έναν παλιό κάδο απορριμμάτων για κομποστοποίηση. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε ζεστό ή κρύο κομπόστ. Η ζεστή κομποστοποίηση απαιτεί ζεστό, γρήγορο κομπόστ για να τροφοδοτήσει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς που επεξεργάζονται την αποσύνθεση. Το κομπόστ πρέπει να είναι έτοιμο σε περίπου ένα μήνα. Η ψυχρή κομποστοποίηση, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει τη συλλογή απορριμμάτων κήπου και κουζίνας και στη συνέχεια στοίβαξή τους σε στρώσεις σε έναν κάδο ή λάκκο. Τα απόβλητα της αυλής θα αποσυντεθούν μέσα σε λίγους μήνες έως ένα χρόνο.

3- Βιολογικό σάπια φύλλα

Μία από τις αγαπημένες μας συμβουλές βιολογικής κηπουρικής λαχανικών όταν πρόκειται για την κατασκευή α βιολογικός κήπος κάθε είδους είναι η προστασία του εδάφους από τα φυσικά στοιχεία. Όταν εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες, το χώμα τείνει να συσσωρεύεται χάνοντας υγρασία. Το επίστρωμα θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάτμιση της υγρασίας του εδάφους, ενώ παράλληλα μονώνει τις καλλιέργειες από το παγωμένο κρύο. Η διαδικασία της οργανικής επικάλυψης περιλαμβάνει την προσθήκη ενός στρώματος οργανικής ύλης γύρω από τα φυτά.

Αυτή η φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος θα μπορούσε επίσης να ελαφρύνει τις δουλειές της κηπουρικής σας. Δεδομένου ότι το σάπια φύλλα αναστέλλει την ανάπτυξη των ζιζανίων, δεν χρειάζεται να αφαιρείτε τα ζιζάνια κάθε μέρα. Επίσης, δεν χρειάζεται να ποτίζετε τα φυτά σας τόσο συχνά γιατί το έδαφος μπορεί να διατηρήσει περισσότερη υγρασία. Τέλος, προσθέτοντας μια στρώση σάπια φύλλα στον λαχανόκηπο σας δημιουργεί ένα πολύ πιο προσεγμένο τοπίο.

4- Χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να κρατήσετε τα παράσιτα μακριά από το έμπλαστρο των λαχανικών σας, τα καταστροφικά πλάσματα με κάποιο τρόπο θα βρουν τον δρόμο τους στις καλλιέργειές σας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εξάλειψη των παρασίτων στον κήπο χωρίς τη χρήση κανενός είδους χημικών. Εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές.

Αλλά προτού αρχίσετε να ψεκάζετε τα δικά σας παρασκευάσματα για την καταπολέμηση των παρασίτων, πρέπει πρώτα να ξέρετε τι μικρούς λάτρεις γλεντούν στον κήπο σας. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε ακριβώς πώς να περιορίσετε την προσβολή και να αποφύγετε τη σπατάλη περισσότερου προϊόντος. Όποια κι αν είναι τα παράσιτα που τσιμπολογούν τα προϊόντα σας, χρησιμοποιήστε ασφαλή, φυσικά προϊόντα ελέγχου παρασίτων, όπως λάδι neem, τσόφλια αυγών, έλαια εσπεριδοειδών, γη διατόμων, σπρέι αλατιού κ.λπ.

5- Λιπαίνετε με τον σωστό τρόπο

Γνωρίζατε ότι η κατασκευή καλού εδάφους διαρκεί μήνες ή και χρόνια; Η τροποποίηση του εδάφους με φυσικά λιπάσματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την τόνωση της ανάπτυξης των φυτών και την καλύτερη απόδοση. Εφόσον πρόκειται για βιολογικά, πρέπει να χρησιμοποιείτε φυσικά λιπάσματα όπως καλά σάπια κοπριά από φυτοφάγα ζώα (κοτόπουλα, κουνέλια, πρόβατα κ.λπ.), προσυσκευασμένα οργανικά λιπάσματα ή σπιτικά οργανικά λιπάσματα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το φυτώριο της περιοχής σας για κομπόστ ή φυσικά λιπάσματα.

Ωστόσο, η γονιμοποίηση δεν είναι απαραίτητη όλη την ώρα. Εάν είστε από τους λίγους τυχερούς που έχουν ήδη πλούσιο έδαφος, δεν χρειάζεται να χτίσετε καλό έδαφος. Εάν το έδαφος γίνει πολύ πλούσιο, τα φυτά μπορεί να αναπτύξουν υπερβολικές μαλακές αναπτύξεις που θα προσελκύσουν μόνο περισσότερα παράσιτα.

