Τι σπόρους να σπείρουμε τον Ιούλιο; Είναι πολύ αργά για σπορά τον Ιούλιο;
Η κηπουρική μπορεί μερικές φορές να φαίνεται περίπλοκη και λίγο συντριπτική και συχνά με ρωτούν για σπόρους που πρέπει να σπείρουν τον Ιούλιο. Ιδού λοιπόν οι προτάσεις μου για τη σπορά των σπόρων Ιουλίου.
Η μόνη μου προειδοποίηση είναι ότι δεν είναι όλοι οι κήποι ίδιοι. Οι προτάσεις που γίνονται εδώ είναι επομένως σχετικές για ορισμένους κήπους όπως η νότια Γαλλία και όχι για άλλους. Θα χρειαστεί να τροποποιήσετε τις ημερομηνίες για άλλες περιοχές, τύπους εδάφους και κλίματα.
Έτσι, με το θερινό ηλιοστάσιο μόλις τελειώσει και πολλές ζεστές μέρες και καθαρές νύχτες, εδώ είναι η λίστα μου με τους σπόρους που πρέπει να σπείρω τον Ιούλιο.
1) Βασίλειος
Σπόροι για σπορά τον Ιούλιο: Βασιλικός στο περβάζι της κουζίνας. Ένας καλός σπόρος για να σπείρετε τον Ιούλιο Βασιλικός στο περβάζι της κουζίνας
Εξαιρετικό βότανο για πίτσες και άλλες μαγειρικές χρήσεις. Εύκολη καλλιέργεια σε λίγες εβδομάδες και εξαιρετική με ντομάτες σε σαλάτες ή σάντουιτς!
2) Παντζάρια
Δοκιμάστε τις πολύχρωμες ποικιλίες για μια πολύχρωμη σαλάτα. Μπορείτε να κατευθύνετε τούβλα πολλαπλών σπόρων για γρήγορη μεταφύτευση όταν έχετε χώρο.
3) Μπρόκολο
Είναι πολύ αργά για κάποιες περιοχές αλλά εδώ είναι κατάλληλη μια μεταγενέστερη σπορά. Ειδικά αφού το μπρόκολο είναι στα καλύτερά του όταν ωριμάζει με πιο δροσερό καιρό. Οι όψιμες καλλιέργειες πρέπει να ωριμάσουν στις αρχές του χειμώνα.
4) Λάχανο
Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες λάχανου που υπάρχει για τους περισσότερους μήνες. Ελέγξτε τους καταλόγους σπόρων και βρείτε έναν για την περιοχή σας.
5) Καρότα
Τα καλύτερα καρότα μου προέρχονται από τη σπορά Ιουλίου. Η γεύση είναι ακόμα καλύτερη και μας έλειψαν τα προηγούμενα θέματα με καρότο σκουλήκι. Και για να είμαι ακόμα πιο ασφαλής, σπέρνω σε μεγάλα δοχεία και τα σκεπάζω με φλις.
6) Κουνουπίδι
Ο Ιούλιος είναι ένας επικίνδυνος μήνας για τη φύτευση λάχανου. Αλλά σε λίγα χρόνια θα λειτουργήσει!
7) Κιχώριο
Λίγοι καλλιεργούν κιχώριο, κάτι που είναι κρίμα. Οι μη αναγκαστικές ποικιλίες μπορούν να σπαρθούν τον Ιούλιο.
8) Κόλιανδρος
Σε γλάστρες ή απευθείας σπορά αυτή την εποχή. Ότι πρέπει για τους λάτρεις του κάρυ αλλά και εξαιρετικό στις σαλάτες. Σπέρνω κόλιανδρο κάθε μήνα.
9) Μπους Φασόλια
Τα σπείρετε απευθείας στο έδαφος ή σε μονάδες μεταφύτευσης και θα έχετε άφθονη συγκομιδή πριν από τους παγετούς του φθινοπώρου.
Σπέρνω πολύ αυτή την εποχή γιατί κάθε περίσσεια μετατρέπεται σε τουρσί.
10) Μάραθο
Αν σας αρέσει η γεύση γλυκάνισου του μάραθου, ωμό σε σαλάτες ή μαγειρεμένο με κρέας, δεν είναι πολύ αργά να σπείρετε λίγο ακόμα για να γεμίσετε τα κενά καθώς συγκομίζονται οι πρώτες καλλιέργειες.
Προτιμώ να σπέρνω σε δομοστοιχεία και να μεταφυτεύω για να έχω τη μέγιστη σοδειά στον μικρό μου κήπο.
11) Καλέ ή Καλέ
Το λάχανο μπορεί να σπαρθεί τον Ιούλιο.
Το λάχανο είναι μια καλλιέργεια που έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ήταν οι εργάτες της φάρμας που έσκιζαν μερικά φύλλα από το λάχανο για να φάνε πριν το φάνε οι αγελάδες!
