24 φρούτα και λαχανικά για συγκομιδή τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος είναι ένας πολυάσχολος μήνας στους λαχανόκηπους μας, με πολλές φυτεύσεις, σπορά, πότισμα, συντήρηση φυτών, αλλά είναι και εποχή συγκομιδής για πολλά φρούτα και λαχανικά!

Ως εκ τούτου, προτείνω σήμερα να ανακαλύψετε μια λίστα με φρούτα και λαχανικά X για συγκομιδή τον Ιούνιο.

1) Φασόλια

Θα πρέπει να πάρετε μια πρώιμη καλλιέργεια φασολιών αυτόν τον μήνα, εάν φυτέψατε σπόρους το προηγούμενο φθινόπωρο ή τους έσπειρες νωρίς το νέο έτος υπό κάλυψη ή σε εσωτερικούς χώρους. Διαλέξτε τους λοβούς όταν είναι ακόμη μικροί και όταν τα φασόλια είναι πιο γλυκά.

2) Σπαράγγια

Κόβουμε τα σπαράγγια τακτικά, πριν τα κοτσάνια γίνουν πολύ παχιά και ξυλώδη. Παραδοσιακά, η συγκομιδή υποτίθεται ότι θα σταματήσει στις 21 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, αλλά δεν είναι κακό να συνεχίσετε λίγο ακόμα, αν έχετε ακόμα τρυφερά, νόστιμα δόρατα.

3) Παντζάρια

Συγκομίστε τα πρώτα σας κόκκινα παντζάρια της χρονιάς, μαζεύοντάς τα όταν δεν είναι μεγαλύτερα από μπάλες του γκολφ για να τα απολαύσετε όταν είναι πιο τρυφερά και νόστιμα. Μπορείτε επίσης να φάτε τα φύλλα σε σαλάτες ή τηγανητές πατάτες.

4) Μπρόκολο

Το μπρόκολο Καλαβρίας και το καλοκαίρι που φυτρώνουν θα πρέπει να είναι έτοιμα για συγκομιδή αυτόν τον μήνα. Κόψτε τα κεφάλια ή τους βλαστούς όταν είναι σφιχτά και τα λουλούδια είναι καλά μπουμπούκια.

5) Καρότα

Εάν φυτέψατε μια πρώιμη ποικιλία τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα πρέπει να μπορείτε να τραβήξετε τα πρώτα καρότα της χρονιάς αυτόν τον μήνα. Τα παιδικά καρότα είναι υπέροχα στις σαλάτες και χρειάζονται μόνο πολύ σύντομο χρόνο μαγειρέματος για τηγανητές πατάτες.

6) Μαρούλια

Μικρά, τραγανά μαρούλια όπως το «Little Gem» αναπτύσσονται γρήγορα και θα πρέπει να είναι έτοιμα για συγκομιδή εάν σπαρθούν σε εσωτερικούς χώρους τον Μάρτιο ή υπό κάλυψη τον Απρίλιο.

7) Κρεμμύδια

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας για να ξεκινήσετε τη συγκομιδή ξεχειμωνιασμένων κρεμμυδιών από φυτά που φυτέψατε σε εξωτερικούς χώρους το προηγούμενο φθινόπωρο. Είναι επίσης ο μήνας των κρεμμυδιών «ανταγωνισμού», εκείνων που καλλιεργούνται με αγάπη από σπόρους που σπέρνονται σε εσωτερικούς χώρους στην αρχή του χρόνου.

8) Μπιζέλια

Τα πρώτα μπιζέλια του χρόνου είναι πάντα τα πιο γλυκά και νόστιμα. Διαλέξτε τα ακόμα μικρά, αν μπορείτε, φάτε τα αμέσως, πριν τα σάκχαρά τους μετατραπούν σε άμυλο.

9) Πατάτες

Το να μαζεύετε τις πρώτες σας νέες πατάτες της χρονιάς είναι πάντα μια ικανοποιητική στιγμή. Οι πρώτες πρώιμες ποικιλίες πρέπει να είναι έτοιμες τον Ιούνιο, περίπου 100-110 ημέρες μετά τη φύτευση, ανάλογα φυσικά με τις καιρικές συνθήκες και άλλους αυξητικούς παράγοντες.

10) Ραπανάκια

Με προσεκτικό σχεδιασμό και διαδοχική σπορά, θα πρέπει να είστε σε θέση να παρέχετε μια προσφορά ραπανάκια σχεδόν όλο το χρόνο. Θα πρέπει να πάρετε μια συγκομιδή Ιουνίου από τη σπορά στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

11) Ραβέντι

Συνεχίστε να μαζεύετε μπαστούνια ραβέντι. Θα πρέπει να μείνουν ακόμη ένας ή δύο μήνες πριν από το τέλος της περιόδου συγκομιδής.

