5 συμβουλές για επιτυχημένες φθινοπωρινές φυτεύσεις κρεμμυδιού και σκόρδου

λαχανόκηπο κρεμμύδια και σκόρδο

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να φυτέψετε σκόρδο και κρεμμύδια από το φθινόπωρο. Όχι μόνο αυτό σας επιτρέπει να διατηρήσετε παραγωγικό μέρος του χώρου του κήπου σας κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά μπορείτε επίσης να παράγετε μεγάλη συγκομιδή και των δύο λαχανικών το επόμενο καλοκαίρι.

Αν και το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορούν να φυτευτούν και να καλλιεργηθούν ως παραδοσιακή ανοιξιάτικη καλλιέργεια στα περισσότερα κλίματα, για όσους βιώνουν περισσότερο έναν αληθινό χειμώνα, η φύτευση στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να έχει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της φύτευσης.

Για αρχή, η φθινοπωρινή φύτευση επιτρέπει στους βολβούς του κρεμμυδιού και του σκόρδου να μεγαλώσουν σημαντικά. Με τη φύτευση το φθινόπωρο, οι βολβοί έχουν την ευκαιρία να βλαστήσουν και να αναπτύξουν κάποια πρώιμη ανάπτυξη. Στη συνέχεια, μετά τον ύπνο τους τους χειμερινούς μήνες, γρήγορα ξαναζωντανεύουν.

Η φύτευση σκόρδου και κρεμμυδιών το φθινόπωρο μπορεί να παράγει μεγάλα κεφάλια σκόρδου και μεγαλύτερους βολβούς, αλλά είναι και τα δύο πιο νόστιμα.

Έχοντας ήδη μια ριζωμένη βάση στο έδαφος, τους δίνει μια απίστευτη αρχή στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη. Αλλά ίσως ακόμα καλύτερα από την καλλιέργεια μεγαλύτερων βολβών, επιτρέποντας και στις δύο καλλιέργειες να ξεχειμωνιάσουν στο έδαφος, τους δίνει περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν ένα ακόμα καλύτερο γευστικό προφίλ.

5 συμβουλές για επιτυχημένες φθινοπωρινές φυτεύσεις κρεμμυδιού και σκόρδου:

1- Φυτέψτε το σκόρδο και τα κρεμμύδια σας την κατάλληλη στιγμή

Όταν φυτεύετε μια καλλιέργεια σκόρδου ή κρεμμυδιών το φθινόπωρο, ο συγχρονισμός είναι το παν. Και για τα δύο λαχανικά, αυτό σημαίνει φύτευση για να επιτρέψουν έξι έως οκτώ εβδομάδες ανάπτυξης πριν μπει το κρύο του χειμώνα.
Να φυτεύετε πάντα σκόρδο και κρεμμύδια με την άκρη προς τα πάνω. Αυτό θα επιτρέψει στην καλλιέργεια να βλαστήσει και να έρθει γρήγορα στην επιφάνεια.

Αυτός ο χρόνος ανάπτυξης έξι έως οκτώ εβδομάδων είναι κρίσιμος και για τις δύο καλλιέργειες. Αυτό τους επιτρέπει να ριζώσουν καλά πριν πέσουν σε αδράνεια για το χειμώνα. Αυτές οι καλές ρίζες θέτουν στη συνέχεια το έδαφος για ισχυρή ανάπτυξη στις αρχές της άνοιξης. Γιατί να μην φυτέψετε ακόμη νωρίτερα; Επειδή και τα δύο χρειάζονται δροσερό φθινοπωρινό καιρό για να ευδοκιμήσουν.

Εάν φυτέψετε πολύ νωρίς το καλοκαίρι, οι βολβοί κρεμμυδιού και οι σκελίδες σκόρδου μπορεί να δυσκολεύονται να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν.

2- Προετοιμάστε τους βολβούς και τους λοβούς σας εκ των προτέρων

Πάρτε τους βολβούς σας το συντομότερο δυνατό για να τους φυτέψετε. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε κρεμμύδια και σκελίδες σκόρδου για να φυτέψετε στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Δυστυχώς, τα περισσότερα καταστήματα κήπων και φυτώρια αρχίζουν να μειώνουν το απόθεμα φυτών και σπόρων μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Τα σετ από κρεμμύδια και σκελίδες σκόρδου μπορούν να αποθηκευτούν νωρίς για φύτευση. Και τα δύο θα αποθηκευτούν καλά σε δροσερό, ξηρό μέρος μέχρι τη φύτευση. Τα σετ κρεμμυδιού είναι καλύτερη επιλογή από τους σπόρους κρεμμυδιού για φύτευση το φθινόπωρο γιατί θα σας δώσουν πολύ μεγαλύτερα κρεμμύδια το επόμενο καλοκαίρι. Τα σετ είναι επίσης πιο εύκολο να ξεριζωθούν και να διατηρηθούν στα κρεβάτια από τα τρυφερά σπορόφυτα.

Όσον αφορά το σκόρδο, επιλέξτε ένα υγιές απόθεμα σπόρων για φύτευση. Εάν χρησιμοποιείτε σκόρδο από τη δική σας συγκομιδή, επιλέξτε τους μεγαλύτερους και καλύτερους βολβούς για φύτευση. Αυτό θα σας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και παραγωγής μεγάλων μπουμπουκιών.

