5 λαχανικά για να φυτέψετε τον Ιούνιο

Αν σας έχει λείψει η άνοιξη και έχετε ακόμα χώρο στον λαχανόκηπο, μην απελπίζεστε! Με αυτά τα πέντε κλασικά λαχανικά για να φυτέψετε τον Ιούνιο, μπορείτε να γεμίσετε αυτόν τον αχρησιμοποίητο χώρο ενώ θα ανταμειφθείτε με μια εξαιρετική συγκομιδή. Μάλιστα, μερικά από αυτά τα λαχανικά μπορεί να προτιμούν ακόμη και να φυτευτούν τον Ιούνιο. Δεν είναι λοιπόν αργά για να ξεκινήσετε!

Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και πότε να βάλετε αυτά τα φυτά στον λαχανόκηπο σας.

Ανακαλύψτε 5 λαχανικά που θα φυτέψετε τον Ιούνιο:

1. Φύτευση πιπεριών τον Ιούνιο

Οι πιπεριές, τόσο γλυκές όσο και καυτερές, εκτιμούν πολύ τη ζέστη του καλοκαιριού. Για το λόγο αυτό θα αναπτυχθούν πολύ καλά αν φυτευτούν μέχρι τον Ιούνιο. Στην πραγματικότητα, το να φυτέψετε μια πιπεριά πολύ νωρίς δεν θα σας κάνει καθόλου καλό, ειδικά σε περιοχές όπου οι κρύες νύχτες είναι ακόμα συνηθισμένες. Τα φυτά απλά θα κάθονται στον κήπο χωρίς να μεγαλώνουν πραγματικά όταν φυτεύονται πολύ νωρίς.

Αντίθετα, ξεκινήστε τους σπόρους σας σε εσωτερικούς χώρους και χρονομετρήστε τους έτσι ώστε να μπορούν να εκτεθούν τον Ιούνιο ή όταν οι θερμοκρασίες θερμαίνονται και οι θερμοκρασίες τη νύχτα παραμένουν πολύ πάνω από 0°C.

Οι πιπεριές ωριμάζουν σε 65 έως 90 ημέρες, αλλά οι περισσότερες θα είναι έτοιμες για συλλογή μετά από περίπου 75 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μια μεταφύτευση δενδρυλλίων πιπεριάς τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη για κατανάλωση τον Αύγουστο και θα συνεχιστεί μέχρι τους πρώτους παγετούς του φθινοπώρου.

2. Σπείρετε σπόρους καλοκαιρινής κολοκυθιάς

Το καλοκαιρινό squash δεν έχει τη λέξη καλοκαίρι για τίποτα. Αυτό το υπέροχο λαχανικό αναπτύσσεται γρήγορα το καλοκαίρι και είναι εγγυημένο ότι θα παράγει καρπούς όταν φυτευτεί στις αρχές του καλοκαιριού. Τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια πρέπει να συλλέγονται όταν είναι ακόμη αρκετά μικρά και αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει τη μεταγενέστερη φύτευση ακόμα γόνιμη. Μάλιστα, οι λάτρεις του σκουός καλό θα ήταν να φυτεύουν μια μικρή έκταση με καλοκαιρινή κολοκυθιά κάθε 2 εβδομάδες στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε η συγκομιδή να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες.

Μπορείτε να περιμένετε να μαζέψετε το καλοκαιρινό σκουός εντός 60 ημερών ή λιγότερο από τη φύτευση, αλλά να είστε προετοιμασμένοι. Αυτά τα φυτά γίνονται από μικρά σε μεγάλα σε χρόνο μηδέν και οι καρποί κάνουν το ίδιο.

Θα χρειαστεί να τα μαζέψετε όταν η κολοκύθα έχει μήκος μόνο 15 έως 20 cm. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να πάρετε «περισσότερα» κολοκυθάκια αφήνοντάς τα στο φυτό, η γεύση θα υποφέρει.

3. Φασολάκια, το καλύτερο καλοκαιρινό λαχανικό

Καμία λίστα με σπόρους που θα φυτευτούν το καλοκαίρι δεν θα ήταν πλήρης χωρίς πράσινα φασόλια. Αυτές είναι οι πιο παραδοσιακές καλλιέργειες θερμής εποχής που σπέρνονται αφού τα φυτά του κρύου καιρού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Τα φασόλια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γεμίσετε έναν χώρο που ήταν γεμάτος με ραπανάκια, μπιζέλια ή σπανάκι.

Τα άγρια ​​φασόλια ωριμάζουν σε περίπου 55 ημέρες και η συγκομιδή μπορεί να παραταθεί εάν φυτέψετε μια σειρά κάθε εβδομάδα ή δύο έως τα μέσα του καλοκαιριού. Τα πράσινα φασόλια, τα οποία προτιμώνται για κήπους όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, χρειάζονται περίπου 10 ημέρες περισσότερο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η φύτευση φασολιών τον Ιούνιο θα λειτουργήσει μια χαρά.

4. Καρότα, το καλοκαιρινό λαχανικό για μικρούς χώρους

Το καρότο είναι ένα από εκείνα τα λαχανικά που φαίνονται τόσο εκπληκτικά στον κήπο σας που μόλις το συνηθίσετε, το τυπικό καρότο του παντοπωλείου θα χλωμό σε σύγκριση. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε πολύ χώρο για να τα καλλιεργήσετε και η σπορά των σπόρων τον Ιούνιο ή και αργότερα είναι μια χαρά. Μπορείτε να επιλέξετε να καλλιεργήσετε καρότα στον δικό τους χώρο ή να τα σπείρετε ανάμεσα σε ντομάτες όπου υπάρχει χαλαρό χώμα. Τα καρότα και οι ντομάτες κάνουν υπέροχους συντρόφους.

Τα καρότα ωριμάζουν σε περίπου 70 ημέρες, αλλά δεν τους πειράζει καθόλου ο δροσερός καιρός, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και νωρίς το φθινόπωρο, θα είναι μια χαρά. Πολλοί κηπουροί αφήνουν τα καρότα μετά τη χιονόπτωση και συνεχίζουν να τα μαζεύουν τον χειμώνα. Δεδομένου ότι τα καρότα μπορούν να φυτευτούν μέχρι τις αρχές Αυγούστου, η σπορά κάθε 2 εβδομάδες είναι μια καλή ιδέα.

5. Φυτέψτε αγγούρια τον Ιούνιο

Τα αγγούρια είναι από εκείνα τα φυτά που χρειάζονται πραγματικά θερμότητα. Στην πραγματικότητα, οι ρυθμοί βλάστησης των σπόρων αγγουριού μειώνονται όταν το έδαφος είναι δροσερό. Αυτοί οι σπόροι είναι καλύτερο να φυτευτούν μόλις ζεσταθεί το έδαφος και ο Ιούνιος σίγουρα δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσουν.

Τα αγγούρια είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες καλοκαιρινές καλλιέργειες και θα ωριμάσουν σε μόλις 50 ημέρες. Πολλά από τα κορυφαία στελέχη χρειάζονται περισσότερο χρόνο, αλλά θα συνεχίσουν να ωριμάζουν σε 55-65 ημέρες. Δεδομένου ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε αγγούρια κάθετα, χρειάζεται μόνο λίγος χώρος στον κήπο για αυτά, γι’ αυτό θεωρήστε τα αγγούρια ως ένα από τα υλικά πλήρωσης των κενών σας αυτό το καλοκαίρι.

Έχετε λοιπόν 5 υπέροχες επιλογές για να γεμίσετε τον κήπο σας, ακόμα και τον Ιούνιο. Αν βρήκατε κενό χώρο στον κήπο σας φέτος, γιατί να μην τον γεμίσετε με ένα από αυτά τα κλασικά λαχανικά;

Και εσύ? Ποια είναι τα αγαπημένα σας λαχανικά για να φυτέψετε τον Ιούνιο;

Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Ιούνιο

10 λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία για έναν κήπο με συνείδηση ​​του νερού