8 λαχανικά για καλλιέργεια τον Απρίλιο-Μάιο στον λαχανόκηπο

Πιπεριές λαχανικών Μαΐου

Αν και κάνει ακόμα πολύ κρύο έξω, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε να φυτεύετε τα αγαπημένα σας λαχανικά για να προετοιμαστείτε για την εποχή.

Επειδή οι καλλιεργητικές μας περίοδοι είναι αρκετά σύντομες, πολλοί ντόπιοι αγρότες ξεκινούν τα σπορόφυτά τους σε εσωτερικούς χώρους πριν μεταφυτέψουν λαχανικά στον κήπο μόλις ζεσταθεί ο καιρός.

Παρακάτω είναι μια λίστα με 8 λαχανικά για σπορά τον Απρίλιο-Μάιο ώστε να ωριμάσουν στην ώρα τους φέτος.

8 λαχανικά για καλλιέργεια τον Απρίλιο-Μάιο στον λαχανόκηπο

Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κάθε κήπο και σε κάθε συνταγή μαγειρικής. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο τα πορτοκάλια ως πηγή βιταμινών, οι πιπεριές περιέχουν έναν τόνο βιταμίνης C, για την ακρίβεια είναι το 159% της ημερήσιας πρόσληψης.

Η καλλιέργεια πιπεριών δεν είναι δύσκολη και μπορεί να γίνει εύκολα από έναν αρχάριο κηπουρό. Σπείρετε τους σπόρους σας σε εσωτερικούς χώρους περίπου οκτώ έως 10 εβδομάδες πριν από την τελική ημερομηνία παγετού. Οι σπόροι πρέπει να σπέρνονται ανά τρεις σε κάθε γλάστρα και να αφαιρείται το πιο αδύναμο φυτό. Αφήστε τα άλλα δύο να μεγαλώσουν μαζί. Σκληρώστε τα φυτά πιπεριάς σας 10 ημέρες πριν τα μεταφυτέψετε στον λαχανόκηπό σας.

Συνεχίστε να ποτίζετε τα φυτά σας μετά τη μεταφύτευση και θα είστε σε θέση να μαζέψετε τις πρώτες πιπεριές σας γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι πιπεριές αργούν να καρποφορήσουν, αλλά αξίζουν την αναμονή. Αν σας ενδιαφέρει να καλλιεργείτε πιπεριές, ανακαλύψτε 12 μυστικά για την καλλιέργεια πιπεριών στον κήπο σας.

Το καλαμπόκι

Αν και δεν συνιστάται η έναρξη μιας καλλιέργειας καλαμποκιού σε εσωτερικούς χώρους, δεν είναι ούτε αδύνατη. Οι σπόροι καλαμποκιού πρέπει να ξεκινούν όχι νωρίτερα από 4 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία μεταφύτευσης, ώστε να μην καταστραφούν οι ρίζες. Με τις μικρές μας σεζόν, μερικές φορές πρέπει να συμβιβαζόμαστε.

Οι σπόροι καλαμποκιού πρέπει να σπέρνονται σε γλάστρες τύρφης και να τοποθετούνται σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα σε ηλιόλουστη τοποθεσία. Μετά από τέσσερις έως επτά ημέρες, πρέπει να εμφανιστούν σπορόφυτα. Αφαιρέστε το βάζο από τη σακούλα και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο μέρος του σπιτιού σας (μεταξύ 15 και 22°C). Συνεχίστε το πότισμα και τη λίπανση μέχρι να μετακινήσετε τα φυτά έξω.

Κατά τη μεταφύτευση καλαμποκιού, φυτέψτε σε ομάδες απέναντι από τις σειρές, καθώς η επικονίαση γίνεται από τον άνεμο και αυτός ο σχηματισμός θα βοηθήσει στην παραγωγή πλουσιότερης καλλιέργειας. Εάν θέλετε να περιμένετε να καλλιεργήσετε το καλαμπόκι σας σε εξωτερικούς χώρους, φυτέψτε τους σπόρους σας 2 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό της άνοιξης.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο δεν είναι μόνο γεμάτο με κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, είναι νόστιμο και εύκολο στην καλλιέργεια. Ξεκινήστε τους σπόρους σας σε εσωτερικό χώρο σε ένα λοβό σπόρων και να είστε έτοιμοι να μεταφέρετε τα σπορόφυτά σας σε ένα δοχείο τουλάχιστον 12 λίτρων σε όγκο.