3- Προετοιμάστε το χώμα σας για φύτευση

Το σκόρδο και τα κρεμμύδια χρειάζονται χαλαρό, γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος για να αναπτυχθούν καλύτερα. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στους βολβούς να μεγαλώσουν αλλά και τους αποτρέπει από το να σαπίσουν στις μερικές φορές πολύ υγρές συνθήκες του αργού φθινοπώρου και της αρχής της άνοιξης.

Προετοιμάστε καλά το χώμα σας πριν από τη φύτευση για να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη συγκομιδή. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να προσθέσετε γενναιόδωρες ποσότητες κομπόστ στο κάτω μέρος κάθε αυλακιού φύτευσης. Το κομπόστ θα παρέχει τόσο τα θρεπτικά συστατικά όσο και τη βελτιωμένη αποστράγγιση που χρειάζονται οι βολβοί για να ευδοκιμήσουν.

Όσον αφορά το βάθος φύτευσης, φυτεύουμε βολβούς σκόρδου βάθους 7 εκατοστών και τα κρεμμύδια μας βάθους 5 εκατοστών. Είτε φυτεύετε σκελίδες σκόρδου είτε βολβούς κρεμμυδιού, φυτεύετε πάντα με το μυτερό άκρο του βολβού προς τα επάνω. Εδώ θα φυτρώσουν και αυτό επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη στο έδαφος.

Για τη φύτευση, πρώτα σκάβεται ένα αυλάκι στο έδαφος για να δημιουργηθεί μια σειρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε περίπου 3 εκ. κομπόστ στον πάτο της τάφρου. Μόλις το κομπόστ τοποθετηθεί, φυτεύουμε τους βολβούς στο στρώμα κομποστοποίησης. Αυτό επιτρέπει στον σπόρο να περιβάλλεται από ζωτικά θρεπτικά συστατικά καθώς φυτρώνει και μεγαλώνει.

σκόρδο κήπου

4- Βουτήξτε τους βολβούς πριν τους φυτέψετε

Εδώ είναι μια άλλη μεγάλη συμβουλή πριν φυτέψετε το φθινόπωρο, μουλιάστε τους βολβούς σας πριν τους φυτέψετε. Το μούσκεμα επιτρέπει στους βολβούς να απορροφούν την υγρασία πριν εισέλθουν στο έδαφος. Και χωρίς υγρασία, οι βολβοί απλά δεν θα φυτρώσουν.

Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, όταν το έδαφος μπορεί να είναι αρκετά στεγνό. Μετά τα καλοκαίρια που είναι ιδιαίτερα ζεστά και ξηρά. Για να εμποτίσετε τους βολβούς σας, γεμίστε έναν κουβά με νερό το βράδυ πριν τη φύτευση και ρίξτε μέσα τους βολβούς.

Μερικοί κηπουροί προσθέτουν ακόμη και μερικές κουταλιές της σούπας καθαρή μαγειρική σόδα στο νερό. Λέγεται ότι βοηθά στην επιτάχυνση της βλάστησης και προστατεύει τους βολβούς από τα έντομα και τη σήψη. Η απλή διαδικασία του εμποτισμού των βολβών μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο βλάστησης κατά μία εβδομάδα ή περισσότερο.

Φροντίστε πάντα να χρησιμοποιείτε απεσταγμένο ή μη επεξεργασμένο νερό για μούλιασμα. Οι χημικές ουσίες στο νερό της βρύσης ή στο επεξεργασμένο νερό μπορούν συχνά να επηρεάσουν την ικανότητα των βολβών να βλασταίνουν.

5- Καλύψτε τις καλλιέργειές σας

Ίσως το μεγαλύτερο μυστικό όλων για μια καλή συγκομιδή κρεμμυδιών ή σκόρδου που φυτεύτηκαν το φθινόπωρο είναι να τα κρατάτε πάντα καλυμμένα με ένα καλό στρώμα σάπια φύλλα. Το σάπια φύλλα όχι μόνο θα βοηθήσει στην προστασία των καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά θα κρατήσει μακριά τα ανταγωνιστικά ζιζάνια και θα διατηρήσει την υγρασία στο έδαφος.

Αμέσως μετά τη φύτευση, καλύψτε το γυμνό χώμα με ένα λεπτό στρώμα σάπιας επιφάνειας 2 cm. Το άχυρο λειτουργεί υπέροχα ως σάπια φύλλα, όπως και τα τεμαχισμένα φύλλα ή τα αποκόμματα χόρτου. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται οι καλλιέργειες σε λίγες εβδομάδες, συνεχίστε να πυκνώνετε το σάπια φύλλα. Καθώς μπαίνει το τέλος του φθινοπώρου και οι αρχές του χειμώνα, οι καλλιέργειές σας θα πρέπει να πολτοποιηθούν σε βάθος 10-15 cm.

Αυτό θα σας βοηθήσει να προστατέψετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σας από τις σκληρές χειμερινές θερμοκρασίες και τους ανέμους. Μόλις φτάσει η άνοιξη, απλά προσθέστε λίγο φρέσκο ​​σάπια φύλλα στην κορυφή των σειρών και προετοιμαστείτε για μια μεγάλη συγκομιδή στις αρχές του καλοκαιριού.

Ήρθε η ώρα να φυτέψετε μια καλή συγκομιδή σκόρδου και κρεμμυδιών αυτό το φθινόπωρο.

Πώς να μαζέψετε τους δικούς σας σπόρους για την επόμενη σεζόν

10 λαχανικά μινιατούρες για καλλιέργεια σε γλάστρες