18 Ταχέως αναπτυσσόμενα φθινοπωρινά λαχανικά για να φυτέψετε σε δοχεία

Φυσικά, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσετε να καλλιεργείτε λαχανικά το Φθινόπωρο, απλά θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε πιο ιδιότροπο καιρό και το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε δοχεία μπορεί να σας βοηθήσει!

Σήμερα σας φέρνω 18 ταχέως αναπτυσσόμενα φθινοπωρινά λαχανικά για να τα φυτέψετε σε δοχεία για μια πλούσια συγκομιδή σε περιορισμένο χώρο.

1) Παντζάρια

Μπορείτε να καλλιεργήσετε παντζάρια στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου για συγκομιδή στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα. Εάν ζείτε σε εύκρατο κλίμα, συνεχίστε την ανάπτυξη και το χειμώνα. Όχι μόνο οι ρίζες, τα φύλλα τεύτλων είναι επίσης βρώσιμα και νόστιμα.

2) Πράσινο λάχανο

Το πράσινο λάχανο που φυτεύεται το φθινόπωρο είναι πιο νόστιμο από την εαρινή συγκομιδή. Μπορείτε να ξεκινήσετε να φυτεύετε αυτό το λαχανικό μετά το καλοκαίρι στις αρχές έως τα μέσα του φθινοπώρου έως και 6-8 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του πρώτου παγετού στην περιοχή σας.

3) Φασολάκια

Μπορείτε να έχετε μια άφθονη συγκομιδή πράσινων φασολιών το φθινόπωρο. Για φθινοπωρινή φύτευση, επιλέξτε τύπους φασολιών που παράγουν νωρίς μέσα σε 60 έως 80 ημέρες, εκτός εάν ζείτε σε ζώνη χωρίς παγετό. Οι ποικιλίες νάνων φασολιών είναι κατάλληλες για αυτό.

4) Πράσινα κρεμμυδάκια

Όχι μόνο το φθινόπωρο, μπορείτε να καλλιεργείτε φρέσκα κρεμμυδάκια συνεχώς, όλο το χρόνο. Εφόσον τα μαζεύετε νωρίς, είναι έτοιμα σε περίπου 3-4 εβδομάδες όταν φυτευτούν από φυτά κρεμμυδιού. Η ήπια γεύση το καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε σούπες, ζυμαρικά, σαλάτες, ομελέτες και μαγειρευτά.

5) Μαρούλι

Είτε μιλάτε για γεύση είτε για περιεκτικότητα σε βιταμίνες, το μαρούλι που καλλιεργείται στο σπίτι ξεπερνά κάθε μέρα το μαρούλι που αγοράζεται στο κατάστημα. Όντας μια καλλιέργεια δροσερής εποχής, μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα το φθινόπωρο. Φυτέψτε το τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες πριν από τον παγετό για το φθινοπωρινό μαρούλι. Μπορεί επίσης να ανεχθεί ελαφρύ παγετό!

6) Kohlrabi

Είναι απόγονος του άγριου λάχανου και ανήκει στα ίδια είδη με το λάχανο και το λάχανο με γεύση γογγύλι. Αν ψάχνετε για φθινοπωρινή καλλιέργεια, σπείρετε τους σπόρους στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Σε ένα ζεστό κλίμα, μπορείτε να το καλλιεργήσετε και το χειμώνα.

7) Μπιζέλια

Το χρονοδιάγραμμα είναι το πιο κρίσιμο εάν θέλετε να έχετε μια φθινοπωρινή καλλιέργεια για μπιζέλια. Δώστε τα μπιζέλια 8-12 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό να φυτρώσει, τα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού θα πρέπει να είναι μια καλή στιγμή.

8) Ραπανάκια

Αυτό το ριζικό λαχανικό είναι εύκολο να αναπτυχθεί και μπορείτε να το φυτέψετε την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ο κατάλληλος χρόνος για τη σπορά των σπόρων για φθινοπωρινή φύτευση είναι τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από τον πρώτο φθινοπωρινό παγετό. Τα ραπανάκια τείνουν να φουσκώνουν σε ζεστό καιρό, οπότε φροντίστε να τα φυτέψετε σε μέτριες θερμοκρασίες.

9) Πύραυλος

Αυτή η πράσινη σαλάτα ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας, γι’ αυτό και έχει πιπεράτη γεύση. Για μια φθινοπωρινή συγκομιδή, φυτέψτε το στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Η ρόκα αναπτύσσεται γρήγορα και είναι έτοιμη για συλλογή σε μόλις 4-6 εβδομάδες.

