7 μυστικά για την καλλιέργεια σμέουρων στον κήπο σας

Η καλλιέργεια των δικών σας σμέουρων είναι εύκολη και τα φυτά θα ανταμείψουν τις προσπάθειές σας με πολλές συγκομιδές από όμορφα και νόστιμα σμέουρα.

  • Επιλέξτε μια τοποθεσία σε ηλιόλουστη θέση με πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος.
  • Επιλέξτε φυτά που θα αναπτυχθούν καλά στην περιοχή σας.
  • Βελτιώστε το έδαφος.
  • Φυτέψτε σμέουρα σε απόσταση 1-1,5 m μεταξύ τους και εγκαταστήστε ένα κοντάρι και ένα σύστημα σύρματος για να τα στηρίξετε.
  • Ποτίζετε τακτικά σμέουρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μειώστε το πότισμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Ταΐστε τα σμέουρα την άνοιξη μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
  • Συγκομίστε τακτικά για να διατηρήσετε την παραγωγή των φυτών.

Τα σμέουρα καλλιεργούνται εύκολα και δίνουν εντυπωσιακή συγκομιδή. Μερικοί θάμνοι θα σας δώσουν αρκετά φρούτα για να φάτε, να διατηρήσετε και να μοιραστείτε. Τα μούρα είναι μια φανταστική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και φυτικών ινών. Είναι και νόστιμα. Και, όταν μεγαλώσετε το δικό σας, είναι σίγουρο ότι θα θερίσετε ένα μούρο στο απόγειο της φρεσκάδας του.

Εδώ είναι 7 μυστικά για το πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας σμέουρα στον κήπο σας:

1) Επιλέξτε το κατάλληλο μέρος για να καλλιεργήσετε φυτά βατόμουρου

Τα σμέουρα αναπτύσσονται καλύτερα στον ήλιο (τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα), σε πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Διαβάστε προσεκτικά τις περιγραφές των φυτών όταν αγοράζετε την ποικιλία βατόμουρου σας και επιλέξτε φυτά που θα ευδοκιμήσουν στην περιοχή σας, ζητήστε συμβουλές από το φυτώριο ή τους γείτονές σας εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την περιοχή σας. Τα σμέουρα είναι αυτογόνιμα, επομένως δεν χρειάζεται να φυτέψετε διαφορετικές ποικιλίες για διασταυρούμενη επικονίαση.

Λόγω της συνήθειας ανάπτυξής τους και της ανάγκης για ισχυρή υποστήριξη, το καλύτερο μέρος για την καλλιέργεια σμέουρων είναι κατά μήκος του φράχτη του ακινήτου. Μην καλλιεργείτε σμέουρα στον ίδιο κήπο όπου έχουν φυτρώσει ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες ή άλλα. Αυτά τα φυτά μπορούν να φιλοξενήσουν ασθένειες που θα επηρεάσουν τα σμέουρα.

2) Πώς να φυτέψετε φυτά βατόμουρου

Φυτέψτε σμέουρα με 1 έως 1m50 μεταξύ των θάμνων. Πολλά σμέουρα πωλούνται ως φυτά γυμνής ρίζας. Για να φυτέψετε ένα βατόμουρο γυμνής ρίζας, μουλιάστε πρώτα τις ρίζες του φυτού σε ζεστό νερό για μια ώρα. Στη συνέχεια, σκάψτε μια τρύπα δύο φορές πιο πλάτος και τόσο βαθιά όσο το μήκος των ριζών. Δημιουργήστε ένα μείγμα 50:50 χώματος και χώματος για γλάστρες ή κομπόστ για να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά και οργανική ύλη για να βοηθήσετε τα σμέουρα σας να ευδοκιμήσουν.

Κάντε ένα ανάχωμα από αυτό το ανακατεμένο χώμα στην τρύπα και τοποθετήστε τις ρίζες στο ανάχωμα, απλώνοντάς τις. Γεμίστε γύρω από τις ρίζες, σφίξτε καλά το χώμα ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με το γύρω χώμα και ποτίστε καλά. Για να φυτέψετε σμέουρα σε δοχεία, σκάψτε μια τρύπα τόσο βαθιά και δύο φορές πιο πλάτος από τη ρίζα. Τοποθετήστε το φυτό στην τρύπα και γεμίστε γύρω από τη ρίζα. Σε κάθε περίπτωση, ποτίστε καλά μετά τη φύτευση.

