23 λαχανικά που μπορείτε να σπείρετε τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους μήνες του χρόνου. Οι μέρες μεγαλώνουν και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα πάντα στον λαχανόκηπο μεγαλώνουν δυναμικά, ειδικά τα αγριόχορτα! Πιθανότατα, θα νιώσετε ότι ολόκληρος ο κήπος σας ζητάει την προσοχή σας.
Ο Ιούνιος μπορεί επίσης να είναι ένας εκπληκτικά ξηρός μήνας, επομένως μπορεί να χρειαστεί πολύ πότισμα για να διατηρήσετε υγιή τα νεοφυτεμένα σπορόφυτά σας.

Ανακαλύψτε παρακάτω μια λίστα με 23 λαχανικά που μπορείτε να σπείρετε τον Ιούνιο.

1- Παντζάρια

Συνεχίστε να σπέρνετε σπόρους τεύτλων τον Ιούνιο, ίσως λίγους στην αρχή του μήνα και λίγους στο τέλος, ώστε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να έχετε μερικούς να μαζέψετε που δεν είναι πολύ μεγάλοι. Μπορούν να αποθηκευτούν για το χειμώνα εάν είναι απαραίτητο. Σπείρετε παντζάρια απευθείας. Τα σπορόφυτα δεν τους αρέσει να μεταφυτεύονται.

2- Μπρόκολο

Σπείρετε όψιμους σπόρους μπρόκολου είτε εκεί που θέλετε να αναπτυχθούν είτε σε σπόρους για μεταφύτευση αργότερα. Ανάλογα με την ποικιλία, θα πρέπει να μπορείτε να τα μαζέψετε το φθινόπωρο ή να τα ξεχειμωνιάσετε για να τα μαζέψετε νωρίς το επόμενο έτος. Στο τέλος του χρόνου είναι καλύτερο να το σπείρετε εκεί που θα μείνει καθώς είναι μια καλλιέργεια που δεν της αρέσει να μετακινείται όταν ο καιρός είναι ζεστός.

3- Καρότα

Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για σπορά ποικιλιών κύριας καλλιέργειας που θα είναι έτοιμες για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

4- Κιχώριο

Και τα τρία είδη κιχωρίου – Witloof ή Belgian, Sugarloaf και Radicchio, μπορούν να σπαρθούν σε εξωτερικούς χώρους τον Ιούνιο. Το πρώτο θα είναι έτοιμο να αναγκαστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

5- Κολοκυθάκια, καλοκαιρινά κολοκυθάκια και κολοκυθάκια

Εάν δεν έχετε ήδη σπορόφυτα που καλλιεργήσατε σε γλάστρες, μπορείτε να σπείρετε σπόρους απευθείας σε εξωτερικό χώρο τώρα που το χώμα έχει ζεσταθεί όμορφα. Σπείρετε δύο σπόρους μαζί και, αφού βλαστήσουν, αφαιρέστε τον ασθενέστερο από τους δύο. Αφήστε άφθονο χώρο μεταξύ των φυτών καθώς εξαπλώνονται ευρέως και χρειάζονται πολύ χώρο.

6- Μπιζέλια

Οι αρχές Ιουνίου είναι πιθανώς η τελευταία σας ευκαιρία να σπείρετε μπιζέλια. Προς το τέλος του μήνα μεταβείτε σε μια πρώιμη, γρήγορης ωρίμανσης ποικιλία. Αυτά θα πρέπει να είναι έτοιμα για συγκομιδή γύρω στον Σεπτέμβριο. Τα νεαρά φυτά μπιζελιού είναι ακαταμάχητα για τα περιστέρια και πρέπει να προστατεύονται με δίχτυ ή συρμάτινο πλέγμα.

7- Αγγούρια

Τα αγγούρια εξωτερικού χώρου συνήθως ξεκινούν νωρίτερα μέσα στο χρόνο σε γλάστρες ή υπό κάλυψη, αλλά αν σπείρετε σπόρους εκτός αυτού του μήνα, θα πρέπει να σας δώσουν συγκομιδή τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

8- Αντίδια

Σπέρνετε σγουρές ή φυλλώδεις ποικιλίες σε εξωτερικούς χώρους για συγκομιδή το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα. Η βλάστηση μπορεί να είναι ασταθής σε ζεστό καιρό.

9- Μαρούλια

Σπείρετε in situ και αραιώστε εάν τα φυτά είναι πολύ γεμάτα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να εμποδίσουν τη βλάστηση – ίσως αυτός είναι ο λόγος που η λαογραφία υποστηρίζει ότι οι σπόροι είναι καλύτερο να σπέρνονται στο τέλος της ημέρας, όταν το έδαφος γίνεται πιο κρύο.

10 – Mizuma et Pak-Choi

Σπέρνετε mizuna, mibuna, χόρτα μουστάρδας, bok choi και άλλα ανατολίτικα φύλλα για σαλάτες όταν τα φύλλα είναι μικρά και για stir-fries όταν είναι μεγαλύτερα.

