Με την άνοιξη, ο καιρός ζεσταίνει και μπορούμε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία των φυτειών με λαχανόκηπους. Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε κάτι που θα παρέχει σε εσάς και την οικογένειά σας θρεπτική τροφή, μια από τις πιο εύκολες καλλιέργειες είναι τα σπαράγγια. Τα σπαράγγια χρειάζονται συνήθως λίγο περισσότερο από δύο χρόνια (ανάλογα με την ποικιλία) για να έχουν καλή συγκομιδή.
Η έναρξη της φύτευσης με ένα νεαρό φυτό είναι ιδανική εάν θέλετε να απολαύσετε τη συγκομιδή των σπαραγγιών αρκετά γρήγορα. Πρώτα απ ‘όλα, τα σπαράγγια είναι μια υπέροχη καλλιέργεια αν έχετε το χρόνο και την ενέργεια να αφιερώσετε σε αυτό. Τα σπαράγγια είναι μια πολυετής καλλιέργεια που προσθέτει ομορφιά και παραγωγικότητα στον λαχανόκηπο. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή αν ψάχνετε για ένα εγγενές είδος φυτού που θα προσελκύσει ωφέλιμα έντομα στον κήπο σας.
Ανακαλύψτε 6 μυστικά που θα σας ωφελήσουν για μια επιτυχημένη καλλιέργεια σπαραγγιού: επιλέξτε την ποικιλία σας, αγοράστε το σωστό μέγεθος φυτού, φυτέψτε στον ήλιο, ποτίστε τακτικά, λιπάνετε κατά τη φύτευση και συγκομιδή καθώς ωριμάζουν τα φυτά σας.
Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε σπαράγγια
Τα σπαράγγια, που είναι οι ρίζες των κορωνών, θα σας προσφέρουν μια ετήσια ανανεώσιμη πηγή νέων δόρατων για 20 χρόνια. Κάποιοι συμβουλεύουν να φυτέψετε σπαράγγια την άνοιξη ή το φθινόπωρο ανάλογα με το πού ζείτε.
Για θερμότερα κλίματα συνιστάται να προγραμματίζετε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, ενώ για τα πιο ψυχρά κλίματα συνιστάται η φύτευση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Για ψυχρότερα κλίματα, οι κορώνες σπαραγγιών πρέπει να φυτεύονται από τα μέσα του φθινοπώρου (Οκτώβριος) έως τις αρχές της άνοιξης (Απρίλιος).
Τα σπαράγγια χρειάζονται ήλιο και σχετικά ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Η φύτευση το φθινόπωρο είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, αλλά θα χρειαστεί να προστατέψετε τα φυτά από το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε σπαράγγια είναι το φθινόπωρο όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι μεταξύ 5 και 10°C. Οι νεαρές ρίζες των σπαραγγιών δεν θα ανεχθούν καλά τον παγετό, επομένως μην φυτέψετε εάν υπάρχει κίνδυνος παγετού.
Οι πρώτοι παγετοί της άνοιξης μπορούν να σκοτώσουν τα δόρατα, γεγονός που θα εμποδίσει την ανάπτυξη βλαστών εκείνη τη χρονιά. Εάν ζείτε σε κλίμα με παγετούς όψιμης άνοιξης, μπορείτε να προστατέψετε τις κορώνες των φυτών των σπαραγγιών σας καλύπτοντάς τις με 8 εκατοστά αχυρόστρωμα, αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή ζημιών από τον παγετό. Οι κορώνες πρέπει να αδρανούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα (δηλαδή το φυτό περνά σε ανενεργή κατάσταση).
Οι μη αδρανείς βλαστοί θα καθυστερήσουν την επόμενη χρονιά. Σε ήπια κλίματα αυτό συμβαίνει φυσικά, αλλά σε ψυχρότερα κλίματα είναι καλύτερο να ράβετε το έδαφος 8-10 cm πάνω από το στέμμα στις αρχές του φθινοπώρου.
Εάν είστε νέοι στην καλλιέργεια σπαραγγιών στο σπίτι, ακολουθούν έξι συμβουλές για να ξεκινήσετε.
