7 λαχανικά Σχεδόν ο καθένας μπορεί να μεγαλώσει

Δεν χρειάζεστε πράσινο αντίχειρα για να καλλιεργήσετε φρέσκα λαχανικά στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας. Είτε είστε νέος στην κηπουρική είτε απλά θέλετε να ξεκινήσετε έναν λαχανόκηπο με τον λιγότερο χρόνο και προσπάθεια, εδώ είναι τα καλύτερα (σχεδόν) αλάνθαστα λαχανικά για καλλιέργεια.

Οι περισσότεροι ιστότοποι κηπουρικής στον Ιστό συμφωνούν σχετικά με το ποια λαχανικά είναι καλύτερα για αρχάριους κηπουρούς.

Δεν μπορείτε απλά να πετάξετε αυτά τα φυτά στο έδαφος και να φύγετε ελπίζοντας να ανθίσουν και να καρποφορήσουν, αλλά, ανάλογα με τον χώρο σας, αυτά είναι τα φυτά που είναι πιο πιθανό να ευδοκιμήσουν για τον λαχανόκηπό σας.

Δείτε παρακάτω τα επτά πιο εύκολα λαχανικά για αρχάριους κηπουρούς:

1. Καλλιεργήστε μια απλή σαλάτα

Καλα ΝΕΑ! Μερικά από τα λιγότερο επιλεκτικά λαχανικά είναι αυτά που είναι τέλεια για μια στιγμιαία, δροσιστική καλοκαιρινή σαλάτα.
Το μαρούλι μεγαλώνει γρήγορα και είναι πολύ εύκολο στη συγκομιδή (απλώς κόψτε τις κορυφές των φυτών ή μαδήστε τα φύλλα όπως χρειάζεται) και καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο. Οι σαλάτες μπορούν ακόμη και να αναπτυχθούν εύκολα σε δοχεία, μπορούν να συνοδεύονται από λουλούδια ή να κρύβονται κάτω από ψηλότερα φυτά. Μπορούν επίσης να σπαρθούν απευθείας ακόμα και σε ημισκιασμένες περιοχές.

2. Καλλιεργήστε ντομάτες

Ίσως το πιο δημοφιλές λαχανικό και αυτό με οποιονδήποτε τύπο κήπου μπορείτε να καλλιεργήσετε ντομάτες σε κρεμαστά κρεβάτια ή άλλα δοχεία ή οπουδήποτε θα κάνουν άφθονο ήλιο και θα έχουν υποστήριξη για τους μίσχους τους. Τα φυτά που αγοράζονται από φυτώρια είναι τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια.

Εάν φυτέψετε βασιλικό δίπλα σε φυτά ντομάτας, θα απωθήσετε φυσικά τα παράσιτα και θα βελτιώσετε ακόμη και τη γεύση της ντομάτας και ευτυχώς, όπως και άλλα βότανα, ο βασιλικός είναι επίσης απλός στην καλλιέργεια.

3. Καλλιεργήστε αγγούρια

Τα αγγούρια αγαπούν το φως του ήλιου και τις ζεστές θερμοκρασίες, καθώς και υποστήριξη για την αναρρίχηση. Χάρη στην κατακόρυφη ανάπτυξή τους, τα αγγούρια αναπτύσσονται καλά σε δοχεία. Μόλις σταθεροποιηθούν και τα ποτίζετε τακτικά, μεγαλώνουν σχεδόν σαν ζιζάνια. Πιθανότατα θα έχετε αρκετά αγγούρια για να δωρίσετε στους γείτονές σας.

Τα περισσότερα ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα, τα γογγύλια και τα ραπανάκια είναι ανθεκτικά και μπορούν να φυτευτούν απευθείας στον κήπο νωρίς την άνοιξη και να αφεθούν μέχρι το φθινόπωρο. Τα φύλλα μπορούν επίσης να συγκομιστούν καθώς αυτά τα φυτά μεγαλώνουν. Τα πράσινα φασόλια και τα κολοκυθάκια είναι επίσης εύκολα στην καλλιέργεια και αρκετά παραγωγικοί παραγωγοί.