12) Φράουλες

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας της φράουλας. Λίγα πράγματα σηματοδοτούν καλύτερα το μεσοκαλόκαιρο από ένα μπολ με φράουλες. Ελέγχετε τα φυτά καθημερινά, ώστε να μπορείτε να μαζεύετε τα μούρα όταν είναι πλήρως ώριμα και όταν είναι γλυκά και ζουμερά.
Για καλύτερη γεύση, προσπαθήστε να μαζέψετε τις ώριμες φράουλες σε σημείο που έχουν γίνει εντελώς κόκκινες αλλά πριν αρχίσουν να μαλακώνουν.

13) Νεαρά φύλλα μαρουλιού

Συγκομίστε τα νεαρά φύλλα της πιπεριάς mizuna και του λάχανου και ανακατέψτε τα με άλλα νεαρά φύλλα, όπως η ρόκα, για μια νόστιμη και ασυνήθιστη καλοκαιρινή σαλάτα.

14) Σπανάκι

Μαζεύετε τα φύλλα του σπανακιού τακτικά και κρατάτε τα φυτά πολύ καλά ποτισμένα για να τα αποτρέψετε από το να εκτοξεύονται στα ύψη καθώς φτάνει το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας.

15) Φρεσκοκρεμμυδάκια

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια μπορούν να συγκομιστούν τους περισσότερους μήνες του έτους, αν και ο Ιούνιος μπορεί να είναι ο πρώτος μήνας για τους σπόρους που έχουν σπαρθεί την άνοιξη. Για προηγούμενες καλλιέργειες, μεγαλώστε τις σε εσωτερικούς χώρους.

16) Σέσβυρα

Όπως και το σπανάκι, το ελβετικό σέσκουλο μπορεί να μαζευτεί όλο το καλοκαίρι, αρκεί να μην βιδώνει. Όταν τα φύλλα είναι νεαρά μπορούν να καταναλωθούν ωμά ως σαλάτα, όταν μεγαλύτερα μπορούν να μαγειρευτούν.

17) Γογγύλια

Πολλές σύγχρονες ποικιλίες γογγύλιων αναπτύσσονται γρήγορα και θα είναι έτοιμες για συγκομιδή σε μόλις πέντε ή έξι εβδομάδες μετά τη σπορά των σπόρων. Σε αυτό το σημείο, οι ρίζες μπορεί να μην είναι μεγαλύτερες από τις μπάλες του γκολφ, αλλά θα είναι οι πιο γλυκές.

18) Κουνουπίδι

Τα κουνουπίδια νωρίς το καλοκαίρι, εάν φυτευτούν τον Μάρτιο, θα πρέπει να είναι έτοιμα για συλλογή τώρα. Συγκομίστε τα όσο είναι σφιχτά τα μπουμπούκια, πριν βιδώσουν.

19) Κεράσια

Ο Μάιος-Ιούνιος είναι πραγματικά οι βασικοί μήνες για τα κεράσια. Αξιοποιήστε το γιατί περνάει γρήγορα!

20) Μάραθο

Ο Ιούνιος θα είναι μάλλον ο πρώτος μήνας του χρόνου για το μάραθο. Μικροί νεαροί βολβοί μπορούν να καταναλωθούν ωμοί σε σαλάτες και μεγαλύτεροι μπορούν να μαγειρευτούν καλύτερα.

21) Σκόρδο

Συνεχίστε να μαζεύετε το σκόρδο καθώς είναι έτοιμο, είτε τραβώντας τους βολβούς όταν είναι φρέσκοι ή «πράσινοι» και χρησιμοποιώντας τους αμέσως, είτε περιμένοντας να κιτρινίσουν τα φύλλα και στη συνέχεια στεγνώνοντας τους βολβούς για αποθήκευση.

22) Αγκινάρες

Οι νεαρές σφαίρες με σφιχτά μπουμπούκια μπορούν να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν ολόκληρες. Αφήστε τα να μεγαλώσουν και καλύτερα να τα βράσετε ή να τα αχνίσετε και μετά ξεχωρίστε τα για τα απαλά, σαρκώδη φύλλα τους και για την καρδιά που κρύβεται στο κέντρο.

23) Φραγκοστάφυλα

Τον Ιούνιο, επιλέξτε εναλλακτικά φρούτα για να αραιώσετε τη σοδειά. Χρησιμοποιήστε αυτά που θα διαλέξετε αυτόν τον μήνα για μαγείρεμα, καθώς μπορεί να μην έχουν ωριμάσει ακόμα. Και χρησιμοποιήστε αυτά που θα επιλέξετε τον επόμενο μήνα για να φάτε φρέσκα, καθώς θα είναι πλήρως ώριμα και άρα πιο γλυκά.
Τα φραγκοστάφυλα διατηρούνται στο ψυγείο για έως και δέκα ημέρες ή περισσότερο. Επίσης παγώνουν πολύ καλά.

24) Kohlrabi

Η πρώτη από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ποικιλίες θα πρέπει να είναι έτοιμη για συγκομιδή τον Ιούνιο. Για να τα φάτε ωμά στις καλοκαιρινές σαλάτες, επιλέξτε τα όταν είναι περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ.

Τώρα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε! Καλή σοδειά σε όλους!

8 μούρα που καλλιεργούνται εύκολα σε γλάστρες

Τι να καλλιεργήσετε τον Ιούλιο