5 συμβουλές για να επιταχύνετε την ωρίμανση της ντομάτας πριν τον πρώτο παγετό

Ο πρώτος παγετός και το κρύο πλησιάζει, αν και σίγουρα δεν μου αρέσει αυτή τη στιγμή καθώς κοιτάζω έξω από την πόρτα μου μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα. Τι κάνετε με τα φυτά της ντομάτας σας; Ειδικά πράσινα και πρόσφατα αναδυόμενα φρούτα που είναι ακόμη άγουρα στο φυτό; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επισπεύσετε την ωρίμανση της ντομάτας πριν φτάσει ο παγετός και το κρύο και να καταστρέψετε τη σοδειά που έχετε καλλιεργήσει υπομονετικά και με αγάπη όλο το καλοκαίρι.

Πρέπει να μαζέψω τις ντομάτες μου πριν τον πρώτο παγετό;

Ναι, οι πράσινες ντομάτες μπορούν πραγματικά να ωριμάσουν σε εσωτερικούς χώρους ή να χρησιμοποιηθούν όπως είναι σε πολλές συνταγές.

Ο παγετός θα σκοτώσει τα φυτά της τομάτας σας, οπότε σημειώστε την ημερομηνία του πρώτου παγετού στην περιοχή σας.

Η γνώση αυτής της ημερομηνίας μου επιτρέπει να προετοιμαστώ για αυτό που θα ακολουθήσει, αν και θα προσπαθήσω να παρατείνω την καλλιεργητική μου περίοδο όσο αντέχουν οι θερμοκρασίες.

Πώς να ωριμάσετε τις πράσινες ντομάτες

Μόλις μαζέψετε τις πράσινες ντομάτες που σκοπεύετε να ωριμάσετε, τυλίξτε τις σε εφημερίδα ή αποθηκεύστε τις σε μια χάρτινη σακούλα σε δροσερό (18°C) και σκοτεινό μέρος μέχρι να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα οι καρποί. Στη συνέχεια τα αφήνουμε ακάλυπτα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν πλήρως.

Γιατί οι ντομάτες μου αργούν να γίνουν κόκκινες;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ντομάτες στο κλήμα αργούν να γίνουν κόκκινες.

Η ωρίμανση και οι αλλαγές χρώματος των ντοματών σας εξαρτώνται κυρίως από δύο παράγοντες: τη θερμοκρασία και μια φυσική ορμόνη που ονομάζεται αιθυλένιο.

Η ιδανική θερμοκρασία για να ωριμάσουν οι ντομάτες είναι μεταξύ 20° – 26° βαθμούς Κελσίου. Εάν βιώσετε ένα ιδιαίτερα δροσερό ή καυτό καλοκαίρι, η φυσική διαδικασία ωρίμανσης μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά ή ακόμη και να διακοπεί εάν οι θερμοκρασίες αποκλίνουν από τις ιδανικές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Και δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για αυτό εκτός από το να μαζέψετε τις άγουρες πράσινες ντομάτες και να επιταχύνετε την ωρίμανσή τους στον πάγκο της κουζίνας σας ή να περιμένετε να επιστρέψουν οι θερμοκρασίες σε πιο φυσιολογικά και βέλτιστα εύρη.

5 συμβουλές για να ωριμάσεις γρήγορα τις ντομάτες σου πριν τον πρώτο παγετό

1. Κλαδέψτε τα φυτά της ντομάτας

Κλαδέψτε ξανά ένα μήνα πριν από την πρώτη σας ημερομηνία παγετού. Αυτό εκτρέπει την ενέργεια στον καρπό που παραμένει στο αμπέλι και μακριά από τα φύλλα, το στέλεχος κ.λπ.

Ναι, αυτό σημαίνει γενικά ότι θα θέλετε να κλαδεύετε τα φυτά της ντομάτας σας δύο φορές την εποχή.

Τι κλαδεύεις; Όλη αυτή η επιπλέον ανάπτυξη που έχει προκύψει από το τελευταίο σας (πιθανώς πρώτο) κλάδεμα. Αυτά τα πράσινα κορόιδα που στάζουν με φύλλα που δεν θα έχουν ποτέ χρόνο να ανθίσουν και να καρποφορήσουν αφαιρούν ενέργεια από τη δουλειά που θέλετε να κάνει το φυτό ντομάτας σας για να ωριμάσουν γρήγορα οι ντομάτες που είναι ήδη εκεί.

2. Μειώστε το πότισμα

Η μείωση του ποτίσματος του θα στρεσάρει το φυτό με καλό τρόπο.

