9 λαχανικά για σπορά το χειμώνα για συγκομιδές πρώιμης άνοιξης

χειμερινή σπορά

Στην άγρια ​​φύση, ορισμένοι άγριοι σπόροι κοιμούνται όλο το χειμώνα πριν βλαστήσουν με τα πρώτα σημάδια της άνοιξης. Ενώ η παρακολούθηση αυτής της φυσικής διαδικασίας είναι μια πανάρχαια πρακτική κηπουρικής, η χρήση δοχείων όπως τα υπαίθρια μίνι θερμοκήπια μπορεί να μιμηθεί την ανάπτυξη άγριων σπόρων στη φύση. Αυτή η τεχνική έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, εν μέρει επειδή η χειμερινή φύτευση δίνει στα λαχανικά δροσερής εποχής ένα προβάδισμα για τη συγκομιδή της άνοιξης. Μερικοί σπόροι βλασταίνουν ακόμη και με μεγαλύτερο ρυθμό όταν σπέρνονται το χειμώνα.

Πώς να σπείρετε το χειμώνα;

Μπορείτε να σπείρετε απευθείας σπόρους σε παρτέρια ή να ξεκινήσετε τους σπόρους σας σε δοχεία.
Η απευθείας σπορά είναι η πιο εύκολη μέθοδος, αλλά οι σπόροι σας είναι πιθανό να βλαστήσουν αργότερα, καθώς το έδαφος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ζεσταθεί την άνοιξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί κηπουροί επιλέγουν να ξεκινήσουν σπόρους σε δοχεία κατασκευασμένα όλων των ειδών, από πλαστικές γλάστρες, ρολά χαρτιού υγείας, χαρτοκιβώτια αυγών και στη συνέχεια απλώς να τους μεταφυτέψουν την άνοιξη.

Πότε πρέπει να σπείρω τους σπόρους μου το χειμώνα;

Κατά την απευθείας σπορά, μπορείτε να σπείρετε σπόρους ανά πάσα στιγμή, αρκεί το έδαφος να έχει ξεπαγώσει αρκετά ώστε να μπουν οι σπόροι στο έδαφος. Οι σπόροι θα παραμείνουν αδρανείς μέχρι η θερμοκρασία του εδάφους να τους επιτρέψει να βλαστήσουν την άνοιξη. Σε θερμότερα κλίματα, αυτό είναι επωφελές με καλλιέργειες όπως τα φυλλώδη χόρτα, τα οποία τείνουν να ανθίζουν μόλις ο καιρός γίνει πολύ ζεστός.

Για τα δοχεία, σε ψυχρά κλίματα είναι καλύτερο να σπείρετε μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, τον Ιανουάριο ή αρχές Φεβρουαρίου. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν ακόμα αρκετό χρόνο για να μιμηθούν τις φυσικές συνθήκες βλάστησης. Σε πιο ήπιες τοποθεσίες, οι σπόροι που είναι κατάλληλοι για αυτά τα κλίματα δεν χρειάζονται παγετό, επομένως ο χρονισμός σας μπορεί να είναι πιο ευέλικτος.

σπείρουν σπόρους χειμώνα

Εδώ είναι 9 από τις καλύτερες καλλιέργειες για σπορά σε δροσερό καιρό.

Το σπανάκι, τα χόρτα μουστάρδας και το λάχανο είναι εξαιρετικά σκληρά λαχανικά. Το Kale γίνεται πιο τρυφερό όταν κάνει κρύο. Τα σπείρουν το χειμώνα για μια ανοιξιάτικη συγκομιδή. Σε εύκρατα κλίματα, μπορείτε επίσης να τα σπείρετε το φθινόπωρο για τη χειμερινή συγκομιδή.

Τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά προτιμούν τον δροσερό καιρό, καθιστώντας τα εξαιρετικές επιλογές για χειμερινούς κήπους. Το σέσκουλο είναι ένα ημίσκληρο φυτό, μαζί με το πράσινο λάχανο, τη ρόκα, το bok choy, το αντίδι, τη mizuna και το ραντίτσιο. Όλα μπορούν να σπαρθούν απευθείας ή να ξεκινήσουν σε δοχεία, εκτός από το bok choy, το οποίο αναπτύσσεται καλύτερα όταν μεταφυτεύεται. Όταν τα λάχανα φυτεύονται και αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενισχύει τη γεύση των φύλλων.

