Τα τσίλι είναι διασκεδαστικά να καλλιεργούνται από σπόρους με τα πολλά σχήματα και τις ποικιλίες που είναι διαθέσιμα, αλλά τα σπορόφυτα μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε. Μπορεί συχνά να αναρωτιέστε “γιατί δεν μεγαλώνουν οι πιπεριές μου;” και μπείτε στον πειρασμό να πετάξετε ολόκληρο τον κάδο στο κομπόστ.
Ξεκινάω τις πιπεριές τσίλι σε εσωτερικούς χώρους εδώ και μερικά χρόνια και τελικά βρήκα τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγω το μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας πιπεριών τσίλι και να έχω τα αποτελέσματα που όλοι θέλουν καλή πλευρική ανάπτυξη και δυνατούς και χοντρούς μίσχους.
Αρχικά, να γνωρίζετε ότι οι πιπεριές μπορεί να αργήσουν να βλαστήσουν. Μην περιμένετε να δείτε πράσινο μέχρι περίπου 2 εβδομάδες μετά τη σπορά των σπόρων.
Δείτε παρακάτω 5 μυστικά για την καλλιέργεια πιπεριών τσίλι από σπόρους.
1. Σπείρετε δύο φυτά πιπεριάς ανά γλάστρα
Οι πιπεριές αναπτύσσονται καλά από μόνες τους, αλλά είναι πιο παραγωγικές αν φυτέψετε δύο μαζί. Ξεκίνησα τις πιπεριές χωριστά σε γλάστρες και μετά τις ομαδοποίησα όταν ήρθε η ώρα να τις μετακινήσω σε μεγαλύτερες γλάστρες.
Η ανάπτυξη του στελέχους δεν επηρεάζεται και τα φυτά θα είναι πολύ υγιή.
Η καλλιέργεια τσίλι από σπόρους δεν είναι αδύνατο έργο! Ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να καλλιεργήσει πολλές πιπεριές στον κήπο του, δώστε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία με σπόρους καλής ποιότητας και χώμα για γλάστρα.
2. Ξεκινήστε τις πιπεριές τσίλι από σπόρους σε εσωτερικούς χώρους 8-10 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τα τσίλι; Στην ιδανική περίπτωση, θα ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους 8-10 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού, θα τους σκληρύνετε για να επιβιώσουν σε εξωτερικούς χώρους την εβδομάδα μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού και στη συνέχεια θα τους φυτέψετε στο έδαφος την επόμενη εβδομάδα.
Τα τσίλι έχουν μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο, οπότε αν κάνετε κηπουρική σε περιοχές με αρκετά σύντομες θερμές περιόδους, πρέπει να τα ξεκινήσετε εντός αυτού του χρονικού πλαισίου. Αυτό συχνά σημαίνει να ξεκινάτε από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου, να τα σκληρύνετε στα μέσα Μαΐου και μετά να τα βάζετε στον κήπο στα τέλη Μαΐου ή ακόμα και στις αρχές Ιουνίου.
Φυσικά, θα μεγαλώσουν αρκετά και θα πρέπει να τα φροντίζετε, αλλά θα μπορείτε να μαζεύετε τσίλι καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν σε αντίθεση με ένα τσίλι στο τέλος του καλοκαιριού.
3. Διατηρήστε καλό φως ανάπτυξης (ή χρησιμοποιήστε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό)
Σε κανέναν δεν αρέσουν τα σπορόφυτα με μακριά, λεπτά στελέχη! (Τα σπορόφυτα με μακριά λεπτά στελέχη είναι όταν τα φυτά σας είναι τεντωμένα επειδή προσπαθούν να φτάσουν στην πηγή φωτός). Μπορείτε να αποφύγετε αυτή τη μοίρα για τα φυτά σας κρατώντας το φως ανάπτυξης μόνο 2-5 cm μακριά.
Εάν καλλιεργείτε τις πιπεριές σας σε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό, δεν θα χρειαστεί να μετακινήσετε το φως, αλλά θα πρέπει να μετακινήσετε το φυτό. Επανατοποθετήστε τα φυτά πιπεριάς σας κάθε λίγες μέρες, ώστε να μην γέρνουν προς τη μία πλευρά. Πιθανότατα θα τα αναποδογυρίζετε καθημερινά αφού πρώτα φυτρώσουν και μετά κάθε λίγες μέρες μόλις εδραιωθούν λίγο περισσότερο.
4. Τσιμπάμε (κόβουμε) τις πιπεριές στο στάδιο των 8-10 φύλλων
Θέλετε δυνατούς μίσχους και πολλή πλάγια ανάπτυξη; Τότε πρέπει να κλαδέψετε τα φυτά πιπεριάς σας! Όταν το φυτό φτάσει στο στάδιο των 8 ή 10 φύλλων, κόψτε τα τελευταία 2 έως 4 φύλλα στην κορυφή του φυτού.
Ναι, πιθανότατα θα νιώσετε σαν φυτοφονείς για να κλαδεύετε τα φυτά σας έτσι. Αλλά υπόσχομαι ότι θα ανταμειφθείτε με χοντρούς μίσχους, ένα θαμνώδες φυτό τσίλι και πολλά φρούτα!
5. Φυτέψτε στη σωστή θέση στον λαχανόκηπο
Μόλις καλλιεργήσετε αυτό το τέλειο φυτό τσίλι από σπόρους, η δουλειά σας δεν έχει τελειώσει! Οι πιπεριές τσίλι δεν ψηλώνουν πολύ και τους αρέσει ο ήλιος και η ζέστη όσο το δυνατόν περισσότερο. Φυτέψτε τα σε ένα δοχείο ή σε ένα σημείο στον κήπο που έχει 6 ή περισσότερες ώρες ήλιο την ημέρα, στο θερμότερο δυνατό σημείο. (Εκτός κι αν ζείτε κάπου πολύ ζεστό.)
Εάν έχετε πρόσβαση σε ένα θερμοκήπιο ή ένα τούνελ, δίνοντας στις πιπεριές σας μερικές από αυτό το πολύτιμο εργαλείο θα σας βοηθήσει να έχετε πολύ καλύτερες πιπεριές. Οι πιπεριές επωφελούνται από την επιπλέον θερμότητα και έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν μεγαλύτερες.
Και εσείς, ποιες είναι οι συμβουλές και οι συμβουλές σας για τις πιπεριές;