5 καλλιέργειες που μπορείτε ακόμα να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο

Τι μπορούμε να φυτέψουμε τον Σεπτέμβριο;

Το καλοκαίρι περνάει πολύ γρήγορα τώρα, μόλις λίγες εβδομάδες και επίσημα θα είναι φθινόπωρο. Ο ερχομός του Σεπτεμβρίου φέρνει πιο χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετά μικρότερες μέρες. Η παραγωγή μας για ζεστό καιρό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με πεπόνια, ντομάτες, αγγούρια και άλλα να καλύπτουν τους πάγκους μας.

Όμως όλα αυτά τα φυτά αρχίζουν σιγά σιγά να εξαντλούνται. Μπορεί να έχετε ήδη άδειους χώρους στον κήπο σας. Γιατί να μην γεμίσετε αυτά τα σημεία με όψιμες φυτεύσεις καλλιεργειών με δροσερό καιρό. Δείτε παρακάτω πέντε καλλιέργειες που μπορείτε ακόμα να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο. Προτείνω φύτευση είτε με σπόρο είτε με σπορόφυτα (αν μπορείτε να τα βρείτε στην περιοχή σας).

Λάβετε την πρώτη σας ημερομηνία παγετού.

Το κλειδί για να μάθετε αν μπορείτε ακόμα να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο είναι η πρώτη σας ημερομηνία παγετού. Στη συνέχεια, μπορείτε να μετρήσετε αντίστροφα για δύο εβδομάδες. Αυτή η ημερομηνία γίνεται η «προθεσμία» σας για τις τελικές φθινοπωρινές φυτεύσεις σας. Μπορείτε να το αποκτήσετε ερευνώντας την περιοχή σας στο Διαδίκτυο ή στον τοπικό σας παιδικό σταθμό.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι τα περισσότερα από τα φυτά που φυτεύετε τον Σεπτέμβριο θα φυτευτούν για ξεχειμώνιασμα και θα χρησιμοποιηθούν για συγκομιδές στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Πρέπει επομένως να παρέχετε καμπάνες, θερμοκήπια τούνελ ή τουλάχιστον ένα χοντρό υφασμάτινο κάλυμμα για την προστασία αυτών των καθυστερημένων φυτεύσεων. Τι άλλο λοιπόν μπορείτε να φυτέψετε;

Εδώ είναι 5 καλλιέργειες που μπορείτε ακόμα να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο.

Αρνίσιο μαρούλι

Η πρώτη από τις 5 καλλιέργειες που μπορείτε ακόμα να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο είναι το αρνίσιο μαρούλι. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας πράσινα λαχανικά. Το αρνίσιο μαρούλι είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυλλώδες πράσινο που αναπτύσσεται πολύ καλά το χειμώνα. Το αρνίσιο μαρούλι είναι ένα από εκείνα τα σπάνια φυτά που συνεχίζει να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν η διάρκεια της ημέρας πέφτει κάτω από 10 ώρες.

Αυτή η καλλιέργεια σαλάτας μπορεί να φυτευτεί από 2 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό. Και οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν καλά μέχρι το φθινόπωρο. Περιμένετε έως ότου τα πράγματα αρχίσουν να κρυώνουν λίγο πριν τη φύτευση. Το αρνίσιο μαρούλι προτιμά στην πραγματικότητα χαμηλότερες θερμοκρασίες (18°C είναι το ιδανικό) πριν φυτρώσει, οπότε μην το φυτέψετε τώρα αν έχετε ακόμα 30°C ημέρες.

Το αρνίσιο μαρούλι έχει νόστιμη γεύση ξηρού καρπού και φτιάχνει μια υπέροχη χειμωνιάτικη σαλάτα. Χρησιμοποιείται ως πράσινη σαλάτα, όχι ως πράσινο λαχανικό που πρέπει να μαγειρευτεί. Φυτέψτε πολλά από αυτά, είναι μικρά φυτά, οπότε χρειάζεται πολύ λίγο για να φτιάξετε μια αξιοπρεπή σαλάτα. Μπορείτε να τα μαζέψετε κόβοντας ολόκληρο το φυτό στη βάση.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε σπόρους τοπικά, η καλύτερη πιθανότητα να τους βρείτε είναι με κάποιον διαδικτυακό ιστότοπο όπως το ένα .

Σπανάκι

Μπορείτε να φυτέψετε σπανάκι μέχρι περίπου 2 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό. Η σπορά αυτή αργά μέσα στο έτος δεν θα επιτρέψει τη συγκομιδή αυτό το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Αντίθετα, φυτεύετε για την άνοιξη. Αυτές οι όψιμες φυτεύσεις θα φυτρώσουν και θα βλαστήσουν πριν μπει ο κρύος καιρός, αλλά περιμένετε να έχουν μόνο μερικά μικρά φύλλα.

Θα χρειαστεί να τους παρέχετε κάποιο είδος προστασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μόλις ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει τον Φεβρουάριο, αυτά τα φυτά θα απογειωθούν και θα σας δώσουν την πρώτη σας ανοιξιάτικη συγκομιδή!