6 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια σπαραγγιών
1. Επιλέξτε την ποικιλία των σπαραγγιών σας
Τα σπαράγγια γενικά χωρίζονται σε δύο βασικούς τύπους που είναι το “Jersey” και το “Improved”. Το Jersey είναι μια ποικιλία κειμήλιο που μπορεί να παράγει καλά στα περισσότερα κλίματα και συνήθως χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Βελτιωμένες ποικιλίες, όπως η Martha Washington και η Mary Washington, αναπτύσσονται γρηγορότερα και αντέχουν ταχύτερα από τους τύπους Jersey.
Αυτές οι ποικιλίες τείνουν επίσης να απαιτούν ελαφρώς λιγότερη λίπανση. Εάν σκέφτεστε να φυτέψετε σπαράγγια για πρώτη φορά, επιλέξτε μια βελτιωμένη ποικιλία, δεν θα χρειαστεί να περιμένετε τόσο πολύ για την πρώτη σας συγκομιδή.
Η ανανέωση των φυτών των σπαραγγιών σας είναι εύκολη και φθηνή, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να αγοράζετε μόνο κορώνες δύο ετών για φύτευση. Οι σπόροι σπαραγγιών μπορούν να ξεκινήσουν από σπόρους, αλλά τέτοιες προσπάθειες μπορεί να μην οδηγήσουν σε φυτά έτοιμα για συγκομιδή για πέντε ή περισσότερα χρόνια.
2. Αγοράστε δενδρύλλιο σπαραγγιού στο σωστό μέγεθος
Όταν πρόκειται για την αγορά ενός νεαρού φυτού σπαραγγιού, το μέγεθος έχει σημασία. Για να ξεκινήσετε, φροντίστε να αγοράσετε ένα ύψος περίπου 15 εκατοστών, το οποίο θα είναι αρκετά ψηλό για να δημιουργήσετε καλές ρίζες και να είστε σε καλό δρόμο για πλήρη ανάπτυξη.
Αποφύγετε τα μικροσκοπικά σπορόφυτα που έχουν ύψος μικρότερο από μερικές ίντσες, καθώς θα απαιτήσουν πολλή φροντίδα και συνήθως δεν θα εξελιχθούν σε ενήλικα φυτά σπαραγγιού.
3. Φυτέψτε τα σπαράγγια σας στον ήλιο
Αν και τα σπαράγγια χρειάζονται πολύ ήλιο, είναι σημαντικό να μην φυτεύετε το νεαρό φυτό στο άμεσο ηλιακό φως. Αντίθετα, ξεκινήστε τοποθετώντας το εκεί όπου θα δέχεται μόνο 4-6 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα.
Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, μετακινήστε σταδιακά το φυτό σε μια περιοχή που θα δέχεται έξι έως οκτώ ώρες ήλιο την ημέρα (αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πρωινό ή απογευματινό ήλιο). Προσέξτε να μην εκθέσετε το φυτό σπαραγγιού σας στον ήλιο πολύ γρήγορα, καθώς το φυτό θα καεί και θα πεθάνει εάν αφεθεί στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Τα σπαράγγια δεν πρέπει να φυτεύονται πολύ βαθιά (η κορυφή της κόμης στο επίπεδο της επιφάνειας είναι ο κανόνας) και τους αρέσει να φυτεύονται σε μάζες. Φυτέψτε τα σε απόσταση περίπου 30-45 εκ. (ανάλογα με τον χώρο που έχετε) σε σχάρα ή σκακιέρα.
Όταν φυτεύετε κορώνες σπαραγγιού, κρατήστε τις ίσιες, τις φτέρες ψηλά και τις ρίζες κουλουριασμένες στη γλάστρα (αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα στεγνώσουν). Φυτέψτε τα πάνω ή λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (περίπου 2-5 cm βάθος).
4. Ποτίζετε τακτικά τα σπαράγγια σας
Ποτίστε καλά τα σπαράγγια σας, αλλά μην αφήσετε το χώμα να πνιγεί. Το πότισμα μπορεί να γίνει με λάστιχο εμποτισμού ή με σύστημα στάγδην άρδευσης που θα μεταφέρει την υγρασία απευθείας στις ρίζες.
