Γύρω στα μέσα του χειμώνα, πολλοί κηπουροί αρχίζουν να «φαγούρα». Συνήθως ξεκινά όταν ανοίγουμε το γραμματοκιβώτιό μας και βρίσκουμε τον πρώτο κατάλογο σπόρων. Ακριβώς εκεί πάνω στην κουβέρτα υπάρχουν παχουλά, υπέροχα λαχανικά, που μας υπενθυμίζουν ότι οι πιο ζεστές μέρες είναι προ των πυλών. Τότε αρχίζουμε να ονειρευόμαστε τον φετινό κήπο και πολλοί από εμάς παίρνουμε ένα χαρτί για να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε. Και στα μέσα έως τα τέλη του χειμώνα, υπάρχουν συνήθως δίσκοι σπόρων και φώτα καλλιέργειας που καταλαμβάνουν μέρος του ζωτικού σας χώρου. Αλλά μην ξεχάσετε να κρατήσετε μερικές θέσεις κάτω από τα φώτα καλλιέργειας για βότανα.
Πολλοί σπόροι δεν θα φυτρώσουν αν είναι πολύ κρύο, πάλι, αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να αρχίσετε να φυτρώνετε σπόρους σε εσωτερικούς χώρους. Μπορείτε να επιτύχετε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς βλάστησης χρησιμοποιώντας ένα στρώμα θερμότητας εκκίνησης σπόρων. Αυτά τα χαλάκια εφαρμόζουν απευθείας κάτω από τους δίσκους σπόρων και παρέχουν απαλή, σταθερή θερμότητα στο έδαφος.
Σκεφτείτε επίσης το φως, τα σπορόφυτα, ειδικά τα βότανα, χρειάζονται έντονο φως για να γίνουν δυνατά χωρίς να μακρύνουν πολύ. Ένα φωτεινό παράθυρο που βλέπει νότια ή δυτικά θα πρέπει να είναι αρκετό όταν βλασταίνουν οι σπόροι σας. Ωστόσο, μόλις οι σπόροι σας έχουν βλαστήσει, θα θέλετε να συμπληρώσετε με φυτικά φώτα.
Μετά από όλη τη σκληρή δουλειά που κάνετε για την καλλιέργεια των φυτών σας, μην ξεχάσετε να αφιερώσετε χρόνο για να τα σκληρύνετε πριν τα μεταφυτέψετε έξω. Η σκλήρυνση των δενδρυλλίων περιλαμβάνει τη μεταφορά τους έξω για λίγες ώρες τη στιγμή που ο καιρός γίνεται καλύτερος. Ξεκινήστε με μια μικρή περίοδο, ας πούμε μισή ώρα, και σιγά σιγά προσθέστε περισσότερο χρόνο. Θυμηθείτε να προστατεύετε τα ευάλωτα σπορόφυτα από τον άνεμο, τον άμεσο ήλιο ή τη βροχή ενώ τα σκληρύνετε. Χρειάζεται μόνο μια εβδομάδα συνεχούς σκλήρυνσης για την προετοιμασία δενδρυλλίων για μεγάλους χώρους.
Εδώ είμαστε, βρείτε παρακάτω 8 αρωματικά βότανα για σπορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο:
1) Θυμάρι
Αυτό το αγαπημένο γαστρονομικό προσδίδει μια υπέροχη, ξεχωριστή γεύση σε τόσα πολλά πιάτα που του αξίζει μια θέση σε κάθε κήπο με βότανα. Επειδή το θυμάρι αναπτύσσεται σχετικά αργά, αν το ξεκινήσετε νωρίς σε εσωτερικούς χώρους θα διασφαλίσετε ότι έχετε έτοιμο φυτό αξιοπρεπούς μεγέθους στην αρχή της ανοιξιάτικης καλλιεργητικής περιόδου. Και όπως πολλά βότανα, οι σπόροι είναι αρκετά μικροί, οπότε η εκκίνηση τους σε ελεγχόμενο περιβάλλον (όχι με αέρα ή βροχή) σημαίνει καλύτερους ρυθμούς βλάστησης. Οι σπόροι του θυμαριού χρειάζονται σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 15-21°C για να βλαστήσουν. Ο χρόνος βλάστησής τους ποικίλλει πάρα πολύ, από μία εβδομάδα έως δώδεκα εβδομάδες ανάλογα με την ποικιλία, καθιστώντας το θυμάρι ιδανικό υποψήφιο για πρώιμο ξεκίνημα. Θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί.
2) Φασκόμηλο
Επειδή το φασκόμηλο χρειάζεται πολύ χρόνο για να φυτρώσει, είναι υποψήφια για ένα προβάδισμα. Αλλά η υπομονή σας θα αποδώσει όταν δείτε αυτούς τους μικροσκοπικούς πράσινους βλαστούς να αναδύονται από το χώμα. Το φασκόμηλο χρειάζεται φως για να φυτρώσει, οπότε το καλύτερο στοίχημά σας είναι να το σπείρετε στο έδαφος και να μην το καλύψετε. Μπορείτε επίσης να μουλιάσετε τους σπόρους σε νερό για περίπου δώδεκα ώρες πριν τους σπείρετε. Το μούλιασμα βελτιώνει τους χρόνους βλάστησης και συχνά μπορεί να σας δώσει και καλύτερους ρυθμούς βλάστησης. Σκεφτείτε να καλύψετε τους δίσκους σπόρων σας με πλαστική μεμβράνη ενώ περιμένετε να βλαστήσουν οι σπόροι, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρέχετε επαρκή και σταθερή υγρασία. Μόλις φυτρώσει το φασκόμηλό σας, μπορείτε να αφαιρέσετε την πλαστική μεμβράνη και να θολώσετε τα σπορόφυτα καθώς μεγαλώνουν.