βιολογικός λαχανόκηπος

6- Ξεκινήστε με έναν μικρό βιολογικό λαχανόκηπο

Εάν είστε νέος στην κηπουρική ή αν αυτή είναι η πρώτη σας εμπειρία βιολογική κηπουρική, είναι πάντα καλή ιδέα να ξεκινάτε πρώτα από μικρά. Όταν το κάνετε αυτό για πρώτη φορά, μπορείτε να περιμένετε πολλές δοκιμές και σφάλματα για να βρείτε τρόπους να καλλιεργήσετε τις καλλιέργειές σας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Ένα υπερβολικά φιλόδοξο έργο βιολογικού λαχανόκηπου μπορεί να καταλήξει να απαιτεί περισσότερη δέσμευση από εσάς και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξετε να τα παρατήσετε.

Ένας κήπος 10 m² είναι μια καλή αρχή για αρχάριους κηπουρούς. Μπορείτε να καλλιεργήσετε μια ωραία ποικιλία καλλιεργειών σε έναν τέτοιο χώρο. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο του λαχανόκηπου σας, μπορείτε να φυτέψετε τις καλλιέργειες πυκνά και μόλις έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορείτε να ξεκινήσετε την επέκταση του κήπου σας.

7- Ξεκινήστε τον βιολογικό σας λαχανόκηπο από σπόρους ή φυτά;

Η έναρξη ενός κήπου από σπόρους είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο. Είναι απλώς πιο ικανοποιητικό να γνωρίζεις ότι έχεις καλλιεργήσει όλα τα προϊόντα που βάζεις στο τραπέζι με τον παλιομοδίτικο τρόπο! Εάν αγοράζετε σπόρους, αγοράστε πιστοποιημένους βιολογικούς σπόρους από αξιόπιστους πωλητές.

Εάν η εκκίνηση από σπόρους είναι σχεδόν αδύνατο, μπορείτε πάντα να αγοράσετε βιολογικά σπορόφυτα για τον κήπο σας. Και πάλι, αγοράστε από αξιόπιστους πωλητές που καλλιεργούν φυτά χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών. Υπάρχουν φυτώρια που προσφέρουν μια επιλογή από πιστοποιημένα βιολογικά φυτά. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε σπορόφυτα στην τοπική αγορά του αγρότη σας.

8 – Χρησιμοποιήστε συνοδευτικά φυτά για τον βιολογικό σας λαχανόκηπο

Ο συνδυασμός ορισμένων τύπων φυτών μπορεί να αποτρέψει τα παράσιτα, να ελαχιστοποιήσει την εξάπλωση ασθενειών και ακόμη και να βελτιώσει τη γεύση ορισμένων λαχανικών! Το γεγονός είναι ότι ορισμένοι συνδυασμοί φυτών λειτουργούν τόσο καλά στη φύση που η φύτευσή τους μαζί θα βελτιώσει αμέσως την ποιότητα του βιολογικού σας κήπου.

Για παράδειγμα, η φύτευση βασιλικού και ντομάτας μαζί βοηθά στο να κρατηθούν μακριά οι κερατοσκώληκες ντομάτας. Η φύτευση δεντρολίβανου και λάχανου θα αποτρέψει τους σκώρους που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον λαχανόκηπό σας. Το σχοινόπρασο και τα καρότα πάνε πολύ καλά επίσης. Αυτός ο συνδυασμός απωθεί τις αφίδες ενώ βελτιώνει τη γεύση των καρότων.

9 – Φυσικά επεκτείνετε την καλλιεργητική περίοδο

Η επένδυση σε υπερυψωμένα κρεβάτια είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την παράταση της καλλιεργητικής περιόδου και την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η καλλιέργεια καλλιεργειών σε υπερυψωμένα κρεβάτια σάς δίνει τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας του εδάφους. Το έδαφος στα υπερυψωμένα κρεβάτια τείνει να ζεσταίνεται νωρίτερα την άνοιξη, δίνοντας στα φυτά σας άφθονο χρόνο για να παράγουν περισσότερους καρπούς.

Ακόμα καλύτερα, τα υπερυψωμένα κρεβάτια θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τα φορτία της κηπουρικής σας ενώ θα διευκολύνουν τη συγκομιδή και θα αποφεύγουν τον πόνο στην πλάτη. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας υπερυψωμένα κρεβάτια χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο ξύλο ή να αγοράσετε υπερυψωμένα κρεβάτια από αξιόπιστους πωλητές. Σημειώστε ότι τα υπερυψωμένα κρεβάτια που αγοράζονται από το κατάστημα δεν δημιουργούνται το ίδιο, ορισμένα έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Εάν χτίζετε έναν βιολογικό κήπο, θα πρέπει να αγοράσετε υπερυψωμένα κρεβάτια που δεν έχουν υποστεί καμία χημική επεξεργασία!

Βρήκατε χρήσιμες αυτές τις συμβουλές βιολογικής κηπουρικής; Η φύτευση ενός βιολογικού λαχανόκηπου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε προϊόντα υψηλής ποιότητας, εξοικονομώντας παράλληλα περισσότερα χρήματα για τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

Τα 7 μυστικά της καλλιέργειας αγγουριών

5 λαχανικά που μπορείτε ακόμα να φυτέψετε ή να σπείρετε σε εξωτερικούς χώρους τον Νοέμβριο