Τα καρότα, καθώς και τα γογγύλια και τα παντζάρια, γίνονται πιο γλυκά όταν καλλιεργούνται το χειμώνα, καθώς τα φυτά παράγουν περισσότερα σάκχαρα για να αποφύγουν τον παγετό. Διατηρήστε το έδαφος αμμώδες και καλά στραγγιζόμενο, καθώς το βαρύ χώμα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρότου. Όλα μπορούν να ξεκινήσουν με απευθείας σπορά.

Τα ραπανάκια είναι μια διασκεδαστική κρύα καλλιέργεια επειδή είναι χαμηλής συντήρησης και αναπτύσσονται γρήγορα. Συγκεκριμένες ποικιλίες φυτρώνουν το χειμώνα, όπως τα ντάικον, που μεγαλώνουν πιο αργά αλλά βγαίνουν ωραία και τραγανά. Τα σπείρετε απευθείας σε αμμώδες, καλά στραγγιζόμενο έδαφος σε εξωτερικούς χώρους.

Τα μπιζέλια αναπτύσσονται καλά σε δροσερό καιρό και βοηθούν στη βελτίωση του εδάφους με τη στερέωση του αζώτου. Χρειάζονται ηλιόλουστο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Δεν χρειάζονται πολλά λιπάσματα, αλλά αναπτύσσονται καλύτερα όταν επωφελούνται από λίγο λίπασμα που προστίθεται στο έδαφος πριν από τη φύτευση. Σπείρε τα σε εξωτερικούς χώρους στα τέλη του χειμώνα και φρόντισε να έχουν μια πέργκολα ή κάτι άλλο για να σκαρφαλώσουν.

Όπως και με τα ραπανάκια, υπάρχουν χειμερινές ποικιλίες μπρόκολου, όπως το ανθεκτικό μωβ μπρόκολο. Σπέρνουμε σε δοχεία το χειμώνα και μετά μεταφυτεύουμε την άνοιξη. Το μπρόκολο προτιμά το πλήρες άμεσο ηλιακό φως για περίπου έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα. Αν και χρειάζεται τακτικό πότισμα, το μπρόκολο δεν θα αναπτυχθεί καλά σε χώμα που είναι πολύ υγρό.

ματσάρισμα κρεμμυδιών

  • 7- Ματσάλισμα κρεμμυδιών

Επειδή αναπτύσσονται γρήγορα και ανέχονται πολλές συνθήκες, τόσο το μάτσωμα των κρεμμυδιών όσο και του κρεμμυδιού κάνουν εξαιρετικές καλλιέργειες χειμερινών σπορόφυτων. Μπορούν να σπαρθούν απευθείας σε σπόρους για συγκομιδή πρώιμης άνοιξης ή να σπαρθούν και να αναπτυχθούν σε δοχεία για τη χειμερινή συγκομιδή.

Τα πράσα αναπτύσσουν μια πιο τολμηρή γεύση μετά από ένα πάγωμα ή δύο. Τα σπείρουμε σε δοχεία και μετά τα μεταφυτεύουμε την άνοιξη. Είναι επίσης καλά για φύτευση στις αρχές του καλοκαιριού. Είναι ανθεκτικά και μπορούν να μείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, περιμένοντας να τα μαζέψουν για χειμωνιάτικη σούπα ή ακόμα και να φυτρώσουν στο χιόνι μια ανοιξιάτικη μέρα.

Το πιο ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες χειμωνιάτικο λάχανο είναι το κατσαρό λάχανο Savoy, το οποίο γίνεται πιο λαμπερό μόλις περάσει από παγετό. Χρειάζονται λίγο χρόνο για να αναπτυχθούν, οπότε ξεκινήστε τα σε δοχεία και μεταφυτέψτε τα μόλις αποκτήσουν περίπου έξι φύλλα.

Κι εσύ τι σπέρνεις το χειμώνα για πρώιμες ανοιξιάτικες σοδειές;

6 συμβουλές για την καλλιέργεια του τέλειου λαχανόκηπου

10 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε σκιερό σημείο