20 πολυετή λαχανικά για να φυτέψετε αυτή την άνοιξη

Όσοι είναι νέοι στην κηπουρική συχνά καλλιεργούν μονοετή φυτά, αγνοώντας το ευρύ φάσμα πολυετών λαχανικών που θα μπορούσαν να εξετάσουν. Αν και φυτεύω μια σειρά από κοινά μονοετή/διετή φυτά στον λαχανόκηπό μου, έχω επίσης πολλά πολυετή φυτά, τα οποία αποδίδουν όχι μόνο για μια εποχή αλλά για αρκετά χρόνια.

Η καλλιέργεια πολυετών λαχανικών έχει πολλά οφέλη, τόσο για το περιβάλλον όσο και για μεμονωμένους κηπουρούς. Αυτή την άνοιξη λοιπόν, όταν αγοράζετε σπόρους ή φυτά, λάβετε υπόψη τα πολυετή λαχανικά καθώς και τις πιο κοινές ετήσιες/διετείς καλλιέργειες.

Υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές που μπορείτε να επιλέξετε. Αλλά, για να ξεκινήσετε, εδώ είναι 20 πιθανές επιλογές πολυετών λαχανικών για να φυτέψετε αυτή την άνοιξη στον λαχανόκηπό σας:

1) Ένα μάτσο σκόρδο

Από άγρια ​​σκόρδα, ραμόνια ή ράμπες, μέχρι κρεμμύδια τσαμπιού ή μίσχου, σχοινόπρασο και πολυετή πράσα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φυτών στην οικογένεια των κρεμμυδιών που θα παρέχουν απόδοση για πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο καλές για γαστρονομικούς σκοπούς. Τα πολυετή αλιούμ είναι φανταστικά για τον έλεγχο των παρασίτων σε πολυετή κρεβάτια, συντεχνίες οπωροφόρων δέντρων, δασικούς κήπους και πολλά άλλα.

2) Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι εξαιρετικές, συχνά αναπτύσσονται πολύ καλά σε πολλαπλές συνθήκες. Τα καρντούν και οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ είναι άλλες επιλογές σε αυτήν την ομάδα που πρέπει να εξετάσετε.

3) Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά και πιο καλλιεργημένα πολυετή λαχανικά. Τα σπαράγγια μπορούν να αναπτυχθούν σε παρτέρια μαζί με άλλα πολυετή φυτά ή ακόμα και σε παρτέρια ετήσιων λαχανικών. Η άνοιξη είναι μια καλή περίοδος για να σκεφτείτε να φυτέψετε κορώνες από σπαράγγια. Δεν θα παράσχουν άμεση απόδοση, αλλά θα παράσχουν μερίσματα τα επόμενα χρόνια.

4) Brassicaceae – Πολυετή λάχανα

Υπάρχει μεγάλος αριθμός πολυετών φυτών στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών brassica (λάχανο). Πολλά σταυρανθή που συνήθως καλλιεργούνται ως ετήσιες καλλιέργειες θα συμπεριφέρονται ως βραχύβια πολυετή φυτά σε θερμότερες κλιματικές ζώνες. Και μερικά είναι πολυετή ακόμη και σε ψυχρότερα εύκρατα κλίματα. Μερικά από τα αγαπημένα μου περιλαμβάνουν το “λάχανο θάμνων”, το πολυετές λάχανο και το αιώνιο λάχανο (Ewiger kohl).

5) Θαλάσσιο λάχανο

Σχετιζόμενο επίσης με τα προαναφερθέντα σταυρανθή, το λάχανο της θάλασσας, επίσης γνωστό ως Sea Cramb (Crambe maritima) είναι ένα άλλο εξαιρετικό πολυετές λαχανικό που πρέπει να εξετάσετε. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται όπως το κανονικό λάχανο και άλλα χόρτα brassica, και οι νεαροί βλαστοί μπορούν επίσης να καταναλωθούν σαν τα σπαράγγια. Οι σπόροι πρέπει να κοπούν πριν από τη σπορά για να ενθαρρύνουν τη βλάστηση, αλλά αξίζει τον κόπο να δημιουργηθεί μια ωραία συστάδα.

