7 συμβουλές για να προετοιμάσετε τον λαχανόκηπό σας για το χειμώνα

Ο λαχανόκηπος λαμβάνει πολύ λίγη προσοχή κατά τη χειμερινή περίοδο. Δεν υπάρχει χρόνος για ξεβοτάνισμα, κλάδεμα ή προσεκτικές φυτοϋγειονομικές αξιολογήσεις.
Μέχρι να χτυπήσει ο παγετός, το μεγαλύτερο μέρος του κήπου είναι ένα χάος από νεκρά ή ετοιμοθάνατα φυτά, αγριόχορτα και σάπιες ντομάτες. Τέρμα τα κολοκυθάκια για αποθήκευση, τα αγγούρια για τουρσί ή τα πράσινα φασόλια σε κονσέρβα.
Είμαι και ανακουφισμένος και λίγο λυπημένος όταν τελειώνει το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής του κήπου κάθε σεζόν. Ξέρω ότι θα νιώσω καλύτερα μόλις βγω έξω και αρχίσω να καθαρίζω και να προετοιμάζω τον κήπο για το χειμώνα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές καθαρισμού του φθινοπώρου και τρόποι για να προετοιμάσετε το έμπλαστρο λαχανικών σας για το επόμενο έτος:

7 συμβουλές για να προετοιμάσετε τον λαχανόκηπό σας για το χειμώνα:

1) Καθαρίστε τα κρεβάτια του λαχανόκηπου:

Ο λαχανόκηπος είναι τόσο ακατάστατος στο τέλος της σεζόν που το έργο φαίνεται βαρύ στην αρχή. Διαδώστε τις μικροδουλειές με την πάροδο του χρόνου και δουλέψτε τον κήπο ένα κρεβάτι ή χώρο κάθε φορά μέχρι να καθαριστούν όλες και να αφεθούν μακριά για το χειμώνα.
Αφαιρέστε όλη τη νεκρή βλάστηση, ορισμένες ασθένειες όπως το ωίδιο και τα παράσιτα μπορούν να ξεχειμωνιάσουν στο φύλλωμα και στα φρούτα που έχουν απομείνει στον κήπο. Αφαιρέστε τυχόν νεκρά φυτικά υλικά και τυχόν σάπια φρούτα ή λαχανικά. Υγιής βλάστηση μπορεί να προστεθεί στο σωρό κομπόστ σας. Οι περισσότεροι σωροί κομποστοποίησης δεν θερμαίνονται αρκετά για να καταστρέψουν ασθένειες ή μύκητες. Εάν τα φυτά σας ήταν ανθυγιεινά λόγω μούχλας ή μούχλας, πετάξτε το φύλλωμα στα σκουπίδια του σπιτιού ή μεταφέρετέ το στη χωματερή για να αποφύγετε να το απλώσετε στο σωρό κομποστοποίησης.
Προσθέστε ένα στρώμα κομπόστ και σάπια φύλλα, τραβήξτε τα ζιζάνια και προσθέστε ένα στρώμα κομπόστ. Καλύψτε ελαφρά τα κρεβάτια με το παλιό σάπια φύλλα για να βοηθήσετε στην καταστολή των ζιζανίων και να προστατέψετε το έδαφος χωρίς να μονώσετε τα κρεβάτια. Πολλές ασθένειες και παράσιτα σκοτώνονται όταν το έδαφος παγώνει το χειμώνα. Η σάπια φύλλα των κρεβατιών πολύ πυκνά θα μπορούσε να αποτρέψει την πλήρη κατάψυξη του εδάφους. Μόλις παγώσει το έδαφος, προσθέστε άλλη μια στρώση πολυετούς μούλτι βοτάνων και λουλουδιών.

2) Δοκιμάστε το χώμα σας:

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε μια δοκιμή εδάφους για να προσδιορίσετε εάν το χώμα σας απαιτεί προσθήκη θρεπτικών ουσιών και ρύθμιση του pH. Τα αποτελέσματα των δοκιμών εδάφους θα σας πουν: PH εδάφους, κάλιο (K), φώσφορο (P), ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg) και θείο (S) Περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Μια δοκιμή εδάφους θα προτείνει πόση ποσότητα ασβέστη και λίπασμα (οργανικό ή χημικό) να προσθέσετε για να βελτιώσετε το έδαφος σας. Ο ασβέστης χρησιμοποιείται συνήθως για τη ρύθμιση του pH του εδάφους. Η προσθήκη ασβέστη το φθινόπωρο είναι ευεργετική γιατί έχει όλο το χειμώνα να διαλυθεί στο έδαφος. Άλλες διατροφικές τροποποιήσεις μπορούν να προστεθούν την άνοιξη κατά τη φύτευση.

3) Φυτέψτε σκόρδο:

Επιλέξτε ένα κρεβάτι κήπου που δεν φύτεψε σκόρδο φέτος και φυτέψτε το σκόρδο του επόμενου έτους. Δουλέψτε τα όλα σε μια γενναιόδωρη ποσότητα κομπόστ στο έδαφος και λίγο οργανικό λίπασμα. Η προσπάθεια να καθαρίσετε τα παρτέρια λαχανικών το φθινόπωρο καθιστά πολύ εύκολο να ξεκινήσετε την καλλιέργεια την επόμενη άνοιξη. Φυτέψτε βολβούς σε απόσταση 20 εκατοστών μεταξύ τους και βάθους 8 εκατοστών, προσθέστε ένα ελαφρύ στρώμα σάπια φύλλα κατά τη φύτευση και ακολουθήστε με ένα σημαντικό στρώμα σάπιας φύλλα αφού παγώσει το έδαφος και τα φυτά είναι αδρανοποιημένα.

