7 σπόροι για σπορά τον Ιανουάριο

Στη Γαλλία, τον Ιανουάριο, οι ώρες του φωτός της ημέρας είναι ακόμα πολύ μικρές, οι εξωτερικές θερμοκρασίες χαμηλές και πιθανόν να μειωθούν τον Φεβρουάριο. Η καλύτερη συμβουλή για τη σπορά σπόρων για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι να περιμένετε μέχρι τον Μάρτιο για να σπείρουν σπόρους για τα περισσότερα φυτά, όταν οι ώρες της ημέρας θα είναι μεγαλύτερες και ο καιρός έξω θα αρχίσει να ζεσταίνει. Τα οφέλη της αναμονής περιλαμβάνουν ισχυρότερα, υγιέστερα φυτά κάτω από βελτιωμένες συνθήκες, είναι λιγότερο πιθανό να υποχωρήσουν (τεντωθούν προς το φως) ή να υποκύψουν στην απόσβεση (μια ποικιλία από προβλήματα καταστροφής δενδρυλλίων) και λιγότερο χρόνο να πιάνουν τα περβάζια ή τα ράφια του θερμοκηπίου. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις και ακόμη και ορισμένα φυτά που θα ωφεληθούν από τη σπορά τώρα. Αν λοιπόν έχετε φαγούρα και τρομερές ορμές να σπείρετε Γενάρη, ακολουθήστε τον οδηγό!

7 σπόρους που μπορείτε να σπείρετε τώρα τον Ιανουάριο

1 ) Πιπεριές, πιπεριές και μελιτζάνες

Ένα ολόκληρο πλήθος φυτών επωφελείται από τη σπορά μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, καθώς μπορεί να καθυστερήσουν να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν. Όσο νωρίτερα σπείρεις, τόσο το καλύτερο. Οι σπόροι πρέπει να σπέρνονται σε εσωτερικούς χώρους ζεστούς και ακόμη και τα σπορόφυτα που βρίσκονται σε φωτεινό περβάζι θα χρειαστούν θερμαινόμενο πολλαπλασιαστή στο κάτω μέρος, σε θερμοκήπιο θα τον χρειαστούν και το θερμοκήπιο θα θερμανθεί τουλάχιστον στους 15-18°C. Σε εσωτερικούς χώρους, στις στα περβάζια παραθύρων, θα επωφεληθούν από ένα αυξητικό φως για συμπληρωματικό φωτισμό στις 2 μ.μ. τη θερινή ώρα.

2) Γλυκός αρακάς

Εάν δεν τα έχετε σπείρει ακόμα, μπορείτε πραγματικά να περιμένετε μέχρι την άνοιξη και θα ανθίσουν λίγο αργότερα, κάτι που δεν μπορεί να είναι κακό, καθώς θα συνεχίσουν να ανθίζουν περισσότερο το καλοκαίρι. Ωστόσο, συνήθως σπέρνω το δικό μου τον Ιανουάριο για να αναπτύξω ισχυρά ριζικά συστήματα τώρα. Βλαστώστε τα σε εσωτερικούς χώρους σε λίγη θερμότητα και μετά μετακινήστε τα σε εξωτερικούς χώρους μόλις πυροβολήσουν πάνω από το λίπασμα. Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στη χώρα, μπορείτε είτε να αφήσετε το ύπαιθρο σε ένα προστατευμένο μέρος εάν βρίσκεστε σε ήπια περιοχή, είτε να το τοποθετήσετε σε κρύο πλαίσιο ή μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο σε θερμότερες περιοχές.

3) Μικροπράσινα και βλαστημένοι νεαροί βλαστοί

Αυτοί οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου σε ένα περβάζι, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών του χειμώνα, αν και εξακολουθούν να χρειάζονται όσο ήλιο μπορείτε να τους δώσετε. Δοκιμάστε πράγματα όπως βλαστούς μπιζελιού, βασιλικό, λάχανο, κόλιαντρο, αμάραντο, κάρδαμο, μουστάρδα και πολλά άλλα.

4) Κρεμμύδια

Πολλοί περιμένουν μέχρι τον Φεβρουάριο, εγώ συνήθως σπέρνω το δικό μου στις αρχές Φεβρουαρίου αλλά τα κρεμμύδια μπορούν να σπαρθούν τώρα αν τα χρειάζεστε. Προτιμώ να καλλιεργώ κρεμμύδια από σπόρους παρά από σπορόφυτα και είναι πολύ εύκολο. Η πρώιμη σπορά σε εσωτερικούς χώρους τους δίνει περισσότερο χρόνο να αναπτυχθούν και να σχηματίσουν βολβούς. Ευτυχώς, αν και χρειάζονται πολύ φως, δεν θα αποδυναμωθούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα βλαστικά φυτά, αν και τα φύλλα τους θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο για να τεντώσουν αρχικά για το φως.

