8 συμβουλές για να ξεκινήσετε καλά έναν λαχανόκηπο την άνοιξη

Είμαστε εκεί, η άνοιξη είναι εδώ και οι πιο ζεστές μέρες αρχίζουν να αναδύονται σιγά σιγά!
Προσοχή όμως, αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τον λαχανόκηπό σας, πρέπει να ξέρετε, όπως με κάθε νέα δραστηριότητα στην οποία ξεκινήσετε, όσο καλύτερα προετοιμαστείτε, τόσο καλύτερα θα πετύχετε!

Γι’ αυτό, σήμερα, σας προτείνω να ανακαλύψετε 8 συμβουλές για να ξεκινήσετε έναν λαχανόκηπο την άνοιξη!

1) Προγραμματισμός

Η πρώτη συμβουλή για επιτυχημένους λαχανόκηπους είναι πάντα ο προγραμματισμός. Καθώς ξετυλίγεται η άνοιξη, ο κήπος σας ξυπνά, όπως και τα έντομα που τον κατοικούν. Σχεδιάστε να κάνετε μια καθημερινή επίσκεψη στον κήπο σας για να είστε σε επιφυλακή για ενοχλητικά πλάσματα και να είστε έτοιμοι να αναλάβετε δράση εάν χρειαστεί. Οι κοριοί, οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια προκαλούν πολλά προβλήματα, γι’ αυτό να είστε σε επιφυλακή. Συνεχίστε να ενημερώνετε το ημερολόγιο του κήπου σας με παρατηρήσεις, σημειώσεις καιρού και ώρες φύτευσης και ελέγχετε τις συστάσεις της περιοχής σας για το τι και πότε να φυτέψετε. Η άνοιξη μπορεί να γεμίσει με κρυολογήματα στα τέλη του χειμώνα. Ετοιμαστείτε να προστατέψετε τα φυτά σας! Μάθετε σε ποια ζώνη ζείτε και τον καλύτερο τρόπο προστασίας των φυτών σας για την περιοχή σας.

2) Προετοιμασία και συντήρηση.

Εάν φυτέψατε χειμερινές καλλιέργειες, κόψτε τις και μετατρέψτε τις σε χώμα δύο εβδομάδες πριν τη φύτευση. Αναποδογυρίστε το σωρό κομποστοποίησης, ξεκινήστε ένα νέο και προσθέστε λίπασμα γύρω από τα φυτά σας. Λιπάνετε τα λαχανικά με βιολογικές τροφές φύλλων για να τα διατηρήσετε υγιή.

3) Προετοιμασία του κομπόστ.

Το πλούσιο βιολογικό κομπόστ είναι φανταστική τροφή για τον μελλοντικό σας κήπο. Χρειάζεται χρόνος για να το «κάνεις», όμως, γι’ αυτό σου προτείνουμε να ξεκινήσεις τώρα. Θα χρειαστείτε άμεσα διαθέσιμα υλικά: υπολείμματα κήπου και κουζίνας, αέρα και νερό. Θα χρειαστείτε επίσης ένα μέρος για να τοποθετήσετε το κομπόστ σας, είτε είναι σωρό είτε κάδος. Υπάρχουν αρκετοί κάδοι κομποστοποίησης διαθέσιμοι στην αγορά, για να μην αναφέρουμε ότι μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας κάδο κομποστοποίησης. Εάν επιλέξετε ένα σωρό κομποστοποίησης, χρειάζεστε χώρο περίπου 1 m². Στη συνέχεια απλώστε απλά αρκετές ίντσες ξηρού, καφέ υλικού, όπως φύλλα, μίσχοι ή άχυρο. Προσθέστε μερικά εκατοστά πράσινου υλικού, όπως υπολείμματα κουζίνας (φλούδες λαχανικών και φλούδες φρούτων, χωρίς υπολείμματα κρέατος!). Στη συνέχεια, προσθέστε ένα λεπτό στρώμα χώματος κήπου και ένα άλλο στρώμα καφέ υλικού. Βρέξτε, αλλά μην μουλιάζετε την μπαταρία. Επαναλάβετε έως ότου ο σωρός σας κομποστ έχει ύψος τουλάχιστον 1 m. Γυρίζετε το σωρό κομποστοποίησης κάθε δύο εβδομάδες, φροντίζοντας να μετακινείτε το υλικό στο κέντρο του σωρού προς τα έξω και το πιο εξωτερικό υλικό προς το κέντρο. Διατηρήστε το σωρό υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.

4) Ετοιμάστε τι να κάνετε τους σπόρους του μέσα.

Ξεκινήστε την ανοιξιάτικη φύτευση και έχετε τα δικά σας σπορόφυτα έτοιμα για μεταφύτευση. Πολύ απλά, οι σπόροι χρειάζονται τη σωστή θερμοκρασία, υγρασία και φως για να βλαστήσουν. Είναι γρήγορο και εύκολο, το μόνο που χρειάζεστε είναι σπόροι, χώμα, κατά προτίμηση βιολογικοί σπόροι και δοχεία. Μπορείτε να φτιάξετε δίσκους για φύτευση σε εσωτερικούς χώρους στο τοπικό σας κατάστημα υλικού. Σας συνιστούμε να ανακυκλώνετε χάρτινα ή πλαστικά ποτήρια. Είναι σοφό να αποστειρώνετε τα δοχεία σας. Τα δοχεία σας θα πρέπει να έχουν οπές αποστράγγισης για την περίσσεια νερού, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε επίσης ένα ρηχό, υδατοστεγές δίσκο για να τα συγκρατήσετε. Τα μικρά δοχεία είναι καλύτερα, προτείνουμε περίπου 7-10 cm σε διάμετρο. Αυτός είναι όλος ο χώρος που χρειάζεστε, καθώς θα μεταφυτέψετε τα σπορόφυτα πριν μεγαλώσουν αρκετά ώστε να χρειαστούν περισσότερο χώρο.

5) Σπείρετε τους σπόρους σας σε εσωτερικούς χώρους.

Το χώμα σας πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι βρεγμένο. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, βρέξτε το χώμα πριν γεμίσετε τους κάδους σας. Τοποθετήστε μερικούς σπόρους πάνω από το χώμα σας. Χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να σπρώξετε τους σπόρους περίπου 1 cm. Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι πλήρως καλυμμένοι. Το έδαφος πρέπει να παραμένει ομοιόμορφα υγρό. Μην το αφήνετε ποτέ να στεγνώσει. Ενώ οι σπόροι σας βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της βλάστησης, μπορεί να χρειαστεί να υγράνετε ελαφρά το έδαφος από πάνω αν παρατηρήσετε ότι στεγνώνει. Με ένα δοχείο με νερό κάτω από τους κάδους, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν πλαστικό θόλο για να αυξήσετε τα επίπεδα υγρασίας και να διατηρήσετε την υγρασία στο έδαφος. Ωστόσο, μετά το φύτρωμα, προσθέτετε πάντα νερό στο δίσκο και όχι στα ίδια τα δοχεία. Τα φυτά σας θα πάρουν τη σωστή ποσότητα νερού και θα βοηθήσετε στην πρόληψη ασθενειών. Ελέγχετε τα δοχεία σας καθημερινά για να βεβαιωθείτε ότι αφαιρείτε τα καπάκια, ότι ο φωτισμός είναι στη θέση του και ότι παρέχετε αρκετό νερό.

Στη φάση της βλάστησης και πριν βλαστήσουν τα φυτά, θα χρειαστεί να διατηρήσετε τα δοχεία ζεστά. Τοποθετήστε τα λίγα εκατοστά πάνω από ένα καλοριφέρ, πάνω από το ψυγείο ή το στεγνωτήριο ρούχων σας ή χρησιμοποιήστε ένα ειδικό χαλάκι που πωλείται ειδικά για τη βλάστηση των σπόρων.

Μόλις οι σπόροι έχουν βλαστήσει και έχουν μέγεθος περίπου 1 cm, οι απαιτήσεις αλλάζουν. Τώρα θέλετε μια άνετη θερμοκρασία δωματίου (μεταξύ 15 και 21 βαθμών Κελσίου) και φως. Μένει μόνο καλός φωτισμός. Χωρίς καλό φωτισμό, τα φυτά σας θα γίνουν ατρακτοειδή, λεπτά και όχι τόσο υγιή. Ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό θα πρέπει να παρέχει αρκετό φως, αλλά πολλοί κηπουροί χρησιμοποιούν φυτικά φώτα. Οι λαμπτήρες φθορισμού, περίπου 6-8 cm πάνω από τα σπορόφυτα, θα κάνουν μια χαρά. Παρέχουν αρκετό φως, αλλά παραμένουν δροσερά. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η υπερβολική ζέστη θα σκοτώσει τα σπορόφυτά σας.

Σε θερμότερες περιοχές, τα σπορόφυτά σας θα ωφεληθούν από τη μεταφορά τους έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα λάβουν θερμότητα και ηλιακό φως.

