7 φυτικά δίδυμα που μεγαλώνουν τέλεια μαζί

συμβουλές λαχανικών ντομάτας

Η καλλιέργεια πολλών ποικιλιών λαχανικών στο επίθεμα λαχανικών σας μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Η φύτευση ορισμένων λαχανικών το ένα δίπλα στο άλλο μπορεί να ενθαρρύνει τα δύο φυτά να ευδοκιμήσουν μαζί. Αυτή η μοναδική διαδικασία είναι γνωστή ως φύτευση συντροφιάς.

Τα φυτά συντροφιάς έχουν πολλά πιθανά οφέλη για τους ομολόγους τους. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε πιο υγιή φυτά και υψηλότερες αποδόσεις από τις καλλιέργειες λαχανικών σας. Η έννοια της συντροφικότητας είναι ότι μια ομάδα φυτών μπορεί να βοηθήσει το ένα το άλλο να αναπτυχθεί προσελκύοντας επικονιαστές ή απωθώντας τα παράσιτα, εκτός από την παροχή ευεργετικών θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, σκιάς ή υποστήριξης. Όταν σχεδιάζετε τον φετινό λαχανόκηπο, ελέγξτε αν τα λαχανικά που θέλετε να καλλιεργήσετε έχουν συντρόφους που θα βοηθήσουν τον κήπο σας να ευδοκιμήσει. Για καλύτερα αποτελέσματα, η φύτευση συντροφικών φυτών απαιτεί προγραμματισμό και έρευνα, αλλά έχουμε κάνει μερικά από αυτά για εσάς με μια λίστα με μερικά υπέροχα συντροφικά φυτά.

7 φυτικά δίδυμα που μεγαλώνουν τέλεια μαζί

Σύντροφος παντζαριού και σκόρδου

Η φύτευση παντζαριών και σκόρδου μαζί έχει πολλά οφέλη. Παράσιτα όπως η ρίζα σκουλήκι, ο ιαπωνικός κάνθαρος, το σαλιγκάρι και ο τρύπας που επιτίθενται στα παντζάρια απωθούνται από τη μυρωδιά του σκόρδου. Το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικό φυτό συντροφιάς των τεύτλων καθώς ενισχύει τη γεύση τους και το θείο που παράγει το σκόρδο κατά την ανάπτυξή του δρα ως αντιμυκητιακό που βοηθά τα παντζάρια να αντισταθούν στις ασθένειες.

Τα παντζάρια αναπτύσσονται καλύτερα σε βαθιά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Τα αργιλώδη εδάφη είναι πολύ βαριά για να αναπτυχθούν σωστά τα τεύτλα. Στα παντζάρια αρέσει ο δροσερός καιρός, αλλά προσέξτε να μην τα φυτέψετε πριν η θερμοκρασία του εδάφους είναι τουλάχιστον 5°C. Φυτέψτε τους σπόρους σε σειρές με απόσταση 2-5 cm μεταξύ τους και φροντίστε να δίνετε στα παντζάρια περίπου 3 cm νερό την εβδομάδα.

Φυτέψτε το σκόρδο σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος, με απόσταση μεταξύ των σκελίδων 10 έως 15 cm. Τοποθετήστε τους λοβούς με το μυτερό άκρο προς τα πάνω και σπρώξτε κάθε λοβό 2 έως 5 cm στο έδαφος. Φροντίστε να ποτίζετε τα φυτά σκόρδου κάθε τρεις έως πέντε ημέρες όταν αρχίζουν να σχηματίζουν βολβούς.

Συνοδευτικό με μπρόκολο και κρεμμύδι

Φυτεύοντας μπρόκολο και κρεμμύδια κοντά μεταξύ τους στον κήπο, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση του μπρόκολου σας.

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά και αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερές εποχές. Θα φτάσει σε πλήρη ωριμότητα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες. Το φυτό αγαπά τον ήλιο, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιά. Το μπρόκολο χρειάζεται υγρό, γόνιμο, ελαφρώς όξινο έδαφος. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 1 εκ. ή βάλτε τα μοσχεύματα λίγο πιο βαθιά στο έδαφος από ότι ήταν πριν. Διαστημικά φυτά σε απόσταση 30 έως 60 cm μεταξύ τους, με 90 cm μεταξύ των σειρών. Ποτίστε τακτικά και προσπαθήστε να μην βρέχετε τα μπουμπούκια.

Τα κρεμμύδια είναι βολβώδη φυτά με δροσερό κλίμα. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμους βολβούς κρεμμυδιού απευθείας στο έδαφος από φυτώρια ή διαδικτυακά. Εάν επιλέξετε να καλλιεργήσετε κρεμμύδια από σπόρους, θα χρειαστούν έως και τέσσερις μήνες για να ωριμάσει το φυτό. Οι κορυφές των κρεμμυδιών θα φυτρώσουν σε δροσερό καιρό και θα σχηματίσουν βολβούς όταν ο καιρός ζεστάνει. Ποτίστε περίπου ένα εκατοστό την εβδομάδα και βεβαιωθείτε ότι τα κρεμμύδια είναι καλά ξεχορταρισμένα καθώς τα φυτά δεν μπορούν εύκολα να ανταγωνιστούν τα ζιζάνια.

Σύντροφος με καρότο και πράσο

Τα καρότα προσβάλλονται κανονικά από καρότο σκουλήκι και τα πράσα από σκόρο πράσου και σκουλήκι κρεμμυδιού. Τα καρότα θα αποτρέψουν τα παράσιτα του πράσου και τα πράσα θα κρατήσουν μακριά τα παράσιτα του καρότου. Αυτή είναι μια ολιστική προσέγγιση για τον έλεγχο των παρασίτων. Στην πραγματικότητα, αυτά τα φυτά κάνουν υπέροχους συντρόφους στον κήπο επειδή πολεμούν το ένα το άλλο ενάντια στα παράσιτα.

Για να καλλιεργήσετε καρότα, φυτέψτε τους σπόρους σε εξωτερικούς χώρους περίπου τρεις έως πέντε εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό. Φυτέψτε τους σπόρους σε απόσταση 8-10 cm μεταξύ τους, σε σειρές με απόσταση τουλάχιστον 30 cm μεταξύ τους. Προσπαθήστε να τα μεγαλώσετε στον ήλιο. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο και χαλαρό και πρέπει να ποτίζετε τα φυτά τουλάχιστον ένα 2 cm την εβδομάδα.

Το πράσο είναι ξάδερφος του κρεμμυδιού που ευδοκιμεί με δροσερό καιρό. Φυτέψτε το πράσο σε μια περιοχή του κήπου με ήλιο και γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Τα πράσα χρειάζονται εξαιρετικά γόνιμο έδαφος και άφθονη υγρασία για να αναπτυχθούν καλύτερα. Για να επιτευχθεί ο τύπος πλούσιου, λευκού μίσχου που είναι καταλληλότερος για κατανάλωση, το κοτσάνι πρέπει να κρυφτεί από τον ήλιο μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται λεύκανση.

αρακά καλαμποκιού κολοκυθάκια λαχανόκηπο συντρόφους

Συνοδευτικό καλαμπόκι, φασόλια και σκουός

Η καλλιέργεια καλαμποκιού, φασολιών και κολοκύθας μαζί είναι μια μέθοδος γνωστή ως οι τρεις αδερφές, η οποία καλλιεργήθηκε από ιθαγενείς στην Αμερική. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα αμοιβαίου οφέλους χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα φυτά συντροφιάς. Οι μίσχοι του καλαμποκιού υποστηρίζουν τα φασόλια, ενώ το φυτό φασολιών αντλεί άζωτο από το έδαφος, το οποίο βοηθά τα φυτά γύρω του να μεγαλώσουν και να γεμίσουν. Τα κολοκυθάκια είναι πιο κοντά φυτά και έχουν μεγάλα φύλλα που αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος, λειτουργώντας ως αποτρεπτικά ζιζάνια για το καλαμπόκι και τα φασόλια.

