5 σούπερ πρώιμα λαχανικά για καλλιέργεια το χειμώνα

Για τον κηπουρό λαχανικών, ο χειμώνας μπορεί να είναι μια απογοητευτική εποχή του χρόνου με αρκετές εβδομάδες να περάσουν πριν από την επίσημη έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου στο έμπλαστρο λαχανικών. Αν λαχταράτε φρέσκα προϊόντα από τον κήπο σας, καλά νέα: πολλά λαχανικά μπορούν να σπαρθούν στα τέλη του χειμώνα για πολύ νωρίς. Ανακαλύψτε παρακάτω 5 σούπερ πρώιμα λαχανικά για καλλιέργεια το χειμώνα!

1) Βλαστάρια μπιζελιού

Τα μπιζέλια μπορούν να βλαστήσουν σε θερμοκρασίες έως και 4°C, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για πρώιμη σπορά. Η καλλιέργεια μπιζελιών για σπορόφυτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποκτήσετε μια νέα έκρηξη γεύσης σε λίγες μόνο εβδομάδες. Οι βλαστοί του μπιζελιού έχουν γεύση ακριβώς όπως ο αρακάς και είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά. Επιλέξτε μια ζωηρή, ψηλή ποικιλία για να δώσετε άφθονο φύλλωμα. Ξεκινήστε τη σπορά σε θερμοκήπιο ή κρύο πλαίσιο, σπέρνοντας δύο έως τρεις σπόρους ανά γλάστρα ή μονάδα. Μόλις τα σπορόφυτα γεμίσουν τις μονάδες τους, μπορούν να φυτευτούν έτσι ώστε να υπάρχουν 20 cm μεταξύ κάθε συστάδας. Καλύψτε τους νεοφυτεμένους βλαστούς με κηπευτικό φλις για να τους βοηθήσετε να ξεκινήσουν. Διαλέγετε λίγο και συχνά, κόβοντας ακριβώς πάνω από το δεύτερο σετ φύλλων.

2) Σαλάτες

Πολλά φυλλώδη μαρούλια, όπως τα ανθεκτικά στον χειμώνα μαρούλια και αντίδια, μπορούν να σπαρθούν μέσα σε θερμοκήπιο ή κρύο πλαίσιο ή κάτω από καλύμματα σειρών ή κλοσέ. Εναλλακτικά, μπορείτε να σπείρετε σε δομοστοιχεία και να τα μεγαλώσετε πριν τη φύτευση σε μπορντούρες ή δοχεία θερμοκηπίου. Τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση τουλάχιστον 25 cm μεταξύ τους για να τους δώσετε άφθονο χώρο. Διαλέξτε μόνο λίγα φύλλα από κάθε φυτό κάθε φορά για να αποφύγετε την εξάντληση του φυτού. Άλλες πρώιμες σαλάτες περιλαμβάνουν ανατολίτικα φύλλα όπως mizuna και μουστάρδα, κόλιαντρο, αρνίσιο μαρούλι και τα σαρκώδη φύλλα της χειμερινής γλιστρίδας (μαρούλι ανθρακωρύχου ή claytonia).

3) Λάχανο

Το να ξεκινάτε το λάχανο πολύ νωρίς στην εποχή έχει τα πλεονεκτήματά του: υπάρχουν πολύ λιγότερες γυμνοσάλιαγκες και θα απολαύσετε ένα κομμάτι από πλούσια σε βιταμίνες φύλλα στις αρχές του καλοκαιριού, πολύ πριν από τα λάχανα που σέρνονται την άνοιξη. Όπως με όλα τα πρώιμα λαχανικά, επιλέξτε ποικιλίες κατάλληλες για σπορά σε πιο δροσερό καιρό. Σπείρετε σε αρθρωτούς δίσκους και, στη συνέχεια, φυτέψτε όταν τα σπορόφυτα εδραιωθούν, συνήθως μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Φυτέψτε τα σε απόσταση 22 εκατοστών μεταξύ τους.