Οι ντομάτες αγαπούν το νερό και χρειάζονται άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου της ντομάτας και το μόνο που θέλετε είναι να επισπεύσετε την ωρίμανση των ντοματών πριν πεθάνουν, το πολύ πότισμα θα δώσει υπερβολική ενέργεια από τα φυτά για να πιέσουν περισσότερο αντί να εστιάσετε στην ωρίμανση.

Αφήνω το χώμα μου να στεγνώσει τελείως στο τέλος της σεζόν για να αφιερώσω πλήρως την ενέργεια στην ωρίμανση.

Το εργοστάσιο θα λάβει την έλλειψη νερού ως σήμα κινδύνου ότι έρχονται δύσκολες στιγμές. Θυμηθείτε, το φυτό της ντομάτας σας είναι ένα φρούτο που θέλει να απλώσει το σπόρο του και αυτό το κάνει προσελκύοντας άλλα ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) στους γυαλιστερούς, γλυκούς καρπούς του γεμάτους με αυτούς τους σπόρους που θα περάσουν από το πεπτικό σύστημα αλώβητο. και αφήστε το φυτό να συνεχίσει η κληρονομιά του.

(Σύμφωνοι, δεν επιλέγουν έτσι οι άνθρωποι να καλλιεργούν ντομάτες, αλλά το φυτό εξακολουθεί να προσπαθεί να κάνει αυτό που είχε για χιλιετίες.)

Μειώστε το πότισμα στο τέλος της σεζόν για να επιταχύνετε την ωρίμανση των πράσινων ντοματών που διατίθενται στο αμπέλι.

3. Σταματήστε τη λίπανση

Όπως και με το πότισμα – όταν σταματήσετε να λιπάνετε τα φυτά της τομάτας σας, θα επιταχύνετε την ωρίμανση.

Η διακοπή της εφαρμογής λιπάσματος θα στρεσάρει ξανά το φυτό με καλό τρόπο, σηματοδοτώντας ότι κάτι δεν πάει καλά, θα εκτρέψει την ενέργειά του στην ωρίμανση των διαθέσιμων πράσινων ντοματών στο αμπέλι αντί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εκτοξεύει περισσότερα κορόιδα ή λουλούδια.

Σταματήστε τη λίπανση ένα μήνα πριν την ημερομηνία του πρώτου παγετού.

4. Συγκομίστε ώριμες ντομάτες χωρίς καθυστέρηση

Όπως αναφέρθηκε, η ντομάτα σας διατηρεί την κληρονομιά της, τη δυναστεία της, αν θέλετε, ζωντανή απλώνοντας τους σπόρους της αφού τα ζώα έχουν φάει τον δελεαστικό γλυκό καρπό.

Όταν μαζέψετε τον ήδη ώριμο καρπό από το αμπέλι, το φυτό θα εργαστεί για να ωριμάσει τις ακόμα πράσινες ντομάτες, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί ακόμη περισσότερο.

Μην αφήσετε τις ώριμες ντομάτες να καθίσουν εκεί άλλη μέρα, αλλά μαζέψτε τις αμέσως και δείτε τις πράσινες ντομάτες να ωριμάζουν ακόμα πιο γρήγορα!

5. Φτιάξτε ένα μούλτι που ωριμάζει

Μια τεχνική (που δεν χρησιμοποιώ, πείτε μου τη γνώμη σας) είναι να στρώσετε το χώμα γύρω από τα φυτά της ντομάτας σας με ένα μαύρο πλαστικό φύλλο.

Η αυξημένη θερμότητα έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την ωρίμανση της ντομάτας.

Ωστόσο, δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ πλαστικό, ειδικά μαύρο πλαστικό το οποίο στη συνέχεια θερμαίνεται και δυνητικά απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες στο πολύτιμο ζωντανό οργανικό μου έδαφος, το οποίο εργάζομαι σκληρά για να διατηρήσω υγιές και γεμάτο βιοποικιλότητα.

Για αυτόν τον λόγο και μόνο, δεν θα χρησιμοποιήσω πλαστικό σάπιασμα ακόμα κι αν λειτουργεί.

Τούτου λεχθέντος, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε παλιές κουβέρτες από φυσικά υφάσματα για το ίδιο αποτέλεσμα. Το κατάστημά σας με λινά είδη ή η ντουλάπα με λευκά είδη έχει πιθανώς παλιά λινάτσα ή/και βαμβακερά σεντόνια που θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμα εδώ.

Τώρα που έχετε πολλές ώριμες ντομάτες, χρησιμοποιήστε τις σε μερικές συνταγές…

Λίστα λαχανικών και βοτάνων που μπορούν να καλλιεργηθούν στη σκιά

Συμβουλές για την προετοιμασία του λαχανόκηπου σας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο