Η κηπουρική με λαχανικά στο σπίτι μπορεί να είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων ενώ πλησιάζετε τη φύση. Για παράδειγμα, ακόμη και ένα φυτό ντομάτας μπορεί να είναι πολύ προσιτό (σκεφτείτε $1,5-$5) και να παρέχει έως και 5 κιλά ντομάτας κατά τη διάρκεια της σεζόν (που μπορεί εύκολα να σας κοστίσει 20 $ ή περισσότερο). Η καλλιέργεια ντομάτας και άλλων λαχανικών ή βοτάνων από σπόρους μπορεί να σας εξοικονομήσει ακόμη περισσότερα χρήματα. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι η γεύση και η υφή των προϊόντων από τον κήπο είναι πολύ καλύτερη από αυτή που έχετε συνηθίσει να βρίσκετε στο παντοπωλείο. Επιπλέον, η φροντίδα του λαχανόκηπου σας μετράει σαν άσκηση και να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους!
Ανακαλύψτε παρακάτω μερικές συμβουλές και κόλπα για να ξεκινήσετε τον πρώτο σας λαχανόκηπο από την αρχή.
1. Ξεκινήστε με ένα μικρό χώρο
Εάν είστε αρχάριος κηπουρός, ξεκινήστε από μικρά. Είναι προτιμότερο να είστε ευχαριστημένοι με αυτό που παράγετε σε έναν μικρό λαχανόκηπο παρά να απογοητεύεστε με τη χρονική δέσμευση που απαιτεί ένας μεγάλος κήπος. Είναι επίσης καλύτερο να μάθετε μερικά βασικά στοιχεία της κηπουρικής προτού επενδύσετε τόνους χρόνου και χρημάτων σε αυτό το νέο χόμπι. Θα πάρετε μια ιδέα για το πόσο διαρκεί η κηπουρική. Θα ξέρετε αν σας αρέσει να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους φυτεύοντας, ποτίζοντας και βοτάνισμα. Θα μάθετε πόσα προϊόντα μπορείτε να φάτε εσείς και η οικογένειά σας σε ένα καλοκαίρι. Ένα καλό μέγεθος για έναν αρχάριο λαχανόκηπο είναι 2 μέτρα επί 2 μέτρα. Επιλέξτε έως και πέντε είδη λαχανικών για καλλιέργεια και φυτέψτε μερικά από κάθε είδος. Θα έχετε άφθονα φρέσκα προϊόντα για τα καλοκαιρινά σας γεύματα και θα είναι εύκολο να τα φροντίσετε. Η καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε. Με αυτά δεν χρειάζεστε καν κήπο, ηλιόλουστη βεράντα ή μπαλκόνι λειτουργεί υπέροχα!
2. Καλλιεργήστε αυτό που σας αρέσει να τρώτε
Τι σας αρέσει να τρώτε ? Η απάντησή σας θα σας πει τι να φυτέψετε στον λαχανόκηπο σας. Υπάρχουν επίσης μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν αποφασίζετε τι να καλλιεργήσετε. Να είστε επιλεκτικοί σχετικά με τις ποικιλίες και να δώσετε μεγάλη προσοχή στην περιγραφή στο πακέτο ή στην ετικέτα των σπόρων. Κάθε ποικιλία λαχανικών έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Ορισμένα παράγουν μικρότερα φυτά που είναι ιδανικά για δοχεία ή μικρούς κήπους. Άλλες ποικιλίες έχουν καλύτερη αντοχή στις ασθένειες, βελτιωμένες αποδόσεις ή καλύτερη ανοχή στη ζέστη ή το κρύο.
Ξεκινήστε επιλέγοντας τα λαχανικά που σας αρέσει να τρώτε και, στη συνέχεια, εξετάστε τα μεγέθη και τις ανάγκες φροντίδας τους. Σκεφτείτε πόση ποσότητα φαγητού θα φάτε εσείς και η οικογένειά σας και την πιθανότητα να καταψύξετε ή να αφήσετε τα πλεονάζοντα προϊόντα.
