6 χειμωνιάτικα λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε στο χιόνι

Παρά τη φυσική κατάσταση λήθαργου που μπαίνουν τα περισσότερα φυτά κατά τους χειμερινούς μήνες, αν επιλέξετε τις σωστές ποικιλίες, μπορείτε να καλλιεργήσετε νόστιμα λαχανικά όλο το χειμώνα. Είτε θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τα διαπιστευτήριά σας για βιωσιμότητα είτε απλά θέλετε να δείτε αν μπορείτε να το πετύχετε, οι παρακάτω συμβουλές θα πρέπει να διατηρήσουν τον κήπο σας παραγωγικό ακόμα και τους πιο κρύους μήνες.

Εάν ζείτε σε ένα κλίμα που παραμένει σχετικά ήπιο όλο το χειμώνα με θερμοκρασίες πάνω από περίπου 15 βαθμούς, συγχαρητήρια. Έχετε την ευκαιρία να καλλιεργήσετε μια μυριάδα λαχανικών σε εξωτερικούς χώρους. Για τους κηπουρούς σε άλλες περιοχές που μπορούν να περιμένουν παγετό, πάγο και αρκετή ποσότητα χιονιού, αυτά είναι τα λαχανικά που πρέπει να προσέχετε για όλη τη χειμερινή κηπουρική αυτή τη σεζόν.

Πριν φορέσετε τα γάντια κηπουρικής σας και βγάλετε τα εργαλεία σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Τα φυτά δεν θα αναπτυχθούν τόσο καλά ή δεν θα γίνουν τόσο μεγάλα σε χειμερινές συνθήκες, επομένως πρώτα και κύρια μετριάστε τις προσδοκίες σας για τη συγκομιδή. Αν και αυτά τα φυτά αναπτύσσονται όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες, δεν αναπτύσσονται τόσο καλά ή τόσο γρήγορα όσο σε βέλτιστες συνθήκες, οπότε μην περιμένετε παχύ μαρούλι ή γιγάντια πράσα.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι κάποια μορφή κάλυψης για τα φυτά σας. Αν και αυτά τα λαχανικά είναι ανθεκτικά στο κρύο, δεν είναι άτρωτα και επομένως μπορεί να χρειάζονται φυσική κάλυψη για να προστατευτούν από τα πιο σκληρά στοιχεία. Οι καμβάδες ή τα κρύα πλαίσια είναι συνηθισμένοι τρόποι για να προστατεύσετε τις καλλιέργειές σας από το κρύο.

Δείτε παρακάτω 6 χειμωνιάτικα λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε στο χιόνι:

1) Σπανάκι

Το σπανάκι δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνες αλλά και αρκετά ανθεκτικό για να επιβιώσει ό,τι του βάλει ο χειμώνας. Καλλιεργήστε τα για μια νόστιμη σαλάτα ή για να τα προσθέσετε σε σούπες, μαγειρευτά και άλλα. Για την καλύτερη δυνατή χειμερινή απόδοση, δοκιμάστε να φυτέψετε ποικιλίες όπως το Bloomsdale Long Standing Spinach ή το Giant Winter Spinach. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για ανάπτυξη ακόμη και όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες.

2) Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι επίσης πολύ ανθεκτικό και ενώ μπορεί να μην δείτε γιγάντιο μπρόκολο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα υπάρχουν αρκετά για να προσθέσετε στην αγαπημένη σας συνταγή για stir-fry ή στιφάδο. Επειδή παίζετε ενάντια στον καιρό φυτεύοντας αυτή την εποχή, είναι σημαντικό να δώσετε στα λαχανικά σας την καλύτερη δυνατή ευκαιρία. Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνικές κηπουρικής σας πρέπει να είναι αιχμής. Για παράδειγμα, το μπρόκολο θα αναπτυχθεί με μεγαλύτερη επιτυχία σε ελαφρώς όξινο έδαφος και η απόσταση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Θέλετε να αφήσετε περίπου 45-60 εκατοστά απόσταση μεταξύ των φύτρων του μπρόκολου σας.

