Η ποιότητα ενός πεπονιού (γεύση, άρωμα, υφή) είναι καλύτερη όταν η περιεκτικότητα του φρούτου σε ζάχαρη είναι υψηλή. Τα γλυκά πεπόνια χρειάζονται πολύ ήλιο, ζεστές θερμοκρασίες, αρκετό νερό και ελευθερία από ασθένειες και παράσιτα. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη βαθμολογείται στην κλίμακα Brix, η οποία μετρά το ποσοστό των στερεών (οτιδήποτε δεν είναι νερό) στον χυμό που εξάγεται από τα φρούτα. Αυτά τα στερεά περιλαμβάνουν όχι μόνο σάκχαρα, αλλά και αμινοξέα, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. Με άλλα λόγια, τα πιο γλυκά φρούτα έχουν επίσης πιο σύνθετες γεύσεις και καλύτερο διατροφικό προφίλ.
Ο δείκτης Brix, που συχνά συντομογραφείται “Bx”, προκύπτει από την αλληλεπίδραση της γενετικής, των κλιματικών συνθηκών, των συνθηκών του εδάφους και της ωριμότητας. Παρακάτω είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε αυτές τις δυνάμεις για να καλλιεργήσετε τα πιο γλυκά πεπόνια.
1) Επιλέξτε τις πιο γλυκές ποικιλίες
Μερικά πεπόνια είναι φυσικά πιο γλυκά από άλλα βασισμένα αποκλειστικά στη γενετική σύνθεση. Ορισμένοι προμηθευτές σπόρων αναφέρουν τη μέση αξία Brix του πεπονιού τους, αλλά για πολλές κοινές ποικιλίες αυτές οι πληροφορίες λαμβάνονται εύκολα με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μια τιμή Brix 12 θεωρείται ευχάριστα γλυκιά, το 14 είναι πολύ γλυκό και το 16 είναι πολύ γλυκό.
2) Σπείρουν σπόρους νωρίς την εποχή
Μια μακρά, ζεστή καλλιεργητική περίοδος είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ωριμότητα, και επομένως καλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ξεκινήστε να φυτρώνετε τους σπόρους του πεπονιού σας σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρες των 10 εκατοστών τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από τη μέση ημερομηνία του τελευταίου παγετού στην περιοχή σας, έτσι ώστε τα σπορόφυτα να είναι ήδη καλά εγκατεστημένα μόλις έρθει ο ζεστός καιρός. Εάν μεταμοσχεύσετε τα σπορόφυτα σε εξωτερικούς χώρους με δροσερό καιρό, θα σταματήσουν να αναπτύσσονται, επομένως περιμένετε μερικές εβδομάδες μετά τη μέση ημερομηνία του τελευταίου παγετού για να το κάνετε ή έως ότου οι θερμοκρασίες τη νύχτα είναι σταθερά πάνω από 15°C.
3) Βρείτε το πιο ζεστό σας μικροκλίμα
Η ζέστη βγάζει τη ζάχαρη στα πεπόνια, οπότε φροντίστε να τα φυτέψετε σε μια τοποθεσία που ζεσταίνεται στις αρχές της άνοιξης και παραμένει ζεστή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η νότια πλευρά ενός φράχτη ή τοίχου είναι ιδανική επειδή η δομή απορροφά τη θερμότητα και το φως του ήλιου και την αντανακλά στα πεπόνια. Η τοποθέτηση πεπονιών κοντά σε ένα ηλιόλουστο αίθριο από τούβλα ή άλλη πλακόστρωτη επιφάνεια βοηθά επίσης στη δημιουργία ενός ζεστού μικροκλίματος για αυτά τα τροπικά φυτά. Τέτοια μέτρα δεν είναι απαραίτητα στο νότο στη νότια Γαλλία, αλλά σε ψυχρότερα κλίματα τα πεπόνια χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν για να φτάσουν στη βέλτιστη ωρίμανση.
4) Τονίστε τις ακτίνες του ήλιου
Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αλλάξετε το κλίμα όπου ζείτε ή την ποσότητα του ήλιου στον κήπο σας, αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θερμότητα που είναι διαθέσιμη σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Η κάλυψη του εδάφους των κρεβατιών με πεπόνι με μαύρη πλαστική μεμβράνη για τον κήπο, που συγκρατεί τη θερμότητα σαν επιφάνεια ασφάλτου, είναι μια συμβουλή που πρέπει να έχετε. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε διαφανή πλαστικά ή διαφανή υφασμάτινα καλύμματα πάνω από τα κρεβάτια πεπονιού για να δημιουργήσετε ένα μίνι θερμοκήπιο. Αυτά πρέπει να χαλαρώσουν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν τα φυτά αρχίζουν να ανθίζουν, έτσι ώστε τα έντομα να μπορούν να επικονιάσουν τα λουλούδια. Καλύψτε ξανά τα κρεβάτια στα τέλη του καλοκαιριού για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη ωρίμανση όταν ο καιρός είναι κρύος.
