8 σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Απρίλιο

Οι μέρες που δεν έχουμε πολλά να κάνουμε στον κήπο είναι πλέον πίσω μας και τους επόμενους μήνες ο χρόνος που δαπανάται για εργασία στους κήπους μας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Όσο προχωρά η σεζόν, θα παρατηρήσετε ότι όλα μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει και τα ζιζάνια. Εάν είστε αρκετά τυχεροί που έχετε τους πόρους για να στήσετε ένα πραγματικό κρεβάτι χωρίς να σκάβετε, πιθανότατα θα αισθάνεστε τυχεροί με τόσα λίγα ζιζάνια.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι ιδιαίτερα πολυάσχολοι χρόνοι στον κήπο, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά να κάνετε ταυτόχρονα. Από πολλές απόψεις, είναι αρκετά τυχερό που δεν υπάρχουν πολλά για συγκομιδή αυτή την εποχή του χρόνου, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε την ενέργειά σας στις τελικές προετοιμασίες για την καλλιεργητική περίοδο. Επειδή υπάρχουν τόσα πολλά να κάνουμε αυτή την εποχή του χρόνου, σκέφτηκα να σας ενημερώσω για το τι δουλειά έχω προγραμματίσει για αυτόν τον μήνα. Ελπίζω αυτό να σας υπενθυμίσει να κάνετε κάτι που ξεχάσατε. Εάν είστε νέοι στην κηπουρική, αυτό μπορεί να σας παρακινήσει να κάνετε κάποια πράγματα νωρίτερα για να αποφύγετε τον πανικό της τελευταίας στιγμής τον Μάιο.

1) Σπείρουν σπόρους

Ο Απρίλιος είναι μια τόσο συναρπαστική εποχή για να σπείρετε σπόρους. Τόσο πολύ που πραγματικά χώρισα τα σπορά μου του Απριλίου σε πολλές ξεχωριστές αναρτήσεις που μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο. Μπορείτε να βρείτε τα 12 λαχανικά για σπορά τον Απρίλιο εδώ. Φυσικά, αυτές οι λίστες θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με την περιοχή σας και τον καιρό!

2) Προετοιμασία θερμοκηπίων

Ο επόμενος μήνας είναι η ώρα να φυτέψετε τα φυτά που αγαπούν τη θερμότητα στο θερμοκήπιό σας. Τώρα είναι η ώρα να ετοιμάσετε το θερμοκήπιό σας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Αυτό το μήνα θα καθαρίσουμε ό,τι είναι αποθηκευμένο εκεί, θα τραβήξουμε ζιζάνια (πολλή τσουκνίδα στα δικά μας!) και θα καθαρίσουμε το τζάμι. Θα χτίσουμε επίσης ένα κρεβάτι στο δεύτερο θερμοκήπιό μας, καθώς προτιμώ πολύ να μεγαλώνω σε κρεβάτια παρά σε γλάστρες στο θερμοκήπιο για να μειώσω την ανάγκη να ποτίζω και να ταΐζω τόσο συχνά. Εάν έχετε ήδη παρτέρια στο θερμοκήπιό σας, απλά βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από ζιζάνια και καλυμμένα με λίπασμα πριν τα φυτέψετε.

3) Βοτάνισμα και κούρεμα των μπορντούρων

Όταν τα φυτά σας αρχίζουν να ζωντανεύουν, δυστυχώς, το ίδιο κάνουν και τα ζιζάνια. Είναι πιο εύκολο να ελέγξετε τα ζιζάνια όταν είναι μικρά, γι’ αυτό κρατήστε τη σκαπάνη κοντά σας. Να σκαλίζετε πάντα ένα κρεβάτι πριν το φυτέψετε σε αυτό. Αν ξεχάσετε να τραβήξετε τα ζιζάνια όταν είναι ακόμα μικρά, ό,τι κι αν κάνετε, φροντίστε να τα ξεφορτωθείτε πριν στρώσουν. Η αποτροπή της εναπόθεσης σπόρων από τα ζιζάνια στην επιφάνεια του εδάφους θα βοηθήσει στη μείωση των ζιζανίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν φυτεύονται παρτέρια. Απλά φροντίστε να μην σκάψετε, καθώς αυτό μπορεί να φέρει τους σπόρους των ζιζανίων πιο μακριά στην επιφάνεια.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να κόβετε τα όρια του γρασιδιού για να βεβαιωθείτε ότι το γρασίδι δεν παράγει σπόρους. Αυτό είναι κάτι που είναι πολύ εύκολο να το αγνοήσετε όταν εστιάσετε στα ζιζάνια στον χώρο σας. Κατά τη γνώμη μου, το γκαζόν μπορεί να είναι το χειρότερο ζιζάνιο που υπάρχει. Παρεμπιπτόντως, θα ξανακόψουμε τα σύνορά μας όσο μπορούμε ακόμα, αυτό θα συμβάλει επίσης στη μεγιστοποίηση του χώρου φύτευσης.

