6 χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκυθιών

φυτέψτε κολοκυθάκι

Η καλλιέργεια κολοκυθιών είναι δημοφιλής επειδή τα κολοκυθάκια είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά για να αναπτυχθούν στον κήπο σας. Οι περισσότεροι κηπουροί μπορούν να φυτέψουν μερικά δενδρύλλια κολοκυθιού και να παρακολουθήσουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρήγορα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Λατρεύω τα κολοκυθάκια. Εκτός από τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια είναι το μόνο λαχανικό που πραγματικά προαναγγέλλει το καλοκαίρι για μένα. Λατρεύω ένα σωρό συνταγές με κολοκυθάκια. Θέλω λοιπόν να βεβαιωθώ ότι η σοδειά μας είναι άφθονη και συνήθως αυτό συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, η σοδειά μας τείνει να είναι τόσο πλούσια που παρακαλώ τους γονείς, την οικογένεια και τους φίλους μου να πάρουν και αυτοί το μερίδιό τους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που χρησιμοποιούμε για να καλλιεργήσουμε φυτά κολοκυθιού.

1) Φυτέψτε την κατάλληλη στιγμή

Τα κολοκυθάκια ΔΕΝ είναι καθόλου φίλοι με τον παγετό. Εάν φυτέψετε τα κολοκυθάκια σας πριν περάσει η απειλή του παγετού, διακινδυνεύετε ολόκληρη τη συγκομιδή σας.
Στα κολοκυθάκια δεν αρέσουν ούτε οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλά δεν μπορώ να τα κατηγορήσω!
Αυτό σημαίνει λοιπόν να αντισταθείς στον πειρασμό και να μην φυτέψεις πολύ νωρίς. Εάν οι καρποί σχηματίζονται σε κρύο καιρό, είναι απίθανο να αναπτυχθούν καλά.

2) Επιλέξτε το σωστό μέρος

Αφού βρείτε την κατάλληλη στιγμή για να φυτέψετε τα κολοκυθάκια σας, πρέπει να αποφασίσετε πού θα φυτέψετε κολοκυθάκια στον κήπο σας. Η τοποθεσία που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει πλήρη ήλιο, επομένως ένα κρεβάτι κήπου που σκιάζεται από ένα μεγάλο δέντρο είναι μια ΚΑΚΗ επιλογή!

Θα πρέπει επίσης να είναι μια υγρή, καλά στραγγιζόμενη τοποθεσία. Ωστόσο, ο ιστότοπος δεν πρέπει να είναι βρεγμένος! Φροντίστε να προσθέσετε λίπασμα και οργανική ύλη στο έδαφος που έχετε επιλέξει για την καλλιέργεια κολοκυθιών.

3) Χρησιμοποιήστε διαδοχική φύτευση

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η καλλιέργεια κολοκυθιών είναι μια καλή επιλογή για διαδοχική φύτευση, επειδή δεν είναι ανθεκτικά στον παγετό. Όταν σκεφτόμαστε τη διαδοχική φύτευση, σκεφτόμαστε φυτά που αναπτύσσονται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, όχι φυτά που αγαπούν το καλοκαίρι.

Τα κολοκυθάκια σπάνε αυτή τη μούχλα. Αυτά τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα και συνήθως μπορείτε να μαζέψετε τους πρώτους καρπούς 40-60 ημέρες μετά τη φύτευση.

Για να αποφύγετε να πνιγείτε σε σωρούς κολοκυθιών (πράγμα που πραγματικά δεν είναι κακό αν ΑΓΑΠΑΣ τα κολοκυθάκια), ξεκινήστε νέα φυτά δύο ή τρεις φορές ανά εποχή. Αυτό σας επιτρέπει να παρατείνετε την περίοδο συγκομιδής σας. Τα φυτά κολοκυθιού τείνουν να παράγουν πολλούς καρπούς ταυτόχρονα και μετά αργούν να σταματήσουν.

Το καλύτερο από όλα, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε φυτά κολοκυθιών σε εσωτερικούς χώρους. Απλώς φυτέψτε αυτούς τους σπόρους στο έδαφος.

4) Φυτέψτε σωρούς από κολοκυθάκια

Φυτέψτε μαζί ένα ανάχωμα από 2 έως 3 κολοκυθάκια. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα κολοκυθάκια έχουν λουλούδια που πρέπει να επικονιαστούν για να δημιουργήσουν τα φρούτα που θέλετε. Αυτά τα λουλούδια ανοίγουν για 1 ημέρα. Ναι, μόνο 1 μέρα! Εάν η επικονίαση αποτύχει, δεν παίρνετε κολοκυθάκια, και αυτό θα ήταν κρίμα. Η φύτευση πολλών φυτών μαζί βελτιώνει τις πιθανότητες επικονίασης. Οι κηπουροί μπορούν να επιλέξουν να αγοράσουν σπορόφυτα ή να φυτέψουν σπόρους κολοκυθιού απευθείας στον κήπο.

5) Κατανοήστε την επικονίαση των κολοκυθιών

Έτσι, τώρα ξέρετε ότι τα λουλούδια ανοίγουν για μια μέρα, αλλά ξέρατε ότι υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη σε ένα φυτό κολοκυθιού. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά άνθη ανοίγουν ταυτόχρονα αλλά μόνο ένα θηλυκό λουλούδι δημιουργεί καρπό. Τα αρσενικά άνθη προορίζονται μόνο για επικονίαση.

Στα περισσότερα νέα φυτά, τα αρσενικά άνθη τείνουν να πήζουν πρώτα και μετά απογοητεύεστε επειδή το φυτό σας ξεσπάει με άνθη χωρίς να σχηματίζονται καρποί. Μην ανησυχείτε ακόμα, ειδικά αν δείτε έντομα επικονίασης να αιωρούνται τριγύρω. Τα θηλυκά λουλούδια είναι καθ’ οδόν.

Τα θηλυκά λουλούδια έχουν μικροσκοπικούς καρπούς πίσω από τη βάση του λουλουδιού, γεγονός που τους κάνει να ξεχωρίζουν εύκολα. Εάν ανησυχείτε για τη συγκομιδή σας, μπορείτε να αφαιρέσετε τα αρσενικά άνθη και να γονιμοποιήσετε μόνοι σας τα θηλυκά λουλούδια.

6) Μάλταρα γύρω από τα φυτά σας

Μόλις τα σπορόφυτα βγουν από το έδαφος και σταθεροποιηθούν, βάλτε σάπια φύλλα γύρω από τη βάση των φυτών σας. Αυτό βοηθά να κρατηθούν τα ζιζάνια μακριά και το σάπια φύλλα βοηθά επίσης το έδαφος να συγκρατεί την υγρασία. Το επίστρωμα βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους.

Τώρα που ξέρετε πώς να καλλιεργείτε κολοκυθάκια, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και ξεκινήστε τη δουλειά. Όταν φτάσει το καλοκαίρι όλοι θα θέλουμε να έχουμε όμορφα φρέσκα κολοκυθάκια από τον λαχανόκηπο!

Πώς να καλλιεργήσετε ένα δέντρο αβοκάντο από ένα λάκκο

5 μυστικά για την καλλιέργεια πιπεριών τσίλι από σπόρους