8 συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν μικρό κήπο

Εάν έχετε έναν μικρό κήπο, γνωρίζετε την πρόκληση να τοποθετήσετε όλα όσα θέλετε να μεγαλώσετε στον χώρο που έχετε πραγματικά. Είχα μια μεγάλη αυλή με λαχανόκηπο που μεγάλωνε κάθε χρόνο. Μετά μετακομίσαμε. Το νέο μας σπίτι έχει πολλά υπέροχα χαρακτηριστικά, αλλά στη δασώδη έκταση μας, ένας ηλιόλουστος χώρος ιδανικός για λαχανικά είναι περίπλοκος. Χτίζοντας, φυτεύοντας και σχεδιάζοντας τον μικρό μας κήπο τα τελευταία δύο χρόνια, έμαθα μερικά πράγματα για να αξιοποιήσω στο έπακρο έναν μικρό χώρο κηπουρικής.

Εάν έχετε έναν μικρό κήπο, ξέρετε ότι είναι μια πρόκληση να τον χωρέσετε όλο. Ακολουθούν 8 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον μικρό χώρο του κήπου σας.

1. Φυτέψτε πράγματα που δεν μπορείτε να αγοράσετε εύκολα.

Μου ήταν δύσκολο να μάθω, γιατί ήθελα να μεγαλώσω τα πάντα μόνος μου. Αλλά με τον πρόσφατα περιορισμένο χώρο στον κήπο μου, συνειδητοποίησα ότι απλά δεν ήταν δυνατό. Αρχικά απέκλεισα πράγματα που ήταν άμεσα διαθέσιμα τοπικά. Κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια; Θα μπορούσα να τα αγοράσω από την αγορά. Σέσκουλο? Σίγουρα κάτι που πρέπει να μεγαλώσω ο ίδιος. Προσπαθώ επίσης να καλλιεργώ όσο περισσότερο μπορώ λαχανικά, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι γεμιστά με προϊόντα όπως φράουλες και ντομάτες, καθώς τα βιολογικά λαχανικά είναι δύσκολο να βρεθούν στην περιοχή μου.

2. Επιλέξτε ύψος

Μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύ χώρο στον κήπο σκαρφαλώνοντας τα φυτά σας όπως πεπόνια, αγγούρια και σκουός. Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν φράχτη στον κήπο μας που κάνει καλά αυτή τη δουλειά, αλλά και η κατασκευή μιας απλής πέργκολας θα λειτουργούσε. Όταν τα φυτά σας αρχίσουν να αναπτύσσονται, πιέστε τα μέσα τυλίγοντάς τα απαλά γύρω από το φράχτη. Σύντομα, θα συνεχίσουν μόνοι τους το μονοπάτι και θα πιάσουν χώρο μόνο στο ύψος.

3. Αναζητήστε συμπαγείς ποικιλίες των αγαπημένων σας φυτών.

Μου αρέσει να καλλιεργώ τα δικά μου κολοκυθάκια, αλλά τα φυτά μπορεί να γίνουν τερατώδες. Πέρυσι στράφηκα σε μια ποικιλία γνωστή για τα μικρότερα, πιο θαμνώδη φυτά της. Είχα την ίδια απόδοση καρπού, αλλά μπόρεσα να φυτέψω τέσσερα φυτά σε έναν χώρο που κανονικά θα ήταν πολύ στενός για τρία, και μπορούσα να φυτέψω και βότανα γύρω τους. Πολλά φυτά έχουν επίσης νάνους ποικιλίες που καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο αλλά συχνά έχουν μικρότερους καρπούς, οπότε φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τις περιγραφές.

4. Εξασκηθείτε στη διαδοχική φύτευση.

Σημαίνει να φυτεύεις ένα πράγμα, να το συγκομίζεις και μετά να φυτεύεις κάτι άλλο στη θέση του. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά αν έχετε μεγάλη καλλιεργητική περίοδο, αλλά ακόμα και στην πολύ σύντομη περίοδο μου, μπορώ να φυτέψω μια δεύτερη καλλιέργεια μετά τη συγκομιδή ραπανιών και μπιζελιών.

5. Φυτέψτε ποικιλίες με μικρότερους χρόνους ανάπτυξης.

Ακόμα κι αν δεν έχετε σύντομη καλλιεργητική περίοδο, οι ποικιλίες που καρποφορούν νωρίτερα θα σας επιτρέψουν να κάνετε περισσότερη διαδοχική κηπουρική. (Βλέπε στοιχείο 4.)

6. Μην παίρνετε πολύ σοβαρά την απόσταση των σπόρων.

Αν ακολουθούσα τη σωστή απόσταση σπόρων σε κάθε πακέτο σπόρων κάθε φορά, δεν θα έκανα πολλά στον μικρό μου κήπο. Μπορεί να είναι μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ υπερβολικού χώρου και ανεπαρκούς χώρου, επομένως να είστε προσεκτικοί τον πρώτο χρόνο και να σημειώσετε πού αλλού μπορείτε να κάνετε το επόμενο έτος. Οι ντομάτες είναι το μόνο φυτό που δεν στριμώχνω γιατί τις κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, χρειάζονται καλή κυκλοφορία αέρα ανάμεσα στα φύλλα τους.

7. Εξασκηθείτε στη φύτευση συντρόφων.

Μερικά φυτά φυσικά αναπτύσσονται καλά μαζί και μερικά φυτά μπορούν στην πραγματικότητα να εμποδίσουν την ανάπτυξη κάποιου άλλου. Σχεδιάστε τον κήπο σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ευεργετικές σχέσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να καλλιεργήσετε ραπανάκια ανάμεσα στα καρότα σας, επειδή τα ραπανάκια σας θα μαζευτούν πολύ πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται πραγματικά οι ρίζες του καρότου. Η φύτευση μαρουλιού κάτω από φυτά ντομάτας μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό σάπια φύλλα γύρω από τη βάση του φυτού και τα φύλλα του φυτού της ντομάτας σκιάζουν το μαρούλι από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

8. Χρησιμοποιήστε βάζα.

Η φύτευση σε δοχεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επεκτείνετε τον χώρο του κήπου σας. Θυμηθείτε να τα κρατάτε καλά ποτισμένα. Τα δοχεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για πράγματα που τείνουν να κατακλύζουν τον κήπο, όπως μέντα, βάλσαμο λεμονιού και αγκινάρες Ιερουσαλήμ. Η απόδοση μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη σε μια γλάστρα, αλλά αξίζει να κρατήσετε αυτά τα φυτά περιορισμένα!

Έχετε μικρό κήπο; Τι κάνετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο που έχετε;

Πώς να καλλιεργήσετε μια λεμονιά από έναν σπόρο λεμονιού

Συμβουλές για το πώς να καλλιεργήσετε μια συκιά στον κήπο σας