Αμέσως μετά τη φύτευση κόβουμε τα καλάμια (κοτσάνια) 8 cm πάνω από τη γραμμή του εδάφους. Νέα ανάπτυξη θα αναδυθεί κάτω από το έδαφος. Μπορείτε να φυτέψετε σμέουρα κάθε φορά που το έδαφος δεν είναι παγωμένο, αλλά τα τέλη της άνοιξης είναι καλύτερα. Εφαρμόστε 5 εκατοστά σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά για να διατηρήσετε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

3) Πώς να ποντάρετε σμέουρα

Τα σμέουρα χρειάζονται μια σταθερή υποστήριξη για να αναπτυχθούν με (κάπως) τακτικό τρόπο. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εγκαταστήσετε έναν πόλο και ένα σύστημα καλωδίων. Κατασκευάστε δοκούς T με δύο εγκάρσιες ράβδους, μία στην κορυφή και μία στη μέση του στύλου. Τοποθετήστε στύλους T κάθε 1,5-2 μέτρα κατά μήκος της σειράς βατόμουρου. Περάστε καλώδια μεταξύ των εγκάρσιων ράβδων για να δημιουργήσετε ένα σύστημα πέργκολας. Αυτό θα κρατήσει τα φυτά πάνω από το έδαφος και ελαφρώς περιορισμένα.

4) Πώς να ποτίσετε θάμνους βατόμουρου

Τα σμέουρα πρέπει να ποτίζονται ομοιόμορφα όλο το καλοκαίρι. Ελέγχετε τακτικά και ποτίζετε όποτε το πάνω μέρος του εδάφους αισθάνεται ξηρό. Η στάγδην άρδευση ή ένα σύστημα σωλήνων εμποτισμού είναι ιδανικό για σταθερή υγρασία. Μην ποτίζετε το χειμώνα γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες.

5) Πώς να κλαδέψετε τα σμέουρα

Τα σμέουρα παράγουν καρπούς την άνοιξη στα κλαδιά του δεύτερου έτους (που ονομάζονται floricanes) ή το φθινόπωρο στα κλαδιά του πρώτου έτους (που ονομάζονται primocanes). Να πώς τα ξεχωρίζετε: τα κλαδιά του πρώτου έτους καρποφορούν μόνο στις άκρες των κλαδιών, ενώ τα κλαδιά του δεύτερου έτους καρποφορούν σε όλο το κλαδί. Την άνοιξη κλαδέψτε τα κλαδιά του πρώτου έτους σε ύψος 1 m – 1,2 m. Κλαδέψτε τα κλαδιά του δεύτερου έτους στο έδαφος αφού καρποφορήσουν.

6) Πώς να ταΐζετε τα σμέουρα

Ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα σμέουρα σας αναπτύσσονται και αποδίδουν τα μέγιστα είναι να χρησιμοποιήσετε χώμα και λίπασμα μαζί για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον καλλιέργειας πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Λιπάνετε τους θάμνους με βιολογική βρώσιμη φυτική διατροφή που δίνει στα φυτά άμεση ώθηση. Ταΐστε τα κάθε 7-14 ημέρες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας. Στη συνέχεια, σταματήστε να ταΐζετε στις αρχές Ιουλίου, ώστε τα φυτά σας να αρχίσουν να εισέρχονται στην περίοδο αδράνειας για την εποχή. Ξεκινήστε τη λίπανση των καθιερωμένων σμέουρων την άνοιξη αφού τα κλαδέψετε.

7) Πώς να μαζέψετε σμέουρα

Τα σμέουρα αφαιρούνται εύκολα από το φυτό ένα κάθε φορά όταν είναι πλήρως ώριμα. Άπλυτα, τα μούρα διατηρούνται στο ψυγείο για 3-5 ημέρες. Μόλις οι καρποί αρχίσουν να ωριμάζουν, θα χρειαστεί να συγκομίζετε καθημερινά, ώστε να εμφανιστούν περισσότερα σμέουρα.

Στο χέρι σου!

Τα 6 πιο κερδοφόρα λαχανικά για να καλλιεργήσετε στον κήπο σας

Πώς να καλλιεργήσετε λωτούς από σπόρους