Για να φυτέψετε γλυκό καλαμπόκι, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι τουλάχιστον 18°C ​​πριν φυτέψετε τους σπόρους σε βάθος 1 cm έως 2 cm. Φυτέψτε τους σπόρους σε σειρές σε απόσταση 30 cm και φροντίστε οι σειρές να απέχουν μεταξύ τους 70-90 cm. Φυτέψτε το καλαμπόκι σας σε μια περιοχή με ηλιόλουστο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Ποτίστε το καλαμπόκι βαθιά περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Μπορείτε να φυτέψετε οποιαδήποτε ποικιλία φασολιών οποιαδήποτε στιγμή αφού περάσει ο κίνδυνος παγετού. Πρέπει να ξεκινήσουν από σπόρους γιατί η προσπάθεια μεταφύτευσης πράσινα φασόλια μπορεί πραγματικά να σκοτώσει νεαρά φυτά. Σπέρνουμε τους σπόρους σε απόσταση περίπου 8 cm μεταξύ τους. Κανονικά τα πράσινα φασόλια χρειάζονται υποστήριξη, όπως ένα καφασωτό, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα φασόλια θα χρησιμοποιήσουν τα ψηλά κοτσάνια καλαμποκιού για να σκαρφαλώσουν. Ποτίστε τα φυτά τακτικά, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες.

Παραδοσιακά, οι Ινδιάνοι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν κολοκύθες στη μέθοδο των Τριών Αδελφών, αλλά κάθε χειμωνιάτικο σκουός θα το κάνει. Οι κολοκύθες απαιτούν μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, που συνήθως ξεκινά στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Μπορείτε να φυτέψετε τις κολοκύθες σε σειρές ή μικρούς λόφους που βοηθούν στο να ζεσταθεί το έδαφος και να διατηρηθεί στραγγισμένο. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 2 cm. Οι κολοκύθες πρέπει να φυτεύονται σε μέρος που να είναι τόσο ηλιόλουστο όσο και καλά στραγγιζόμενο. Χρειάζονται επίσης άφθονο νερό, περίπου 2 εκατοστά την εβδομάδα.

Συνοδευτικά αγγούρια και αρακάς

Η καλλιέργεια αγγουριών και μπιζελιών μαζί θα ωφελήσει τελικά τα φυτά αγγουριού επειδή τα μπιζέλια θα αυξήσουν το άζωτο στο έδαφος. Το αυξημένο άζωτο θα ενθαρρύνει το φυτό αγγουριού να μεγαλώσει και να γίνει πιο ζωηρό.

Το αγγούρι είναι ένα τροπικό λαχανικό. Τα φυτά αγγουριού χρειάζονται ζεστό έδαφος με όξινο pH για να αναπτυχθούν. Φυτέψτε τα σπορόφυτα σε απόσταση 90 cm μεταξύ τους και χρησιμοποιήστε ένα καφασωτό για να στηρίξετε τα αμπέλια καθώς μεγαλώνουν. Η πέργκολα κρατά επίσης τα φρούτα μακριά από το έδαφος. Προσπαθήστε να διατηρείτε το έδαφος υγρό με περίπου 2 εκατοστά νερό την εβδομάδα.

Ο αρακάς είναι ένα όσπριο που συνήθως προτιμά πιο κρύο καιρό, οπότε για να τα φυτέψετε με τροπικά αγγούρια θα χρειαστεί να τα στηρίξετε με νερό και σκιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για μια φθινοπωρινή συγκομιδή. Ενώ οποιαδήποτε ποικιλία μπιζελιού θα λειτουργήσει για τη φύτευση συντρόφου, τα μπιζέλια του χιονιού αναπτύσσονται σε πέργκολα, οπότε η φύτευσή τους θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε την ίδια πέργκολα με τα αγγούρια. Ο αρακάς χρειάζεται ελαφρώς όξινο έδαφος. Το ιδανικό είναι να τα φυτέψετε απευθείας στο έδαφος γιατί η μεταφύτευση μπορεί να βλάψει τα φυτά και να επηρεάσει τη συγκομιδή αργότερα. Δοκιμάστε να ποτίζετε τα μπιζέλια καθημερινά μόλις σχηματιστούν οι λοβοί για να ενθαρρύνετε την καλύτερη ποιότητα.

