7 διαφορετικές μέθοδοι φύτευσης για την καλλιέργεια πατάτας

Εάν σκέφτεστε να καλλιεργήσετε τις δικές σας πατάτες, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιλέξετε τη μέθοδο φύτευσης. Γιατί πριν ξεκινήσετε, πρέπει να εξετάσετε τη σωστή προσέγγιση φύτευσης για τον κήπο σας ανάλογα με τον χώρο σας, την περιοχή σας, τα μέσα σας. Πριν από μερικά χρόνια έκανα μια δοκιμή: Καλλιέργησα πατάτες χρησιμοποιώντας 7 διαφορετικές μεθόδους φύτευσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός έχουν γίνει αρκετά διαφανή.

Ρίξτε μια ματιά στις διάφορες μεθόδους φύτευσης που μπορείτε να εξετάσετε, συμπεριλαμβανομένου του ποιες έχουν λειτουργήσει καλύτερα και ποιες είχαν χειρότερα αποτελέσματα.

1) Η μέθοδος σε σειρές (η πιο κλασική και η λιγότερο ακριβή)

Σκάψτε ευθείες, ρηχές τάφρους, σε απόσταση 60 cm έως 1 m μεταξύ τους, σε καλά προετοιμασμένο έδαφος. Φυτέψτε τους πατατόσπορους σε απόσταση 30 cm και καλύψτε με περίπου 8 cm χώμα. Όταν οι βλαστοί φτάσουν τα 25-30 εκατοστά σε ύψος, χρησιμοποιήστε μια τσάπα ή φτυάρι για να μαζέψετε το χώμα ανάμεσα στις σειρές και να το κόψετε στα φυτά, θάβοντας τα στελέχη μέχρι τη μέση. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να διατηρούνται καλά καλυμμένοι οι κόνδυλοι.

Σε αντίθεση με την κηπουρική σε εμπορευματοκιβώτια, δεν υπάρχει τίποτα για αγορά ή κατασκευή και δεν υπάρχει χώμα για μεταφορά. Είναι μια απλή, φθηνή και δοκιμασμένη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι αγρότες εδώ και χιλιετίες. Είναι επίσης πρακτικό για φυτεύσεις μεγάλης κλίμακας.

Ωστόσο, η ποιότητα του εδάφους μπορεί να περιορίσει την απόδοση. Σε μέρη όπου το έδαφος είναι ελάχιστα συμπιεσμένο ή χαμηλή σε οργανική ύλη, μια τεχνική πάνω από το έδαφος μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.

2) Η μέθοδος του καλύμματος με άχυρο (λιγότερο σκάψιμο)

Τοποθετήστε τους πατατόσπορους στην επιφάνεια του προετοιμασμένου εδάφους, ακολουθώντας την καθορισμένη απόσταση για τις σειρές που έχουν τοποθετηθεί και καλύψτε τους με 8 έως 10 cm χαλαρό άχυρο χωρίς σπόρους. Σκαρφαλώστε περισσότερο άχυρο γύρω από τους μίσχους καθώς μεγαλώνουν, δημιουργώντας τελικά ένα στρώμα βάθους 30 cm ή περισσότερο.

Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι το παχύ σάπια φύλλα συγκρατεί την υγρασία του εδάφους και πνίγει τα ζιζάνια. Η συγκομιδή είναι αβίαστη, χωρίς σκάψιμο, και αυτή η μέθοδος προτείνεται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε το σκαθάρι της πατάτας του Κολοράντο. Ωστόσο, αυτό παρήγαγε χαμηλότερη απόδοση από ό,τι η τεμαχισμένη σειρά και τα ποντίκια του αγρού είναι γνωστό ότι τρώνε καλλιέργειες κάτω από το κάλυμμα του άχυρου.

3) Η μέθοδος του ανυψωμένου κρεβατιού (μεγαλύτερη απόδοση)

Χαλαρώστε το χώμα στο κάτω μέρος ενός μισογεμάτου υπερυψωμένου κρεβατιού. Τοποθετήστε τους σπόρους πατάτας σε απόσταση περίπου 30 cm προς όλες τις κατευθύνσεις και θάψτε τους σε βάθος 8 cm. Καθώς οι πατάτες μεγαλώνουν, προσθέστε περισσότερο χώμα μέχρι να γεμίσει το κρεβάτι. Εάν είναι δυνατόν, απλοποιήστε τη συγκομιδή αφαιρώντας τα πλαϊνά του κρεβατιού.

Αυτή η μέθοδος έδωσε τη μεγαλύτερη συγκομιδή των δοκιμών μου και οι πατάτες ήταν ομοιόμορφα μεγάλες. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι μια καλή επιλογή όταν το χώμα του κήπου είναι βαρύ και κακώς στραγγιζόμενο. Το αρνητικό: το χώμα για να γεμίσει το κρεβάτι πρέπει από κάπου να έρθει και θέλει πολύ!

4) Η μέθοδος του ξύλινου κουτιού (καλή για να το κάνετε μόνοι σας)

Κατασκευάστε ή αγοράστε ένα τετράγωνο κουτί χωρίς πάτο (χρησιμοποίησα ξύλο από πεταμένες παλέτες) και φυτέψτε το ίδιο όπως για ένα υπερυψωμένο κρεβάτι. Το κουτί έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορείτε να προσθέτετε επιπλέον πηχάκια και χώμα καθώς μεγαλώνουν τα φυτά. Θεωρητικά, μπορείτε να αφαιρέσετε προσωρινά το κάτω πηχάκι για τη συγκομιδή ή απλώς να το γυρίσετε ανάποδα.
Αυτή είναι μια άλλη στρατηγική για την καλλιέργεια πατάτας όπου το έδαφος στο έδαφος είναι κακής ποιότητας. Η μέθοδος έδωσε παρόμοια ποσότητα στο υπερυψωμένο κρεβάτι. Ωστόσο, χρειάστηκε πολύς χρόνος και προσπάθεια για την κατασκευή του κουτιού και ένιωσα ότι τα αποτελέσματα δεν άξιζαν την προσπάθεια.

5) Η μέθοδος του κυλίνδρου σύρματος (ιδανική για υγρό έδαφος)

Χρησιμοποιώντας ένα διχτυωτό ύφασμα 6 mm, διαμορφώστε έναν κύλινδρο με διάμετρο περίπου 45 cm και ύψος 60 cm. Βάλτε αρκετά εκατοστά χώμα στο κάτω μέρος, μετά φυτέψτε τρεις ή τέσσερις πατάτες σπόρους και καλύψτε τους με 8 εκατοστά χώμα. Συνεχίστε να προσθέτετε χώμα καθώς μεγαλώνουν οι πατάτες. Για τη συγκομιδή, σηκώστε τον κύλινδρο και τραβήξτε το χώμα προς τα πίσω για να εκτεθούν οι κόνδυλοι.

Σε ένα κλίμα με αδιάκοπες ανοιξιάτικες βροχές, το πλέγμα θα παρέχει εξαιρετική αποστράγγιση και θα αποτρέψει την υπερχείλιση του εδάφους. Αυτή είναι μια άλλη τεχνική που προέκυψε για να εξετάσετε πού το έδαφος του κήπου είναι φτωχό. Δυστυχώς, συγκέντρωσα μόνο έναν μικρό αριθμό κονδύλων μικρότερου μεγέθους από τους κυλίνδρους, ένα θλιβερό αποτέλεσμα, πιθανώς επειδή το μίγμα εδάφους-κομπόστ που χρησιμοποιούσα στέγνωσε τόσο γρήγορα που τα φυτά δεν είχαν επαρκή υγρασία. (μέθοδος που πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με ξηρές και θερμές πηγές και καλοκαίρια).

6) Η μέθοδος της σακούλας καλλιέργειας (η ευκολότερη συγκομιδή)

Οι εμπορικές σακούλες καλλιέργειας είναι κατασκευασμένες από βαρύ και πυκνό πολυπροπυλένιο. Βάλτε μερικά εκατοστά από ένα μείγμα χώματος-κομπόστ στον πάτο μιας σακούλας, μετά φυτέψτε τρία ή τέσσερα κομμάτια πατατόσπορου και καλύψτε με 8 εκατοστά χώμα. Συνεχίστε να προσθέτετε χώμα καθώς τα φυτά μεγαλώνουν μέχρι να γεμίσει η σακούλα. Για τη συγκομιδή, γυρίστε τη σακούλα στο πλάι και αδειάστε το περιεχόμενο.

Οι σακούλες Grow μπορούν να τοποθετηθούν σε αυλές, καταστρώματα ή διαδρόμους ή όπου το έδαφος του κήπου στερείται θρεπτικών συστατικών. Οι σάκοι πρέπει να διαρκέσουν αρκετές καλλιεργητικές περιόδους. Το σκούρο χρώμα τους αιχμαλωτίζει την ηλιακή θερμότητα για να επιταχύνει την πρώιμη ανάπτυξη. Η συγκομιδή είναι απλή και η απόδοση μπορεί να είναι εντυπωσιακή, λαμβάνοντας υπόψη τον μικρό χώρο που καταλαμβάνει κάθε σακούλα. Ωστόσο, αυτή μπορεί να είναι μια δαπανηρή τεχνική.

7) Η μέθοδος της σακούλας σκουπιδιών (να αποφεύγεται)

Γεμίστε μια μεγάλη πλαστική σακούλα σκουπιδιών με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε μια σακούλα καλλιέργειας, ανοίγοντας μερικές τρύπες μέσα από το πλαστικό για αποστράγγιση. Τυλίξτε την επάνω άκρη της τσάντας για να τη διατηρήσετε ίσια. διαφορετικά η σακούλα θα κρεμάσει και θα χυθεί βρωμιά. Για τη συγκομιδή, σκίστε τη σακούλα και ρίξτε το περιεχόμενο.

Όπως οι σακούλες καλλιέργειας, μια σακούλα απορριμμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν η καλλιέργεια στο έδαφος δεν αποτελεί επιλογή. Οι μαύρες σακούλες αιχμαλωτίζουν την ηλιακή θερμότητα για να επιταχύνουν την πρώιμη ανάπτυξη. Αισθητικά, ωστόσο, είναι η λιγότερο ελκυστική επιλογή. Η απόδοση μας ήταν πενιχρή, ίσως γιατί το λεπτό πλαστικό επέτρεπε στο χώμα να ζεσταθεί πολύ, περιορίζοντας τον σχηματισμό κονδύλων.

Και εσείς, ποια είναι η αγαπημένη σας μέθοδος φύτευσης για πατάτες;

8 Συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια γλυκών πεπονιών

6 συμβουλές για να ξεκινήσετε καλά τον λαχανόκηπό σας τον Απρίλιο