6 συμβουλές για να προστατέψετε τον χειμερινό σας λαχανόκηπο

Το χειμώνα, οι θερμοκρασίες πέφτουν σε ολόκληρη τη χώρα, απειλώντας τη διάρκεια ζωής πολλών φυτών που ζουν σε εξωτερικούς χώρους. Για τους κηπουρούς, αυτό σημαίνει να αναλάβουμε δράση τώρα για να προστατέψουμε τα πολύτιμα φυτά μας λαχανόκηπου, καθώς ακολουθούν απειλητικοί παγετοί και παγωμένα εδάφη, ειδικά στις βόρειες περιοχές. Έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τον χειμερινό σας λαχανόκηπο, συμπεριλαμβανομένων των χόρτων, του σκόρδου και των ριζών, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα λαχανικά στον κήπο όλη την εποχή.

1. Συγκομίστε τα χειμωνιάτικα λαχανικά σας με προσοχή

Τα χειμωνιάτικα λαχανικά σας πιθανότατα θα αναπτυχθούν πολύ πιο αργά από ό,τι την άνοιξη και το καλοκαίρι, επομένως προσαρμόστε ανάλογα το μέγεθος της συγκομιδής σας. Είναι καλύτερο να μαζεύετε τα λαχανικά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην υποστούν το σοκ που θα μαζέψουν τις κρύες στιγμές της ημέρας. Λάβετε υπόψη ότι μια ελαφριά κατάψυξη θα κάνει τα λαχανικά πιο γλυκά και τραγανά, οπότε περιμένετε μέχρι ένα κρύο βράδυ αν τα απολαύσετε με αυτόν τον τρόπο.

2. Αλλάξτε το πρόγραμμα ποτίσματος σας

Το χειμερινό σας επίθεμα λαχανικών δεν θα χρειάζεται τόσο νερό όσο το καλοκαίρι γιατί οι ρίζες δεν θα το ρουφήξουν. Εάν το χώμα σας είναι ξηρό, ποτίστε το πιο ζεστό μέρος της ημέρας για να αποφύγετε την ψύξη των ριζών και αποφύγετε το πότισμα των φύλλων για να αποφύγετε τη δημιουργία παγετού στο φύλλωμα.

3. Καλύψτε τα φυτά σας από τον παγετό

Πολλά χειμωνιάτικα λαχανικά όπως το λάχανο, το ανθεκτικό μπρόκολο, τα γογγύλια και το σπανάκι μπορούν να επιβιώσουν σε λίγους ελαφρούς παγετούς (αλλά όχι σε ακραίους παγετούς) ακάλυπτα. Καλλιέργειες όπως το μαρούλι, το σέσκουλο, τα παντζάρια και τα ραπανάκια είναι πιο ευάλωτα, οπότε καλό είναι να καλύψετε τις σειρές σας με ύφασμα κήπου ή μουσαμά εάν προβλέπεται παγετός. Μπορείτε επίσης να καλύψετε μεμονωμένα φυτά με γλάστρες ή πλαστικά μπουκάλια με κομμένο το κάτω μέρος. Εάν αναμένεται παγετός κατά τη διάρκεια της νύχτας, φροντίστε να καλύψετε τα φυτά σας μόλις δύσει ο ήλιος. Καλλιέργειες που διαχειμάζουν, όπως το σκόρδο, θα πρέπει να πολτοποιηθούν με άχυρο ή ροκανίδια πριν από τον παγετό για να διατηρηθούν οι βολβοί αρκετά ζεστοί κάτω από το έδαφος.

4. Δημιουργήστε έναν τοίχο ανέμου

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τα φυτά σας ζεστά είναι να χτίσετε έναν τοίχο γύρω από τα λαχανικά σας για να τα προστατεύσετε από τους σκληρούς, κρύους ανέμους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ζείτε σε περιοχή με ανέμους που μπορεί να προκαλέσει θρόισμα στα φυτά. Χρησιμοποιήστε στοιβαγμένα τούβλα για έναν μικρότερο λαχανόκηπο ή φτιάξτε έναν φράχτη και τυλίξτε τον με πλαστικό ή αγροτικό ύφασμα για μεγαλύτερους κήπους.

5. Δημιουργήστε ένα κρύο πλαίσιο για τα λαχανικά σας

Τα κρύα πλαίσια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε τα φυτά σας από τις κρύες νύχτες και να τα βοηθήσετε να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα κρύο πλαίσιο είναι βασικά ένα κουτί χωρίς πάτο με ένα γυάλινο ή διαφανές πλαστικό καπάκι που μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω από τα φυτά σας. Τις ηλιόλουστες μέρες, το διαφανές κάλυμμα θα αφήσει το φως του ήλιου, δημιουργώντας ένα μίνι θερμοκήπιο, ενώ το κάλυμμα θα διατηρήσει τη θερμότητα και θα κρατήσει το κρύο έξω όλη τη νύχτα ή κάτω από το μηδέν. Μπορείτε να αγοράσετε ένα κρύο πλαίσιο ή να το φτιάξετε εύκολα από ανακυκλωμένο ξύλο και παλιά τζάμια παραθύρων ή ένα ανθεκτικό πλαστικό. Τα κρύα κουφώματα είναι ιδανικά για υπερυψωμένα κρεβάτια, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν στο κρεβάτι και απλά να αποθηκευτούν κατά τους θερμότερους μήνες.

6. Δημιουργήστε ένα θερμαινόμενο πλαίσιο για τα λαχανικά σας

Για να δώσετε στα φυτά σας την απόλυτη περιποίηση πολυτέλειας, μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να τα κάνετε ένα πραγματικό σπίτι δημιουργώντας ένα θερμαινόμενο πλαίσιο. Ουσιαστικά είναι ένα κρύο πλαίσιο που έχει ένα θερμαινόμενο κάτω στρώμα κάτω από τις ρίζες των φυτών. Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτόν τον θερμαινόμενο πάτο με αδιάβροχα καλώδια θέρμανσης, μαξιλάρια θέρμανσης ή ένα στρώμα ενεργού κομπόστ για να δημιουργήσετε μια θερμοκρασία περιβάλλοντος για τα λαχανικά σας.

9 καλλιέργειες για φύτευση τον Αύγουστο για φθινοπωρινές και χειμερινές συγκομιδές

Τα 9 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους