8 μούρα που καλλιεργούνται εύκολα σε γλάστρες

Τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο από το να δοκιμάσετε τις δικές σας φράουλες ή βατόμουρα, η γεύση είναι αρκετά διαφορετική από οτιδήποτε μπορείτε να αγοράσετε στην αγορά.
Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε χώρο να τα φυτέψετε στον λαχανόκηπό σας; Η καλλιέργεια αυτών των μούρων σε γλάστρες είναι απλά η απάντηση! Μερικές φορές απαιτούνται μεγάλα δοχεία.

1) Φράουλες

Η καλλιέργεια φράουλας σε δοχεία είναι αρκετά εύκολη. Ένα από τα καλύτερα μούρα για καλλιέργεια σε δοχεία: οι φράουλες είναι ιδανικές για φύτευση σε ένα μικρό μπαλκόνι.
Οι φράουλες μπορούν να φυτευτούν σε κρεμαστά καλάθια, ζαρντινιέρες φράουλας και γλάστρες από τερακότα με απόσταση 20-30 cm μεταξύ των φυτών.

2) Σμέουρα

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε σμέουρα σε δοχείο, θα πρέπει να ξεκινήσετε προετοιμάζοντας μια καλά στραγγισμένη γλάστρα γεμάτη με πλούσιο χώμα. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά έχουν πρόσβαση σε άφθονο ηλιακό φως. Οποιοδήποτε δοχείο 5 L (πλάτος 30 cm) είναι κατάλληλο για ποικιλίες που δεν γίνονται πολύ ψηλές.
Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε την πίεση στους θρεπτικούς πόρους του εδάφους. Θυμηθείτε επίσης να ποτίζετε τα φυτά τακτικά για να διατηρείται το έδαφος ελαφρώς υγρό πάντα ενώ ταΐζετε με λίπασμα υψηλής ποτάσας κατά την ανάπτυξη για πιο γλυκά σμέουρα.

3) Βατόμουρα (φρούτο bramble)

Η καλλιέργεια βατόμουρων σε ένα δοχείο μπορεί να είναι διασκεδαστική και, ταυτόχρονα, ανταποδοτική. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια γλάστρα (20 L ή περισσότερο), ένα φυτό μουριάς, χώμα, πασσάλους και μερικά κομμάτια από τη σπασμένη γλάστρα (για να αυξήσετε την αποστράγγιση). Ξεκινήστε τοποθετώντας τα σπασμένα κομμάτια στον πάτο του δοχείου και γεμίζοντας το με χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Φύτεψε το μπράβο σου στη γλάστρα και πότισέ το.
Η σημασία της υποστήριξης μπαίνει στο παιχνίδι μόλις το φυτό αρχίζει να ψηλώνει. Επειδή αυτά τα μούρα είναι γνωστό ότι παράγουν μακριά, αδύναμα στελέχη, χρειάζονται υποστήριξη, ειδικά κατά την ανθοφορία και την ανάπτυξη των καρπών.

4) Μύρτιλα

Αν ψάχνετε για τα καλύτερα μούρα για καλλιέργεια σε δοχεία, τα μύρτιλλα (μύρτιλλα στη φύση) θα πρέπει να είναι στη λίστα σας. Παρά το γεγονός ότι μπορούν να πιάσουν χώρο, αυτά τα μούρα είναι γνωστό ότι διαρκούν περισσότερο από τα περισσότερα μούρα κήπου. Επιπλέον, με τις κατάλληλες πληροφορίες και τεχνογνωσία, μπορείτε να τα καλλιεργήσετε σε μικρούς χώρους.
Το κύριο πλεονέκτημα της καλλιέργειας βατόμουρων σε δοχεία είναι ότι σας επιτρέπει να διατηρείτε εύκολα τα επίπεδα pH του εδάφους σε χαμηλότερα επίπεδα (όξινο, μεταξύ 4 και 5,5). Όπως τα περισσότερα μούρα, η καλή αποστράγγιση και ο άφθονος ήλιος είναι απαραίτητα για τη σωστή και «καρποφόρα» ανάπτυξη των φυτών.