Στη συνέχεια, το cavolo nero έγινε μοντέρνο και βασικό σε εστιατόρια υψηλής ποιότητας που δεν χρησιμοποιούσαν τη λέξη kale στο μενού τους. Αλλά φυσικά, το cavolo nero είναι απλώς το λάχανο της Τοσκάνης, που μερικές φορές ονομάζεται μαύρο λάχανο.
Το υπέροχο με το λάχανο είναι ότι υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες και είναι συγκομιδές και αναγεννημένες καλλιέργειες. Απλώς μαζέψτε μερικά φύλλα από κάθε φυτό και συνεχίζουν να αναπτύσσουν τρυφερά νεαρά φύλλα. Και αν τα αφήσετε τον χειμώνα, ανθίζουν και τα μπουμπούκια των ανθέων κάνουν επίσης ένα νόστιμο γεύμα.
12) Kohlrabi
Το Kohlrabi έχει γεύση σαν γογγύλι διασταυρωμένο με ένα τραγανό νεροκάστανο. Θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις! Μου αρέσει με την προϋπόθεση ότι είναι μεσαίου μεγέθους και δεν έχει γίνει μεγάλο και ξυλώδες.
13) Νεροκάρδαμο
Μερικές φορές ονομάζεται κάρδαμο κήπου ή αμερικανικό κάρδαμο, είναι υποκατάστατο του κάρδαμου και απαιτεί λιγότερο νερό από το κάρδαμο. Προτιμά ακόμα αρκετά υγρό έδαφος. Οι σπορές που γίνονται μετά το θερινό ηλιοστάσιο τείνουν να μην βιδώνουν τόσο γρήγορα όσο εκείνες πριν από αυτήν την ημερομηνία. Ο Ιούλιος λοιπόν είναι μια καλή περίοδος για τη σπορά του.
14) Πράσα
Οι περισσότεροι λένε ότι είναι πολύ αργά για να σπείρουν πράσα, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά αλήθεια. Σπάω την παράδοση και σπέρνω μια ποικιλία που ονομάζεται Nipper που ωριμάζει σε δέκα εβδομάδες. Τα πράσα δεν είναι τα μεγάλα πράσα που αγοράζετε από τα μανάβικα, αλλά έχουν διάμετρο περίπου 20 χιλιοστά και έχουν μια όμορφη λεπτή γεύση.
Άλλες ποικιλίες πιθανότατα θα τα πάνε εξίσου καλά, οπότε ίσως αξίζει να χρησιμοποιήσετε οποιουσδήποτε παλιούς σπόρους έχετε.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα πρώτα μου πράσα σε εξωτερικούς χώρους θα είναι έτοιμα για συγκομιδή λίγο πριν τη σπορά αυτής της τελευταίας καλλιέργειας. Και τα πράσα κύριας καλλιέργειας θα διαρκέσουν όλο το χειμώνα…εκτός αν καταναλωθούν πριν από τον Μάρτιο.
15) Μαρούλι
Κάθε μέρα είναι μέρα σποράς μαρουλιού. Λοιπόν εν δυνάμει. Το μαρούλι μπορεί να σπαρθεί όλο το χρόνο και η ημερομηνία συγκομιδής εξαρτάται από το πόσες ώρες φωτός της ημέρας παίρνει η καλλιέργεια. Έτσι, καθώς οι μέρες μικραίνουν, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν. Αλλά αν μαζέψεις μερικά φύλλα κάποια στιγμή, δεν πειράζει. Και αργότερα μέσα στο έτος θα σας εξηγήσω πώς να καλλιεργείτε μαρούλι για να διαρκέσει όλο το χειμώνα σε θερμοκήπιο ή τούνελ. Προς το παρόν, συνεχίστε τη σπορά κάθε δέκα μέρες περίπου. Και καθώς ο μήνας προχωρά, σπείρετε ακόμα πιο συχνά εάν θέλετε να καλλιεργήσετε θερμοκηπιακές καλλιέργειες το φθινόπωρο.
16) Η Αλήθεια
Το mooli είναι ένα μακρύ λευκό ραπανάκι που μπορεί να αποθηκευτεί αν χρειαστεί. Τα σπείρετε απευθείας ή σε δομοστοιχεία και ιδανικά δώστε τους λίγη σκιά κατά τη βλάστηση.
17) Πακ Τσόι
Ιδανικό για stir-fries και άλλα ασιατικά πιάτα. Μου αρέσει να τα σοτάρω με λίγο σησαμέλαιο και μετά να τα πασπαλίζω με σουσάμι.
Το Pak choi μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτα και να προσφέρει λίγη τραγανή γεύση.
