Οι υψηλές θερμοκρασίες στα κύματα και τα νέφη της ζέστης συχνά εκπλήσσουν τους κηπουρούς, προκαλώντας τον μαρασμό των ταλαιπωρημένων μεταμοσχεύσεων ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να ξεκινήσουν την καλοκαιρινή τους ανάπτυξη. Ανεξάρτητα από το πόσο ζεστό είναι το καλοκαίρι, υπάρχουν απλά βήματα που μπορούν να κάνουν οι κηπουροί για να νικήσουν τη ζέστη και να διατηρήσουν τα λαχανικά τους να μεγαλώνουν.
Οι πιο κοινές καλλιέργειες λαχανικών και θάμνοι μπορούν να αντέξουν τα περιοδικά κύματα καύσωνα χωρίς να χάσουν σφρίγος. Ωστόσο, οι ρηχές επιφανειακές ρίζες δεν μπορούν να αντέξουν το στρες της υπερβολικής ζέστης που στεγνώνει και σκληραίνει το έδαφος για μερικά εκατοστά. Δίνοντας προσοχή στην κατάσταση του εδάφους, μπορείτε να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις ενός κύματος καύσωνα στα αναπτυσσόμενα φυτά.
Βρείτε παρακάτω 5 συμβουλές για να προστατέψετε τον λαχανόκηπό σας κατά τη διάρκεια του καύσωνα:
1. Εφαρμόστε σάπια φύλλα, κατά προτίμηση ένα ανακλαστικό κάλυμμα, όπως αποκόμματα ξηρού χόρτου.
Η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις ζεστές καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες ανέμου που μπορεί να στεγνώσουν το επιφανειακό έδαφος είναι η εφαρμογή ενός γενναιόδωρου στρώματος σάπιας φύλλα γύρω από τα φυτά. Αυτό προστατεύει το έδαφος από την άμεση έκθεση στον ήλιο, διατηρώντας το υγρό στην επιφάνεια. Το επίστρωμα μειώνει επίσης την εξάτμιση του νερού από το έδαφος, μειώνοντας την ανάγκη για πότισμα.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά υλικά σάπια φύλλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κηπουροί. Κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, τα ανοιχτόχρωμα σάπια φύλλα αντανακλούν το φως του ήλιου και βοηθούν στη διατήρηση των ψυχρότερων συνθηκών του εδάφους της επιφάνειας. Στην αυλή μας, κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι άκοπο γρασίδι για να ψηλώσει για μια πηγή έτοιμου προς χρήση σάπια φύλλα.
Είναι καλύτερο να αφήνετε τα φρεσκοκομμένα αποκόμματα χόρτου στο γρασίδι για μερικές ημέρες πριν τα τσουγκράνετε, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως σάπια φύλλα. Σε λίγες ηλιόλουστες μέρες, τα πράσινα, φρέσκα κομμάτια θα γίνουν ανοιχτό καφέ και στη συνέχεια είναι ιδανικά για χρήση ως σάπια φύλλα.
Τα προηγούμενα χρόνια, όταν χρησιμοποιούσαμε φρέσκο πράσινο γρασίδι ως σάπια φύλλα για τις ντομάτες μας, που μόλις άρχιζαν να ανθίζουν, το υψηλό επίπεδο αζώτου στο πράσινο γρασίδι τόνωσε τη βλαστική ανάπτυξη και κατέστειλε την ανθοφορία. Καταλήξαμε σε γιγάντια φυτά τομάτας που παρήγαγαν ελάχιστα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το σάπια φύλλα φλοιού χρησιμοποιείται συνήθως για παρτέρια θάμνων επειδή αναστέλλει την ανάπτυξη ζιζανίων ενώ σκιάζει το έδαφος και συμβάλλει στη διατήρηση του νερού. Αλλά οι κηπουροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σάπια φύλλα φλοιού μπορεί να περιέχει σπόρους ζιζανίων που μπορούν να εισαγάγουν ένα χωροκατακτητικό είδος στον θάμνο.
2. Ποτίστε τον λαχανόκηπο και τους θάμνους σας νωρίς το πρωί.
Ένα κύμα καύσωνα μπορεί να στεγνώσει γρήγορα το φυτικό έδαφος, αφυδατώνοντας τις ρηχές ρίζες. Το νερό χάνεται επίσης μέσω των φύλλων σε ζεστό καιρό, επομένως τα φυτά σας θα χρειαστούν άφθονο πότισμα. Αυτό πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε λάστιχο κήπου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του νερού χάνεται από τον άνεμο και την εξάτμιση κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας.
Το πότισμα το πρωί αποτρέπει επίσης το ζεμάτισμα της θερμότητας, το οποίο μπορεί να βλάψει τα φύλλα που ποτίζονται ενώ ο ήλιος είναι ακριβώς πάνω από το κεφάλι. Σε εξαιρετικά ζεστό καιρό, οι σπόροι και τα φυτώρια μπορεί να χρειάζονται δεύτερο πότισμα αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς και υπερυψωμένα κρεβάτια και μικρότερα δοχεία.
Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού αυξάνεται. Το πότισμα με το χέρι έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα νερού για κάθε καλλιέργεια. Είναι επίσης πιο αποτελεσματικός τρόπος ποτίσματος σε σύγκριση με τα καταιονιστικά, αφού ποτίζονται μόνο οι στοχευμένες καλλιέργειες.
Οι σωλήνες εμποτισμού είναι ιδανικοί γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας γιατί τα φύλλα των φυτών δεν βραχούν. Οι σωλήνες εμποτισμού μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το σάπια φύλλα για άμεση πρόσβαση στο χώμα ενώ είναι κρυμμένοι.