5) Βατόμουρα (φρούτο μουριάς)

Η καλλιέργεια βατόμουρων σε δοχεία μπορεί να είναι ένα όφελος, καθώς οι καρποί του είναι ελάχιστα διαθέσιμοι στην αγορά λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους. Ευτυχώς, μπορείτε να μάθετε πώς να το μεγαλώνετε σε γλάστρα.
Ο πλήρης ήλιος, το μέτριο πότισμα και το επίπεδο έδαφος είναι το κλειδί για την ανάπτυξή του.

6) Μαύρα φραγκοστάφυλα

Το φραγκοστάφυλο είναι επίσης ένα από τα καλύτερα μούρα για καλλιέργεια σε δοχεία. Η γλυκιά τους γεύση και η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C τα καθιστούν ανεκτίμητα. Για αυτό θα χρειαστείτε ένα μεγάλο δοχείο. Όπως και η μουριά, μπορεί να τα πάει καλά σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά κατά προτίμηση καλή στράγγιση με κάποια ικανότητα συγκράτησης υγρασίας και πλούσια σε οργανική ουσία. Θυμηθείτε να τοποθετήσετε το δοχείο σε πολύ ηλιόλουστο μέρος.
Σημειώστε επίσης ότι ο παγετός μειώνει δραστικά τις αποδόσεις του φυτού. Επομένως, φροντίστε να ορίσετε κάποια προστατευτικά μέτρα σε περίπτωση που δεν βρίσκεστε σε περιοχή χωρίς παγετό.

7) Φραγκοστάφυλα

Η καλλιέργεια φραγκοστάφυλων σε δοχεία είναι παρόμοια με την καλλιέργεια φραγκοστάφυλων, θα χρειαστείτε μια γλάστρα μεσαίου μεγέθους, τουλάχιστον 40 cm βάθους αλλά λίγο πιο φαρδιά, καθώς τα φραγκοστάφυλα έχουν ρηχές ρίζες, τείνουν να απλώνονται αντί να μεγαλώνουν όρθια. Δεν ξεπερνούν ποτέ το 1m50 σε ύψος.
Αν και μπορείτε να επιλέξετε από αμερικάνικα ή ευρωπαϊκά φραγκοστάφυλα, το παλαιότερο είναι κατάλληλο για δοχεία γιατί έχει πιο συμπαγή ανάπτυξη, είναι παραγωγικό και ανέχεται περισσότερο ήλιο. Ωστόσο, οι καρποί του είναι μικρότεροι και κάπως κατώτεροι σε γεύση από τα ευρωπαϊκά φραγκοστάφυλα.

8) Μούρα Acai

Λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους για την υγεία και του γεγονότος ότι είναι πολύ σπάνια, τα μούρα acai μπορεί να είναι αρκετά ακριβά. Ευτυχώς, μπορείτε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε αυτά τα μούρα σε δοχεία. Μπορεί να δοκιμαστεί μόνο ο νάνος φοίνικας acai berry, ο οποίος στο έδαφος μπορεί να φτάσει τα 6-9 m ύψος, αλλά σε δοχεία το ύψος θα μειωθεί στα 3-4 m ύψος. Χρειάζονται τουλάχιστον 3 χρόνια για να ωριμάσει και να αρχίσει να καρποφορεί. Μπορεί να είναι απαιτητικό από άποψη χώρου και χρόνου και θα χρειαστεί να το επανατοποθετήσετε σε ένα μεγάλο δοχείο.
Η καλλιέργεια φοίνικα Acai είναι κατάλληλη για ζεστά υποτροπικά ή τροπικά κλίματα. Οι ψυχρότερες περιοχές μπορεί να μην είναι ιδανικές για τα μούρα acai, αλλά μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ένα θερμοκήπιο για να τα καλλιεργήσετε (προτιμάται ένα μεγάλο θερμοκήπιο).

Μεταφύτευση ραβέντι, Οφέλη από τη διαίρεση του ραβέντι

24 φρούτα και λαχανικά για συγκομιδή τον Ιούνιο