6 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια φασολιών στον κήπο σας

Αν έπρεπε να διαλέξω ένα λαχανικό για να καλλιεργήσω στον λαχανόκηπό μου, αυτό θα ήταν τα πράσινα φασόλια. Και επειδή αυτό το άρθρο είναι όλα για τα πράσινα φασόλια, έχω να σας πω μόνο για τα αγαπημένα μου.

Τα πράσινα φασόλια είναι υπέροχα φυτά, που φέρνουν οφέλη στον οργανισμό μας και στο χώμα του κήπου μας. Στα πολλά χρόνια που καλλιεργώ πράσινα φασόλια στον δικό μου κήπο, ανακάλυψα μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια φασολιών.

Ανακαλύψτε παρακάτω 6 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια φασολιών στον κήπο σας:

1. Σπείρε απευθείας τα φασόλια σου.

Τα πράσινα φασόλια δεν αναπτύσσονται καλά ως σπορόφυτα ή μεταφυτεύσεις. Είναι καλύτερο να τα σπείρετε απευθείας στο χώμα του λαχανόκηπου σας ως σπόρους. Τα πράσινα φασόλια πρέπει να σπέρνονται όταν η θερμοκρασία του εδάφους (όχι η θερμοκρασία του αέρα) είναι τουλάχιστον 16°C.

2. Μουλιάστε τα φασόλια σας όλη τη νύχτα.

Το βράδυ πριν σπείρετε τους σπόρους των πράσινων φασολιών σας, μουλιάστε τους σπόρους σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα. Αυτό θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία βλάστησης. Ωστόσο, εάν η πρόβλεψη του καιρού απαιτεί βροχή για την περιοχή σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φύτευσης φασολιών, μην μουλιάζετε τους σπόρους γιατί μπορεί να σαπίσουν.

3. Φυτέψτε τα φασόλια σας εκεί που φυτεύτηκαν τα σταυρανθή σας το προηγούμενο έτος.

Τα φασόλια είναι ένα εξαιρετικό φυτό για αμειψισπορά γιατί βοηθούν στη σταθεροποίηση του αζώτου στο έδαφος. Καλό είναι να τα φυτέψετε εκεί που φυτεύτηκαν την προηγούμενη χρονιά μέλη της οικογένειας brassica (λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών ή κουνουπίδι).

4. Επωφεληθείτε από τη φύτευση συντροφιάς

Το πράσινο φασόλι είναι ένα αρκετά εφησυχαστικό φυτό και τα πάει καλά σχεδόν με όλα τα άλλα. Τα μόνα φυτά που δεν πρέπει να φυτέψετε κοντά είναι μέλη της οικογένειας του allium, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο και το κρεμμύδι. Η οικογένεια allium μπορεί να αναστείλει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη των πράσινων φασολιών.

5. Τοποθετήστε ένα δίχτυ ή απλώς ένα σπάγκο πάνω από τους σπόρους των πράσινων φασολιών σας.

Είναι γνωστό ότι τα πουλιά βγάζουν νέους και νεαρούς βλαστούς. Αν απλά δέσετε ένα κορδόνι μόλις 3-5 cm πάνω από τη σειρά των νεαρών βλαστών, θα εμποδίσει τα πουλιά να τους τραβήξουν προς τα πάνω. Μόλις τα φασόλια είναι μερικά εκατοστά ψηλά, μπορείτε να αφαιρέσετε το κορδόνι.

6. Ελέγξτε αν τα πράσινα φασόλια σας είναι αναρριχώμενη ή θαμνώδη ποικιλία

Το πακέτο σπόρων πρέπει να σας πει αν πρόκειται για αναρριχώμενη ή θαμνώδη ποικιλία. Τα φασόλια δεν χρειάζονται σύστημα στήριξης και είναι μάλλον θαμνώδη και χαμηλότερα στο έδαφος. Τα φασόλια, δηλαδή οι ορειβάτες, στέλνουν δρομείς και χρειάζονται κάτι για να σκαρφαλώσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν στύλο, έναν φράχτη ή ακόμα και να περάσετε κορδόνια ή σύρμα ανάμεσα σε δύο στύλους για να δημιουργήσετε ένα σύστημα πέργκολας. Μόλις οι δρομείς αρχίσουν να αναπτύσσονται, πρέπει να δώσετε στα φυτά κάτι για να σκαρφαλώσουν. Δεν θα αναπτυχθούν αν δεν έχουν το σύστημα υποστήριξής τους. Αφού τοποθετήσετε τα αναρριχητικά σας στηρίγματα, τα φασόλια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ποικιλία φασολιών για καλλιέργεια; Ασκείτε την εξοικονόμηση σπόρων;

Πώς να καλλιεργήσετε τα κίτρινα μπιζέλια

Πώς να καλλιεργήσετε ένα δέντρο μανταρινιάς από σπόρους μανταρινιού