4) Μάλτσαρα

Αν αργήσατε λίγο όπως εμείς, τότε ήρθε η ώρα να μαλακώσετε τα παρτέρια σας πριν τα φυτέψετε. Βεβαιωθείτε ότι αυτό που χρησιμοποιείτε είναι καλά αποσυντεθειμένο καθώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να συνεχίσει να αποσυντίθεται στην επιφάνεια του εδάφους. Επίσης, σάπια φύλλα γύρω από θάμνους φρούτων, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Το επίστρωμα είναι εξαιρετικό καθώς θρέφει το έδαφος και επίσης βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας που είναι πολύ απαραίτητη λόγω της έλλειψης βροχής που αντιμετωπίζουμε.

5) Μεταφύτευση ντομάτας και πιπεριάς

Ο Απρίλιος είναι μια εποχή που οι πιπεριές, τα τσίλι και οι ντομάτες που φυτέψατε νωρίτερα μπορούν να αρχίσουν να γίνονται λίγο μεγαλύτερες. Φροντίστε να τους δώσετε μια αρκετά μεγάλη αναβάθμιση που ελπίζουμε ότι θα τους οδηγήσει στην τελική τους θέση φύτευσης. Περιμένετε να φυτέψετε ένα από αυτά μέχρι την τελευταία ημερομηνία παγετού. Βιώνουμε μια εξαιρετικά κρύα άνοιξη φέτος, οπότε να είστε προσεκτικοί.

6) Σκλήρυνση της τομάτας στο θερμοκήπιο

Ανάλογα με τον καιρό, ελπίζω να μπορέσω να μεταφέρω τα φυτά της ντομάτας μου στα θερμοκήπια μου. Θα είναι προς το τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές του επόμενου. Θα προσπαθήσω να το κάνω όταν προβλέπουμε μερικές πιο ζεστές νύχτες για να μην σοκάρουμε πολύ τα φυτά. Θα καλύψω επίσης τα φυτά fleece για όψιμους παγετούς μόνο και μόνο για να είμαι στην ασφαλή πλευρά καθώς απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο να τα χάσω σε αυτό το σημείο.

7) Φυτέψτε πασσάλους

Θεωρώ ότι ο Απρίλιος είναι μια καλή περίοδος για τη δημιουργία υποστήριξης φυτών εάν δεν έχετε μόνιμες δομές. Ο χρόνος μας στον κήπο θα είναι πιο απασχολημένος από τώρα και στο εξής, οπότε αν έχετε χρόνο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλετε στηρίγματα για αναρριχώμενα φυτά όπως τα φασόλια. Θα με ευχαριστήσετε αργότερα, όταν προσπαθήσετε μανιωδώς να φυτέψετε όλα τα φυτά σας που αγαπούν τη θερμότητα τον επόμενο μήνα και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για να τοποθετήσετε πρώτα τα στηρίγματα σας. Η ταξινόμηση του φυτικού μέσου τώρα θα αποτρέψει τυχόν καθυστερήσεις στη φύτευση, οι οποίες μπορεί να αποδυναμώσουν τα φυτά εάν ξεπεράσουν τις γλάστρες τους καθώς αγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά.

8) Ζαρντινιέρα

Τα τέλη Μαρτίου και ο Απρίλιος είναι η ώρα να φυτέψετε τα περισσότερα από τα σπορόφυτα που έχουν σπαρθεί νωρίς την άνοιξη. Πολλά από τα σπορόφυτά μου έμειναν στο δίσκο με τους σπόρους τους περισσότερο από το αναμενόμενο χάρη σε μια τόσο κρύα αρχή της άνοιξης. Ο Απρίλιος είναι μια καλή εποχή για να φυτέψετε πολλά από τα ανθεκτικά στον παγετό φυτά σας, όπως λάχανα, καλαβριανά, κουνουπίδια, γογγύλια, ράμπι, μάραθο, μαρούλι, σπανάκι, μπιζέλια, κρεμμύδια και πολλά βότανα. Το φλις θα βοηθήσει επίσης στην προστασία τους από το κρύο και τα παράσιτα. Τώρα είναι επίσης η τέλεια στιγμή για να βάλετε τις ντάλιες σας σε γλάστρα, εάν έχετε ένα μέρος για να τις διατηρήσετε χωρίς παγετό, όπως ένα θερμοκήπιο ή ένα πολυτούνελ.

Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνουμε στον κήπο αυτή την εποχή του χρόνου. Η διατήρηση αυτών των εργασιών υπό έλεγχο τώρα θα συμβάλει στη μείωση του φόρτου εργασίας που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της ακμής της καλλιεργητικής περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερη ενέργεια στη φροντίδα των φυτών σας και (κυριολεκτικά) να καρπωθείτε τις ανταμοιβές του κόπου σας.

Τι σπόρους να σπείρουμε τον Ιανουάριο με τα παιδιά

6 συμβουλές για λαχανόκηπους που κάθε νέος κηπουρός πρέπει να γνωρίζει