Στη συνέχεια, να είστε ρεαλιστές σχετικά με το πόσους σπόρους ή φυτά πρέπει να βάλετε στο έδαφος. (Πολλοί αρχάριοι κάνουν το λάθος να υπερφυτεύουν). Άλλα λαχανικά, όπως τα καρότα, τα ραπανάκια και το καλαμπόκι, μπορούν να συγκομιστούν μόνο μία φορά και στη συνέχεια θα χρειαστεί να ξαναφυτευτούν.
Η φύτευση λαχανικών διαφόρων εποχών θα σας δώσει μια συνεχή συγκομιδή λαχανικών και βοτάνων την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Στις αρχές της άνοιξης, καλλιεργήστε μαρούλι, πράσινα λαχανικά (όπως ρόκα), μπιζέλια, ραπανάκια, φράουλες, καρότα και μπρόκολο. Μόλις μαζέψετε τις καλλιέργειές σας σε δροσερό καιρό, φυτέψτε τα αγαπημένα σας για ζεστό καιρό, όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και βότανα. Το φθινόπωρο, μπορείτε να μαζέψετε πατάτες, λάχανο και λάχανο. Συμβουλή για τον δοκιμαστικό κήπο: Φυτεύοντας καλλιέργειες αμπέλου όπως πράσινα φασόλια και μπιζέλια, χρησιμοποιείτε κάθετο χώρο στον κήπο και αυξάνετε την απόδοση ανά m².
3. Επιλέξτε τη θέση του λαχανόκηπου σας
Ανεξάρτητα από το πού στήνετε τον κήπο σας ή τι αποφασίσετε να φυτέψετε, υπάρχουν δύο βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληροί η τοποθεσία σας για καλή συγκομιδή: νερό και φως. Το άφθονο ηλιακό φως είναι απαραίτητο για όλα τα φυτά, τα λαχανικά χρειάζονται το φως του ήλιου για φωτοσύνθεση. Τα ταχέως αναπτυσσόμενα λαχανικά χρειάζονται πλήρη ήλιο (τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα) χωρίς εμπόδια από δέντρα, θάμνους ή φράκτες. Γι’ αυτό δεν θα έχετε μεγάλη επιτυχία αν φυτέψετε λαχανικά που αγαπούν τον ήλιο σε σκιερούς χώρους. Εάν ο κήπος σας προσφέρει μερική σκιά, φυτέψτε λαχανικά και βότανα που ανέχονται αυτές τις συνθήκες, όπως μαρούλι, λάχανο, τσουρέκι, σπανάκι, σχοινόπρασο, κόλιαντρο, μαϊντανό και θυμάρι. Τα ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα, τα ραπανάκια και τα παντζάρια μπορούν επίσης να λειτουργήσουν εάν ο ιστότοπός σας δέχεται τουλάχιστον 4 ώρες απευθείας ηλιακό φως την ημέρα. Ή αν έχετε μια ηλιόλουστη βεράντα, μεταβείτε στην κηπουρική κοντέινερ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τοποθετήσετε λαχανικά και βότανα που αγαπούν τον ήλιο, όπως ντομάτες, αγγούρια, φασόλια, βασιλικό, άνηθο και δεντρολίβανο, όπου πάνε καλά.
Εξετάστε την εύκολη πρόσβαση στο νερό: Όσο πιο κοντά μπορείτε να εντοπίσετε το οικόπεδό σας σε μια πηγή νερού, τόσο το καλύτερο. Θα χρειαστεί να μπορείτε να ποτίζετε συχνά για τις πρώτες εβδομάδες μετά τη βλάστηση των σπόρων ή τη μεταφύτευση δενδρυλλίων για να βοηθήσετε αυτά τα εύθραυστα φυτά να παράγουν δυνατές ρίζες και μίσχους. Μόλις εγκατασταθούν τα φυτά σας, είναι καλύτερο να δίνετε στον κήπο σας καλό πότισμα κάθε λίγες μέρες αντί να ποτίζετε λίγο κάθε μέρα. Στη συνέχεια, το νερό βυθίζεται βαθύτερα στο έδαφος, κάτι που ενθαρρύνει τις ρίζες να αναπτυχθούν βαθύτερα, όπου έχουν καλύτερη πρόσβαση στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς. Εξετάστε το ενδεχόμενο εγκατάστασης στάγδην άρδευσης σε ένα χρονόμετρο για να ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη νερού και τον χρόνο που χρειάζεστε για το πότισμα.
