5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπό σας τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο, οι μέρες αρχίζουν να μικραίνουν πολύ και ο καιρός είναι πολύ πιο δροσερός. Μπορεί να έχετε ακόμα καλά προϊόντα για συγκομιδή, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της φετινής σοδειάς θα έχει φαγωθεί ή θα αποθηκευτεί για τους χειμερινούς μήνες. Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε τι έχει αναπτυχθεί καλά φέτος και να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε για τη μελλοντική συγκομιδή του επόμενου έτους.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στον λαχανόκηπο για να διασφαλίσετε την πρώιμη συγκομιδή του χρόνου, να προστατέψετε τα φυτά που βρίσκονται ακόμα στο έδαφος ή να βελτιώσετε το έδαφος στον κήπο σας.

Σας προτείνω λοιπόν να ανακαλύψετε παρακάτω 5 δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπό σας για τον μήνα Οκτώβριο.

1) Φυτέψτε σκόρδο

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι καλύτερες εποχές για να φυτέψετε σκόρδο. Το σκόρδο χρειάζεται ένα κρύο snap για να αναπτυχθεί καλά. Χωρίστε έναν βολβό σε ατομικούς λοβούς και φυτέψτε τους σε βάθος 10 cm και απόσταση μεταξύ τους 15 cm. Κάθε σκελίδα θα μεγαλώσει σε νέο βολβό σκόρδου μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Συνιστάται να αγοράζετε πιστοποιημένο σκόρδο από έναν αξιόπιστο τοπικό προμηθευτή αντί να φυτεύετε σκόρδο που αγοράζεται από σούπερ μάρκετ. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρει παράσιτα και ασθένειες και είναι πιο πιθανό να είναι ποικιλία κατάλληλη για καλλιέργεια στην περιοχή σας.

2) Σπείρουμε τα φασόλια και τον αρακά

Τα κουκιά και τα ανθεκτικά μπιζέλια μπορούν να σπαρθούν τώρα. Θα πρέπει να φυτρώσουν γρήγορα και να παράγουν μικρά φυτά που θα ξεχειμωνιάσουν. Την άνοιξη θα ξεκινήσουν με τους σπόρους που έχουν σπαρθεί την άνοιξη και θα παράγουν πρώιμη συγκομιδή. Τα πουλιά και τα ποντίκια μπορεί να είναι πρόβλημα καθώς μπορούν να φάνε τους σπόρους ή τα νεαρά φυτά. Το κρύο, υγρό χώμα μπορεί να προκαλέσει τη σήψη των φασολιών. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, σπείρετε τους σπόρους σε γλάστρες και κρατήστε τους σε μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο ή τούνελ. Φυτέψτε τα σπορόφυτα στην τελική τους θέση τον Μάρτιο.

3) Φυτέψτε οπωροφόρα δέντρα

Νέα οπωροφόρα δέντρα και θάμνοι μπορούν να φυτευτούν από τον Οκτώβριο έως τους χειμερινούς μήνες, εφόσον το έδαφος δεν είναι παγωμένο. Επιλέξτε ποικιλίες που ταιριάζουν στην περιοχή σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να παρατηρήσετε ποια δέντρα μεγαλώνουν καλά στον κήπο του γείτονά σας! Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι τα οπωροφόρα δέντρα δεν χρειάζεται να κλαδεύονται τα πρώτα τους χρόνια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Τα νεαρά φυτά χρειάζονται προσεκτικό «εκπαιδευτικό» κλάδεμα για να διασφαλιστεί ότι έχουν ένα καλό πλαίσιο για τα κλαδιά που θα φέρουν βαριές καλλιέργειες στο μέλλον. Υπάρχουν πολλά βιβλία καλού μεγέθους διαθέσιμα και πολλές συμβουλές στο Διαδίκτυο.

4) Προστατέψτε τα φυτά σας

Τώρα είναι η ώρα να φτιάξουμε κλοσέ για να καλύψουμε καλλιέργειες όπως το σέσκουλο και το χειμωνιάτικο μαρούλι που πρέπει να μείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το λάχανο λάχανο και άλλα λάχανα θα πρέπει να τοποθετηθούν κάτω από δίχτυ για να προστατεύονται από τα πεινασμένα περιστέρια.
Οι ριζικές καλλιέργειες θα πρέπει να τραβηχτούν από το έδαφος και να φυλάσσονται σε ένα δροσερό, χωρίς παγετό καταφύγιο, εάν πρόκειται να παραμείνουν σε καλή κατάσταση για κατανάλωση τον χειμώνα. Ένα φλις κλοσέ προστατεύει τις χειμωνιάτικες σαλάτες από το πάγωμα

5) Βελτιώστε το χώμα σας

Αφού αφαιρεθούν οι καλλιέργειες από το οικόπεδο, ήρθε η ώρα να βελτιώσουμε το έδαφος. Σχεδόν για κάθε τύπο εδάφους, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε οργανική ύλη που έχει σαπίσει καλά, όπως λίπασμα ή κοπριά. Αυτό μπορεί είτε να μετατραπεί ξανά στο χώμα είτε να εφαρμοστεί στην επιφάνεια ως παχύρρευστο στρώμα που θα βοηθήσει στην προστασία του εδάφους από τις χειρότερες συνθήκες του χειμώνα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι γαιοσκώληκες θα αρχίσουν να δουλεύουν πάνω στην οργανική ύλη βοηθώντας στην ανάμιξή της στο έδαφος έτοιμο να σπείρει σπόρους την άνοιξη.

Και εσύ? Ποια είναι η βασική δραστηριότητα του μήνα Οκτώβρη στον λαχανόκηπό σας;

12 μυστικά για την καλλιέργεια πιπεριών στον κήπο σας

Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Μάρτιο