6) Κουρίνια

Τα κουφέτα είναι ένα πολύτιμο λαχανικό. Αυτά τα φυτά προσφέρουν μια σειρά από εδώδιμες αποδόσεις. Κάθε μέρος του φυτού, από τους κόνδυλους μέχρι τους βλαστούς μέχρι τα άνθη είναι βρώσιμο και κάθε μέρος έχει μια σειρά από διαφορετικές χρήσεις. Τα λουλούδια, ειδικότερα, θεωρούνται λιχουδιά.

7) Bon-Henri Goosefoot

Ο καλός βασιλιάς Ερρίκος είναι μερικές φορές γνωστός ως «σπαράγγια του φτωχού» και κάποτε καταναλώνονταν συνήθως ως λαχανικό σε μέρη της Ευρώπης. Σχετίζεται με τα κοινά βρώσιμα τετράγωνα αρνιού (άλμπουμ Chenopodium), καθώς και με την κινόα. Οι νεαροί βλαστοί χρησιμοποιούνται ως σπαράγγια, ενώ τα φύλλα και τα μπουμπούκια των ανθέων είναι επίσης βρώσιμα. Είναι ένα από τα φυτά που βρήκα πιο χρήσιμα στον δασικό κήπο μου.

8) Σέλινο Αμερικάνα

Το Apios americana είναι αναρριχητικό ή αζωτοδεσμευτικό αμπέλι, με βρώσιμους (αν και μικροσκοπικούς) κονδύλους. Έχει γεύση καρυδιού, πατάτας και σχηματίζει σαν κορδόνια από μαργαριτάρια κάτω από το έδαφος. Ως εδώδιμη καλλιέργεια και ως σταθεροποιητικό αζώτου, είναι μια εξαιρετική επιλογή για πολλούς πολυετείς κήπους.

9) L’hablitzia

Αυτό είναι ένα άλλο από τα πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά που μοιάζουν με σπανάκι που μπορείτε να σκεφτείτε να καλλιεργήσετε. Αυτό το ποώδες πολυετές είναι ένα αμπέλι, που παράγει άφθονα πράσινα φύλλα. Γνωστό και ως καυκάσιο σπανάκι, μπορεί συχνά να ευδοκιμήσει όταν καλλιεργείται σε δέντρο.

10) Χρένο

Οι φλογερές ρίζες του χρένου είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη σε μια τοπική διατροφή. Και αυτό το λαχανικό μπορεί επίσης να είναι ένα εξαιρετικό φυτό συντροφιάς. Λέγεται ότι βοηθούν στην απώθηση πολλών ειδών παρασίτων και προσελκύουν επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα έντομα όταν ανθίζουν.

11) Οι οικοδεσπότες

Μπορεί να σκεφτείτε τα hostas ως ένα διακοσμητικό που αντέχει τη σκιά, αλλά είναι επίσης ένα απίστευτα χρήσιμο πολυετές λαχανικό. Τα τυλιγμένα φύλλα «hostons» που αναδύονται την άνοιξη είναι νόστιμα, και τα φύλλα μπορούν επίσης να καταναλωθούν. Είναι υπέροχα στα stir-fries και ταιριάζουν επίσης με πολλές συνταγές που απαιτούν μαγειρεμένα χόρτα.

12) Lovage

Το Lovage συχνά καλλιεργείται ως πολυετή εναλλακτική λύση στο σέλινο. Και για πολλούς, μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθούν. Αν και η γεύση μπορεί να είναι έντονη και όχι απαραίτητα για όλους, το λουλούδι είναι ένα άλλο υπέροχο βότανο σε γλάστρα για να φυτρώσετε στον κήπο σας.

13) Μόσχος Μολόχα

Μια από τις καλύτερες πολυετείς εναλλακτικές λύσεις για το μαρούλι για καλοκαιρινές σαλάτες, η μολόχα βουτύρου έχει μια ήπια γεύση που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το κύριο συστατικό της σαλάτας. Όταν βλαστάνει την άνοιξη, μπορεί να βγάλει φρέσκα φύλλα από τα τέλη της άνοιξης/αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.