4. Καλλιεργήστε καρότα

Θυμάστε εκείνα τα σχολικά έργα όπου καλλιεργούσατε φύλλα καρότου από τις κορυφές; Τα ολόκληρα καρότα είναι επίσης αρκετά εύκολο να αναπτυχθούν στο έδαφος. Το ένα πράγμα με τα καρότα είναι ότι μπορεί να μην γίνουν πολύ μεγάλα, ειδικά αν έχετε βραχώδες έδαφος. Το βαθύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος είναι το καλύτερο, ένα υπερυψωμένο κρεβάτι είναι μια καλή ιδέα. Ωστόσο, τα καρότα είναι απλά και διασκεδαστικά στην ανάπτυξη (τα παιδιά σας ίσως θέλουν ακόμη και να βοηθήσουν). Τα καρότα ανέχονται επίσης την ανοιχτόχρωμη σκιά, αν και όπως τα περισσότερα φυτά προτιμούν τον ήλιο.

5. Καλλιεργήστε ραπανάκια

Μπορείτε να προσθέσετε ραπανάκια σε μια σαλάτα, αλλά είναι πολύ πιο ευέλικτα από αυτό, ως σνακ και συνοδευτικό. Παρόλο που δεν αρέσουν σε όλους, μόλις δείτε πόσο εύκολα καλλιεργούνται, ίσως θελήσετε να τα προσθέσετε στον κήπο σας. Επιπλέον, χρειάζονται μόνο 20 ημέρες για να φτάσουν σε πλήρες μέγεθος και να είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Υπάρχουν τόσα πολλά να αγαπήσετε αυτά τα ταχέως αναπτυσσόμενα, γελοία εύκολα στην καλλιέργεια ριζώδη λαχανικά. Οι σπόροι είναι αρκετά μεγάλοι για να σπείρονται εύκολα, είτε σε κρεβάτι κήπου είτε σε δοχείο βάθους τουλάχιστον 15 εκατοστών. Αναπτύσσονται στον ήλιο ή τη μερική σκιά. Και όσο καταφέρετε να τα ποτίσετε πριν στεγνώσει το χώμα, θα ανταμειφθείτε με άφθονα τραγανά, πικάντικα ραπανάκια. Σπέρνετε περισσότερο όσο χρειάζεστε και μπορείτε να καλλιεργήσετε ραπανάκια όλη την εποχή.

6. Καλλιεργήστε πράσινα φασόλια

Όλα τα είδη φασολιών είναι ιδανικά για λαχανόκηπους. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες για να διαλέξετε και η συλλογή φασολιών για τη συγκομιδή τους είναι πολύ διασκεδαστική. Οι ποικιλίες θάμνων απαιτούν λιγότερο χώρο από τις ποικιλίες αμπέλου. Και τα δύο είδη αναπτύσσονται εύκολα από σπόρους. Τα περισσότερα φασόλια προτιμούν ηλιόλουστες και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

7. Καλλιεργήστε κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια μεγαλώνουν τόσο παραγωγικά που αποτελούν το επίκεντρο των αστείων πολλών κηπουρών. Ένα ή δύο φυτά θα πρέπει να είναι αρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα λουλούδια είναι τόσο νόστιμα όσο η κολοκύθα.

Όπως τα φασόλια και τα αγγούρια, τα φυτά κολοκυθιού είναι παραγωγικά είτε καλλιεργούνται σε δοχεία είτε απευθείας σε χώμα. Όπως τα φασόλια και τα ραπανάκια, αναπτύσσονται εύκολα από σπόρους. Ωστόσο, χρειάζονται καλή υγρασία και προτιμούν το ζεστό χώμα, επομένως οι σπόροι είναι καλύτερο να σπαρθούν αργότερα στη ζεστή εποχή (ένα καλό φυτό για αναβλητικούς κηπουρούς).

Με τα παραπάνω επτά λαχανικά (ή ακόμα και μερικά από αυτά), θα έχετε τα πιο φρέσκα φυτά που μπορείτε να απολαύσετε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πολύ κόπο. Γεια σου, όσο περισσότερο κάνεις κήπο, τόσο περισσότερο μεγαλώνεις.

10 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε από τα υπολείμματα

Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Νοέμβριο