7 χειμωνιάτικα λαχανικά για καλλιέργεια τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο

Όταν ο αέρας γίνεται ψυχρός και οι μέρες γίνονται μικρότερες, αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Οι χειμερινοί μήνες πλησιάζουν! Μην αφήνετε την αξίνα σας να κάθεται σε μια γωνία γιατί ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος μπορεί να είναι τέλειοι μήνες για τους λαχανόκηπους σας.

Το φως, ο καιρός και η θερμοκρασία είναι ιδανικά για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών λαχανικών στους κήπους σας. Εάν είστε νέοι στην κηπουρική, εδώ είναι μια λίστα με ριζώδη λαχανικά και χόρτα που σίγουρα θα θέλετε να καλλιεργήσετε για να ξεκινήσετε το νέο έτος πράσινο.

7 χειμωνιάτικα λαχανικά που θα καλλιεργηθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο:

ραπανάκι

1) Ραπανάκια:

Το νούμερο ένα στη λίστα μας είναι τα ραπανάκια, τα πιο δημοφιλή για ανάμεικτες σαλάτες το χειμώνα. Αυτό το φυτό που αγαπά το χειμώνα αποδίδει την καλύτερη γεύση και υφή όταν καλλιεργείται κατά τους ψυχρότερους μήνες. Τα ραπανάκια είναι ριζικά λαχανικά που μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα και μπορούν να φυτευτούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Χρειάζονται περίπου 22 έως 70 ημέρες για να έχετε μια καλή συγκομιδή. Σκεφτείτε να ολοκληρώσετε τη συγκομιδή πριν ζεσταθεί η εποχή. Πακέτα με σπόρους ραπανάκι βρίσκονται εύκολα παντού.

σπανάκι

2) Σπανάκι

Μπορείτε να σπείρετε σπόρους σπανακιού κατά τις δροσερές μέρες του Ιανουαρίου. Τα οφέλη για την υγεία από αυτά τα χυμώδη πράσινα φύλλα είναι πολλαπλά. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η συγκομιδή της καλλιέργειας γίνεται εντός 6-8 εβδομάδων μετά τη φύτευση. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πώς να καλλιεργήσετε σπανάκι στον λαχανόκηπό σας στον ιστότοπο.

σαλάτα

3) Σαλάτες

Το μαρούλι, μια ποικιλία σαλάτας που αναπτύσσεται γρήγορα, μπορεί να συγκομιστεί λίγες εβδομάδες μετά τη σπορά. Αυτά τα θρεπτικά χόρτα είναι εύκολο να αναπτυχθούν και τους αρέσουν οι ψυχρότερες θερμοκρασίες. Η καλύτερη εποχή για φύτευση σαλάτας είναι τα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου. Μάθετε πώς να καλλιεργείτε μαρούλι το χειμώνα στο σπίτι στον λαχανόκηπό σας για να πάρετε πολλά τραγανά χόρτα για σαλάτες καθ ‘όλη τη χειμερινή περίοδο.

Κοματσούνα ή μουστάρδα σπανάκι

4) Κοματσούνα ή μουστάρδα σπανακιού

Το Komatsuna, μέλος της οικογένειας Brassica, αποκαλείται μερικές φορές μουστάρδα σπανακιού για τη μοναδική του γεύση που βρίσκεται κάπου μεταξύ μουστάρδας και μαρουλιού. Το Komatsuna μπορεί να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες και ωριμάζει σε περίπου 40 ημέρες μετά τη φύτευση, καθιστώντας το ιδανικό φυτό για να αναπτυχθεί τον Ιανουάριο. Η Komatsuna χρειάζεται άζωτο, η προσθήκη συμπληρωμάτων πλούσια σε άζωτο στο χώμα σας θα βοηθήσει το φυτό να ευδοκιμήσει. Επιλέξτε μια ηλιόλουστη τοποθεσία και καλά στραγγιζόμενο έδαφος για να φυτέψετε αυτή τη σαλάτα πράσινη.

tatsoi

5) Τα τάτσοι

Ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πράσινο λαχανικό, το τατσόι μπορεί να συγκομιστεί εντός 45 ημερών από τη φύτευση. Αν και το φυτό προτιμά ψυχρότερες θερμοκρασίες, οι σπόροι τατσόι πρέπει να σπέρνονται σε μέρος με καλά στραγγιζόμενο έδαφος και άφθονο ήλιο. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους και να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα εντός τριών εβδομάδων στην τελική θέση ανάπτυξής τους.

Μιζούνα

6) Le Mizuna

Ένα άλλο τέλειο συστατικό για φρέσκες σαλάτες, η Mizuna ευδοκιμεί σε κρύο καιρό. Αυτά τα χόρτα είναι εύκολο να αναπτυχθούν και ανήκουν στην κατηγορία των καλλιεργειών που μπορούν να κοπούν και να ξαναφυτρωθούν. Τα νεαρά φύλλα είναι έτοιμα για συγκομιδή εντός 20 ημερών μετά τη φύτευση. Ωστόσο, τα πλήρως αναπτυγμένα φύλλα χρειάζονται περίπου 40 ημέρες για να φτάσουν στο στάδιο της συγκομιδής.

Αντίδι

7) Αντίδια

Ένα μαρούλι που μοιάζει, η καλύτερη εποχή για να σπείρετε σπόρους αντίδιου είναι τους πιο δροσερούς μήνες όπως ο Ιανουάριος. Ωστόσο, το φυτό χρειάζεται 2-3 ώρες πλήρη ήλιο για να αναπτυχθεί καλά. Η καλλιέργεια αντιδιίου κατά τους θερμότερους μήνες δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα υπερβολικά πράσινα φύλλα αλλά και πικρή γεύση. Το φυτό απαιτεί καλά στραγγιζόμενο έδαφος και θα είναι έτοιμο για συγκομιδή εντός 40-50 ημερών μετά τη φύτευση.

5 λαχανικά που μπορείτε ακόμα να φυτέψετε ή να σπείρετε σε εξωτερικούς χώρους τον Νοέμβριο

10 συμβουλές για την καλλιέργεια καρότων