Συνοδευτικό ραπανάκι και σπανάκι

Εάν φυτέψετε ραπανάκια και σπανάκι μαζί, τα ραπανάκια θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τους ανθρακωρύχους μακριά από το σπανάκι. Αυτά τα παράσιτα δεν θα επηρεάσουν τη ρίζα του ραπανιού, που είναι το βρώσιμο μέρος.

Φυτέψτε ραπανάκια περίπου ένα μήνα πριν από τη μέση τελευταία ημερομηνία παγετού της εποχής. Σπέρνουμε τους σπόρους απευθείας στο επίθεμα λαχανικών σε βάθος περίπου 1 έως 2 cm και σε απόσταση 5 cm σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 30 cm. Τα ραπανάκια χρειάζονται πολύ ήλιο και καλά στραγγιζόμενο χώμα με άφθονη υγρασία, αλλά βεβαιωθείτε ότι το έδαφος δεν είναι μουσκεμένο.

Μπορείτε να φυτέψετε σπανάκι μόλις ξεπαγώσει το έδαφος. Ξεκινήστε να φυτεύετε σε εξωτερικούς χώρους γιατί αν προσπαθήσετε να μεταφυτεύσετε σπανάκι, κινδυνεύετε να καταστρέψετε τα νεαρά φυτά. Βεβαιωθείτε ότι η τοποθεσία που θα επιλέξετε είναι σε ηλιόλουστη ή ελαφριά σκιά και το έδαφος είναι καλά στραγγιζόμενο. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους σε βάθος 1-2 cm ή να τους απλώσετε σε ένα μεγάλο κρεβάτι. Ποτίστε τακτικά και χρησιμοποιήστε σάπια φύλλα για να συγκρατήσετε την υγρασία.

Συνοδευτικό με ντομάτα και βασιλικό

Το να φυτέψετε μαζί ντομάτες και βασιλικό στον κήπο δεν έχει νόημα μόνο επειδή σας αρέσει μια καλή ιταλική σάλτσα αλλά και επειδή αυτά τα συγκεκριμένα φυτά μεγαλώνουν καλά μαζί.

Φυτέψτε ντομάτες στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού καθώς αγαπούν τη ζέστη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται επίσης πλήρη ήλιο για έξι έως οκτώ ώρες. Βρείτε πολλές συμβουλές για τη φύτευση ντομάτας στον λαχανόκηπο για να κάνετε την εποχή σας επιτυχημένη.

Για να διατηρήσετε τα φυτά ντομάτας πάνω από το έδαφος, χρησιμοποιήστε πάσσαλο, πέργκολα ή κλουβί. Χρησιμοποιήστε περίπου 5 έως 10 cm σάπια φύλλα για να διατηρήσετε την υγρασία και να αποτρέψετε την ανάπτυξη ζιζανίων. Οι ντομάτες θα χρειαστούν αρκετή υγρασία γι’ αυτό προσπαθήστε να τις ποτίζετε τουλάχιστον 2 εκατοστά την εβδομάδα, αν και θα πρέπει να τις ποτίζετε περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν σας αρέσει ο βασιλικός; Τα αγγούρια είναι επίσης καλά φυτά συντροφιάς για τις ντομάτες.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές επιλογές φύτευσης συνοδών που μπορούν να ωφελήσουν τον λαχανόκηπό σας. Εάν σκέφτεστε κάποια από αυτές τις επιλογές για τον φετινό κήπο, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα από αυτά τα συντροφικά φυτά για να βοηθήσετε τα λαχανικά σας. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα περισσότερα λαχανικά.
Και εσείς, ποια λαχανικά σας αρέσει να φυτεύετε μαζί και ποια είναι καλοί σύντροφοι;

Πότε και πώς να σπείρουμε σπόρους κολοκυθιού

Όλα όσα πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Φεβρουάριο