4) Μεγεθύνετε την επιφάνεια του λαχανόκηπου σας:

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να επεκτείνετε τον λαχανόκηπο. Σκεφτείτε να φτιάξετε μερικά υπερυψωμένα κρεβάτια ή κήπους τετραγωνικών ποδιών ακριβώς πάνω από το γρασίδι. Πολλά κέντρα κήπου παρείχαν οργανικό χώμα κήπου και κομπόστ το φθινόπωρο. Η προσπάθεια να καθαρίσετε τα παρτέρια λαχανικών το φθινόπωρο καθιστά πολύ εύκολο να ξεκινήσετε την καλλιέργεια την επόμενη άνοιξη. Γεμίστε τα νέα σας κρεβάτια με φρέσκο ​​χώμα, προσθέστε ένα στρώμα σάπια φύλλα και θα είστε έτοιμοι να φυτέψετε την επόμενη άνοιξη.

5) Συγκεντρώστε τα φύλλα:

Τα φθινοπωρινά φύλλα είναι πραγματικά ο χρυσός των κηπουρών. Προσπαθώ να μαζεύω όσο το δυνατόν περισσότερα φύλλα το φθινόπωρο και να γεμίζω τους κάδους κομποστοποίησης ή να τα βάζω σε σακούλες σκουπιδιών. Τα φθινοπωρινά φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σάπια φύλλα στον κήπο, ως καφέ συστατικό του κομπόστ και της μούχλας των φύλλων.
Μάλτσα: Ένα γενναιόδωρο στρώμα τεμαχισμένου φύλλου στην επιφάνεια του εδάφους θα βοηθήσει στην καταστολή των ζιζανίων, στη διατήρηση της υγρασίας και στον εμπλουτισμό του εδάφους καθώς διασπάται και θα ενθαρρύνει τους ωφέλιμους οργανισμούς του εδάφους.
Κομποστ: Τα φύλλα είναι το τέλειο καφέ (ανθρακικό) στοιχείο για το σωρό κομπόστ σας. Μου αρέσει να έχω έναν επιπλέον κάδο φύλλων στη διάθεσή μου, ώστε να μπορώ να ρίξω ένα στρώμα στον κάδο κομποστοποίησης όσο χρειάζεται για να αναπληρώσω την πράσινη ουσία (άζωτο) όπως τα υπολείμματα κουζίνας.
Μούχλα φύλλων: Με την πάροδο του χρόνου, τα φύλλα που συλλέγονται σε ένα σωρό ή κάδο κομποστοποίησης διασπώνται σε πλούσιο χούμο που μπορεί να ενσωματωθεί στο χώμα σας για να βελτιώσει τη δομή και την ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας. Η μούχλα των φύλλων παρέχει επίσης τροφή στους οργανισμούς του εδάφους.

6) Κρατήστε σημειώσεις:

Καθώς καθαρίζετε τον λαχανόκηπό σας, σκεφτείτε τι καλλιεργήσατε και πώς προέκυψε. Κρατήστε σημειώσεις για το πόσα φυτά καλλιεργήσατε, ποιες ποικιλίες τα πήγαν καλά και πόσο τρυγίσατε. Τι παράσιτα αντιμετωπίσατε φέτος; Υπάρχει κρεβάτι κήπου που δεν λειτούργησε πολύ καλά; Καταγράφοντας αυτές τις λεπτομέρειες τώρα, ενώ είναι φρέσκες στο μυαλό σας, θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τον λαχανόκηπό σας για την επόμενη χρονιά. Θα σας δώσει επίσης χρόνο για να αναζητήσετε λύσεις για τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει. Θεωρήστε το ημερολόγιο κηπουρικής το Άγιο Δισκοπότηρό σας από χρόνο σε χρόνο.

7) Επωφεληθείτε από το φθινόπωρο πριν φτάσει ο χειμώνας:

Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε τις δροσερές μέρες του φθινοπώρου ενώ εργάζεστε στον κήπο. Η απουσία υγρασίας σίγουρα κάνει την εξωτερική εργασία πιο άνετη. Παρατηρήστε την ομορφιά γύρω σας και τη ζεστασιά του ήλιου. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και απολαύστε το φρέσκο ​​άρωμα του εδάφους. Σύντομα όλα θα είναι καλυμμένα με χιόνι και παγωμένα μέχρι την άνοιξη. Η προσπάθεια να καθαρίσετε τα παρτέρια λαχανικών το φθινόπωρο καθιστά πολύ εύκολο να ξεκινήσετε την καλλιέργεια την επόμενη άνοιξη. Τα κρεβάτια θα περιμένουν και θα είναι έτοιμα για φύτευση. Απλώς τυλίξτε το σάπια φύλλα στην άκρη, τραβήξτε έξω τα ζιζάνια, τροποποιήστε το έδαφος με οργανικό λίπασμα με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών του εδάφους σας και σπείρετε σπόρους ή μεταφυτεύστε σπορόφυτα στον κήπο. Θα έχετε όλο τον χειμώνα να ονειρευτείτε και να σχεδιάσετε τον λαχανόκηπο της επόμενης χρονιάς.

10 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε σκιερό σημείο

6 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Δεκέμβριο