Αν και είναι ακόμα αρκετά δροσερό έξω, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε να φυτεύετε τα αγαπημένα σας λαχανικά για να προετοιμαστείτε για την ανοιξιάτικη απόψυξη.
Επειδή έχουμε τόσο σύντομες καλλιεργητικές περιόδους, πολλοί ντόπιοι αγρότες ξεκινούν τα σπορόφυτά τους σε εσωτερικούς χώρους πριν μεταφυτέψουν λαχανικά στον κήπο μόλις ζεσταθεί ο καιρός.
9 λαχανικά που μπορείτε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τον Απρίλιο: Σπείρετε αυτούς τους σπόρους τώρα, ώστε τα λαχανικά σας να ωριμάσουν στην ώρα τους φέτος.
1) Καλαμπόκι
Αν και δεν συνιστάται η έναρξη του καλαμποκιού σε εσωτερικούς χώρους, δεν είναι επίσης αδύνατο. Οι σπόροι καλαμποκιού πρέπει να ξεκινούν όχι νωρίτερα από 4 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία μεταφύτευσης, ώστε να μην καταστραφούν οι ρίζες. Με τις μικρές μας σεζόν, μερικές φορές πρέπει να συμβιβαζόμαστε.
Οι σπόροι καλαμποκιού πρέπει να σπέρνονται σε γλάστρες τύρφης και να τοποθετούνται σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα σε ηλιόλουστη τοποθεσία. Μετά από τέσσερις έως επτά ημέρες, πρέπει να εμφανιστούν σπορόφυτα. Αφαιρέστε το βάζο από τη σακούλα και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο μέρος στο σπίτι σας (μεταξύ 15 και 21 βαθμών). Συνεχίστε το πότισμα και τη λίπανση μέχρι να μετακινήσετε τα φυτά έξω.
Κατά τη μεταφύτευση αραβοσίτου, φυτέψτε τους μίσχους σας σε ομάδες απέναντι από τις σειρές καθώς επικονιάζονται από τον άνεμο και αυτός ο σχηματισμός θα βοηθήσει στην παραγωγή μιας πλουσιότερης καλλιέργειας. Αν θέλετε να περιμένετε να καλλιεργήσετε το καλαμπόκι σας σε εξωτερικούς χώρους, φυτέψτε τους σπόρους σας 2 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό της άνοιξης.
2) Μπρόκολο
Το μπρόκολο δεν είναι μόνο γεμάτο με κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, είναι νόστιμο και εύκολο στην καλλιέργεια. Ξεκινήστε τους σπόρους σας σε εσωτερικό χώρο σε έναν κάδο σπόρων και να είστε έτοιμοι να μεταφέρετε τα σπορόφυτά σας σε ένα δοχείο τουλάχιστον 10 λίτρων σε όγκο.
Μετά από 3-4 εβδομάδες ανάπτυξης, αρχίστε να βγάζετε τα φυτά σας έξω για μια ώρα την ημέρα για να τα βοηθήσετε να εγκλιματιστούν στο εξωτερικό κλίμα, όπως με την τοποθέτηση ενός χρυσόψαρου σε μια νέα δεξαμενή. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες εβδομάδες πριν από τον τελευταίο μας μέσο παγετό. Ελέγξτε τις ημερομηνίες των τελευταίων παγετών στην περιοχή σας.
Μεταφυτέψτε τα φυτά μπρόκολου σας σε εξωτερικό έδαφος δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό και συνεχίστε το πότισμα μέχρι τη συγκομιδή από τα μέσα έως τα τέλη Ιουνίου.
3) Παντζάρια
Πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο, και χαμηλά σε θερμίδες, τα παντζάρια είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά. Το καλύτερο από όλα, είναι επίσης απίστευτα εύκολο να αναπτυχθούν!