5) Μην υπερφορτώνετε τα φυτά πεπονιού σας
Τα πεπόνια αναπτύσσονται σε εκτεταμένα αμπέλια και δεν ωριμάζουν αποτελεσματικά όταν καλλιεργούνται σε στενούς χώρους. Τα σπορόφυτα φυτεύονται συνήθως σε αναχώματα (τρεις έως ένα ανάχωμα) που απέχουν μεταξύ τους 60 cm σε σειρές 180 cm. Αραιώστε τον καρπό σε τρία πεπόνια ανά κλήμα, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακτώνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά (και επομένως σάκχαρα) σε κάθε πεπόνι. Εάν ο χώρος είναι πρόβλημα, φτιάξτε ένα στιβαρό καφασωτό και βάλτε τα πεπόνια στη νότια πλευρά του, αυτό εξοικονομεί χώρο στο κρεβάτι αλλά και φέρνει τα φρούτα σε καλύτερη επαφή με τις θερμαντικές ακτίνες του ήλιου.
6) Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ξεκινά από το έδαφος
Τα σάκχαρα παράγονται στα φύλλα με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και στη συνέχεια αποστέλλονται στον καρπό. Έτσι, όσο πιο πλούσια είναι η φυλλώδης ανάπτυξη, τόσο υψηλότερος είναι ο δείκτης Brix. Για να ενθαρρύνετε την ισχυρή ανάπτυξη, ανακατέψτε 10-15 cm κομποστοποιημένης κοπριάς στα κρεβάτια πεπονιού σας πριν τη φύτευση. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα ισορροπημένο οργανικό λίπασμα (όπως ένα μείγμα αιματάλευρου/οστεάλευρου) κάθε 3 έως 4 εβδομάδες. Μερικοί κηπουροί επιλέγουν να φυτέψουν πεπόνια απευθείας στο σωρό κομπόστ τους, το οποίο όχι μόνο παρέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά, αλλά και λίγη επιπλέον θερμότητα.
7) Ποτίζουμε άφθονο αλλά όχι κατά την ωρίμανση
Η διατήρηση όμορφων φύλλων στα φυτά πεπονιού σας απαιτεί επίσης άφθονο πότισμα. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι με σωλήνες εμποτισμού ή με σύστημα στάγδην, επειδή η άρδευση με ψεκασμό προάγει μυκητιασικές ασθένειες, οι οποίες σίγουρα επηρεάζουν την περιεκτικότητα του πεπονιού σε ζάχαρη. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες ωρίμανσης, ωστόσο, η περίσσεια νερού αραιώνει την περιεκτικότητα του καρπού σε ζάχαρη. Έτσι, όταν ο καρπός πλησιάζει σε πλήρες μέγεθος, μειώστε την άρδευση, παρέχοντας μόνο αρκετό νερό για να αποτρέψετε τον πλήρη μαρασμό των φύλλων. Είναι φυσιολογικό σε αυτό το στάδιο μερικά από τα παλαιότερα φύλλα να γίνονται καφέ.
8) Συγκομίστε τα πεπόνια σας στην κορυφή της ωριμότητας
Ακόμα κι αν κάνετε όλα τα άλλα σωστά, κανένα πεπόνι δεν είναι γλυκό αν το μαζέψετε ανώριμο. Τα σημάδια ωρίμανσης περιλαμβάνουν ένα φρουτώδες άρωμα, ένα ελαφρύ μαλάκωμα του φλοιού και έναν κοίλο ήχο όταν χτυπάτε το φρούτο με την άρθρωση. Το σίγουρο όμως σημάδι είναι η ευκολία με την οποία ο καρπός αποκολλάται από το αμπέλι. Αν απελευθερωθεί με ένα ελαφρύ τράβηγμα, είναι αρκετά ώριμο για να τρυγήσει. Ωστόσο, η υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα επιτυγχάνεται όταν ο καρπός αποκολλάται από το αμπέλι (ή, αν αυτό δεν συμβεί, όταν το αμπέλι ζαρώνει και στεγνώνει όταν είναι προσκολλημένο στο πεπόνι). Ο κίνδυνος σε αυτό το σημείο, φυσικά, είναι ότι τα πουλιά και άλλα πλάσματα αρχίζουν να τρώνε το φρούτο πριν το κάνετε.
Εξαρτάται από εσάς ?