Το μαρούλι

Και εδώ φυτεύεις κυρίως για την άνοιξη. Τα σπορόφυτα μαρουλιού τον Σεπτέμβριο θα μεγαλώσουν αργά όλο το χειμώνα. Αυτά τα μικρά φυτά μαρουλιού είναι εκπληκτικά ανθεκτικά στο κρύο και ακριβώς όπως το σπανάκι, θα απογειωθούν την άνοιξη για μια νόστιμη πρώιμη συγκομιδή.

Επιλέξτε κυρίως φυλλώδη μαρούλια για αυτές τις φυτεύσεις. Έχω ανακαλύψει ότι αυτά τα μικρά φυλλώδη φυτά μαρουλιού επιβιώνουν πολύ καλά σε κρύο περιβάλλον. Ψάξτε επίσης για ανθεκτικές ποικιλίες όπως το Winter Density romaine, που λέγεται ότι τα πηγαίνουν καλά το χειμώνα. Αυτές οι ανθεκτικές ποικιλίες μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο.

Λαχανίδα ή λαχανίδα

Το λάχανο είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εκεί έξω. Βρήκα ποικιλίες kale όπως το Vates ή το Winterbore να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Το λάχανο που φυτεύτηκε τον Σεπτέμβριο θα αναπτυχθεί αργά και θα είναι ακόμα μικρό όταν φτάσει ο χειμώνας. Αλλά θα προσφέρει μια καλή καλλιέργεια μικρών φύλλων όλο το χειμώνα. Τότε τα φυτά θα πετάξουν την άνοιξη.

Επειδή το λάχανο είναι τόσο ανθεκτικό, θα αναπτυχθεί απροστάτευτο στον κήπο σας μέχρι τις αρχές του χειμώνα (σκεφτείτε τον Δεκέμβριο). Σε όλες εκτός από τις πιο κρύες περιοχές, η μόνη χειμερινή προστασία που θα χρειαστούν είναι ένα κομμάτι βαριάς υφασμάτινης κουβέρτας. Και θα λατρέψετε τη βελτιωμένη γεύση που δίνει ο κρύος καιρός στο λάχανο σας, είναι όπως κάθε άλλο λαχανικό αυτή την εποχή του χρόνου.

Ρουκέτα

Η ρόκα είναι μια ετήσια δροσερή εποχή, που σημαίνει ότι αναπτύσσεται πολύ καλά την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Φυτέψτε σε ηλιόλουστο και σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Όπως κάθε βότανο ή λαχανικό που χρειάζεται να καλλιεργήσει πράσινα φύλλα, η ρόκα θα ωφεληθεί από το λίπασμα και/ή το λίπασμα. Ποτίστε όταν το χώμα είναι στεγνό.

Από τον σπόρο μέχρι τη συγκομιδή διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες και στον κήπο, αυτό είναι σχεδόν τόσο κοντά στη στιγμιαία ικανοποίηση όσο γίνεται. Τα φυτά θα φτάσουν σε ύψος από 30 έως 61 εκατοστά αλλά θα παραμείνουν αρκετά χαμηλά μέχρι να το αναγκάσει η καλοκαιρινή ζέστη να ανθίσει κάτι που φυσικά δεν θα ισχύει για φθινοπωρινή φύτευση.

Μόλις τα υπόλοιπα φυτά αποκτήσουν πολλά σετ φύλλων, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή. Μην τραβήξετε ολόκληρο το φυτό, αλλά πάρτε μερικά φύλλα από το καθένα για συνεχή παροχή. Ένα άλλο πλεονέκτημα της καλλιέργειας ρόκας από σπόρους είναι ότι μπορείτε να αναφυτεύετε κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες για να διατηρήσετε την προσφορά.

Άλλες ιδέες λαχανικών για καλλιέργεια τον Σεπτέμβριο:

Δεν είναι πολύ αργά για να σκεφτείτε να φυτέψετε μερικά ακόμη φυλλώδη χόρτα. Αυτά τα χόρτα θα ξεχειμωνιαστούν και οι κηπουροί θα τα τρυγήσουν στο τέλος του χειμώνα. Μπορείτε ακόμη και να φυτέψετε πράγματα όπως γογγύλια ή παντζάρια, αλλά θα τα καλλιεργήσετε μόνο για τις τρυφερές μικρές κορυφές, όχι για τις ρίζες. Άλλα πράσινα λαχανικά περιλαμβάνουν το ελβετικό σέσκουλο, το κιχώριο, το αντίδι, τη μιζούνα, τη οξαλίδα και το τατσόι.

Να θυμάστε ότι και οι 5 καλλιέργειες που μπορείτε ακόμα να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο απαιτούν προστασία εάν ζείτε σε περιοχή με κρύους χειμώνες. Τα μίνι θερμοκήπια και οι καμπάνες διαχείμασης είναι μια εξαιρετική προσθήκη στον χειμερινό λαχανόκηπο σας και θα παρατείνουν τη συγκομιδή σας όλο το χειμώνα!

Εάν ζείτε σε μια πιο ζεστή περιοχή, οι ημερομηνίες φύτευσης αυτών των χειμερινών λαχανικών θα είναι πολύ αργότερα. Συμβουλευτείτε το νηπιαγωγείο της περιοχής σας εάν έχετε αμφιβολίες.

15 ταχέως αναπτυσσόμενα λαχανικά για να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο

10 πολυετή και ετήσια αρωματικά βότανα για να φυτέψετε το φθινόπωρο