Οι σπόροι τεύτλων πρέπει να σπαρθούν σε βάθος 2,5 cm και να απέχουν μεταξύ τους μέχρι να φτάσουν περίπου τρεις ίντσες ψηλά, οπότε τα λαχανικά ρίζας πρέπει να έχουν 7 cm χώρο μεταξύ τους. Τα παντζάρια μπορούν να καλλιεργηθούν εξίσου εύκολα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εάν καλλιεργείτε παντζάρια σε γλάστρα, βεβαιωθείτε ότι το φυτό έχει βάθος 30 εκατοστών από κάτω για να αναπτυχθεί. Ωστόσο, θα τα μαζέψετε όταν είναι λίγο μεγαλύτερα από τις μπάλες του γκολφ.
Συγκομίστε τα παντζάρια σας μεταξύ 40 και 80 ημερών ανάπτυξης για βέλτιστη γεύση. Τα παντζάρια σας πρέπει να έχουν διάμετρο μεταξύ 2,5 και 7 cm.
4) Καλέ / Καλέ
Ευτυχώς για ορισμένες περιοχές, το κατσαρό λάχανο είναι μια από τις καλλιέργειες που ευδοκιμούν σε κρύο καιρό. Αυτό το πλούσιο φυλλώδες λαχανικό είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο ή προσθήκη σε οποιαδήποτε σαλάτα και είναι γνωστό ως «υπερτροφή», παρέχοντας περισσότερο από το 100 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α και C σε μία μόνο μερίδα.
Όταν προετοιμάζεστε να φυτέψετε λάχανο, φροντίστε να χρησιμοποιείτε γλάστρες κανονικού μεγέθους για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κατανομή φωτός σε όλη την καλλιέργεια σας για τυποποιημένη ανάπτυξη. Η διαδικασία φύτευσης είναι αρκετά απλή. σκορπίζουμε τους σπόρους στο χώμα της γλάστρας, ποτίζουμε και σκεπάζουμε με άλλη στρώση χώματος. Το φυτό καλλιεργείται καλύτερα κάτω από ένα φως ανάπτυξης για 14 ώρες την ημέρα.
Προετοιμαστείτε να μεταμοσχεύσετε τη σοδειά σας λάχανου στον υπαίθριο κήπο περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των σπορόφυτων και τη συγκομιδή του φυτού σας περίπου 50 ημέρες μετά τη μεταφύτευση.
5) Πράσινα κρεμμυδάκια
Τα κρεμμύδια είναι ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά στην καλλιέργεια, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Τα πράσινα κρεμμύδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν πολλές βιταμίνες Α και C για να προσφέρουν, καθώς και υπέροχη γεύση.
Οι μίσχοι των πράσινων κρεμμυδιών συγκομίζονται, έτσι οι βολβοί τους παραμένουν άθικτοι και αδιατάρακτοι για αρκετές καλλιέργειες. Για να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τα δικά σας πράσινα κρεμμυδάκια, τοποθετήστε τη ρίζα λαχανικών προς τα κάτω και με το πράσινο στέλεχος να υψώνεται πάνω από το έδαφος.
Αφού φυτέψετε φρέσκα κρεμμυδάκια σε γλάστρα βάθους 15 εκατοστών, χρειάζεστε μόνο χρόνο και νερό. Θα δείτε το πράσινο στέλεχος να αρχίζει να μεγαλώνει, απλά κόψτε ότι χρειάζεστε και συνεχίστε να ποτίζετε. Προσέξτε να μην κόψετε το στέλεχος πολύ χαμηλά σε σχέση με τον βολβό, διαφορετικά θα μπορούσατε να σκοτώσετε την καλλιέργεια.
6) Μπιζέλια
Πολλοί από εμάς έχουμε καλλιεργήσει μπιζέλια για ένα πρόγραμμα τάξης ως παιδιά στο παρελθόν, οπότε δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο τη δεύτερη φορά, σωστά; Αυτή τη φορά, όμως, πρόκειται να ξεπεράσουμε το στάδιο της βλάστησης.
Σπείρετε τον αρακά σας σε βάθος 2 cm σε μια γλάστρα 7 έως 10 cm βάθους γεμάτη με υγρό χώμα γλάστρας. Για επιτυχή ανάπτυξη, διατηρήστε το έδαφος υγρό κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους και βεβαιωθείτε ότι το φυτό διατηρείται μεταξύ 12 και 21 βαθμών. Μόλις το φυτό έχει 3-4 φύλλα, μπορείτε να αρχίσετε να το σκληρύνετε και να προετοιμαστείτε για μεταφύτευση.
