8 μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για να καλλιεργήσετε μελιτζάνες

Οι κηπουροί σε θερμές περιοχές χαίρονται! Αν και είναι δύσκολο να αναπτυχθεί σε ψυχρότερες περιοχές, η μελιτζάνα ευδοκιμεί σε ζεστό καιρό. Μάθετε πώς να καλλιεργείτε μελιτζάνα και προσθέστε αυτό το όμορφο φρούτο (ναι, η μελιτζάνα είναι φρούτο) στον κήπο και το τραπέζι σας.

Ανακαλύψτε παρακάτω 8 μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για να καλλιεργείτε μελιτζάνες:

1. Επιλέξτε το καλύτερο μέρος για να καλλιεργήσετε μελιτζάνες

Η μελιτζάνα θα προτιμήσει μια πολύ ηλιόλουστη τοποθεσία με καλά στραγγιζόμενο έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία.
Είναι σημαντικό να εναλλάσσετε το σημείο που φυτεύετε τη μελιτζάνα και άλλα μέλη της οικογένειας των νυχτολούλουδων (όπως πατάτες και ντομάτες) για να βοηθήσετε στην πρόληψη και την αποφυγή παρασίτων και ασθενειών του εδάφους. Περιμένετε τουλάχιστον 2 χρόνια μεταξύ των φυτεύσεων των οικογενειακών καλλιεργειών νυχτολούλουδου.

Εάν τα παράσιτα ή οι ασθένειες ήταν πρόβλημα στο παρελθόν, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε μελιτζάνες σε δοχεία. Η μελιτζάνα μεγαλώνει πολύ καλά όταν καλλιεργείται σε μεγάλες γλάστρες.

2. Επιλέξτε μια ποικιλία μελιτζάνας που ταιριάζει στις ανάγκες σας

Οι ποικιλίες μελιτζάνας διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα και χρόνο ωρίμανσης.

Οι μελιτζάνες Globe ή οι αμερικανικές μελιτζάνες έχουν μεγάλα, παραδοσιακά μοβ ή λευκά οβάλ φρούτα. Παράγουν καλύτερα σε θερμότερα κλίματα.
Οι ιαπωνικές μελιτζάνες έχουν μακριά, λεπτά φρούτα που ωριμάζουν γρήγορα, καθιστώντας τις μια καλή επιλογή για πιο δροσερές περιοχές.
Οι μελιτζάνες με μικρόκαρπο (όπως ινδιάνικες και παραμυθένιες) είναι πιο συμπαγείς και είναι ιδανικές για μικρούς χώρους ή δοχεία.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να διασκεδάσετε με σχήματα και χρώματα.

3. Ξεκινήστε να σπέρνετε μελιτζάνα σε εσωτερικό χώρο από σπόρο ή αγοράστε εμβολιασμένα σπορόφυτα

Η μελιτζάνα έχει καλύτερη απόδοση όταν φυτεύεται σε εξωτερικούς χώρους από μεταφυτεύσεις και όχι από σπόρους. Ξεκινήστε τους σπόρους μελιτζάνας σε εσωτερικούς χώρους 6-8 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο ανοιξιάτικο παγετό. Οι σπόροι βλασταίνουν σε 7-14 ημέρες. Οι σπόροι της μελιτζάνας διαρκούν έως και 4 χρόνια. Οι σπόροι μελιτζάνας είναι διαθέσιμοι σε πολλές τοποθεσίες στο διαδίκτυο.

Επειδή η μελιτζάνα είναι επιρρεπής σε σοκ μεταφύτευσης, ξεκινήστε τους σπόρους σε μεγαλύτερα δοχεία 8 cm και σκληρύνετε τα φυτά πριν τα φυτέψετε στον κήπο.

4. Φυτέψτε μελιτζάνες την κατάλληλη στιγμή

Η μελιτζάνα προτιμά τον ζεστό καιρό, οπότε μην τη φυτέψετε μέχρι να ανέβουν οι θερμοκρασίες την άνοιξη. Μεταφυτέψτε δενδρύλλια μελιτζάνας στον κήπο όταν το έδαφος είναι τουλάχιστον 21°C (ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του εδάφους σας είναι με ένα θερμόμετρο εδάφους), με θερμοκρασίες ημέρας πάνω από 21°C και νυχτερινές θερμοκρασίες πάνω από 10°C.
Τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση 45 έως 60 cm μεταξύ τους.