4. Σχεδιάστε τη διάταξη του λαχανόκηπου σας
Επιλέξτε είτε σειρές είτε εντατική καλλιέργεια (το καθένα έχει πλεονεκτήματα) όταν σχεδιάζετε τη διάταξη του λαχανόκηπου σας.
Πολιτισμός σε απευθείας σύνδεση : Τοποθετήστε τα φυτά σε μια λίμα σε σειρές που απέχουν τουλάχιστον 45 cm μεταξύ τους, ώστε να μπορείτε να περπατάτε εύκολα ανάμεσά τους. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ λογική για μεγάλους λαχανόκηπους, επειδή οι σειρές διευκολύνουν τη χρήση μηχανικού εξοπλισμού, όπως φρέζες, για τον έλεγχο των ζιζανίων. Το μειονέκτημα είναι ότι ο χώρος του μονοπατιού μειώνει τον αριθμό των λαχανικών που μπορείτε να φυτέψετε.
Εντατική πολιτισμού: Αυξήστε την παραγωγικότητα του κήπου σας με εντατική καλλιέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι ελπίζετε για δύο ή τρία φυτά κοντά σε ένα κρεβάτι πλάτους περίπου 5 πόδια (γνωστός και ως ευρεία σειρά). Οι σπόροι σπέρνονται ή τα σπορόφυτα τοποθετούνται έτσι ώστε τα φύλλα τους μόλις να αγγίζουν όταν ωριμάσουν. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλά για τα περισσότερα είδη λαχανικών, εξαιρουμένων των ανατριχιαστικών (όπως τα αγγούρια). Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι πρέπει να ξεριζώσετε με το χέρι γιατί τα φυτά μεγαλώνουν κοντά.
5. Σπείρετε και φυτέψτε σε πλούσιο έδαφος
Για βέλτιστη συγκομιδή, ο λαχανόκηπος σας χρειάζεται το καλύτερο χώμα που μπορείτε να του δώσετε. Πλούσιο, υγιές χώμα είναι κάτι που ξέρετε όταν το αισθάνεστε: είναι εύκολο να το σκάβετε και να στραγγίζει καλά. Πάρτε την ποσότητα ενός μυστρί και βάλτε το στα χέρια σας. Αισθάνεται χοντρό; Πάρα πολύ άμμος. Είναι πούδρα; Πάρα πολύ λάσπη. Κολλάει όταν είναι βρεγμένο; Πάρα πολύ πηλό. Ο συνδυασμός αυτών των τριών τύπων, και σε ποιες συγκεκριμένες αναλογίες, καθορίζει την υφή του εδάφους του λαχανόκηπου σας. Αυτή η υφή επηρεάζει την αποστράγγιση και τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών. Θέλετε χώμα σκοτεινό, εύθρυπτο και κυριολεκτικά γεμάτο ζωή. Ευτυχώς, ανεξάρτητα από την υφή, όλα τα εδάφη μπορούν να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου με την ενσωμάτωση οργανικής ύλης.