10) Μποκ Τσόι

Ανήκοντας στην οικογένεια του λάχανου, το bok choy είναι επίσης γνωστό ως Pak Choy. Είναι μια καλλιέργεια δροσερού καιρού και μπορεί να σπαρθεί στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Το baby bok choy θα είναι έτοιμο για συγκομιδή σε 30 ημέρες, ενώ οι ψηλές ποικιλίες χρειάζονται 4-6 εβδομάδες. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και είναι μια τέλεια προσθήκη σε κάθε δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

11) Καρότα

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τη φύτευση καρότων για τη συγκομιδή του φθινοπώρου με τη μέση ημερομηνία πρώτου παγετού στην περιοχή σας. Τα καρότα χρειάζονται 10 έως 12 εβδομάδες για να αναπτυχθούν, οπότε δώστε τους τόσο πολύ χρόνο. Μπορείτε να έχετε ραπανάκια με καρότα σε ένα μεγάλο δοχείο ή ένα υπερυψωμένο κρεβάτι γιατί τα ραπανάκια μπορούν να τραβηχτούν νωρίτερα ακόμη και πριν ωριμάσουν τα καρότα.

12) Χόρτα μουστάρδας

Θα πάρετε μια ελαφρώς πικάντικη, ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση από τρυφερά χόρτα μουστάρδας όταν φυτευτούν το φθινόπωρο. Ένα από τα καλύτερα φθινοπωρινά λαχανικά για να φυτέψετε σε δοχεία, μπορεί να ανεχθεί ελαφρύ παγετό, αλλά όχι τόσο ανθεκτικό στο κρύο όσο το σπανάκι και το λάχανο. Θα εκπλαγείτε αν μπορεί να ξεχειμωνιάσει εάν προσφέρετε ένα ζεστό μικροκλίμα τον κρύο χειμώνα. Εάν ζείτε σε ήπιο κλίμα, συνεχίστε την καλλιέργεια μουστάρδας το χειμώνα με ευκολία.

13) Σπανάκι

Φυτέψτε σπόρους σπανακιού στα τέλη του καλοκαιριού τον Αύγουστο. Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό μέχρι τον Σεπτέμβριο για συγκομιδές αργά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Δεδομένου ότι θα καλλιεργείτε σπανάκι σε γλάστρες, μπορείτε να το κρατήσετε σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα σε ένα περβάζι ή σε ένα κρύο πλαίσιο και να περιμένετε να περάσουν οι δροσερές μέρες και να πάρετε ξανά μια συγκομιδή από τις αρχές έως τα μέσα της άνοιξης.

14) Καλέ

Όταν συλλέγεται το φθινόπωρο, το λάχανο προσφέρει μια μοναδική γλυκιά και ξηρή γεύση γιατί όταν τα φύλλα ωριμάζουν στο κρύο, είναι πιο γλυκά. Φυτέψτε το περίπου 6-8 εβδομάδες πριν τον πρώτο παγετό για την φθινοπωρινή συγκομιδή. Ένα καλό πράγμα για το λάχανο είναι ότι είναι πιο ανθεκτικό στο κρύο από άλλα μέλη της οικογένειας του άγριου λάχανου.

15) Σέσβυρα

Το ελβετικό σέσκουλο τείνει να φουντώνει όταν ωριμάζει το καλοκαίρι, οπότε η χρήση του ως φθινοπωρινή καλλιέργεια μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Φροντίστε να φυτέψετε σέσκουλα τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του πρώτου φθινοπωρινού παγετού. Μπορείτε εύκολα να προστατεύσετε το φυτό από τον πρώιμο παγετό ενώ το μεγαλώνετε σε δοχεία.

16) Γογγύλι

Με εξαίρεση τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αυτή η δροσερή εποχή μπορεί να αναπτυχθεί την άνοιξη και το φθινόπωρο. Για πιο γλυκιά και τρυφερή γεύση, προτιμάται η φθινοπωρινή συγκομιδή, οι σπόροι σπέρνονται στο τέλος του καλοκαιριού!

17) γλυκοπατάτες

Η γλυκοπατάτα είναι γνωστή για τις γλυκές και βρώσιμες κονδυλώδεις ρίζες της. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε την άνοιξη και μετά ξανά στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να έχει 100 έως 120 ημέρες χωρίς παγετό. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε αυτό το εξαιρετικό διακοσμητικό κλήμα ως φυτό εσωτερικού χώρου.

18) Το Daikon

Το Daikon είναι ένα είδος ραπανιού που καλλιεργείται ευρέως στις ασιατικές χώρες. Αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερό καιρό το φθινόπωρο. Ξεκινήστε διαδοχικές φυτεύσεις από τα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές έως τα μέσα του φθινοπώρου για μια πρώιμη χειμερινή συγκομιδή. Συνεχίστε να αναπτύσσεστε το χειμώνα εάν ζείτε σε ήπιο κλίμα χωρίς παγετό.

Στο χέρι σου!

Συμβουλές για τη σπορά 16 λαχανικών σε εξωτερικούς χώρους τον Μάρτιο

10 βότανα και αρωματικά φυτά για να καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας