7 μυστικά για την καλλιέργεια ραπανάκια

Τα ραπανάκια είναι μια από τις αγαπημένες μου καλλιέργειες λαχανικών και πρόκειται να φυτέψω την τρίτη μου ανοιξιάτικη φύτευση. Όλες οι φυτεύσεις μου έχουν λογικές πιθανότητες επιτυχίας γιατί υπόσχομαι να χαλάσω τα ραπανάκια μου με επιείκεια, το πρώτο μυστικό που έχω να σας πω για την καλλιέργεια ραπανιών. Ακριβώς επειδή τα ραπανάκια μεγαλώνουν γρήγορα δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να αναπτυχθούν ή δεν χρειάζονται προσοχή. Ανακαλύψτε παρακάτω τα 7 μυστικά για την καλλιέργεια των ραπανιών.

1) Τα ραπανάκια δεν μεγαλώνουν τόσο γρήγορα όσο λένε.

Τα ραπανάκια μπορούν να ωριμάσουν πολύ γρήγορα αλλά όχι πάντα. Οι εταιρείες σπόρων συχνά προωθούν τα πρώτα ραπανάκια που ωριμάζουν σε 23 ημέρες, κάτι που δεν έχω δει ποτέ να συμβαίνει στον κήπο μου. Οι κατάλογοι δίνουν μια πιο λογική εκτίμηση τεσσάρων έως έξι εβδομάδων, η οποία λαμβάνει υπόψη περιόδους αργής ανάπτυξης λόγω δροσερού, συννεφιασμένου καιρού. Μετράω πάντα τουλάχιστον έξι εβδομάδες για μια καλή συγκομιδή ανοιξιάτικων ραπανιών και δέκα εβδομάδες για τα ραπανάκια που καλλιεργούνται το φθινόπωρο.

2) Τα ραπανάκια χρειάζονται χώρο

Η ταχεία ανάπτυξη των ραπανιών συνοδεύεται από συνθήκες που περιλαμβάνουν μια ασυμβίβαστη ανάγκη για χώρο. Τα σπορόφυτα που μεγαλώνουν πολύ κοντά μεταξύ τους δεν θα μεγαλώσουν, επομένως είτε σπείρετε τους σπόρους με ίσες αποστάσεις είτε αραιώστε τους αμέσως μετά τη βλάστηση. Τα μικρά ραπανάκια σαλάτας θα ωριμάσουν καλά όταν απέχουν 5 εκατοστά μεταξύ τους, αλλά αφήνουν 10 εκατοστά μεταξύ των μεγάλων daikons και άλλων μεγάλων ραπανιών. Σημειώστε ότι οι λωρίδες σπόρων από ραπανάκι μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην απόσταση και φτιάχνονται γρήγορα και εύκολα.

3) Η ανάπτυξη χωρίς ανταγωνισμό και σε καλές συνθήκες κάνει μια επιτυχημένη συγκομιδή

Τα ραπανάκια δεν αντέχουν τα ζιζάνια ή το στρες στο νερό και πρέπει να έχουν χώμα που δεν στεγνώνει ποτέ. Τα σάπια φύλλα πρώιμης σεζόν είναι επιρρεπή σε προβλήματα γυμνοσάλιαγκας σε ένα βροχερό κλίμα, επομένως το προσεκτικό πότισμα είναι η μόνη απάντηση όταν καλλιεργείτε ραπανάκια. Το μαρούλι έχει παρόμοιες ανάγκες και έτσι καλλιεργώ συχνά τα δύο λαχανικά σε διπλανές σειρές.

4) Μόνο ορισμένες ποικιλίες ραπανάκια αναπτύσσονται καλά την άνοιξη

Όλες οι ποικιλίες ραπανάκι αναπτύσσονται καλά το φθινόπωρο, αλλά μόνο μερικές τα πάνε καλά την άνοιξη. Τα ταχέως αναπτυσσόμενα ραπανάκια σαλάτας σε κόκκινο, δίχρωμο ή παστέλ είναι οι καλύτερες επιλογές την άνοιξη, αλλά τα μόνα ασιατικά ραπανάκια που έχω βρει ότι αναπτύσσονται καλά από την ανοιξιάτικη φύτευση είναι κινέζικα είδη όπως το «Dragon» (τα μακριά κόκκινα ραπανάκια). Τα όμορφα κόκκινα και πράσινα ραπανάκια “καρπούζι” όπως το “Misato Rose” και τα νταϊκόν σε σχήμα καρότου είναι πάντα τα καλύτερα το φθινόπωρο.

5) Τα προβλήματα παρασίτων και ασθενειών είναι πάντα στη γωνία

Τα ραπανάκια δεν είναι χωρίς προβλήματα. Τα σκαθάρια των ψύλλων κάνουν μικροσκοπικές τρύπες στα φύλλα, οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια κάνουν τρύπες και αυλακώσεις σε τέλειες ρίζες και μια ξαφνική νεροποντή μπορεί να σκάσει τα ραπανάκια και να τα κάνει να σαπίσουν. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να μαζέψετε γρήγορα ραπανάκια που έχουν ξεπηδήσει από το έδαφος, να κόψετε την κορυφή τους και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

6) Η γρήγορη συγκομιδή είναι απαραίτητη

Παρά τους ισχυρισμούς ότι ορισμένες ποικιλίες ραπανάκια θα αντέξουν στον κήπο χωρίς να χαλάσουν, η αλήθεια είναι ότι πολλά άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν σε ραπανάκια που δεν συλλέγονται για μια ή δύο μέρες πάρα πολύ. Είναι παράδοξο ότι ενώ τα τέλεια ραπανάκια πρέπει να μαζεύονται γρήγορα, οι κομμένες ρίζες θα διατηρούνται στο ψυγείο για μήνες.

7) Τα ραπανάκια είναι πολύ ευέλικτα στην κουζίνα

Τα ραπανάκια τρώγονται νόστιμα ωμά, αλλά είναι επίσης ένα λαχανικό που είναι νόστιμο όταν μαγειρεύεται. Αξίζει ευρύτερη χρήση σε ψησταριές και στοκ. Τα ραπανάκια είναι επίσης ένα υπέροχο μικρό λαχανικό για ζύμωση. Όταν χρησιμοποιείτε μεθόδους ζύμωσης αλατιού για να κάνετε τουρσί ραπανάκια σαλάτας μωρών, κομμένα στη μέση, τα χρώματα συγχωνεύονται για να δώσουν ένα λαμπερό ροζ τουρσί.

Η ουσία είναι ότι ενώ η καλλιέργεια ραπανιών μπορεί να είναι πιο εντατική από πολλά άλλα λαχανικά, η προσοχή στη λεπτομέρεια θα εξασφαλίσει μια επιτυχημένη συγκομιδή.

Και εσείς, ποιες είναι οι βασικές συμβουλές σας για τα ραπανάκια;

10 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Μάιο

Πώς να καλλιεργήσετε μια μηλιά από σπόρους μηλιάς