11- Ρουταμπάγας

Σπείρετε αν δεν το έχετε κάνει τον τελευταίο μήνα. Αραιώστε τα σπορόφυτα και, εάν χρειάζεται, σκεπάστε τα με λεπτό δίχτυ για να κρατήσετε τα πουλιά και τις μύγες μακριά από τις ρίζες του λάχανου.

12 – Γογγύλια

Σπείρετε άλλη μια παρτίδα για συγκομιδή τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο πριν οι ρίζες γίνουν πολύ μεγάλες.

13- Μάραθος

Παραδοσιακά, η καλύτερη εποχή για τη σπορά του μάραθου είναι μετά τις 21 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Λέγεται ότι τότε τα φυτά είναι λιγότερο πιθανό να εκλείψουν. Οι σύγχρονες ποικιλίες είναι πιο επιεικές, επομένως οποιαδήποτε στιγμή τον Ιούνιο θα πρέπει να σας δώσει μια πρώιμη φθινοπωρινή συγκομιδή. Σπείρετε διαδοχικά και σπείρετε περισσότερο από όσο χρειάζεται σε περίπτωση που κάποιοι σπόροι δεν βλαστήσουν ή οι γυμνοσάλιαγκες καταβροχθίσουν τα σπορόφυτά σας.

14- Πράσινα φασόλια

Φυτέψτε ένα δεύτερο κύμα πράσινα φασόλια για να ακολουθήσει αυτά που σπάρθηκαν σε εξωτερικούς χώρους τον περασμένο μήνα.

15- Αρωματικά Βότανα

Ο Ιούνιος μπορεί να είναι η τελευταία σας ευκαιρία για να σπείρετε σπόρους βοτάνων όπως κόλιανδρο, βασιλικό, τσέρβιλο, μάραθο, άνηθο και μαϊντανό, προτού ο καιρός γίνει πολύ ζεστός για να φυτρώσουν αξιόπιστα.

16- Καλέ

Σπείρετε μια δεύτερη παρτίδα σπόρων σε δίσκους σπόρων, μονάδες ή γλάστρες έτοιμες για φύτευση τον επόμενο μήνα. Διαφορετικά, αφήστε τα στους δίσκους τους ή ακόμα και σε σπόρους κάπου στο επίθεμα λαχανικών σας και μαζέψτε τα νεαρά φύλλα για σαλάτες. Αραιώστε τα σπορόφυτα λάχανου μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα «αληθινά» φύλλα.

17- Kohlrabi

Συνεχίστε να σπέρνετε τους σπόρους εκεί που θέλετε να αναπτυχθούν τα φυτά. Αραιώστε τα σπορόφυτα εάν χρειάζεται, κρατήστε τα καλά ξεχορταρισμένα, προστατέψτε τα από γυμνοσάλιαγκες και χρησιμοποιήστε δίχτυα για να κρατήσετε μακριά τα πουλιά.

18- Φυλλώδη λαχανικά

Συνεχίστε να σπέρνετε σπόρους σέσκουλας και τεύτλων και σπανακιού.

19- Κολοκύθες και χειμωνιάτικο σκουός

Συνήθως ξεκινούν νωρίτερα μέσα στο χρόνο σε γλάστρες, αλλά μπορούν να σπαρθούν απευθείας στο έδαφος τον Ιούνιο. Προετοιμάστε το έδαφος προσθέτοντας άφθονο κομπόστ ή καλά σαπισμένη κοπριά.

20 – Ραπανάκια

Σπέρνετε μερικά ραπανάκια μαρούλι σε μικρές ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα για μια συνεχώς ανανεωμένη σοδειά.

21- Φασόλια Runner

Αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία να σπείρετε κόκκινα φασόλια. Με τύχη, οι σπόροι που έχουν σπαρθεί στα τέλη Ιουνίου μπορούν να σας προσφέρουν μια συγκομιδή μέχρι τον Οκτώβριο ή τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους παγετούς του φθινοπώρου. Σπείρετε φασόλια απευθείας σε εξωτερικούς χώρους, στους πρόποδες των καλαμιών ή άλλων στηρίξεων.

22- Μικρές σαλάτες

Συνεχίστε να σπέρνετε διαδοχικά ρόκα, αρνίσιο μαρούλι, καλοκαιρινή γλιστρίδα, σέσκουλα, λάχανο, mizuna και άλλα ανάμεικτα φύλλα για να τα χρησιμοποιήσετε ως ανάμεικτες σαλάτες και μεσκλούν.

23 – Φρέσκο ​​κρεμμυδάκι

Σπείρετε μερικές επιπλέον παρτίδες σπόρων κατά τη διάρκεια του μήνα για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε συνεχή παροχή όλο το φθινόπωρο.

Κι εσύ τι σπέρνεις τον Ιούνιο;

Πώς να καλλιεργήσετε οξαλίδα από σπόρους

Πώς να καλλιεργήσετε ντοματίνια ή ντοματίνια κοκτέιλ