6 καλλιέργειες που μπορείτε να σπείρετε τον Οκτώβριο

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και αρχίζετε να σταματάτε τον κήπο σας για το χειμώνα, ακολουθούν μερικές συμβουλές φύτευσης Οκτωβρίου για να πάρετε μερικά λαχανικά στον κήπο σας για την ανοιξιάτικη συγκομιδή.

Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, να έχετε κατά νου ότι αυτός ο οδηγός φύτευσης Οκτωβρίου είναι για όσους από εμάς ζούμε σε εύκρατες περιοχές. Επίσης, να γνωρίζετε ότι οτιδήποτε φυτέψετε τον Οκτώβριο σε κρύα χειμωνιάτικα κλίματα θα φυτευτεί για μια ανοιξιάτικη συγκομιδή. Δεν θα δείτε καμία συγκομιδή μέχρι τις αρχές της άνοιξης ή αργότερα.

Τι μπορείτε λοιπόν να φυτέψετε τον Οκτώβριο στον κήπο σας;

σκόρδο

Η πρώτη καλλιέργεια στον οδηγό φύτευσης Οκτωβρίου είναι το σκόρδο! Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να φυτέψετε το σκόρδο σας. Το σκόρδο που φυτεύτηκε το φθινόπωρο θα γίνει ισχυρότεροι, υγιέστεροι, μεγαλύτεροι βολβοί το επόμενο καλοκαίρι. Με τη φύτευση το φθινόπωρο, έχετε ένα τεράστιο προβάδισμα την άνοιξη. Μάλιστα, κατά τη γνώμη μου, αν δεν φυτέψατε το σκόρδο σας το φθινόπωρο, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη σεζόν!

Το σκόρδο φυτεύεται καλύτερα μια ή δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο αναμενόμενο φθινοπωρινό παγετό (παρατηρήστε ότι είπα αναμενόμενο, όχι πραγματικό). Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι φυτεύουμε γύρω στις 15 Οκτωβρίου. Αλλά αν έχετε ήδη χάσει αυτή την ημερομηνία, δεν χάθηκαν όλα. Μπορείτε να φυτέψετε σκόρδο μέχρι την ημέρα πριν παγώσει το χώμα σας. Μάλιστα, αν το επιτρέπει το έδαφος, μπορείτε να συνεχίσετε τη φύτευση το χειμώνα και να έχετε μεγάλη σοδειά το επόμενο καλοκαίρι.

ασκαλώνια

Όπως το σκόρδο, έτσι και τα ασκαλώνια φυτεύονται καλύτερα το φθινόπωρο. Δεν είναι τόσο ανθεκτικά στο κρύο όσο το σκόρδο, επομένως όσοι έχετε πρώιμους, σκληρούς χειμώνες μπορεί να έχετε προβλήματα, αλλά για τους περισσότερους από εμάς, η φύτευση ασκαλώνων ταυτόχρονα με το σκόρδο σημαίνει μεγάλη συγκομιδή ασκαλώνων στα τέλη της άνοιξης του επόμενου έτους. Συνιστώ επίσης για τα ασκαλώνια και το σκόρδο να καλύπτουν τα κρεβάτια με ένα ωραίο στρώμα σάπια φύλλα για να βοηθήσουν στην απομόνωση του εδάφους από τους πολύ κρύους χειμώνες.

Αρνίσιο μαρούλι

Το αρνί μαρούλι είναι μια ελάχιστα γνωστή πράσινη σαλάτα που αναπτύσσεται πολύ καλά σε δροσερό και ακόμη και κρύο καιρό. Είναι μία από τις δύο μόνο καλλιέργειες που γνωρίζω (η δεύτερη είναι η claytonia) που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται όταν έχουμε λιγότερες από 10 ώρες ημέρας στους κήπους μας.

Στην πραγματικότητα, το αρνίσιο μαρούλι λατρεύει να μεγαλώνει αυτή την εποχή και βλασταίνει καλύτερα σε θερμοκρασίες γύρω στους 18°C ​​κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Οκτώβριος είναι η ιδανική εποχή για φύτευση.

Το νεοφυτεμένο αρνί μαρούλι είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να μπορεί να επιβιώσει απροστάτευτο στον κήπο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά θα αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα με προστασίες από το κρύο.

