6 συμβουλές για λαχανόκηπους που κάθε νέος κηπουρός πρέπει να γνωρίζει

Τους τελευταίους μήνες, η ραγδαία αύξηση του κόστους των λαχανικών και η διαδοχή των εγκλεισμών έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να θέλουν να αρχίσουν να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά στο σπίτι με μια μικρή γωνιά του λαχανόκηπου. Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται στο εγγύς μέλλον, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών στρέφονται σε λαχανόκηπους για να αντισταθμίσουν την τιμή των προϊόντων καθώς και για ένα διασκεδαστικό, καταπραϋντικό και ανταποδοτικό χόμπι. Για όσους είναι νέοι στην κηπουρική ή τουλάχιστον νέοι στην κηπουρική λαχανικών, ακολουθούν έξι συμβουλές κηπουρικής λαχανικών για να ξεκινήσετε.

1) Ας γίνει φως

Τα περισσότερα λαχανικά, ειδικά αυτά που αποδίδουν φρούτα (ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια και πιπεριές, για παράδειγμα) χρειάζονται ήλιο και άφθονο. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξετε μια τοποθεσία με τουλάχιστον 8 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα. Με λιγότερο φως, μπορείτε ακόμα να καλλιεργήσετε φαγώσιμα. κυρίως φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι ή σαλάτες και αρωματικά βότανα.

2) Η γη είναι σημαντική

Το υγιές, πλούσιο έδαφος είναι το κλειδί για έναν επιτυχημένο και παραγωγικό λαχανόκηπο, οπότε μην παραλείψετε αυτό το βήμα! Μια ανάλυση εδάφους θα σας δώσει μια ιδέα για τη γονιμότητα και το pH του εδάφους σας και θα προσφέρει προτάσεις σχετικά με τους τύπους λιπασμάτων ή τροποποιήσεις που θα κρατήσουν το οικόπεδό σας στο ταμπάκο. Στον δικό μου κήπο, βασίζομαι στο σπιτικό κομπόστ, σε καλά κομποστοποιημένες οργανικές κοπριές και σε οργανικά λιπάσματα.

3) Μην σκέφτεστε πολύ μεγάλα

Ένας λαχανόκηπος μπορεί να έχει χαμηλή συντήρηση, αλλά δεν χρειάζεται συντήρηση. Επομένως, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και κολλήστε σε ένα μικρό έμπλαστρο για το πρώτο ή δύο χρόνια. Ένα επίθεμα λαχανικών 2 επί 3 μέτρων είναι ιδανικό για έναν αρχικό λαχανόκηπο και θα σας δώσει αρκετό χώρο για να καλλιεργήσετε μια χούφτα καλλιέργειες. Αν θέλετε να ξεκινήσετε ακόμα πιο μικρά, δοκιμάστε να φυτέψετε κατάλληλα λαχανικά και βότανα σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες σε μια ηλιόλουστη βεράντα.

4) Επιλέξτε καλά τα φυτά σας

Με τον πρώτο σας λαχανόκηπο, είναι πολύ δελεαστικό να θέλετε να καλλιεργήσετε τα πάντα! Όμως, για χάρη σας, σας προτείνω να επιλέξετε 4-5 είδη λαχανικών και να τα καλλιεργήσετε καλά. Προσπαθήστε να μην στριμώχνετε τα πάντα σε έναν συμπαγή χώρο, καθώς αυτό προκαλεί προβλήματα και θα καταλήξετε με μικρότερη σοδειά, όχι μεγαλύτερη. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε την απόδοση φυτεύοντας διαδοχικά. Όταν οι αρχικές σας καλλιέργειες έχουν συγκομιστεί, κάντε μια δεύτερη σπορά. Για παράδειγμα, ακολουθήστε το ανοιξιάτικο μαρούλι με τα καλοκαιρινά φασόλια. Η φύτευση διαδοχής σάς επιτρέπει να παρατείνετε την εποχή της συγκομιδής σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέες καλλιέργειες, όπως οι ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές σαλάτες.

5) Σκεφτείτε να προσθέσετε λουλούδια

Εντάξει, μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά τα περισσότερα έντομα είναι φίλοι σου! Ναι σωστά. Σκεφτείτε τις μέλισσες, τις πεταλούδες, τις πασχαλίτσες και πολλά άλλα! Για να προσελκύσετε αυτούς τους καλούς εργάτες στον κήπο σας και να ενισχύσετε την επικονίαση των καλλιεργειών, συμπεριλάβετε λουλούδια από φυτά που είναι φιλικά προς τα έντομα, όπως το γλυκό αλυσούμι, οι ζίννιες, το σύμπαν και ηλιοτρόπια ανάμεσα σε λαχανικά και βότανα.

6) Πότισμα, ζιζάνια και θρέψη

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια από τις πιο προφανείς συμβουλές για λαχανόκηπους, αλλά οι νέοι κηπουροί μπορεί να μην ξέρουν πότε ή πόσο να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Τα πρόσφατα σπαρμένα κρεβάτια θα χρειαστούν συχνό πότισμα, αλλά οι περισσότερες καλλιέργειες μπορούν να τα βγάλουν πέρα ​​με λίγο νερό την εβδομάδα. Για να εξοικονομήσετε νερό και να μειώσετε την ανάγκη για άρδευση, καλύψτε το χώμα σας με αρκετές ίντσες άχυρο ή ψιλοκομμένα φύλλα. Παράπλευρο όφελος: το σάπια φύλλα θα καταστείλει επίσης τα ζιζάνια! Όσον αφορά τη διατροφή, οι ταχέως αναπτυσσόμενες καλλιέργειες όπως τα ραπανάκια και το μαρούλι δεν θα χρειαστούν επιπλέον λίπασμα εάν καλλιεργηθούν σε γόνιμο έδαφος. Τα μακρόβια λαχανικά όπως οι ντομάτες, η χειμωνιάτικη κολοκύθα και η μελιτζάνα, ωστόσο, θα εκτιμήσουν μια ώθηση αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Δώστε τους μια περιστασιακή δόση μιας βιολογικής υδατοδιαλυτής τροφής για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη και να ενθαρρύνετε μια μεγαλύτερη συγκομιδή.

Ποιες είναι οι συμβουλές σας για τους ερασιτέχνες κηπουρούς που μπαίνουν στο μπάλωμα λαχανικών;

8 σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Απρίλιο

7 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα