5 καλλιέργειες που μπορείτε να μαζέψετε τον Φεβρουάριο

Αν και αυτή δεν είναι η κύρια καλλιεργητική περίοδος, υπάρχουν ακόμα πολλές χειμερινές καλλιέργειες για συγκομιδή τον Φεβρουάριο, ειδικά λαχανικά και βότανα.

Τα πράσα και το λάχανο μπορούν να μαζευτούν στα τέλη του χειμώνα και κάνουν νόστιμες προσθήκες σε μαγειρευτά και χειμωνιάτικες σαλάτες.

Φυσικά, αυτές οι χειμερινές συγκομιδές εξαρτώνται από την εποχή της σποράς ή της φύτευσης. Για παράδειγμα, οι σπόροι πράσου που σπέρνονται το καλοκαίρι θα εξασφαλίσουν συγκομιδή καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τα αειθαλή βότανα όπως το δεντρολίβανο και η δάφνη μπορούν να συγκομιστούν ανά πάσα στιγμή, αλλά προσέξτε να μην υπερθεριστείτε μαζεύοντας έντονα φύλλα, καθώς δεν θα ξαναφυτρώσουν μέχρι την άνοιξη.

Δείτε τις χειμερινές καλλιέργειες λαχανικών και βοτάνων παρακάτω για συγκομιδή τον Φεβρουάριο για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καλά εφοδιασμένη το χειμώνα.

1) Πράσα

Τα πράσα μπορούν να σπαρθούν από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο και είναι αυτά που σπέρνονται το καλοκαίρι που θα δώσουν καλλιέργειες τον Φεβρουάριο. Εάν έχετε υπερβολική αφθονία, είναι καλό να τα αφήσετε στο έδαφος μέχρι να τα χρειαστείτε. Η συγκομιδή των πράσας είναι εύκολη, απλά χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τα σηκώσετε απαλά από το έδαφος.
Σημείωση: Συγκομίστε ένα πράσο ανασηκώνοντάς το απαλά με ένα μεγάλο πιρούνι κήπου

2) Σάλτσα με φύλλα δάφνης

Η δάφνη, Laurus nobilis, η αληθινή δάφνη, είναι ένας αειθαλής θάμνος, τα φύλλα δάφνης μπορούν να μαζευτούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ιδιαίτερα τα νεαρά φυτά μπορεί να καταστραφούν από τον παγετό, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα μεταφέρετε σε προστατευμένο μέρος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για να προστατεύσετε τα μαζεύματά σας. Τα φυτά δεν θα αναπτυχθούν τον Φεβρουάριο, επομένως αποφύγετε την υπερβολική συγκομιδή φύλλων δάφνης ειδικά σε νεαρά φυτά.


3) Χειμωνιάτικες σαλάτες

Μπορείτε να συμπληρώσετε τις χειμερινές σας συλλογές καλλιεργώντας χειμωνιάτικο μαρούλι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκληρές ποικιλίες από τα αγαπημένα σας χόρτα για σαλάτες ή να δοκιμάσετε πιο ασυνήθιστες καλλιέργειες όπως η κουφέτα και η χειμερινή γλιστρίδα.


4) Δεντρολίβανο

Αν και δεν υπάρχουν νέοι βλαστοί για μαδήματα, η παλαιότερη, αειθαλής ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι απόλυτα κατάλληλη για συγκομιδή και χρήση στη μαγειρική. Όπως και με τη δάφνη, η νέα ανάπτυξη δεν εμφανίζεται μέχρι την άνοιξη, επομένως αποφύγετε να μαζεύετε πολύ, ειδικά σε νεαρά φυτά. Άλλα αειθαλή αρωματικά φυτά μπορούν να συλλεχθούν με φειδώ, όπως το θυμάρι.


5) Καλέ ή Καλέ

Το λάχανο είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά λαχανικά του χειμώνα, γι’ αυτό είναι ιδανικό για συγκομιδή τον Φεβρουάριο. Σπείρετε λάχανο μαζί με πράσα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, για να δημιουργήσετε ένα κρεβάτι με νόστιμα χειμωνιάτικα λαχανικά.

Και εσύ? Τι τρυγάτε στον λαχανόκηπό σας τον Φεβρουάριο;

16 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον κήπο πριν τον πρώτο παγετό

10 συμβουλές για να κρατήσετε τις ασθένειες μακριά από τον λαχανόκηπό σας από τα σπορόφυτα