8 λαχανικά που πρέπει να αναπτυχθούν για έναν παραγωγικό χειμερινό λαχανόκηπο

Ζω σε μια περιοχή όπου οι χειμώνες μπορεί να είναι μακρύς, κρύος και πολύ χιονισμένος. Όμως, εξακολουθώ να απολαμβάνω μια τοπική συγκομιδή από τον λαχανόκηπό μου όλο το χρόνο. Το κλειδί για μια επιτυχημένη χειμερινή συγκομιδή είναι να γνωρίζετε τα σωστά λαχανικά που πρέπει να καλλιεργηθούν το χειμώνα και να τα συνδυάσετε με τις κατάλληλες επεκτάσεις εποχής. Αυτό σημαίνει καλλιέργεια ανθεκτικών στο κρύο καλλιέργειες σε κατασκευές όπως κρύα πλαίσια, μίνι σήραγγες στεφάνης, θερμοκήπια ή πολυσήραγγα.

Η εκμάθηση των καλύτερων λαχανικών για καλλιέργεια το χειμώνα, από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ξεκινά με μια γρήγορη υπενθύμιση της χειμερινής συγκομιδής. Εάν είστε νέος στην κηπουρική του χειμώνα, ξεκινήστε με μερικές καλλιέργειες και ένα κρύο πλαίσιο ή τούνελ με μίνι κρίκο, πειραματιζόμενοι με αυτό που λειτουργεί καλύτερα στην περιοχή σας. Ηπιότερα κλίματα από τον κήπο μου μπορεί να έχουν επιτυχία με ένα απλό υφασμάτινο κάλυμμα που επιπλέει πάνω από καλλιέργειες σε PVC ή μεταλλικούς κρίκους. Μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας φλις σήραγγες ή να αγοράσετε ένα κιτ τούνελ για mini hoop house για γρήγορη συναρμολόγηση.

Χρειάζομαι περισσότερη προστασία στην περιοχή μου, γι’ αυτό προσθέτω μια στρώση μεμβράνης πολυαιθυλενίου πάνω από τα τούνελ από ύφασμα για να προστατεύσω το λάχανο, το λάχανο, τα πράσα και τα ανθεκτικά χόρτα για σαλάτες το χειμώνα. Σε ψυχρότερες περιοχές, οι κηπουροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν μονωτικές κατασκευές όπως κρύα πλαίσια και να κολλούν στα πιο ανθεκτικά λαχανικά (λάχανο, κρεμμύδι, αρνί μαρούλι και τατσόι, για παράδειγμα) για να εξασφαλίσουν τη συγκομιδή.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη των περισσότερων λαχανικών επιβραδύνεται όταν η διάρκεια της ημέρας μειωθεί σε λιγότερο από δέκα ώρες την ημέρα. Για μένα, αυτό συμβαίνει στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε πρέπει να βεβαιωθώ ότι τα χειμωνιάτικα λαχανικά μου είναι σε μέγεθος συγκομιδής μέχρι τότε. Σε αυτό το σημείο, τα λαχανικά μου που αντέχουν στο κρύο κάθονται στα επεκτατικά εποχής τους και περιμένουν να τα μαζέψω.

Πότε να φυτέψετε λαχανικά για χειμερινή καλλιέργεια;

Αναρωτιέστε πότε να σπείρετε ή να φυτέψετε χειμερινές καλλιέργειες; Τα περισσότερα χειμερινά λαχανικά σπέρνονται απευθείας ή μεταφυτεύονται από τα μέσα του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με την καλλιέργεια.

Η έξυπνη χειμερινή κηπουρική ξεκινά με την άφιξη των καταλόγων σπόρων. Διαβάστε προσεκτικά τις περιγραφές των καλλιεργειών, επιλέγοντας ποικιλίες με αυξημένη αντοχή στο κρύο. Για παράδειγμα, λατρεύω το λάχανο και το απολαμβάνουμε την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αλλά δεν είναι τόσο ανθεκτικό στο κρύο όσο το λάχανο «Winterbor» ή «Redbor». Παραμένω λοιπόν στις πιο ανθεκτικές στο κρύο ποικιλίες για τον χειμερινό μας λαχανόκηπο.

8 λαχανικά που πρέπει να καλλιεργήσετε για έναν παραγωγικό χειμερινό λαχανόκηπο:

Υπάρχουν πολλά λαχανικά ανθεκτικά στο κρύο που μπορείτε να απολαύσετε τους κρύους μήνες του χειμώνα. Δεν προσπαθώ να καλλιεργήσω ντομάτες, πιπεριές και βασιλικό σε μη θερμαινόμενες κατασκευές το χειμώνα. Αντίθετα, καλλιεργώ καλλιέργειες ανθεκτικές στο κρύο, όπως λαχανικά με ρίζα και φυλλώδη χόρτα.