5) Διακοσμητικά χόρτα:

Θεωρώ ότι πραγματικά μπορούν να σπαρθούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου σε εσωτερικούς χώρους. Η άνοιξη θα είναι η καλύτερη εποχή, αλλά έχω σπείρει πολλά βότανα τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και επειδή δεν έχουν μίσχους δεν υποφέρουν όπως τα βλαστικά φυτά από έλλειψη φωτός. Φυσικά, σχεδόν όλα τα βότανα χρειάζονται πολύ ήλιο – όσο μπορείτε να τους δώσετε. Στη συνέχεια, την άνοιξη, θα αφήσουν τον ατμό.

6) Διακοσμητικά που αγαπούν τη σκιά:

Φυτά όπως το Coleus μπορούν να ξεκινήσουν τώρα σε εσωτερικούς χώρους, αν και πραγματικά δεν το συνιστώ. Ένα χρόνο έσπειρα τόνους σπόρους coleus τον Ιανουάριο γιατί δεν ήθελα να περιμένω, ήταν όμορφοι όταν φύτρωσαν, μετά υπέκυψαν όλοι στην απόσβεση (μια ασθένεια των φυτών της οποίας το κύριο σύμπτωμα είναι οι βλαστοί που βλασταίνουν σήψη) και πέθαναν. Τα επόμενα χρόνια περίμενα μέχρι τις αρχές Μαρτίου και όλα έγιναν πολύ πιο γρήγορα και πιο δυνατά χωρίς κανένα πρόβλημα

7) Σπόροι ανθεκτικοί που πρέπει να στρωματοποιηθούν

Συχνά τα πακέτα σπόρων συμβουλεύουν να στρωματοποιήσετε τους σπόρους στο ψυγείο, αλλά το φυσικό ψυγείο λειτουργεί επίσης: έξω, αν είναι αρκετά κρύο.
Μπορείτε να σπείρετε αυτούς τους ανθεκτικούς τύπους σπόρων σε γλάστρες ή απευθείας στο έδαφος εάν θέλετε, αλλά σημειώστε τους καθώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να βλαστήσουν καθώς ο ζεστός ανοιξιάτικος καιρός είναι ακόμα πολύ μακριά. Άλλα κανονικά ανθεκτικά φυτά που δεν χρειάζονται στρωματοποίηση, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τα σπείρετε επίσης, αλλά προσωπικά θα περίμενα να βλαστήσουν γρήγορα σε ζεστό καιρό αντί να κινδυνεύουν να σαπίσουν ή να καταναλωθούν. Μάλλον θα πάνε καλά, αλλά γιατί να είσαι ανυπόμονος για έναν ή δύο μήνες.

Θερμοκήπια, βεράντες και φώτα καλλιέργειας:

Προφανώς, όλοι οι κανόνες μπορούν να πεταχτούν έξω από το παράθυρο εάν μπορείτε να παρέχετε τεχνητά διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες για τα φυτά. Εάν μπορείτε να διατηρήσετε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες και να παρέχετε συμπληρωματικό φως μέσω των φώτων ανάπτυξης, μπορείτε ουσιαστικά να δημιουργήσετε συνθήκες άνοιξης ή καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να αναπτύξετε αυτό που αγαπάτε τώρα!

Σημείωση για τις ντομάτες:
Μερικοί συνιστούν τη σπορά και την καλλιέργεια ντομάτας τώρα τον Ιανουάριο, αλλά θα περίμενα εκτός αν είστε σίγουροι και έχετε έτοιμο όλο τον εξοπλισμό για να τις διατηρήσετε υγιείς για τους επόμενους μήνες. Οι ντομάτες θα αναπτυχθούν καλά μόνο σε ζεστά περιβάλλοντα, αλλά χωρίς πρόσθετο φως θα γίνουν αιτιολικοί (μακροί μίσχοι) που για τις ντομάτες δεν είναι τεράστιο πρόβλημα, καθώς μπορείτε πάντα να τις βάζετε πιο χαμηλά σε κομπόστ, θάβοντάς τις πιο βαθιά για να στηρίξουν τη ράβδο. Αυτό ενθαρρύνει περισσότερες ρίζες να αναπτυχθούν. Ωστόσο, προσωπικά δεν θα έκανα τον κόπο να τα σπείρω τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, γιατί χωρίς θερμοκήπιο για να τα μετακινήσετε, απλά θα έχετε μεγάλα φυτά να καταλαμβάνουν πολύ χώρο για μήνες έως ότου μπορείτε να τα μετακινήσετε αλλού. . Τα φυτά δεν μπορούν να βγουν μέχρι τα τέλη Απριλίου/αρχές Μαΐου για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και πιθανότατα δεν θα διακινδυνεύατε να τα μεταφέρετε σε ένα μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο μέχρι τότε ή κοντά σε αυτό.

Πότε να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα ντομάτας

Πότε να ξεκινήσετε τη φύτευση σπανακιού