Η εφαρμογή 5-8 εκατοστών σάπια φύλλα γύρω από το φυτό σπαραγγιού σας συνιστάται επίσης για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγρασίας και στην καταστολή της ανάπτυξης ζιζανίων που μπορεί να ανταγωνίζονται τα νεαρά φυτά σας για νερό. Στα σπαράγγια δεν αρέσει να ποτίζονται πολύ συχνά, ακριβώς όταν το χώμα είναι περίπου 7 εκατοστά στεγνό και χρειάζονται καλό μούσκεμα. Όσο λιγότερο νερό, τόσο καλύτερη γεύση!
5. Λιπαίνετε τα σπαράγγια σας όταν φυτεύετε
Εάν φυτέψετε ένα νεαρό φυτό σπαραγγιού στον κήπο σας, φροντίστε να του δώσετε λίγη οργανική ουσία πριν φυτευτεί στο έδαφος. Απλώστε μια στρώση 3 εκ. κομπόστ ή κοπριά γύρω από τη βάση του φυτού και ανακατέψτε ελαφρά με το χώμα από κάτω.
Ποτίστε καλά μετά τη φύτευση για να ξεκινήσετε καλά τα σπαράγγια σας. Τα σπαράγγια προτιμούν το βαθύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορεί να μπει βαθιά στο έδαφος εάν θέλετε να παράγετε πολλά δόρατα και εάν είναι βαρύς άργιλος πρέπει να μπορεί να πάει ακόμα πιο βαθιά.
6. Συγκομίστε καθώς ωριμάζουν τα σπαράγγια σας
Όταν καλλιεργείτε σπαράγγια στον λαχανόκηπο σας, θα χρειαστεί να προστατεύσετε τις κορώνες των φυτών συγκομίζοντας μόνο τους ώριμους βλαστούς στην αρχή. Τα δόρατα μεγαλώνουν περίπου 2,5 εκατοστά την ημέρα, οπότε απλά κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι όταν έχουν ύψος περίπου 15-20 εκατοστά.
Κάθε φυτό σπαραγγιού μπορεί τυπικά να παράγει για επτά χρόνια πριν χρειαστεί να αντικατασταθεί. Εάν το φυτό αρχίσει να παράγει μικρότερα δόρατα ή γίνονται κορδόνια και σκληρά, είναι καιρός να βγάλετε τα σπαράγγια σας και να φυτέψετε ένα νέο.
Απόψεις και προσωπική εμπειρία φύτευσης σπαραγγιών
Χρόνο με το χρόνο λαμβάνω τουλάχιστον ένα email από κάποιον που μόλις φύτεψε ένα σπαράγγι ή μεγαλώνει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει γιατί μαζεύει μόνο μικρά δόρατα. Θέλουν να τα παρατήσουν ή να τα ξεθάψουν όλα. Έχω ακούσει ακόμη και για κάποιον που κατέληξε να χαρίσει το κρεβάτι του με σπαράγγια επειδή ήταν απογοητευμένος που τα δόρατα ήταν τόσο μικρά.
Αυτό που βιώνουν είναι απολύτως φυσιολογικό για τη φυτεία σπαραγγιών που έχει ορισμένες πολιτιστικές απαιτήσεις αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλή συγκομιδή την επόμενη χρονιά. Εδώ είναι ένα κόλπο για να αυξήσετε την απόδοση σας κατά τουλάχιστον 30%: μετά την περίοδο της συγκομιδής, καλύψτε το κρεβάτι με μαύρο πλαστικό για περίπου τέσσερις μήνες. Αυτό θα κρατήσει το χώμα ζεστό και θα αναγκάσει τα φυτά να παράγουν μεγαλύτερες αιχμές το επόμενο έτος!
Τώρα εξαρτάται από εσάς, μη διστάσετε να μας δώσετε σχόλια για τις εμπειρίες σας στα σχόλια.