5 λαχανικά για να φυτέψετε τον Μάιο-Ιούνιο για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

πετυχημένα κολοκυθάκια λαχανόκηπων

Αν δεν έχετε φυτέψει αρκετά την άνοιξη και έχετε ακόμα χώρο να γεμίσετε τον κήπο σας, μην απελπίζεστε! Με αυτά τα πέντε κλασικά λαχανικά που θα φυτέψετε τον Μάιο-Ιούνιο, μπορείτε να γεμίσετε αυτόν τον αχρησιμοποίητο χώρο ενώ θα ανταμειφθείτε με μια εξαιρετική συγκομιδή και έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο για αυτή τη νέα σεζόν.

Στην πραγματικότητα, μερικά από αυτά τα λαχανικά μπορεί ακόμη και να προτιμούν να φυτευτούν στα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, διαβάστε το υπόλοιπο για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα 5 λαχανικά που πρέπει να φυτέψετε και πώς και πότε να τα φυτέψετε στον κήπο σας.

Τι λαχανικά να φυτέψετε Μάιο-Ιούνιο στον λαχανόκηπο

1. Φυτέψτε πιπεριές τον Ιούνιο

Οι πιπεριές, είτε γλυκές είτε καυτερές, εκτιμούν πραγματικά τη ζέστη του καλοκαιριού. Για το λόγο αυτό θα αναπτυχθούν πολύ καλά αν φυτευτούν στα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου.

Πράγματι, το να φυτέψετε ένα φυτό πιπεριάς πολύ νωρίς δεν θα σας φέρει πολλά, ειδικά στις βόρειες περιοχές όπου οι κρύες νύχτες είναι ακόμα συχνές. Τα φυτά απλά θα κάθονται στον κήπο χωρίς να μεγαλώνουν πραγματικά όταν φυτεύονται πολύ νωρίς.

Αντίθετα, ξεκινήστε τους σπόρους σας σε εσωτερικούς χώρους και προγραμματίστε τους έτσι ώστε να μπορούν να φυτευτούν τον Ιούνιο ή όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι θερμοκρασίες τη νύχτα παραμένουν πολύ πάνω από τον κίνδυνο παγετού.

Οι πιπεριές ωριμάζουν σε 65 έως 90 ημέρες, αλλά οι περισσότερες θα είναι έτοιμες για συλλογή μετά από περίπου 75 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μια μεταφύτευση δενδρυλλίων πιπεριάς τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη για κατανάλωση τον Αύγουστο και θα συνεχιστεί μέχρι να τα παρασύρει ο παγετός του φθινοπώρου.

2. Πότε να φυτέψετε κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια αναπτύσσονται γρήγορα το καλοκαίρι και αυτό το υπέροχο λαχανικό είναι εγγυημένο ότι θα παράγει καρπούς όταν φυτευτεί στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

Τα κολοκυθάκια πρέπει να συλλέγονται όταν είναι ακόμη αρκετά μικρά και αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει την επόμενη φύτευση ακόμα καρποφόρα. Μάλιστα, οι λάτρεις των κολοκυθιών καλό θα ήταν να φυτεύουν μια μικρή έκταση με κολοκυθάκια κάθε 2 εβδομάδες στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε η συγκομιδή να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες.

Μπορείτε να περιμένετε να μαζέψετε κολοκυθάκια εντός 60 ημερών ή λιγότερο από τη φύτευση, αλλά να είστε προετοιμασμένοι. Αυτά τα φυτά μεγαλώνουν από μικρά σε μεγάλα σε χρόνο μηδέν, και ο καρπός κάνει το ίδιο. Σας συμβουλεύουμε να τα μαζεύετε όταν τα κολοκυθάκια έχουν μήκος περίπου 15 με 20 εκατοστά. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να τα αφήσετε να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο αφήνοντάς τα στο φυτό, δεν το συνιστούμε γιατί η γεύση θα υποφέρει.

3. Φασολάκια, το καλύτερο καλοκαιρινό λαχανικό

Κανένας κατάλογος λαχανικών για να φυτέψετε το καλοκαίρι δεν θα ήταν πλήρης χωρίς πράσινα φασόλια. Αυτή είναι η πιο παραδοσιακή καλλιέργεια θερμής εποχής που σπέρνεται αφού τα φυτά ψυχρού καιρού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Τα φασόλια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γεμίσετε έναν χώρο που ήταν γεμάτος με πράγματα όπως ραπανάκια, μπιζέλια ή σπανάκι.

Τα πράσινα φασόλια ωριμάζουν σε περίπου 55 ημέρες και η συγκομιδή μπορεί να παραταθεί εάν φυτεύετε μια σειρά κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Τα ναυτικά φασόλια, τα οποία προτιμώνται για κήπους με περιορισμένο χώρο, χρειάζονται περίπου 10 ημέρες περισσότερο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η φύτευση φασολιών τον Ιούνιο θα λειτουργήσει μια χαρά.

4. Καρότα: καλοκαιρινά λαχανικά για μικρούς χώρους

Το καρότο είναι ένα από εκείνα τα λαχανικά τόσο εκπληκτικά που μόλις το συνηθίσετε, το καρότο από ένα μπακάλικο θα χλωμό σε σύγκριση. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε πολύ χώρο για να τα καλλιεργήσετε και η σπορά των σπόρων τον Ιούνιο ή και αργότερα θα λειτουργήσει μια χαρά.

Μπορείτε να επιλέξετε να καλλιεργήσετε καρότα στον δικό τους χώρο ή να τα σπείρετε ανάμεσα σε ντομάτες όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος. Τα καρότα και οι ντομάτες κάνουν υπέροχους συντρόφους.

Τα καρότα ωριμάζουν σε περίπου 70 ημέρες, αλλά δεν φοβούνται καθόλου τον δροσερό καιρό, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και νωρίς να έρθει το φθινόπωρο, θα αναπτυχθούν πολύ καλά. Πολλοί κηπουροί αφήνουν τα καρότα έξω μετά τη χιονόπτωση και συνεχίζουν να τα μαζεύουν το χειμώνα. Καθώς τα καρότα μπορούν να φυτευτούν μέχρι τις αρχές Αυγούστου, η σπορά κάθε 2 εβδομάδες είναι μια καλή στρατηγική.

5. Φυτέψτε αγγούρια στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου

Τα αγγούρια είναι από εκείνα τα φυτά που χρειάζονται πραγματικά θερμότητα. Στην πραγματικότητα, οι ρυθμοί βλάστησης των σπόρων αγγουριού μειώνονται όταν το έδαφος είναι πολύ κρύο. Αυτοί οι σπόροι είναι καλύτερο να φυτευτούν μόλις ζεσταθεί το έδαφος και ο Ιούνιος σίγουρα δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσουν.

Τα αγγούρια είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες καλλιέργειες του καλοκαιριού και τα τουρσιά θα ωριμάσουν σε μόλις 50 ημέρες. Πολλές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες τεμαχισμού χρειάζονται περισσότερο χρόνο, αλλά θα συνεχίσουν να ωριμάζουν σε 55-65 ημέρες.

Δεδομένου ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε αγγούρια κάθετα, χρειάζεται λίγος χώρος στον κήπο για αυτά, γι’ αυτό θεωρήστε τα αγγούρια ως ένα από τα υλικά πλήρωσης του κενού χώρου αυτό το καλοκαίρι.

Δεν είναι πολύ αργά για να φυτέψετε τα λαχανικά σας στον κήπο

Εδώ έχετε πέντε υπέροχες επιλογές για να γεμίσετε τον κήπο σας, ακόμη και τον Ιούνιο. Αν φέτος βρήκατε έναν κενό χώρο στον λαχανόκηπό σας, γιατί να μην τον γεμίσετε με ένα από αυτά τα λαχανικά; Τι λαχανικά σας αρέσει να φυτεύετε τον Μάιο-Ιούνιο;

Πότε πρέπει να σπείρουμε φασολάκια στον λαχανόκηπο για την καλύτερη σοδειά

7 συμβουλές για επιτυχή μεταφύτευση φυτών τομάτας