Μετά από 3-4 εβδομάδες ανάπτυξης, ξεκινήστε να βγάζετε τα φυτά σας έξω για μια ώρα την ημέρα για να τα βοηθήσετε να εγκλιματιστούν στο εξωτερικό κλίμα, όπως ένα χρυσόψαρο που τοποθετείται σε ένα νέο ενυδρείο. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει λίγες εβδομάδες πριν από τον τελευταίο μέσο παγετό σας.

Μεταφυτέψτε τα φυτά του μπρόκολου στον λαχανόκηπό σας δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό και συνεχίστε το πότισμα μέχρι τη συγκομιδή από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουνίου.

Τα παντζάρια

Υψηλά σε φυτικές ίνες και κάλιο και χαμηλά σε θερμίδες, τα παντζάρια είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά. Ακόμα καλύτερα, καλλιεργούνται απίστευτα εύκολα!

Οι σπόροι τεύτλων πρέπει να σπαρθούν σε βάθος 2 εκατοστών και να απέχουν μεταξύ τους μέχρι να έχουν ύψος περίπου 8 εκατοστά, οπότε αυτά τα ριζώδη λαχανικά θα πρέπει να έχουν 8 εκατοστά χώρο μεταξύ τους. Τα παντζάρια μπορούν να καλλιεργηθούν εξίσου εύκολα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εάν καλλιεργείτε παντζάρια σε γλάστρα, βεβαιωθείτε ότι το φυτό έχει βάθος 30 εκατοστών από κάτω για να αναπτυχθεί. Ωστόσο, θα τα μαζέψετε όταν είναι λίγο μεγαλύτερα από τις μπάλες του γκολφ.

Συγκομίστε τα παντζάρια σας μετά από 40 έως 80 ημέρες ανάπτυξης για βέλτιστη γεύση. Τα παντζάρια σας πρέπει να έχουν διάμετρο μεταξύ 3 και 8 cm.

Λαχανίδα ή λαχανίδα

Το κατσαρό λάχανο είναι μια από τις καλλιέργειες ψυχρού καιρού που ευδοκιμεί στις περιοχές μας. Αυτό το πλούσιο φυλλώδες λαχανικό είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο ή προσθήκη σε οποιαδήποτε σαλάτα και είναι γνωστό ως «υπερτροφή», παρέχοντας πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α και C σε μία μόνο μερίδα.

Όταν προετοιμάζεστε να φυτέψετε λάχανο, φροντίστε να χρησιμοποιείτε τυπικά μεγέθη γλάστρας για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κατανομή φωτός σε όλη την καλλιέργεια σας για τυποποιημένη ανάπτυξη. Η διαδικασία φύτευσης είναι αρκετά απλή, πρέπει να σκορπίσετε τους σπόρους στο χώμα της γλάστρας, να ποτίσετε και να καλύψετε με άλλη στρώση χώματος. Το φυτό ευδοκιμεί κάτω από το φως ανάπτυξης για τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα.

Προετοιμαστείτε να μεταμοσχεύσετε τη σοδειά σας λάχανου στον υπαίθριο κήπο περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των σπορόφυτων και τη συγκομιδή του φυτού σας περίπου 50 ημέρες μετά τη μεταφύτευση.

πράσινα κρεμμύδια

Τα πράσινα κρεμμυδάκια είναι ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά για καλλιέργεια, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Τα πράσινα κρεμμύδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν πολλές βιταμίνες Α και C, καθώς και μια τέλεια γεύση για να εμπλουτίσουν τις συνταγές μας.

Τα πράσινα κρεμμύδια συλλέγονται από το κοτσάνι προς τα πάνω, έτσι οι βολβοί τους παραμένουν άθικτοι και άθικτοι για αρκετές καλλιέργειες. Για να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τα δικά σας πράσινα κρεμμυδάκια, τοποθετήστε τη ρίζα λαχανικών προς τα κάτω και με το πράσινο στέλεχος να υψώνεται πάνω από το έδαφος.

Αφού φυτέψετε φρέσκα κρεμμυδάκια σε γλάστρα βάθους 15 εκατοστών, χρειάζεστε μόνο χρόνο και νερό. Θα δείτε το πράσινο στέλεχος να αρχίζει να μεγαλώνει, απλά κόψτε ότι χρειάζεστε και συνεχίστε να ποτίζετε. Προσέξτε να μην κλαδέψετε το στέλεχος πολύ χαμηλά σε σχέση με τον βολβό, διαφορετικά θα μπορούσατε να σκοτώσετε την καλλιέργεια.