4) Σπανάκι

Το σπανάκι είναι έτοιμο για σπορά υπό κάλυψη από τα τέλη του χειμώνα, καθώς τα επίπεδα φωτός αρχίζουν να βελτιώνονται από τα μέσα του χειμώνα. Το σπανάκι είναι γεμάτο με βιταμίνες και σίδηρο, καθιστώντας το μια πολύτιμη καλλιέργεια για την υγεία και κυρίως για τη γεύση. Σπείρετε απευθείας σε δοχεία με χώμα γλάστρας ή σε μονάδες ή γλάστρες για φύτευση μερικές εβδομάδες αργότερα. Τοποθετήστε τρεις έως τέσσερις σπόρους ανά μονάδα για να τους φυτέψετε σε απόσταση 15 cm. Καθώς τα φυτά αναπτύσσονται πιο έντονα, μπορείτε να αφαιρέσετε μερικά φύλλα από κάθε φυτό κάθε φορά, επιτρέποντας την ανάπτυξη των ανταλλακτικών φύλλων. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαύσετε πολλαπλές συγκομιδές από κάθε φυτό.

5) Πράσινα κρεμμύδια (ή ασκαλώνια)

Οι ανθεκτικές ποικιλίες πράσινων κρεμμυδιών, γνωστές και ως ασκαλώνια, μπορούν να σπαρθούν απευθείας σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Σπέρνουμε τους σπόρους σε λεπτές σειρές σε απόσταση 15 cm μεταξύ τους. Τα φυτά δεν πρέπει να χρειάζονται αραίωση εάν σπαρθούν αρκετά αραιά. Μπορείτε επίσης να σπείρετε τρεις σπόρους ανά μονάδα για να τους φυτέψετε σε απόσταση 7 εκατοστών μεταξύ τους προς κάθε κατεύθυνση. Τοποθετήστε κουβέρτες πάνω από τα κρεμμύδια σας για να τα βοηθήσετε. Ανάλογα με το τοπικό κλίμα και τις καιρικές συνθήκες, τα πρώτα κοτσάνια θα είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα της άνοιξης, όταν οι περισσότεροι κηπουροί θα αρχίσουν μόλις να σκέφτονται να ξεκινήσουν.

Προστασία από το κρύο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να παρέχετε κάποια μορφή προστασίας από το κρύο στα πρώιμα φυτά σας, ειδικά σε χιονισμένες περιοχές. Η βασική προτεραιότητα είναι να αυξηθεί αρκετά η θερμοκρασία του εδάφους για επιτυχή βλάστηση, ενώ ταυτόχρονα απωθεί τους χειρότερους παγετούς. Τα θερμοκήπια και τα τσέρκια (πολυτούνελ) διατηρούν τη θερμότητα πολύ αποτελεσματικά, επιτρέποντάς τους να ανέβουν αρκετούς βαθμούς, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες. Δημιουργούν ένα μικροκλίμα που είναι τουλάχιστον ένα μήνα μπροστά από το εξωτερικό. Καλύψτε τα σπορόφυτα με χαρτί ή φλις κηπευτικών για να παγιδευτεί στη ζέστη της ημέρας όλη τη νύχτα.

Τα σπορόφυτα μπορούν ιδανικά να προστατευτούν με πλαστικά καλύμματα του εμπορίου ή σπιτικά με κομμένα πλαστικά μπουκάλια.

Τα νεαρά φυτά που αναπτύσσονται σε γλάστρες ή μονάδες θα πρέπει να εγκλιματιστούν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες πριν φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους. Τα κρύα κουφώματα μπορούν να κάνουν ένα πρακτικό μισό σπίτι. Σηκώστε τα καλύμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αντικαταστήστε τα τη νύχτα. Κάνετε αυτό για μια εβδομάδα για να τα προετοιμάσετε για φύτευση. Σε εξωτερικούς χώρους, σήραγγες σειρών, κλοσέ ή κηπευτικό φλις θα βοηθήσουν στην αύξηση της θερμοκρασίας ανάπτυξης αρκετά ώστε να ευδοκιμήσουν τα πρόσφατα φυτεμένα ή απευθείας σπόροι λαχανικά. Τοποθετήστε κουβέρτες στο έδαφος τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του εδάφους εκ των προτέρων και να μειώσετε το σοκ από το ξαφνικό κρύο.

Πότε και πώς να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα μελιτζάνας

Ποια φρούτα και λαχανικά να σπείρουμε στα μέσα Μαρτίου