Το πότισμα το πρωί είναι επίσης μια εξαιρετική άμυνα ενάντια στους γυμνοσάλιαγκες, καθώς οι συνθήκες είναι πιο ξηρές τη νύχτα. Επίσης δεν συνιστώνται μυκητιασικές ασθένειες. Είναι επίσης πιο ευχάριστο για εσάς να ποτίζετε νωρίς το πρωί όταν είναι ακόμα δροσερό στον κήπο.
3. Χρησιμοποιήστε ύφασμα σκιάς ή προστατευτικά καλύμματα.
Το ύφασμα σκίασης παρέχει μερική και προσωρινή αντηλιακή προστασία για φυτά κήπου και διατίθεται σε κέντρα κήπου σε διάφορα μεγέθη, παράγοντες σκιάς και διαμορφώσεις. Οι «παράγοντες σκιάς» αναφέρονται στο βαθμό απόφραξης του ηλιακού φωτός και μπορεί να κυμαίνονται από 25% έως 90%. Τα ευαίσθητα φυτά όπως τα χόρτα για σαλάτες μπορεί να απαιτούν παράγοντα σκιάς 50-60%, ενώ τα πιο ανθεκτικά στη θερμότητα φυτά όπως το σκουός και τα πράσινα φασόλια μπορεί να επωφεληθούν από το ύφασμα σκιάς 30%.
Ένα ύφασμα σκίασης είναι προσωρινό, αλλά θα πρέπει να προσέχετε να το τοποθετείτε έτσι ώστε να εμποδίζει το ηλιακό φως χωρίς να μειώνεται ο αερισμός. Τα φυτά δεν χρειάζεται να κλειστούν σε ύφασμα σκιάς, συνήθως αρκεί να το τοποθετήσετε στη μία πλευρά ή πάνω από το φυτό.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα ώστε η δομή του υφάσματος να μπορεί να αντέξει τον άνεμο και να μην βλάψει τα φυτά πέφτοντας πάνω της.
Τα σπιτικά υφάσματα σκιάς μπορούν να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας ένα δίχτυ ψαρέματος με υφαντές λωρίδες υφάσματος και να αιωρούνται προσωρινά σε ευάλωτες καλλιέργειες. Τα καλύμματα σειρών προσφέρουν τα ίδια πλεονεκτήματα με τα πανιά σκιάς, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει άφθονο αερισμό, αλλά δεν είναι διαθέσιμα με πολλούς παράγοντες απόχρωσης.
4. Τοποθετήστε τα νέα φυτά στη σκιά των ψηλότερων φυτών.
Ένα κύμα καύσωνα μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο για νέα φυτά. Τα ριζικά συστήματα των νεαρών φυτών εκκίνησης είναι ρηχά και πιο ευαίσθητα στις συνθήκες ξήρανσης στα κορυφαία λίγα εκατοστά του εδάφους. Στην ιδανική περίπτωση, θα μπορούσατε να περιμένετε μέχρι να περάσει το κύμα καύσωνα πριν ξεκινήσετε νέες φυτεύσεις. Αλλά αν έχετε σπορόφυτα που πρέπει οπωσδήποτε να φυτευτούν, αναζητήστε ευκαιρίες μερικής σκιάς που παρέχονται από ψηλότερα, πιο ώριμα φυτά.
Δεν θέλετε να τοποθετήσετε τα φυτά σε μια μόνιμη περιοχή σκιάς, οπότε αναζητήστε γυμνά σημεία στον κήπο δίπλα σε φυτά που πλησιάζουν την ωρίμανση και σύντομα θα ξεριζωθούν. Με αυτόν τον τρόπο, ο ήλιος θα είναι διαθέσιμος για τις μεταμοσχεύσεις όταν αυτές καθιερωθούν καλύτερα.
5. Διατηρήστε τα βότανα του κήπου σε ύψος τουλάχιστον 8 εκατοστών.
Είναι λογικό ότι το ψηλότερο γρασίδι ρίχνει μεγαλύτερες σκιές. Και η επιπλέον σκιά που παρέχεται από ψηλότερα από τα συνηθισμένα χόρτα θα ωφελήσει το έδαφος βοηθώντας στη συγκράτηση της υγρασίας. Το ελάχιστο βάθος για να αποκτήσουν πλεονέκτημα σκιάς είναι 8 εκατοστά και ορισμένοι κηπουροί ανεβάζουν τα χλοοκοπτικά τους έως και 15 εκατοστά κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα ή της ξηρασίας.
Αποφύγετε την εφαρμογή λιπασμάτων κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα γιατί η ικανότητα των ριζών να απορροφούν θρεπτικά συστατικά μειώνεται. Περιμένετε μέχρι να κρυώσει ο καιρός πριν προσθέσετε λίπασμα σε καλλιέργειες λαχανικών και χλοοτάπητες.
Τα κύματα καύσωνα είναι συνήθως αρκετά μικρά σε διάρκεια ώστε να παράγουν καλές καλλιέργειες. Τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα, φυσικά, είναι πιο δύσκολα και οι καλλιέργειες μπορεί να καθυστερήσουν ή να μειωθούν οι αποδόσεις των καλλιεργειών.
Δυστυχώς, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για το κλίμα μας υποδεικνύουν ότι τα επόμενα χρόνια, θα χρειαστεί να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας στην κηπουρική για ζεστό καιρό. Οι μετρήσεις που περιγράφονται παραπάνω θα είναι πιθανότατα κοινές για τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, ενώ σκέφτεστε πώς να προστατέψετε τον κήπο σας σε περίπτωση καύσωνα, μην ξεχάσετε να παρέχετε νερό για τα πουλιά!