1- Κέιλ ή λαχανίδα

Κανένας χειμερινός κήπος που σέβεται τον εαυτό του δεν είναι πλήρης χωρίς πολλές ποικιλίες ανθεκτικού λάχανου. Μάλιστα, καθώς η θερμοκρασία πέφτει στα τέλη του φθινοπώρου, η γεύση του λάχανου βελτιώνεται. Καλλιεργούμε το κατσαρό λάχανο με δύο τρόπους: ως ώριμη καλλιέργεια για σούπες, stir-fries και πατάτες και ως μικρό πράσινο για τρυφερές χειμωνιάτικες σαλάτες. Το «Winterbor» είναι ένα όμορφο και νόστιμο κατσαρό λάχανο που φτάνει τα 90 εκατοστά σε ύψος με βαθιά κατσαρά γαλαζοπράσινα φύλλα. Μου αρέσει επίσης να καλλιεργώ το «Red Russian», μια κλασική ποικιλία με λαμπερά μοβ μίσχους και γκριζοπράσινα φύλλα. Αυτή είναι η ποικιλία που μας αρέσει να χρησιμοποιούμε για τα τσιπς kale.

2- Σαλάτες – μαρούλια

Για χρόνια έχω δοκιμάσει δεκάδες ποικιλίες μαρουλιού στα κρύα χειμωνιάτικα πλαίσια και στα τούνελ μου. Το μαρούλι είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια το χειμώνα. Είχα μεγάλη τύχη με ανθεκτικά στελέχη όπως το “Winter Density”, το “Red Salad Bowl” και το “Winter Marvel”. Όμως, πρόσφατα πειραματίστηκα με ποικιλίες μαρουλιού Salanova® και είμαι ερωτευμένος μαζί του! Αυτά τα μαρούλια σε μέγεθος μωρού σχηματίζουν πυκνές ροζέτες από απαλά πράσινα, κόκκινα ή μπορντό φύλλα. Είναι όμορφα, νόστιμα και τα πήγαν πολύ καλά στο μη θερμαινόμενο χειμερινό πολυτούνελ μου.
Καλλιεργήστε μαρούλια όλο το χειμώνα σε κρύα πλαίσια, θερμοκήπια και πολυτούνελ.
Έχω καλλιεργήσει μαρούλι στα κρύα κουφώματα και τα καλύμματα σειρών μου εδώ και χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα ανακάλυψα τις χειμωνιάτικες ποικιλίες Salanova. Σχηματίζουν όμορφες ροζέτες από νεαρά φύλλα, ιδανικές για γκουρμέ σαλάτες.

3- Καρότα

Αποκαλούμε χαϊδευτικά τα χειμωνιάτικα καρότα μας «γλυκά καρότα» επειδή είναι τόσο γλυκά μετά από μερικούς σκληρούς παγετούς. Όπως το λάχανο, τα παντζάρια, τα πράσα και πολλές άλλες καλλιέργειες, η γεύση τους βελτιώνεται μετά από μερικούς παγετούς αργά το φθινόπωρο. Σπέρνουμε σπόρους για τη χειμερινή μας σοδειά καρότου στα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου και καλύπτουμε βαθιά το κρεβάτι στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου με κομμένα φύλλα ή άχυρο. Αυτό το μονωτικό στρώμα καλύπτεται με ένα παλιό κάλυμμα ή σεντόνι για να το κρατήσει στη θέση του. Κάθε φορά που θέλουμε να τρυγήσουμε αφαιρούμε το πανί και το σάπια φύλλα και σκάβουμε όσες γλυκές ρίζες χρειάζονται. Οι καλύτερες ποικιλίες για χειμερινή συγκομιδή περιλαμβάνουν «Napoli», «Mokum» ή «Bolero».

4- Ασιατικά πράσινα λαχανικά

Τα ασιατικά χόρτα αποτελούν βασικό στοιχείο στη λίστα με τα καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια το χειμώνα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί καταπληκτικοί τύποι ασιατικών χόρτων που διατίθενται στους κηπουρούς στους καταλόγους σπόρων. Καλλιεργούμε διαφορετικά την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και το χειμώνα, και έχω βρει τα καλύτερα για τη συγκομιδή της κρύας περιόδου, όπως pac choi, τατσόι, mizuna και χόρτα μουστάρδας. Αυτά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και προσφέρουν μια σειρά από υφές, χρώματα και γεύσεις φυλλώματος. Διευθύνω τα σπορόφυτα στις αρχές Σεπτεμβρίου ή δίνω στα σπορόφυτα ένα προβάδισμα σε εσωτερικούς χώρους κάτω από τα φώτα μου προτού μεταφερθούν σε παρτέρια κήπου στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τα ασιατικά χόρτα όπως η mizuna είναι ιδανικά για καλλιέργεια σε χειμωνιάτικες κατασκευές όπως κρύα πλαίσια και πολυτούνελ.

