6 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Δεκέμβριο

Επιτυγχάνοντας τις κατάλληλες συνθήκες, υπάρχουν σπόροι λαχανικών που μπορείτε να σπείρετε τον χειμώνα.

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα θερμαινόμενο θερμοκήπιο.
Εάν σπέρνετε σε θερμοκήπιο, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά μονωμένο και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε θερμάστρα για να μην πέσει η θερμοκρασία πολύ χαμηλά.

Το πρόσθετο πλεονέκτημα της χειμερινής σποράς είναι ότι θα έχετε πολύ καλύτερη διαδοχή καλλιεργειών αργότερα από ό,τι θα λαμβάνατε μόνο από την εαρινή σπορά.

Ανακαλύψτε παρακάτω 6 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Δεκέμβριο.

Φασόλια

Δοκιμάστε να σπείρετε κουκιά τον Δεκέμβριο για μια πρώιμη συγκομιδή γευστικών φασολιών. Μπορείτε να τα σπείρετε σε εξωτερικούς χώρους κάτω από cloches, αλλά φροντίστε να τα προστατέψετε από ποντίκια, πουλιά και σκίουρους.

Κρεμμύδια και σκόρδο

Ορισμένες ποικιλίες κρεμμυδιών, όπως το κίτρινο κρεμμύδι «Setton», μπορούν να σπαρθούν κάτω από γυαλί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για να επιτραπεί η συγκομιδή από τα τέλη του καλοκαιριού. Ωστόσο, μπορείτε να σπείρετε τον Δεκέμβριο για να τους δώσετε ένα προβάδισμα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερους βολβούς.
Οι βιώσιμες σκελίδες σκόρδου είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά μπορείτε να φυτέψετε νεαρούς βολβούς σε εξωτερικούς χώρους. Παραδοσιακά, αυτό γίνεται τη συντομότερη ημέρα του χρόνου, συνήθως στις 21 Δεκεμβρίου.

χειμωνιάτικο μαρούλι

Ορισμένες ποικιλίες μαρουλιού, όπως το «Winter Gem», έχουν εκτραφεί ειδικά για την ικανότητά τους να αναπτύσσονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και να παρέχουν συγκομιδή. Σπορά σε μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο ή κρύο πλαίσιο. Το μαρούλι «Winter Gem» μεγαλώνει καλά σε γλάστρα σε ένα ράφι σε ένα μέρος προστατευμένο από τον παγετό.

αρνί μαρούλι

Το αρνί μαρούλι καλλιεργείται και τρώγεται εδώ και αιώνες τους χειμερινούς μήνες. Απλώς σπείρετε τους σπόρους σε ένα μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο και απολαύστε τα φρεσκοκομμένα φύλλα αμέσως μετά.

Φύλλα μουστάρδας

Τα χόρτα μουστάρδας μπορούν να σπαρθούν στο θερμοκήπιο ή στο περβάζι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα νεαρά φύλλα μαρουλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καρυκεύσουν πιάτα όπως σούπες, σαλάτες και τηγανητές πατάτες. Τα χόρτα μουστάρδας αναπτύσσονται πολύ καλά σε μεμονωμένες γλάστρες.

Les Microgreens

Τα μικροπράσινα, που ονομάζονται επίσης μικροπράσινα ή βλαστάρια είναι τα σπορόφυτα φυλλωδών βοτάνων και φυτών που γενικά δεν επιτρέπουμε να μεγαλώσουν στο μέγιστο μέγεθός τους πριν τη συγκομιδή. Μπορούν να σπαρθούν και να καλλιεργηθούν όλο το χρόνο και όλα έχουν τη γεύση του ενήλικου φυτού όπως φύτρα ραπανάκι, κόλιανδρος, σπανάκι, βασιλικός, ρόκα…

7 συμβουλές για να προετοιμάσετε τον λαχανόκηπό σας για το χειμώνα

5 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε υδροπονικά