Το καλό είναι ότι οι σπόροι Pak Choi μπορούν να σπαρθούν απευθείας σε κουβάδες ή μεγάλα δοχεία, με τα αραιώματα να καταναλώνονται όταν είναι μικρά και τα υπόλοιπα φυτά να αφήνονται να αναπτυχθούν.
18) Μαϊντανός
Αν και μπορεί να σπαρθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι η ιδανική εποχή για σπορά σε γλάστρες ή απευθείας στο έδαφος. Οι καλλιέργειες σε γλάστρες μπορούν να διατηρηθούν στο περβάζι της κουζίνας, έτοιμο για άμεση χρήση. Προτιμώ όμως τον μαϊντανό που καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους γιατί έχει λίγο πιο δυνατή γεύση λόγω της πιο αργής ανάπτυξής του.
19) Μπιζέλια
Μια άλλη καλλιέργεια που μπορεί να σπαρθεί σχεδόν κάθε ζεστό μήνα. Τα ξεκινάω σε μεζούρες και τα μεταφέρω στο δοχείο ύψους λίγων εκατοστών. Η πρώτη συγκομιδή μπορεί να γίνει μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες αργότερα, εάν ο καιρός είναι καλός.
20) Ραπανάκια
Σκέφτομαι εδώ το παραδοσιακό ραπανάκι και έχω αναφέρει ξεχωριστά το mooli και το ισπανικό μαύρο ραπανάκι. Ποτέ δεν σπέρνω ραπανάκια μόνος μου, αλλά τα καλλιεργώ ως καλλιέργεια. Η ιδέα είναι ότι όταν σπέρνεις κάτι σαν καρότα, προσθέτεις μερικά ραπανάκια σε αυτό. Σημαδεύουν τις σειρές και μπορούν να συγκομιστούν καθώς μεγαλώνουν τα καρότα. Η σπορά μέχρι τη συγκομιδή διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες.
21) Πράσινα κρεμμυδάκια
Μια εξαιρετική καλλιέργεια για να γλιστρήσετε σε οποιονδήποτε ελεύθερο χώρο έχετε. Χρειάζονται τόσο λίγο χώρο που προσθέτω συνέχεια μερικά εδώ κι εκεί για να καλύψω τα κενά στα κρεβάτια μου.
22) Ισπανικό μαύρο ραπανάκι
Όπου τα μούλια είναι λευκά ραπανάκια, είναι το μαύρο ραπανάκι. Το ισπανικό μαύρο ραπανάκι θεωρείται συχνά πολύ πιο πιπεράτο από το παραδοσιακό μουλι ή ροζ ραπανάκι.
23) Σπανάκι
Το σπανάκι είναι μια άλλη ταχέως αναπτυσσόμενη καλλιέργεια. Ωρίμανση σε 35-45 ημέρες, είναι πολύ πιθανό να αρχίσετε να μαζεύετε τα φύλλα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες εάν ο καιρός είναι καλός. Και αν παίρνετε μόνο λίγα φύλλα ανά φυτό κάθε συγκομιδή, τα φυτά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
24) Γογγύλια
Άλλη μια καλλιέργεια Brassica που ωριμάζει γρήγορα. Σπείρετε την πρώτη του μήνα και μπορείτε να απολαύσετε χυμώδη γογγύλια στο τέλος του μήνα. 30-60 ημέρες είναι ο μέσος χρόνος από τη σπορά έως τη συγκομιδή ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες και ο Ιούλιος μπορεί να είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος μήνας.
25) Νεροκάρδαμο
Το κάρδαμο δεν χρειάζεται τρεχούμενο νερό όπως πολλοί νομίζουν. Του αρέσουν τα ήρεμα ρηχά νερά αλλά θέλει απλώς να διατηρεί τα «πόδια» του υγρά. Φυτρώνω το δικό μου σε έναν ανακυκλωμένο δίσκο γεμάτο με κομπόστ και μόλις αποκτήσει το μέγεθος που μπορώ να αντέξω, το μεταφυτεύω σε άλλους δίσκους. Η πυκνότητα φύτευσης μου είναι 2-3 φυτά ανά δίσκο και ποτίζω κάθε μέρα. Οι δίσκοι στέκονται σε ένα ρηχό δίσκο που συγκρατεί ένα εκατοστό νερό όταν γεμίσει.
Η ανάπτυξη είναι γρήγορη και μόλις τρυγηθεί ελαφρά γεμίζει ξανά το δίσκο.
Κρατήστε το μακριά από πουλιά, ειδικά τα περιστέρια, καθώς φαίνεται να τους αρέσει η πιπεράτη γεύση και απογυμνώστε το πολύ γρήγορα.
Κι εσύ τι σπέρνεις τον Ιούλιο στην περιοχή σου;