Πάρτε, για παράδειγμα, αμμώδη εδάφη. Αποτελούνται από μεγάλα σωματίδια, έτσι το νερό και τα θρεπτικά συστατικά ρέουν σχετικά γρήγορα μέσα από τα κενά. Η προσθήκη οργανικής ύλης (συνήθως κομπόστ) στο αμμώδες έδαφος συμβάλλει στην πλήρωση των κενών μεταξύ των σωματιδίων της άμμου, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση τόσο της υγρασίας όσο και των θρεπτικών συστατικών για τα φυτά. Τα αργιλώδη εδάφη είναι ακριβώς το αντίθετο. Περιέχουν πολύ μικρά, πυκνά συσκευασμένα σωματίδια που συγκρατούν την υγρασία αλλά δεν αφήνουν πολύ χώρο αέρα για τις ρίζες των φυτών. Το κομπόστ βοηθά στο διαχωρισμό αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων αργίλου, ώστε το νερό να μπορεί να ρέει πιο ελεύθερα και οι ρίζες των φυτών να λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο. Για να προετοιμάσετε το χώμα σας για φύτευση, απλώστε οποιεσδήποτε απαραίτητες τροποποιήσεις, όπως λίπασμα, και δουλέψτε τις στο χώμα με φρέζα ή φτυάρι. Αποφύγετε να περπατάτε σε φρέσκο οργωμένο χώμα, διαφορετικά θα το συμπυκνώσετε και θα αναιρέσετε όλη τη σκληρή δουλειά σας. Στη συνέχεια τσουγκράνε την επιφάνεια και το νερό σχολαστικά. Αφήστε το κρεβάτι να καθίσει για αρκετές ημέρες πριν από τη φύτευση, ώστε οι τροποποιήσεις εδάφους να κάνουν τη δουλειά τους.
6. Να είστε προετοιμασμένοι για παράσιτα και ασθένειες και προστατεύστε τους επικονιαστές
Ορισμένα προβλήματα απαιτούν ειδικές λύσεις, αλλά γενικά, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να κρατήσετε τα παράσιτα μακριά από τα λαχανικά σας.
Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα λαχανικά σας για φως, νερό και θρεπτικά συστατικά, επομένως είναι σημαντικό να τα περιορίσετε στο ελάχιστο. Ένα στρώμα καθαρού άχυρου, κομπόστ ή πλαστικού μπορεί να κρατήσει μακριά τα ζιζάνια γύρω από μεγαλύτερα φυτά όπως οι ντομάτες. Χρησιμοποιήστε μια σκαπάνη για να αποθαρρύνετε τα σπορόφυτα ζιζανίων που ξεφυτρώνουν.
Τα μεγάλα παράσιτα, όπως τα κουνέλια και τα αγριογούρουνα, μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο σε έναν λαχανόκηπο. Χρειάζεστε έναν φράχτη αρκετά ψηλό για να εμποδίσετε τα ζώα να εισέλθουν στον κήπο. Ένας φράχτης θα πρέπει επίσης να εκτείνεται έξι ίντσες κάτω από το έδαφος για να κρατήσει έξω τα κουνέλια και άλλα πλάσματα που τρυπώνουν.
Συλλέξτε μεγάλα έντομα, σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες και άλλες κάμπιες με το χέρι και αποθέστε τα έξω από τον κήπο σας.
Πάνω απ’ όλα, μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που μπορούν να βλάψουν τους αγαπημένους μας επικονιαστές (μέλισσες, βομβίλους, πεταλούδες κ.λπ.) χωρίς τους οποίους μπορείτε να αποχαιρετήσετε τα φρούτα σας! Μπορείτε ακόμη να τους προσκαλέσετε να επισκεφτούν τον λαχανόκηπό σας προσφέροντάς τους όμορφα λουλούδια για να αναζητήσουν τροφή κοντά στα φυτά της ντομάτας σας.
Μειώστε τον κίνδυνο μυκητιακών ασθενειών ποτίζοντας το έδαφος και όχι τα φύλλα του φυτού. Εάν χρησιμοποιείτε ψεκαστήρα, κάντε το νωρίς την ημέρα, ώστε τα φύλλα να στεγνώσουν μέχρι το βράδυ. Εάν ένα φυτό πέσει θύμα μιας ασθένειας, αφαιρέστε το αμέσως και πετάξτε το στα σκουπίδια, μην προσθέτετε άρρωστα φυτά στο σωρό κομπόστ σας. Άλλοι τρόποι πρόληψης ασθενειών περιλαμβάνουν την καλλιέργεια ποικιλιών λαχανικών που αναφέρονται ως ανθεκτικές στις ασθένειες και την αλλαγή της θέσης των φυτών σας κάθε χρόνο (εναλλαγή καλλιεργειών) για να εμποδίσετε τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες να συσσωρεύουν τους πληθυσμούς τους.