6 συμβουλές για την καλλιέργεια του τέλειου λαχανόκηπου

Είναι επίσημο, ο λαχανόκηπος είναι η πιο hot τάση στην κηπουρική αυτή τη στιγμή και για πολλούς λόγους. Προφανώς, η οικονομία μάς αναγκάζει να αναζητούμε τρόπους για να μειώσουμε τους λογαριασμούς μας και η καλλιέργεια των δικών σας λαχανικών μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε σύγκριση με τις τιμές των παντοπωλείων. Επιπλέον, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η τροφή που βάζουμε στο σώμα μας είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινή. Και το καλύτερο είναι ότι τα λαχανικά από τον κήπο απλά έχουν καλύτερη γεύση από οτιδήποτε μπορείτε να αγοράσετε στο κατάστημα.

Εάν είστε σαν τα εκατομμύρια των άλλων ανθρώπων που θα ξεκινήσουν φέτος έναν λαχανόκηπο για πρώτη φορά, το πιθανότερο είναι ότι μερικές δοκιμασμένες και αληθινές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τον πετύχετε. Ακόμη και οι έμπειροι βετεράνοι δεν χορταίνονται να τους υπενθυμίζουν τα πιο απαραίτητα βήματα για έναν πλούσιο κήπο.

Ένας λαχανόκηπος είναι εύκολο να ξεκινήσει και δεν απαιτεί τόση προσπάθεια όσο νομίζετε για να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα θα διασφαλίσετε ότι απολαμβάνετε τους καρπούς της εργασίας σας σε χρόνο μηδέν.

1) Η τοποθεσία είναι το κλειδί

Τα περισσότερα φυτά λαχανικών αναπτύσσονται καλύτερα στον ήλιο. Βρείτε ένα μέρος που να έχει τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα, αν είναι δυνατόν. Για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη έκθεση στον ήλιο για όλα τα φυτά σας, τοποθετήστε τα πιο ψηλά, όπως ντομάτες ή πράσινα φασόλια στη βόρεια ή δυτική πλευρά, ώστε να μην σκιάζουν τα μικρότερα φυτά.

2) Είναι όλα σχετικά με το πάτωμα

Το καλύτερο έδαφος για λαχανικά περιλαμβάνει άφθονο λίπασμα και οργανική ύλη, όπως κομποστοποιημένα φύλλα και θρυμματισμένο ή τεμαχισμένο παλαιωμένο φλοιό. Ό,τι κι αν ξεκινήσετε, ενσωματώστε αρκετή οργανική ύλη, ώστε το τροποποιημένο χώμα να μην είναι αμμώδες ή συμπαγές.

Όταν το μείγμα είναι καλό, δένει μεταξύ τους όταν το πιέζετε αλλά σπάει εύκολα όταν το ανοίξετε. Αυτό το έδαφος βρίθει από ζωντανούς μικροοργανισμούς που βοηθούν στη διατροφή των φυτών σας. Το νερό θα συγκρατηθεί επαρκώς και δεν θα κορεστεί ούτε το έδαφος.

3) Ποτίστε έξυπνα

Για τα περισσότερα φυτά λαχανικών, αρκούν 3 εκατοστά νερού την εβδομάδα, που περιλαμβάνει τυχόν φυσικές βροχοπτώσεις. Ο πιο αποτελεσματικός και παραγωγικός τρόπος άρδευσης είναι η χρήση σωλήνων στάγδην. Αυτά παρέχουν νερό αργά, στον στόχο, που επιτρέπει στις ρίζες να απορροφούν την υγρασία και το έδαφος να ενυδατώνεται σωστά και βοηθά να διατηρείται το φύλλωμα στεγνό. Οι μεγάλες περίοδοι υγρού φυλλώματος μπορεί να προάγουν την ασθένεια. Τα αυτόματα χρονόμετρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την προσπάθεια και την ταλαιπωρία αυτού του σημαντικού βήματος.

4) Χρησιμοποιήστε σάπια φύλλα

Προσθέστε ένα στρώμα 8 εκατοστών από οποιοδήποτε οργανικό σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά σας και πάνω από τις γραμμές άρδευσης, αν είναι δυνατόν. Το σάπια φύλλα θα μονώσει το έδαφος, βοηθώντας το να διατηρηθεί πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγρασίας, στην καταστολή των ζιζανίων και δρα ως προστατευτικό φράγμα έναντι ασθενειών που εκτοξεύονται στα φυτά από το έδαφος. Και εκτός αυτού, το σάπια φύλλα φαίνεται υπέροχο στον κήπο.

Η γνώση της πηγής του σάπια φύλλα σας είναι εξίσου σημαντική με τη χρήση του. Ειδικά σε λαχανόκηπο. Ορισμένα σάπια φύλλα μπορεί να περιέχουν απαράδεκτες ποσότητες επιβλαβών χημικών ουσιών.

5) Να είστε υπομονετικοί με τον έλεγχο των παρασίτων

Αν και τα παράσιτα υπάρχουν συνήθως κάποια στιγμή σε οποιονδήποτε λαχανόκηπο, με υπομονή η φύση συνήθως θα φροντίσει για το πρόβλημα. Εξάλλου, από όλα τα έντομα στον κήπο σας, μόνο το 3% περίπου είναι στην πραγματικότητα παράσιτα. Εφόσον εξασκείτε τα βήματα που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, έχετε ήδη λάβει τα σωστά βήματα για να προωθήσετε την ανάπτυξη υγιών φυτών που είναι καλύτερα σε θέση να αντέξουν πιθανές εισβολές παρασίτων.

Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε χημικά σε έναν λαχανόκηπο. Αντίθετα, εστιάστε στην καλλιέργεια υγιών φυτών με καλό έδαφος και ηλιόλουστες συνθήκες και αφήστε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Τα συνθετικά φυτοφάρμακα και ακόμη και πολλά οργανικά/φυσικά φυτοφάρμακα δεν είναι επιλεκτικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα σκοτώσουν και ωφέλιμα έντομα.

6) Μην υπεργονιμοποιείτε

Το πολύ λίπασμα, ειδικά το άζωτο (ο πρώτος αριθμός στη συσκευασία του λιπάσματος) μπορεί να προωθήσει την πλούσια πράσινη ανάπτυξη σε βάρος λιγότερων φρούτων και μικρότερης καλλιέργειας. Το πολύ λίπασμα μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές για τα φυτά σας και το έδαφος. Αντίθετα, προσθέστε όσο το δυνατόν περισσότερο οργανικό λίπασμα, μέχρι περίπου το 20% της συνολικής σύνθεσης του εδάφους. Ενσωματώστε το στο υπόλοιπο έδαφος και θα παρέχετε στα φυτά σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν φυσικά. Με άλλα λόγια, ταΐστε το χώμα και αφήστε το χώμα να ταΐσει τα φυτά.

Αν κάνετε πράξη όσα σας πρότεινα παραπάνω, θα ξεκινήσετε τον κήπο σας με το δεξί πόδι και θα τον προετοιμάσετε για μια γόνιμη εποχή. Η προετοιμασία είναι το κλειδί, με την ανταμοιβή να είναι ένας πιο υγιεινός, πιο παραγωγικός λαχανόκηπος και φρέσκο ​​φαγητό που έχει καλύτερη γεύση από οτιδήποτε μπορείτε να αγοράσετε από το κατάστημα. Τι καλύτερο από αυτό;

15 λαχανικά κήπου που αντέχουν τον παγετό του χειμώνα

9 λαχανικά για σπορά το χειμώνα για συγκομιδές πρώιμης άνοιξης