Κατά τη μεταφύτευση, βεβαιωθείτε ότι τα μπιζέλια έχουν ένα στήριγμα για να σκαρφαλώσουν για μέγιστη απόδοση. Ο αρακάς σας θα πρέπει να είναι έτοιμος για συγκομιδή από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Ιουνίου.
7) Πιπεριές
Οι πιπεριές είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κάθε κήπο και σε κάθε σαλάτα. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο τα πορτοκάλια για τη βιταμίνη C, οι πιπεριές περιέχουν έναν τόνο βιταμίνης C: για την ακρίβεια 159% της ημερήσιας πρόσληψης σας.
Η καλλιέργεια πιπεριών δεν είναι δύσκολη και μπορεί να γίνει εύκολα από έναν αρχάριο κηπουρό. Σπείρετε τους σπόρους σας σε εσωτερικούς χώρους περίπου οκτώ έως 10 εβδομάδες πριν από την τελική ημερομηνία παγετού. Οι σπόροι πρέπει να φυτευτούν ανά τρεις σε μια γλάστρα και το πιο αδύναμο φυτό να αφαιρεθεί. Αφήστε τα άλλα δύο να αναπτυχθούν μαζί. Σκληρώστε τα φυτά πιπεριάς σας για 10 ημέρες πριν τα μεταφυτέψετε.
Συνεχίστε να ποτίζετε τα φυτά σας μετά τη μεταφύτευση και κοιτάξτε να μαζέψετε τις πρώτες πιπεριές σας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν τελικά καρπούς, αλλά αξίζει την αναμονή.
8) Σπανάκι
Το σπανάκι είναι συχνά εφιάλτης για τα παιδιά, αλλά πολλοί από εμάς εκτιμούμε αυτή τη νόστιμη γεύση των λαχανικών ως ενήλικες. Μια μερίδα σπανάκι θα σας προσφέρει περισσότερο από το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α.
Το σπανάκι Catalina είναι γενικά η πιο εύκολη ποικιλία για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Ξεκινήστε με μια γλάστρα βάθους 15-20 cm και σπείρετε τους σπόρους σας μόνο 1 cm βάθος. Εάν ξεκινάτε με έναν κάδο σπόρων, περιμένετε να μεταφυτεύσετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα μέχρι να σχηματιστούν τρία αληθινά φύλλα.
Μεταφυτέψτε το σπανάκι σε εξωτερικό χώρο δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό και συνεχίστε το πότισμα. Ένα πλήρες φυτό σπανακιού θα αναπτυχθεί όλο το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου για συγκομιδή.
9) Ντομάτες
Αχ, το νόστιμο φρούτο ντομάτας. Ώριμο με βιταμίνη Α και C, και γενικά νόστιμο. Οι ντομάτες κυκλοφορούν σε πολλές ποικιλίες, αλλά γενικά πρέπει να ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους περίπου 6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό.
Τοποθετήστε δύο ή τρεις σπόρους σε κάθε κύπελλο εκκίνησης σπόρων. Οι σπόροι πρέπει να καλύπτονται με μόνο 0,5 cm υγρού εδάφους. Μόλις οι σπόροι σας αρχίσουν να βλασταίνουν, αφαιρέστε το πιο αδύναμο φυτό.
Θα χρειαστεί να μεταμοσχεύσετε τα φυτά σας δύο φορές, μια φορά σε εσωτερικό χώρο σε ένα μεγαλύτερο δοχείο (αν ξεκινήσατε από έναν κάδο με σπόρους), στη συνέχεια να τα σκληρύνετε και να τα μεταφυτεύσετε σε εξωτερικούς χώρους. Όταν φυτεύονται σε εξωτερικούς χώρους, τα φυτά τομάτας σας θα χρειαστούν πασσάλους για να αναπτυχθούν και να υποστηριχθούν. Μπορείτε να μαζέψετε τις ντομάτες σας σε περίπου 8 εβδομάδες.
Και εσύ? Τι λαχανικά καλλιεργείτε τον Απρίλιο;