5- Πράσινα κρεμμυδάκια

Το «Evergreen Hardy White» είναι ένας σούπερ σταρ της ψυχρής εποχής στα χειμερινά μας πλαίσια και τούνελ. Αυτή η εξαιρετικά ανθεκτική ποικιλία παράγει μακριές πράσινες κορυφές με τρυφερά λευκά στελέχη. Σπέρνω τον σπόρο απευθείας τον Σεπτέμβριο και η πρώτη συγκομιδή γίνεται συνήθως στα μέσα Νοεμβρίου. Με προστασία, μαζεύουμε νόστιμα πράσινα κρεμμυδάκια όλο το χειμώνα.

6- Αρνίσιο μαρούλι

Το αρνίσιο μαρούλι είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια το χειμώνα. Τα φυτά σχηματίζουν συστάδες φύλλων διαμέτρου δύο έως τεσσάρων ιντσών που συγκομίζονται ολόκληρα κόβοντας το στέλεχος στο επίπεδο του εδάφους. Μετά από ένα γρήγορο ξέβγαλμα, οι ροζέτες περιχύνονται με ένα απλό ντρέσινγκ και απολαμβάνονται ως πράσινη σαλάτα. Το ‘Vit’ είναι η ποικιλία της επιλογής μου και σπέρνεται απευθείας στα τέλη του καλοκαιριού. Το αρνίσιο μαρούλι σπέρνει εύκολα, σχεδόν υπερβολικά εύκολα, οπότε τραβήξτε τα φυτικά υπολείμματα την άνοιξη εάν δεν θέλετε να εμφανιστεί το αρνί στον κήπο σας.
Το αρνίσιο μαρούλι είναι ένα από τα υπέροχα λαχανικά που μπορούν να μαζευτούν όλο το χειμώνα.
Ακόμη και οι κηπουροί του βορρά μπορούν να απολαύσουν μια μεγάλη καλλιέργεια μαρουλιού αρνιού όταν προστατεύονται σε κρύα πλαίσια και θερμοκήπια.

7- Σπανάκι

Το σπανάκι ευδοκιμεί τις πιο δροσερές, μικρότερες μέρες του φθινοπώρου και τον χειμώνα. Σπέρνω τον σπόρο στα κρύα πλαίσια και το πολυτούνελ μου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος, καθώς και σε μερικά ανοιχτά παρτέρια κήπου. Αυτά τα κρεβάτια θα καλυφθούν τελικά με μίνι σήραγγες σε σχήμα στεφάνης καλυμμένες με πολυαιθυλένιο καθώς το φθινόπωρο θα περάσει τον χειμώνα. Δοκιμάστε το «Giant Winter», μια ποικιλία που εκτρέφεται για χειμερινή συγκομιδή ή «Tyee», «Melody» ή «Winter Bloomsdale». Είχα μεγάλη επιτυχία στη συγκομιδή του σπανακιού όλο τον χειμώνα.

8- Ρόκα

Η ρόκα ήταν το πράσινο που με μύησε στις δυνατότητες της χειμερινής συγκομιδής και όλα αυτά τα χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι μια από τις αγαπημένες μου καλλιέργειες ψυχρής περιόδου. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ρόκας που μπορείτε να συλλέξετε το χειμώνα. άγρια ​​και κήπος. Οι ποικιλίες κήπου όπως το ‘Astro’ αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και έχουν φύλλα με λουριά. Η άγρια ​​ρόκα αναπτύσσεται πιο αργά, αλλά αντέχει καλύτερα το κρύο, με βαθιά λοβωτά φύλλα. Έχει επίσης πιο έντονη γεύση. Σπέρνουμε ρόκα κάθε λίγες εβδομάδες ξεκινώντας από τις αρχές Σεπτεμβρίου για να εξασφαλίσουμε τη συνεχή παροχή αυτού του πιπεράτου πράσινου στα κρύα, πολυτούνελ κουφώματα μας. Η συγκομιδή ξεκινά τον Οκτώβριο και συνεχίζεται μέχρι την εξάντληση.

Άλλα λαχανικά που μαζεύω το χειμώνα περιλαμβάνουν το ελβετικό σέσκουλο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μπρόκολο. Επιπλέον, πολλά αρωματικά βότανα μπορείτε να απολαύσετε το χειμώνα. Τα αγαπημένα μου είναι το θυμάρι, ο μαϊντανός, η μέντα, η ρίγανη, ο κόλιανδρος και το φασκόμηλο.

5 Πράσινοι της Ασίας που θα αναπτυχθούν το φθινόπωρο

10 λαχανικά για καλλιέργεια χωρίς πολύ ήλιο