6) Κάντε απογραφή των εργαλείων κηπουρικής σας.

Αν βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε τώρα, θα μειώσετε τον αριθμό των ταξιδιών της τελευταίας στιγμής στο κέντρο εξοπλισμού ή στον κήπο αργότερα.

Εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές:
• Εργαλεία με μακριά λαβή για την προετοιμασία κρεβατιών: φτυάρι, τσουγκράνα, σκαπάνη κήπου
• Καρότσι για τη μεταφορά χώματος και βαρύτερων αντικειμένων
• Εργαλεία μεταφύτευσης: μυστρί, ζαρντινιέρα για μεταφύτευση
• Κλάπτες για συντήρηση
• Γάντια κήπου…

7) Ετοιμάστε τα παρτέρια σας

Προετοιμάστε τα υπερυψωμένα κρεβάτια σας ή τις σκαμμένες περιοχές για φύτευση. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι προετοιμασίας για συζήτηση: νέα υπερυψωμένα κρεβάτια, νέες περιοχές σκαμμένες στο έδαφος, υπάρχοντα υπερυψωμένα κρεβάτια και υπάρχουσες σκαμμένες περιοχές.

Η προετοιμασία νέων υπερυψωμένων κρεβατιών είναι αρκετά απλή.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γεμίσετε τα κρεβάτια με καλής ποιότητας οργανικό χώμα κήπου, κατά προτίμηση με λίγο οργανικό λίπασμα ανακατεμένο. Προτείνουμε την προσθήκη κοπριάς από γαιοσκώληκες στο μείγμα για την προώθηση της ευεργετικής μικροβιακής δραστηριότητας. Αυτό βοηθά στην αύξηση της αντοχής των φυτών σας στις ασθένειες.

Η προετοιμασία νέων θαμμένων περιοχών απαιτεί αρχικά περισσότερη δουλειά.

Μην απελπίζεστε ! Ακολουθώντας αυτές τις ανοιξιάτικες συμβουλές κηπουρικής, θα εξοικονομήσετε εργασία αργότερα στον κύκλο της κηπουρικής. Οι περιοχές που έχουν σκαφτεί πρόσφατα θα πρέπει να περιστρέφονται ή να καλλιεργούνται επιθετικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια επίπεδη σκαπάνη κήπου ή φτυάρι ή, εάν έχετε προγραμματίσει έναν μεγάλο κήπο ή/και σκληρό έδαφος, ένα φρέζα είναι απαραίτητο. Αντί να αγοράσετε ένα, ίσως μπορείτε να το νοικιάσετε ή να σας το δανείσει ένας γείτονας. Αφού οργωθεί το χώμα, το ποτίζουμε γενναιόδωρα και το ακολουθούμε με τακτικό πότισμα κάθε μέρα για δύο εβδομάδες. Αυτό προκαλεί τη βλάστηση των περισσότερων σπόρων ζιζανίων σε οργωμένο έδαφος. Όταν μεγαλώσουν, μπορείτε εύκολα να τα τραβήξετε έξω πριν τη φύτευση. Η ποσότητα βοτάνων που θα χρειαστεί να κάνετε κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου θα είναι πολύ μικρότερη. Στη συνέχεια, ολοκληρώστε ακολουθώντας τα ίδια βήματα με τα υπάρχοντα κρεβάτια.

Υπερυψωμένα κρεβάτια και υπάρχοντες σκαμμένοι χώροι.

Και οι δύο περιπτώσεις ακολουθούν τον ίδιο τύπο προετοιμασίας. Αρχικά, αφαιρέστε όλα τα παλιά φυτά και βάλτε το στο έδαφος. Δουλέψτε σε φρέσκο ​​οργανικό χώμα και προσθέστε χώμα για γλάστρες και κοπριά από σκουλήκια. Εχεις τελειώσει !

8) Επιλέξτε τη θέση των φυτειών σας προσεκτικά.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε πριν ξεκινήσετε τα ανοιξιάτικα παρτέρια σας είναι η τοποθεσία, η τοποθεσία και η τοποθεσία!

Απλά μια συμβουλή προς το παρόν, το έμπλαστρο λαχανικών σας πρέπει να τοποθετείται σε μέρος με αρκετό ηλιακό φως όλη την ημέρα.

Μη διστάσετε να περιηγηθείτε στο blog για να βρείτε πολλές άλλες συμβουλές για τον λαχανόκηπό σας.

Στο χέρι σου!

Πώς να καλλιεργήσετε μια μηλιά από σπόρους μηλιάς

12 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Απρίλιο