5. Φροντίστε τα φυτά όλη την εποχή

Δώστε στις μελιτζάνες μια σταθερή παροχή υγρασίας, αλλά μην αφήσετε το χώμα να μουσκέψει. Αν η μελιτζάνα δεν ποτιστεί αρκετά, ο καρπός θα είναι μικρός και πικρός.
Η μελιτζάνα χρειάζεται επίσης τροφή για να παράγει καλά. Ταΐστε το φυτό τουλάχιστον μία φορά το μήνα με γαλάκτωμα ψαριού ή τσάι κομπόστ.
Η μελιτζάνα είναι αυτογόνιμη αλλά ωφελείται πολύ από την επικονίαση των μελισσών.
Αφαιρέστε τα μαραμένα φύλλα και τους πασσάλους φυτών ή τις πέργκολες όπως χρειάζεται, εάν δείτε το φυτό να λυγίζει.

6. Να είστε σε επιφυλακή για παράσιτα

Τα σκαθάρια ψύλλων, οι αφίδες και τα σκαθάρια της πατάτας είναι κοινά παράσιτα της μελιτζάνας. Χρησιμοποιήστε καλύμματα σειρών για να τα αποτρέψετε έως ότου τα φυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να υποστούν λίγη ζημιά. Εάν τα παράσιτα είναι επίμονα, αφήστε τα καλύμματα των σειρών κατά την περίοδο της συγκομιδής.

7. Συγκομίστε τις μελιτζάνες την κατάλληλη στιγμή

Τα μούρα έχουν την καλύτερη γεύση και η συχνή συγκομιδή ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη παραγωγή. Οι μίσχοι της μελιτζάνας είναι εύθραυστοι, οπότε προσέξτε. Για τη συγκομιδή, κόψτε τον καρπό με ένα μίσχο ακόμα συνδεδεμένο σε αυτό. Μερικές συμβουλές για να ξέρετε αν ο καρπός είναι έτοιμος για συγκομιδή, αν είναι πολύ ώριμος, όχι αρκετά ώριμος ή πολύ ώριμος!

– Εάν δεν είναι ορατό αποτύπωμα όταν πιέζεται, ο καρπός είναι άγουρος.
– Εάν το αποτύπωμα εξαφανιστεί μετά το πάτημα, η φλούδα είναι ελαφριά και γυαλιστερή, ο καρπός είναι σφιχτός και βαρύς για το μέγεθος, τότε ο καρπός είναι ώριμος. ΤΑ φρούτα θα είναι τρυφερά, με καλύτερη γεύση και μικρούς σπόρους.
– Αν το αποτύπωμα παραμένει μετά το πάτημα του και η φλούδα είναι θαμπή, τότε ο καρπός είναι υπερώριμος. Ο καρπός θα είναι πιο πικρός, με μεγάλους σπόρους και πολύ σκληρό δέρμα.

8. Μην αφήσετε τις καλλιέργειες μελιτζάνας να πάνε χαμένες

Η μελιτζάνα δεν παγώνει ή δεν παγώνει καλά. Η μελιτζάνα χρησιμοποιείται καλύτερα μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά τη συγκομιδή. Μην αποθηκεύετε τις μελιτζάνες στο ψυγείο, αλλά σε δροσερό, υγρό και καλά αεριζόμενο μέρος.

Φυσικά χαμηλή σε θερμίδες αλλά υψηλή σε φυτικές ίνες, η μελιτζάνα μπορεί να ψηθεί στη σχάρα, τηγανητή, παναρισμένη, ψητή, ψημένη ή σοταρισμένη. Η μελιτζάνα είναι επίσης ένα εξαιρετικό υποκατάστατο κρέατος και απαραίτητο μέρος της ιταλικής μαγειρικής. Υπάρχουν πολλά πιάτα όπου παρουσιάζεται η μελιτζάνα. Δοκιμάστε να προσθέσετε αυτό το ευέλικτο φρούτο στις αγαπημένες σας συνταγές ή να το προσθέσετε σε ομελέτες ή ως επικάλυψη για πίτσα.

Ποια φρούτα και λαχανικά να φυτέψετε τον Ιανουάριο

Τι σπόρους να σπείρουμε τον Ιανουάριο με τα παιδιά