3) Βασίλειος
Ο κύριος λόγος μου για την καλλιέργεια βασιλικού από σπόρους είναι ότι δεν μπορείτε ποτέ να έχετε πάρα πολύ. Ξεχάστε να ξοδεύετε χρήματα σε 3 ή 4 φυτώρια όταν μπορείτε να τα καλλιεργήσετε μόνοι σας. Ο βασιλικός φυτρώνει γρήγορα, αλλά πρέπει να προσφέρετε ζεστό, υγρό έδαφος, περίπου 21°C. Θα δείτε βλαστάρια σε περίπου μια εβδομάδα. Μην πανικοβληθείτε αν διαρκέσουν λίγο περισσότερο. Μόλις ο βασιλικός σας έχει φυτρώσει, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να του προσφέρετε άφθονο έντονο φως. Τα φώτα ανάπτυξης βοηθούν πραγματικά με τον βασιλικό. Ο βασιλικός μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί εάν δεν αναπτυχθεί σωστά. Και από τη στιγμή που μεγαλώσει, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να κλαδεύετε τον βασιλικό για να διατηρείται καλή.
4) Μαϊντανός
Όπως πολλά από τα βότανα αυτής της λίστας, ο μαϊντανός είναι ένα εξαιρετικό βότανο για να ξεκινήσετε νωρίς, καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για να φυτρώσει. Μπορείτε να δώσετε ώθηση στους σπόρους μουλιάζοντάς τους σε νερό για 8 έως 12 ώρες πριν τους σπείρετε. Δώστε στους σπόρους μαϊντανού σας ένα ωραίο, υγρό περιβάλλον και θα πρέπει να φυτρώσουν καλά. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται να το κάνουν, το να αφήσετε λίγο από τον μαϊντανό σας να πάει για σπόρους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύσετε σπόρους για τον μαϊντανό της επόμενης χρονιάς.
5) Ρίγανη
Η ρίγανη είναι ένα άλλο δημοφιλές γαστρονομικό βότανο που ξεκινά από νωρίς. Οι σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν, οπότε απλώς τοποθετήστε τους πάνω από το υγρό μείγμα εκκίνησης σπόρων. Ψεκάστε τα καλά και στη συνέχεια καλύψτε το δοχείο με πλαστική μεμβράνη. Διατηρήστε τους σπόρους της ρίγανης σας ζεστούς, γύρω στους 18-24°C, και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει να τους δείτε να σκάνε μέσα από το χώμα της γλάστρας. Μόλις φυτρώσει η ρίγανη σας, μπορείτε να αφαιρέσετε την πλαστική μεμβράνη.
6) Μέντα
Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε μέντα, μέντα ή οποιοδήποτε άλλο είδος αληθινής μέντας, μπορείτε να το ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους για να ξεκινήσετε την εποχή. Η μέντα χρειάζεται φως για να φυτρώσει, γι’ αυτό μην σκεπάζετε τον σπόρο. Ωστόσο, μπορείτε να καλύψετε το δοχείο με πλαστική μεμβράνη για να συγκρατήσετε την υγρασία. Να είστε υπομονετικοί καθώς η μέντα μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες για να φυτρώσει. Και όπως τα περισσότερα από αυτά, θα χρειαστεί να της δώσετε θερμοκρασίες γύρω στους 18-21°C.
7) Βάλσαμο λεμονιού
Το βάλσαμο λεμονιού είναι ένας άλλος σπόρος που χρειάζεται χρόνο για να βλαστήσει, περίπου 2-3 εβδομάδες, και όπως ανέφερα στην αρχή, η πρώιμη έναρξη τους αφήνει χώρο για άλλα φυτά. Θα θελήσετε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία μεταξύ 18-24°C για να εξασφαλίσετε τη βλάστηση και δεν χρειάζεται να καλύψετε τον σπόρο καθώς το βάλσαμο λεμονιού χρειάζεται φως για να φυτρώσει. Φυσικά, εάν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το βάλσαμο λεμονιού σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να μην χρειαστεί να το ξανακάνετε ποτέ γιατί είναι ένα υπέροχο αρωματικό βότανο που ξεφυτρώνει μόλις το φυτέψετε στον κήπο, έξω.
8) Σχοινόπρασο
Αυτό το πικάντικο βότανο είναι τόσο εύκολο να αναπτυχθεί από σπόρους και φυτά που δεν μπορείτε να χάσετε! Το σχοινόπρασο πρέπει να διατηρείται στο σκοτάδι για να βλαστήσει, καλύψτε τους σπόρους με ένα κομμάτι εφημερίδας ή χαρτί χειροτεχνίας για να αποκλείσετε το φως. Τους αρέσουν οι θερμοκρασίες γύρω στους 21°C και μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να βλαστήσουν. Μόλις φυτρώσουν τα μικρά σας σχοινόπρασο, αφαιρέστε την εφημερίδα και δώστε τους άφθονο έντονο φως. Είναι αρκετά ανθεκτικά παρά την εύθραυστη εμφάνισή τους και η μεταφύτευσή τους είναι παιχνιδάκι. Απλώς αφαιρέστε όλη τη μάζα από κάθε φλιτζάνι ή κύτταρο σπόρου και μεταφυτέψτε ολόκληρη τη ρίζα στον κήπο σας. Το καλύτερο μέρος είναι ότι αν καταλήξετε με περισσότερα φυτά σχοινόπρασο από όσα ξέρετε τι να κάνετε, μπορείτε να τα κόψετε και να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως.
Και εσύ? Ποια αρωματικά βότανα καλλιεργείτε στα μέσα του χειμώνα;