Το αρνίσιο μαρούλι που φυτεύτηκε τον Οκτώβριο θα πρέπει να φυτρώσει πριν από την έναρξη του πολύ κρύου καιρού, στη συνέχεια να αναπτυχθεί αργά και να είναι έτοιμο να αρχίσει να τρώει μέχρι τον Φεβρουάριο.

Καλέ / Καλέ

Το λάχανο που φυτεύτηκε τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο για συγκομιδή φύλλων στις αρχές της άνοιξης. Πιθανότατα θα βλαστήσει για λίγο αυτό το μήνα και μετά θα μείνει ήσυχα αδρανής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μόλις επιστρέψουν οι ημέρες 10+ ωρών τον Φεβρουάριο, θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά για πολύ πρώιμη συγκομιδή!

Σπανάκι

Αν επιλέξετε να φυτέψετε σπανάκι τον Οκτώβριο, σίγουρα σχεδιάζετε το μέλλον του λαχανόκηπου σας. Το σπανάκι που φυτεύτηκε τον Οκτώβριο πιθανότατα θα φυτρώσει μέχρι το τέλος του μήνα και ίσως έχει ένα «αληθινό φύλλο» ή δύο πριν μπει ο κρύος καιρός. Εάν προστατευτείτε, θα διαπιστώσετε ότι το σπανάκι θα μεγαλώσει αργά αλλά σταθερά όταν έχουμε λιγότερες από 10 ώρες φως της ημέρας. Μόλις ο ήλιος επιστρέψει τον Φεβρουάριο, αυτά τα μικροσκοπικά φυτά θα πετάξουν. Σας δίνουμε την πρώτη (και μεγαλύτερη) συγκομιδή σπανακιού ποτέ!

Η σαλάτα

Το μαρούλι δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο οι άλλες καλλιέργειες που αναφέρονται παραπάνω. Αλλά τα πρόσφατα φυτρωμένα μικρά φυτά μαρουλιού είναι στην πραγματικότητα αρκετά ανθεκτικά. Φυτευμένοι τώρα, οι σπόροι θα φυτρώσουν και θα μεγαλώσουν λίγο.
Προστατέψτε τα και όταν τα πράγματα αρχίσουν να ζεσταίνονται νωρίς την άνοιξη, αυτά τα φυτά θα βγουν στην παραγωγή με πολύ πρώιμη συγκομιδή!

βολβοί λουλουδιών

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά οι βολβοί λουλουδιών όπως οι τουλίπες, οι νάρκισσοι, οι κρόκοι και άλλα αποτελούν μια πολύχρωμη προσθήκη στον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο σας. Αν και μη βρώσιμα, θα προσφέρουν λουλούδια για να προσελκύσουν πρώιμους αναδυόμενους επικονιαστές στον κήπο σας. (και ελπίζουμε να τα ενθαρρύνουμε να κολλήσουν) Φυτέψτε λοιπόν μερικούς βολβούς στον κήπο σας ενώ γεμίζετε τα παρτέρια σας.

Άλλα Πράσινα που μπορείτε να κάνετε τον Οκτώβριο

Υπάρχουν πολλά άλλα χόρτα που δεν είναι τα πιο ανθεκτικά φυτά, αλλά οι μικρότερες εκδοχές τους θα επιβιώσουν το χειμώνα με κάποια προστασία. Μερικά από αυτά τα λαχανικά περιλαμβάνουν ρόκα, αντίδια, ραντίτσιο, πικραλίδα, παντζάρια, γογγύλια ή ακόμα και ραπανάκια. Και πάλι θα τα φυτέψετε για ξεχειμώνιασμα και για ανοιξιάτικη συγκομιδή.

Ελπίζω ότι αυτός ο οδηγός φύτευσης Οκτωβρίου σας δίνει μια παύση καθώς καθαρίζετε τον κήπο σας αυτόν τον μήνα. Κοιτάξτε γύρω σας και βρείτε μέρη για να φυτέψετε μερικές από αυτές τις χειμερινές καλλιέργειες. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να σκεφτείτε να φτιάξετε έναν απλό προστατευτικό χώρο ή να επενδύσετε σε αυτόν σήραγγες εξαναγκασμού και θερμοκήπια για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες το χειμώνα και να δώσουν στις ανοιξιάτικες καλλιέργειές σας ένα προβάδισμα!

15 λαχανικά για καλλιέργεια τον Οκτώβριο

Συμβουλές για την καλλιέργεια κρεμμυδιών σε γλάστρες