5 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε υδροπονικά

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές συνειδητοποιούν τα τρόφιμα που τρώνε και από πού προέρχονται. Στρέφονται σε πιο υγιεινές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις τροφίμων. Μεταξύ αυτών, τα υδροπονικά λαχανικά κερδίζουν ραγδαία δυναμική και γίνονται δημοφιλή μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να τρώνε φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα όλο το χρόνο.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί αγρότες περιλαμβάνουν ήδη στις καλλιέργειές τους λαχανικά που καλλιεργούνται υδροπονικά. Πολλοί άνθρωποι από μη γεωργικό υπόβαθρο χρησιμοποιούν υδροπονία για να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά στα διαμερίσματά τους, τα γραφεία, τις αποθήκες τους και άλλους κατά τα άλλα υποχρησιμοποιούμενους χώρους τους. Εάν είστε νέοι στον εκπληκτικό κόσμο της εναλλακτικής γεωργίας, εδώ είναι μερικά λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε υδροπονικά.

1. Σαλάτες

Ένα τέλειο συστατικό για φρέσκες σαλάτες και τραγανά σάντουιτς, το μαρούλι είναι δημοφιλές στους αρχάριους λόγω του πόσο εύκολο είναι να καλλιεργηθεί.

Ενώ η ανάπτυξη άλλων υδροπονικών λαχανικών ποικίλλει ανάλογα με τον ακριβή συνδυασμό των συνθηκών στις οποίες καλλιεργούνται, το μαρούλι είναι αναμφίβολα μία από τις ευκολότερες καλλιέργειες υδροπονικής καλλιέργειας. Όλα τα είδη μαρουλιού αναπτύσσονται γρήγορα και είναι αρκετά εύκολο στη φροντίδα τους.

Επιπλέον, οι σαλάτες ευδοκιμούν στην πλειονότητα των κοινών συστημάτων λαχανικών που καλλιεργούνται υδροπονικά, όπως το Nutrient Film Technique (NFT), το Aeroponics, το Ebb and Flow κ.λπ.

2. Σπανάκι

Είναι ένα από εκείνα τα υδροπονικά χόρτα που μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα και αποτελεί εξαιρετική βάση για πλούσια χορτοφαγικά smoothies. Γενικά απαιτεί σταθερή θερμοκρασία και εύρος pH από 6,0 έως 7,5. Ωστόσο, αν θέλετε να καλλιεργήσετε νόστιμο σπανάκι, διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου. Επίσης να γνωρίζετε ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός φυτού που αναπτύσσεται κανονικά.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε είτε να μαζέψετε όλο το σπανάκι ταυτόχρονα είτε να αφαιρέσετε μερικά φύλλα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν η θερμοκρασία και οι συνθήκες καλλιέργειας είναι ευνοϊκές, μπορείτε να έχετε έως και 12 εβδομάδες συνεχούς συγκομιδής.

Ενώ αυτά τα λαχανικά είναι πιθανό να επιβιώσουν σε όλους τους τύπους υδροπονικών συστημάτων, η τεχνική του θρεπτικού φιλμ είναι πιο αποτελεσματική για το σπανάκι.

3. Καλέ ή Καλέ

Λόγω του πλούτου των θρεπτικών συστατικών και της ευρείας ποικιλίας πλεονεκτημάτων για την υγεία που προσφέρει, το λάχανο είναι ένα από τα αγαπημένα άτομα που πειραματίζονται με την υδροπονική καλλιέργεια λαχανικών. Το Kale είναι ένα από τα λίγα φυτά που σχετίζονται με την υδροπονία που καλλιεργείται σε υδατικό περιβάλλον για πολλά χρόνια στην Ινδία. Ένα άλλο πλεονέκτημα της καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους είναι ότι αποφεύγονται επίσης τα παράσιτα.

Η όλη διαδικασία του φυτού από το σπόρο έως τη συγκομιδή διαρκεί περίπου 10 εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι μπορείτε να μαζέψετε φύλλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τα φρέσκα φύλλα θα αναπτυχθούν ξανά. Η καλλιέργεια του λάχανου σε υδροπονία είναι αρκετά απλή, το μόνο που απαιτείται είναι ένα όξινο περιβάλλον καλλιέργειας. Το pH πρέπει να είναι μεταξύ 5,5 και 6,5 για να αναπτυχθεί αυτό το φυτό. Επιπλέον, το Kale μπορεί να αναπτυχθεί σε μια μεγάλη ποικιλία θερμοκρασιών που κυμαίνονται από 7 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Ραπανάκια

Τα ριζώδη λαχανικά, γενικά, δεν είναι ιδανικά για υδροπονία, αλλά τα ραπανάκια αποτελούν εξαίρεση. Ταιριάζουν απόλυτα σε αυτή τη στρατηγική, καθώς είναι καλλιέργειες με δροσερό καιρό. Όπως το μαρούλι, τα ραπανάκια ωριμάζουν γρήγορα και είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά στην καλλιέργεια. Τους αρέσει ένα εύρος pH από 6,0 έως 7,0 και σχεδόν σπάνια χρειάζονται συμπληρωματικό φως. Απαιτείται τουλάχιστον 6 ώρες έκθεσης στο φως.

Ξεκινώντας από σπορόφυτα δεν συνιστάται για αυτό το λαχανικό, καθώς είναι καλύτερο να παράγεται από σπόρους, λένε οι ειδικοί. Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να δείτε τα σπορόφυτα μέσα σε 3-7 ημέρες. Από τη βλάστηση μέχρι τη συγκομιδή, τα ραπανάκια μπορούν κανονικά να συγκομιστούν σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες στην υδροπονία.

5. Σέλινο

Το σέλινο, που παραδοσιακά καλλιεργείται ως λαχανικό του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, θεωρείται συχνά καθαριστικό τονωτικό. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου είναι ιδανικές για το φυτό. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δεν είναι πολύ κρύα καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του φυτού.

Οι απαιτήσεις σε φωτισμό είναι ελάχιστες, το σέλινο χρειάζεται περίπου 6 ώρες φως την ημέρα για να ευδοκιμήσει. Προτιμούν τιμές pH που κυμαίνονται από 5,8 έως 6,8 και ευδοκιμούν σε υδροπονικά συστήματα που ονομάζονται tide table ή “Ebb and Flow”. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες υδροπονικές καλλιέργειες, το σέλινο μπορεί να πάρει έως και 140 ημέρες για να αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, επομένως μπορείτε να ξεκινήσετε νωρίτερα μέσα στην εποχή.

Και εσύ τι λαχανικά καλλιεργείς υδροπονικά;

6 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Δεκέμβριο

10 μυστικά για την καλλιέργεια φράουλας στον κήπο σας