Τα μπιζέλια

Ανάλογα με το στρατόπεδο που βρίσκεστε, είτε αγαπάτε τον αρακά είτε τον μισείτε. Αν τα αγαπάτε, θα τα λατρέψετε ακόμα περισσότερο όταν είναι φρέσκα από το κλήμα του λαχανόκηπου σας.

Πολλοί από εμάς έχουμε καλλιεργήσει μπιζέλια για ένα έργο στην τάξη όταν ήμασταν παιδιά, οπότε δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο τη δεύτερη φορά, σωστά; Αυτή τη φορά όμως, πρόκειται να ξεπεράσουμε το στάδιο της βλάστησης.

Σπείρετε τον αρακά σας σε βάθος 2 cm σε μια γλάστρα 8 έως 10 cm βάθους γεμάτη με υγρό χώμα γλάστρας. Για επιτυχή ανάπτυξη, διατηρήστε το έδαφος υγρό κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους και βεβαιωθείτε ότι το φυτό διατηρείται σε θερμοκρασίες 13-21°C. Μόλις το φυτό έχει 3-4 φύλλα, μπορείτε να αρχίσετε να το σκληρύνετε και να προετοιμαστείτε για μεταφύτευση.

Μετά τη μεταφύτευση, βεβαιωθείτε ότι τα μπιζέλια έχουν ένα στήριγμα για να σκαρφαλώσουν για μέγιστη απόδοση. Ο αρακάς σας θα πρέπει να είναι έτοιμος για συγκομιδή στις αρχές έως τα μέσα Ιουνίου.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένας παιδικός εφιάλτης, αλλά πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση αυτού του λαχανικού ως ενήλικες. Μια μερίδα σπανάκι θα σας προσφέρει περισσότερο από το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α.

Το σπανάκι Catalina είναι γενικά η πιο εύκολη ποικιλία για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Ξεκινήστε με μια γλάστρα βάθους 15-20 cm και σπείρετε τους σπόρους σας μόνο 1 cm βάθος. Εάν ξεκινάτε με ένα δίσκο σπόρων, περιμένετε να μεταφυτεύσετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα μέχρι να σχηματιστούν τρία αληθινά φύλλα.

Μεταφυτέψτε το σπανάκι σε εξωτερικό χώρο δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό και συνεχίστε το πότισμα. Ένα πλήρες φυτό σπανακιού θα αναπτυχθεί όλο το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου για συγκομιδή.

Ντομάτες

Αχ, η νόστιμη ντομάτα από τον λαχανόκηπο, ότι πρέπει. Οι ώριμες ντομάτες έχουν άφθονη βιταμίνη Α και C και είναι απλά νόστιμες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντομάτας, αλλά γενικά πρέπει να ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους περίπου 6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό.

Τοποθετήστε δύο ή τρεις σπόρους σε κάθε κύπελλο εκκίνησης σπόρων. Οι σπόροι πρέπει να καλύπτονται μόνο με μισό εκατοστό υγρό χώμα. Μόλις οι σπόροι σας αρχίσουν να βλασταίνουν, αφαιρέστε το πιο αδύναμο φυτό.

Θα χρειαστεί να μεταμοσχεύσετε τα φυτά σας δύο φορές, μια φορά σε εσωτερικό χώρο σε ένα μεγαλύτερο δοχείο (αν ξεκινήσατε από ένα δίσκο σπόρων), στη συνέχεια να σκληρύνετε και να μεταφυτεύσετε σε εξωτερικούς χώρους. Όταν τα φυτά τομάτας σας φυτεύονται σε εξωτερικούς χώρους, θα χρειαστούν στηρίγματα για να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν. Μπορείτε να μαζέψετε τις ντομάτες σας 8 εβδομάδες αργότερα. Και για επιτυχημένες συγκομιδές, μπορείτε να βρείτε 10 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια ντομάτας.

Εδώ είστε λοιπόν 8 λαχανικά για να καλλιεργήσετε στον λαχανόκηπό σας τον Απρίλιο-Μάιο για τα οποία δεν θα δυσκολευτείτε πολύ να πάρετε καλές σοδειές! Όπως πάντα, μη διστάσετε να σχολιάσετε τις δικές σας συμβουλές.

Πότε να σπείρουμε σπόρους πεπονιού;

Πότε να σπείρετε πιπεριές στον λαχανόκηπο σας