14) Κιχώριο/Radicchio

Το ραδίκι/ραδίκιο αξίζει να το θεωρήσετε ως πολυετές λαχανικό κήπου. Τα φύλλα είναι μάλλον πικρά, αλλά αποτελούν μια φανταστική προσθήκη σε ανάμεικτες σαλάτες. Το κιχώριο λέγεται επίσης ότι είναι ένα εξαιρετικό δυναμικό φυτό συσσωρευτή για συντεχνίες και πολυκαλλιέργειες στον κήπο σας.

15) Ραβέντι

Το Rhubarb μάλλον δεν χρειάζεται συστάσεις. Αν και μπορεί να είναι λίγο αργά για να φυτέψετε στέμματα μετά τον Μάρτιο, είναι ένα εξαιρετικό πολυετές φυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη για τα επόμενα χρόνια. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα ώριμο φυτό που καλλιεργείται σε δοχείο τον Απρίλιο, για να έχετε άμεση απόδοση.

16) Σέσκουλα ή θαλάσσιο παντζάρι

Άγριος συγγενής των τεύτλων και του σέσκουλα, τα τουρσί παντζάρια είναι μια πολυετής εναλλακτική λύση λαχανικών στο σπανάκι ή το σέσκουλο. Τα νεαρά φύλλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά αλλά συνήθως μαγειρεύονται. Οι ανθοφόροι μίσχοι μπορούν επίσης να μαγειρευτούν και να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο των βλαστών μπρόκολου.

17) Τσέρβις

Το Chervis ήταν κάποτε ένα πολύ γνωστό λαχανικό που καλλιεργούνταν σε πολλούς κήπους εξοχικών σπιτιών, αλλά τώρα είναι πολύ λιγότερο γνωστό. Είναι μια ριζική καλλιέργεια, η οποία προσφέρει μια πολυετή εναλλακτική λύση στο παστινάκι. Οι ρίζες μοιάζουν με παστινάκια και παρόλο που είναι μικρότερες και πιο αργές στην ανάπτυξη, απαιτούν πολύ λιγότερη συμβολή και προσπάθεια.

18) Σερουλάκια

Οι ξινόριζες είναι μια άλλη ομάδα πολυετών φυτών που βρήκα πολύ επιτυχημένα και χρήσιμα στον δασώδη κήπο μου. Η κόκκινη οξαλίδα μένει στον κήπο μου όλο το χρόνο και επίσης αυτοσπορεύεται εύκολα. Καλλιεργώ και στρογγυλόφυλλη οξαλίδα, η οποία έχει ακόμα πιο νόστιμη γεύση λεμονιού.

19) Τσουκνίδες

Οι περισσότεροι κηπουροί μισούν τις τσουκνίδες, θεωρώντας τις ζιζάνιο. Αλλά καλωσορίζω τις τσουκνίδες στον κήπο μου για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι ότι την άνοιξη είναι ένα χρήσιμο πολυετές λαχανικό. Τα νεαρά μαγειρεμένα φύλλα (όπως το σπανάκι) εκτιμώνται σε πολλές συνταγές. Σε πολλές περιοχές δεν θα χρειαστεί να τα σπείρετε καθώς θα έρθουν μόνα τους. Αλλά όταν φτάσουν, θα πρέπει σίγουρα να τα καλωσορίσετε ως ένα πολύ χρήσιμο πολυετές.

20) Ανατολική ρόκα

Τέλος, η ανατολίτικη ρόκα που ονομάζεται επίσης Bunias orientalis είναι ένα άλλο λαχανικό που πρέπει να εξετάσετε για σαλάτες και μαγειρεμένα χόρτα. Σχετικά επίσης με τα σταυρανθή που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα μαγειρεμένα χόρτα είναι ένα άλλο υπέροχο πολυετές φυλλώδες λαχανικό.

Φυσικά, αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή πολυετών λαχανικών για σπορά αυτή την άνοιξη. Ποια είναι μερικά αγαπημένα πολυετή λαχανικά για τον λαχανόκηπο;

Συμβουλές για να τροφοδοτείτε την οικογένειά σας όλο το χρόνο με τον λαχανόκηπό σας

Πώς να καλλιεργήσετε μια βερικοκιά από έναν πυρήνα βερίκοκου