3) Κέιλ ή λάχανο

Το Kale είναι η πιστή βάση των χειμερινών κήπων. Σοβαρά, αυτό δεν είναι ένα φυτό που μπορείτε να σκοτώσετε εύκολα, καθώς μπορεί να επιβιώσει ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το λάχανο σας μπορεί να μην μεγαλώσει τόσο ψηλό ή να μην έχει τόσα φύλλα, ειδικά αν το φυτό ξεχειμωνιάζει και βιδωθεί την άνοιξη. Ωστόσο, θα συνεχίσει να ευδοκιμεί και οι ψυχρότερες συνθήκες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη γεύση της συγκομιδής σας και να την κάνουν πιο γλυκιά γεύση. Άλλα χόρτα που θα επιβιώσουν της εποχής περιλαμβάνουν χειμωνιάτικες σαλάτες όπως η ρόκα.

4) Σκόρδο

Το σκόρδο φυτεύεται συχνά το φθινόπωρο και επομένως κάνει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής του τους χειμερινούς μήνες. Αν και δεν μπορείτε να δείτε κάτω από την επιφάνεια για να δείτε τους βολβούς να μεγαλώνουν, μπορείτε να δείτε τα χόρτα να μεγαλώνουν. Τα κόβετε περιοδικά για να τα προσθέτετε σε σαλάτες, σούπες και άλλα πιάτα για απαλή γεύση σκόρδου.

5) Πράσα

Τα πράσα κάνουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Μην σπείρετε τα πράσα που φυτεύετε πριν τους ανοιξιάτικους μήνες για να έχετε τη μέγιστη ανάπτυξη.

6) Ραπανάκια

Τα ραπανάκια είναι ούτως ή άλλως μικρά, αλλά συνεχίζουν να μεγαλώνουν τους χειμερινούς μήνες. Δεδομένου ότι έχουν τόσο σύντομο παράθυρο ανάπτυξης, συνήθως περίπου ένα μήνα, μπορεί να είστε σε θέση να λάβετε πολλαπλές συγκομιδές κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Μαρούλι, ραντίτσιο, αντίδια, αρνίσιο μαρούλι είναι μερικές από τις πράσινες σαλάτες που αντέχουν λίγο στο κρύο και τον παγετό. Αν λαχταράτε μια χειμωνιάτικη σαλάτα, καλλιεργήστε τις για νόστιμες σαλάτες όλη την εποχή.

Τα καρότα αναπτύσσονται καλύτερα τους χειμερινούς μήνες. Αν και το πράσινο τμήμα μπορεί να πεθάνει σε χαμηλές θερμοκρασίες, η ρίζα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, μην ανησυχείτε.

Ο μαϊντανός μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορες συνθήκες, ακόμη και σε κρύο. Θα παραμείνει εκπληκτικά δυνατό όταν ο αέρας πέσει στο πάγωμα. Φροντίστε να ψιλοκόψετε ένα μάτσο πριν κρυώσει πολύ ο καιρός για να απολαύσετε φρέσκο ​​μαϊντανό στις σούπες και τα μαγειρευτά σας.

Τα ασιατικά λάχανα όπως το κινέζικο λάχανο θα χειριστούν επίσης το χιόνι.

Το λάχανο είναι ένα άλλο λαχανικό που θα αναπτυχθεί στις αρχές του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Φροντίστε να το μαζέψετε πριν από το πιο κρύο μέρος του χειμώνα, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μαγειρευτά και άλλα ζεστά πιάτα.

Τέλος, το σέλινο είναι επίσης ανθεκτικό, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να επιβιώνει τους χειμερινούς μήνες.

10 λόγοι για να δημιουργήσετε τον δικό σας λαχανόκηπο

Πότε και πώς να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα μελιτζάνας