Ο χειμώνας δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος του λαχανόκηπου για τη χρονιά. Ενώ οι δυνατοί άνεμοι και ο παγετός μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε ακόμα να καλλιεργήσετε βότανα και λαχανικά παρά το χιόνι, τον παγετό και το κρύο.
Είναι απολύτως δυνατή η καλλιέργεια λαχανικών τους κρύους χειμερινούς μήνες. Μπορείτε απλά να κάνετε κήπο σε εσωτερικούς χώρους. Σήμερα θα μιλήσουμε για επτά λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα.
Η καλλιέργεια λαχανικών σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά το χειμώνα, μπορεί να απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από την καλλιέργεια σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι.
Συμβουλές για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα:
– Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας χώμα για γλάστρες (αντί να χρησιμοποιείτε χώμα κήπου).
– Χρησιμοποιήστε γλάστρες που έχουν καλή στράγγιση και έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το φυτό που καλλιεργείτε.
-Τοποθετήστε τα δοχεία στα παράθυρα με νότιο προσανατολισμό, καθώς αυτές οι τοποθεσίες δέχονται τον περισσότερο ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
-Αποφύγετε να τοποθετείτε τις γλάστρες σας σε σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος παγετού. Θα πρέπει επίσης να τα κρατάτε μακριά από θερμάστρες που μπορεί να τα στεγνώσουν.
-Επιλέξτε τα σωστά φυτά για να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα. Δεν είναι όλα τα λαχανικά αρκετά ανθεκτικά για να επιβιώσουν στις χειμερινές συνθήκες, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να ελέγξετε το περιβάλλον καλλιέργειας. Πρέπει να επιλέξετε τις σωστές καλλιέργειες που μπορούν να επιβιώσουν σε αυτήν τη μέθοδο κηπουρικής που θέλετε να είναι επιτυχημένη.
7 λαχανικά για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους αυτό το χειμώνα
1) Αρωματικά Βότανα
Τα αρωματικά βότανα όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η ρίγανη, ο κόλιανδρος και ο βασιλικός θα αναπτυχθούν ευχάριστα σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα. Αυτές οι καλλιέργειες δεν χρειάζονται πολύ ήλιο και θα ευδοκιμήσουν ακόμη και σε μικρές γλάστρες που τοποθετούνται δίπλα στο παράθυρο της κουζίνας σας.
2) Σαλάτες
Το μαρούλι είναι απίστευτα εύκολο να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους ακόμα και όταν ο παγετός είναι παντού έξω. Αυτά τα ανθεκτικά στο κρύο λαχανικά θα αναπτυχθούν ευχάριστα σε ζαρντινιέρες ή γλάστρες που τοποθετούνται κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Μπορείτε να βρείτε σπόρους μαρουλιού στα περισσότερα καταστήματα κήπου. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι σπόροι θα αρχίσουν να φυτρώνουν. Σε περίπου ένα μήνα, τα σπορόφυτα θα μεγαλώσουν αρκετά για να προσφέρουν σε εσάς και την οικογένειά σας σαλάτες το χειμώνα.
3) Κέιλ ή λαχανίδα
Όπως το μαρούλι, το λάχανο είναι επίσης εύκολο να αναπτυχθεί και δεν είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να τα φυτέψετε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με το μαρούλι. Ωστόσο, πρέπει να τα αφήνετε περισσότερο χώρο γιατί χρειάζονται περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν.
4) Ρόκα
Αυτή η πικάντικη και πικάντικη σαλάτα προσφέρει μια υπέροχη μπουκιά σε κάθε ανάμεικτη σαλάτα, ακόμη και σε σούπες. Αυτές οι καλλιέργειες κρύου καιρού κάνουν καλά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να τις καλλιεργήσετε ακόμα και το χειμώνα. Απλά φροντίστε να τα τοποθετήσετε σε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό και αποφύγετε να τα εκθέσετε σε πηγές θερμότητας για να μην στεγνώσει το χώμα.
5) Φασόλια
Τα φασόλια καλλιεργούνται εξαιρετικά εύκολα ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο έχετε. Εάν το σπίτι σας χρειάζεται λίγο πράσινο για να διαλύσει τη ζοφερή χειμωνιάτικη διάθεση, κρατήστε μια γλάστρα με φασόλια σε εσωτερικό χώρο. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε το χειμώνα σε μια γλάστρα εφοδιασμένη με κοντάρια από μπαμπού για να σκαρφαλώνουν τα φασόλια. Μπορείτε να τα αφήσετε να αναπτυχθούν σε μίνι πέργκολα κατασκευασμένα από ξύλινα κουφώματα με τεντωμένο κορδόνι.
6) Πιπεριές
Οι πιπεριές αναπτύσσονται καλύτερα σε χώμα γλάστρας. Απλώς φυτέψτε έναν ή δύο σπόρους σε μια γλάστρα και διατηρήστε το υπόστρωμα υγρό αλλά όχι εμποτισμένο. Τοποθετήστε τα δοχεία σε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό ή παρέχετε συμπληρωματικό φως για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Εάν ξεκινήσατε να καλλιεργείτε πιπεριές τσίλι στα τέλη του φθινοπώρου, μπορείτε να περιμένετε να παράγουν καρπούς εντός τριών μηνών.
7) Σκόρδο φύλλα και σχοινόπρασο
Τα φύλλα σκόρδου ή το σχοινόπρασο είναι νόστιμα βότανα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πράσινα κρεμμύδια. Το καλύτερο μέρος είναι ότι ενώ οι βολβοί σκόρδου απαιτούν μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να αναπτυχθούν, αυτή η καλλιέργεια δεν χρειάζεται. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να φυτέψετε μεμονωμένες σκελίδες σκόρδου σε 3 εκατοστά νερό και θα φυτρώσουν σε περίπου μια εβδομάδα. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή τους όταν τα φύλλα φτάσουν τα 20 με 30 εκατοστά σε μήκος.
Υπάρχουν λοιπόν αρκετά λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα, είτε επιλέξετε λαχανικά είτε βότανα είτε και τα δύο, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να απολαύσετε ξανά λαχανικά και βότανα.φρέσκα αρωματικά.
Και εσύ? έχετε κάποιες προτάσεις ή συμβουλές για την καλλιέργεια λαχανικών σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα;