16 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον κήπο πριν τον πρώτο παγετό

Καθώς το καλοκαίρι υποχωρεί, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες και τα φύλλα του φθινοπώρου δεν είναι πολύ πίσω. Βάλτε εκείνες τις δουλειές στον κήπο που είναι ευαίσθητες στη θερμοκρασία στην κορυφή της λίστας υποχρεώσεων αυτού του μήνα για να διατηρήσετε τον κήπο σας στην καλύτερη εμφάνιση φέτος και του χρόνου.

Ανακαλύψτε παρακάτω 16 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον κήπο πριν από τον πρώτο παγετό:

1) Ολοκληρώστε τις υπαίθριες φθινοπωρινές δουλειές.

Τα δροσερά πρωινά του φθινοπώρου σηματοδοτούν την αλλαγή της εποχής και το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εάν ζείτε σε περιοχή επιρρεπή στον παγετό, το φθινόπωρο είναι η ώρα να ασχοληθείτε με πολλές εργασίες κηπουρικής προτού το χιόνι και ο παγετός διαταράξουν τα σχέδιά σας και πιθανώς την υγεία των φυτών σας. Η ημερομηνία του πρώτου παγετού ποικίλλει ανάλογα με τη ζώνη ανάπτυξης, οπότε βγείτε έξω αυτό το Σαββατοκύριακο αν μπορείτε και αντιμετωπίστε αυτές τις επείγουσες εργασίες για την προστασία των ευαίσθητων στον παγετό φυτών και εργαλείων.

2) Αποθηκεύστε τα φυτά σας σε γλάστρες

Τα περισσότερα φυτά σε γλάστρες δεν θα επιβιώσουν τις πιο κρύες μέρες του φθινοπώρου καθισμένοι στο αίθριο σας. Φέρτε τα πολυετή φυτά στο εσωτερικό, αλλά πρώτα βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από παράσιτα και ασθένειες, ώστε να μην θέσετε σε κίνδυνο τα φυτά εσωτερικού χώρου σας. Τοποθετήστε τα πολυετή φυτά μέσα ή μπροστά από ένα παράθυρο όπου θα λάβουν τη δίκαιη κατανομή του φωτός τους. Μερικά φυτά αδρανούν το χειμώνα. Κρατήστε τα σε γκαράζ ή υπόγειο μέχρι να ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος και θα πρέπει να επιστρέψουν την άνοιξη. Ορισμένα φυτά σε γλάστρες μπορούν να επιβιώσουν σε εξωτερικούς χώρους, αλλά το φυτό πρέπει να είναι ανθεκτικό στο κρύο ή να καλύπτεται. Τα δοχεία γίνονται γρήγορα πιο κρύα και το έδαφος παγώνει. Εάν έχετε αμφιβολίες, μεταφέρετέ τα σε ασφάλεια.

3) Καθαρίστε τον καλοκαιρινό λαχανόκηπο.

Παρόλο που το καλοκαιρινό σας μπάλωμα λαχανικών έχει συρρικνωθεί σε κοτσάνια λιαστής ντομάτας και μαραμένα κλήματα φασολιών, οι δουλειές της κηπουρικής σας δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Αν αφεθούν εκεί που βρίσκονται, τα νεκρά τρόφιμα μπορούν να προσελκύσουν παράσιτα στον κήπο που θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητές σας να έχετε καλή συγκομιδή το επόμενο έτος, επομένως καθαρίστε τα. Εάν δεν έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή παράσιτα, κομποστοποιήστε τα, διαφορετικά πετάξτε τα στα σκουπίδια.

4) Φυτέψτε νέα δέντρα και θάμνους.

Φυτέψτε νέα δέντρα και θάμνους. Οι αρχές του φθινοπώρου είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε ένα νέο δέντρο ή θάμνο. Με τη ζέστη του καλοκαιριού να έχει φύγει προ πολλού και τον χειμώνα να έρχεται, οι ρίζες του φυτού θα έχουν χρόνο να εδραιωθούν πριν παγώσει το έδαφος. Καλύψτε τη βάση του νέου δέντρου με ροκανίδια ή άλλο οργανικό στρώμα για να συγκρατήσετε την υγρασία και να συμπληρώσετε τις φθινοπωρινές βροχές με επιπλέον πότισμα εάν χρειάζεται. Φροντίστε να ελέγξετε με τοπικές πηγές για την ώρα και τη μέση ημερομηνία του πρώτου παγετού πριν από τη φύτευση.

5) Απαλλαγείτε από τα ζιζάνια.

Όταν καθαρίζετε το μπάλωμα λαχανικών ή οποιοδήποτε κρεβάτι κήπου, αφαιρέστε και τα υπόλοιπα ζιζάνια. Τα χωροκατακτητικά ζιζάνια μπορούν να σκαλιστούν πιο εύκολα το φθινόπωρο όταν το έδαφος είναι χαλαρό, επομένως θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευπάθεια. Η απομάκρυνση των ζιζανίων πριν μπει ο χειμώνας θα θέσει τα θεμέλια για έναν πιο υγιή, λιγότερο ζιζανίων γκαζόν και κήπο την επόμενη άνοιξη.

6) Καλύψτε τα φυτά που κινδυνεύουν.

Ορισμένα φυτά όπως οι αζαλέες και τα ροδόδεντρα είναι ευαίσθητα στον νυχτερινό παγετό και θα πρέπει να τους παρέχεται προστασία από τον παγετό. Προσθέστε σάπια φύλλα γύρω από τις ρίζες των ευαίσθητων φυτών για να τα μονώσετε και να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγρασίας. Ένα καλά ενυδατωμένο φυτό μπορεί να αντέξει καλύτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως το ποτίζετε τακτικά, μειώνοντας όσο κρυώνουν οι θερμοκρασίες. Εάν είναι απαραίτητο, ορισμένα φυτά μπορούν να δεσμευτούν κάτω από λινάτσα ή άλλο μονωτικό υλικό μέχρι να περάσουν σε χειμερινό λήθαργο. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποια φυτά στον κήπο σας είναι ευαίσθητα στον παγετό, επικοινωνήστε με ένα τοπικό φυτώριο ή με κύριους κηπουρούς.

7) Λιπάνετε το γκαζόν σας.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο να ταΐζετε το γρασίδι σας πριν αδρανήσει για το χειμώνα, αλλά στην πραγματικότητα, μια φθινοπωρινή εφαρμογή λιπάσματος μπορεί να προστατεύσει το γρασίδι σας κατά τους κρύους μήνες και να το βοηθήσει να φαίνεται πιο υγιές το χειμώνα. Επιλέξτε ένα οργανικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο σχεδιασμένο για φθινοπωρινή σίτιση και εφαρμόστε μια λεπτή, ομοιόμορφη στρώση στο γρασίδι λίγες εβδομάδες πριν παγώσει το έδαφος.

8) Κόψτε τα νεκρά άνθη και μαζέψτε τους σπόρους.

Μέχρι τώρα, πολλά από τα αγαπημένα σας μονοετή και πολυετή φυτά πιθανότατα έχουν εξαφανιστεί. Καθώς κόβετε και κλαδεύετε νεκρούς βλαστούς, συλλέγετε και αποθηκεύετε σπόρους από τα αγαπημένα σας φυτά. Σκεφτείτε να αφήσετε τους σπόρους ορισμένων φυτών, για παράδειγμα της εχινάκειας, εκεί που βρίσκονται, καθώς μπορούν να προσφέρουν χειμερινή τροφή στα πουλιά της αυλής. Το να αφήνετε σπόρους σε ορισμένα ιθαγενή λουλούδια βοηθά επίσης στην ενθάρρυνση των φυτών να επανασποριστούν κοντά την επόμενη άνοιξη.

9) Εφαρμόστε σάπια φύλλα.

Δεν μπορείτε να κρατήσετε το κρύο έξω από τον κήπο σας, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία των φυτών σας από την έκθεση, εφαρμόζοντας ένα γενναιόδωρο στρώμα σάπια φύλλα. Το μούλτι μονώνει τα ευάλωτα ριζικά συστήματα των φυτών, διατηρώντας τα υγιή και δυνατά και βελτιώνοντας τις πιθανότητες των πολυετών φυτών σας να επιβιώσουν τον χειμώνα. Η προσθήκη οργανικών επιστρωμάτων σε παρτέρια κήπου βελτιώνει το έδαφος με την πάροδο του χρόνου.

10) Αδειάστε τους σωλήνες νερού.

Εάν δεν αδειάσετε και δεν κλείσετε το σύστημα καταιονισμού, τους εύκαμπτους σωλήνες κήπου και τις εξωτερικές βρύσες πριν πέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, η κατάψυξη μπορεί να τα καταστρέψει μόνιμα. Στραγγίστε τους σωλήνες και αποθηκεύστε τους στο υπόστεγο, το γκαράζ ή το υπόγειο μέχρι την άνοιξη και σκεφτείτε να καλύψετε τις εξωτερικές βρύσες με μονωτήρες σωλήνων αφρού ή καλύμματα βρύσης αφρού για πρόσθετη προστασία.

11) Καλύψτε τις καλλιέργειες δροσερής εποχής τη νύχτα.

Εάν φυτέψατε καλλιέργειες δροσερής εποχής όπως καρότα, ραπανάκια και πράσινα λαχανικά, καλύψτε τα τη νύχτα με μουσαμά, πλαστικό ή αιωρούμενο κάλυμμα. Είναι καλύτερο να αφαιρείτε το κάλυμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε ο ήλιος να μπορεί να ζεστάνει το έδαφος. Στη συνέχεια καλύψτε ξανά τα φυτά το σούρουπο. Προσπαθήστε να μην αφήσετε την κορυφή να αγγίζει τα φυτά. Χρησιμοποιήστε σωλήνα PVC που έχει απομείνει, πασσάλους ή μικρά κλουβιά ντομάτας για να κρατήσετε το κάλυμμα πάνω από τα φυτά αλλά έτσι ώστε να αγγίζει το έδαφος από όλες τις πλευρές. Ή αγοράστε κρίκους κήπου για να καλύψετε τις σειρές.

12) Συγκομίστε τα τελευταία μυρωδικά και λαχανικά και φέρτε τα μέσα.

Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των πιο νόστιμων βρώσιμων φαγητών σας, ακόμα κι αν ο παγετός έρθει λίγο νωρίς. Συγκομίστε το βασιλικό και τοποθετήστε τους μίσχους σε ένα βάζο ή άλλο ποτήρι γεμάτο με νερό για να χρησιμοποιήσετε το βότανο σε πιάτα ή φτιάξτε μια μικρή παρτίδα πέστο για να παγώσει. Επιλέξτε πράσινες ντομάτες για να τηγανίσετε ή συνεχίστε να ωριμάζουν σε ένα ηλιόλουστο σημείο της κουζίνας σας. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε (και να μοιραστείτε) τη σοδειά σας με σωστή συντήρηση και κονσερβοποίηση υπό πίεση.

13) Φυτέψτε ανοιξιάτικους βολβούς.

Προσθέστε χρώμα στον ανοιξιάτικο κήπο σας φυτεύοντας βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη το φθινόπωρο. Οι βολβοί χρειάζονται το χειμωνιάτικο κρύο για να ετοιμαστούν να ανθίσουν και θα κάνουν τη δουλειά τους κάτω από το στρώμα της βρωμιάς και του χιονιού, ενώ θα μένετε άνετα μέσα στη φωτιά όλο το χειμώνα. Απλώς ελέγξτε ότι μπορούν να χειριστούν το κλίμα σας και επιλέξτε νάρκισσους, κρόκους, υάκινθους ή πανέμορφα αλιούμ για να χρωματίσουν τις αρχές της άνοιξης σας.

14) Αδειάστε τις μικρές σας δεξαμενές βρόχινου νερού.

Η συλλογή βροχής είναι ένας έξυπνος και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να ποτίζετε όλα αυτά τα υπέροχα φυτά, ειδικά τα δοχεία. Εάν έχετε βαρέλι βροχής, φροντίστε να το αδειάσετε και να το καλύψετε πριν από τον πρώτο σκληρό παγετό. Ανάλογα με το κλίμα σας και τη θέση του βαρελιού σας (βόρεια ή νότια πλευρά του σπιτιού), μπορεί να παγώσει και να ραγίσει λόγω του παγώματος και της τήξης του νερού μέσα. Εάν είναι δυνατόν, φέρτε το βαρέλι σας μέσα σε ένα υπόστεγο ή γκαράζ, αυτό το προστατεύει επίσης από ζημιές από τον ήλιο και τον ξηρό αέρα του χειμώνα.

15) Καθαρίστε τις γλάστρες σας.

Η φύτευση νέων λουλουδιών σε μια γλάστρα από τερακότα είναι πολύ πιο διασκεδαστική από το να καθαρίσετε ένα, γι’ αυτό κάντε αυτόν τον καθαρισμό το φθινόπωρο, ώστε τα δοχεία σας να είναι έτοιμα για ανοιξιάτικη φύτευση όταν είστε. Το άδειασμα και η αποθήκευση δοχείων βοηθά στην προστασία τους από τα στοιχεία. Ο καθαρισμός των δοχείων μπορεί να αφαιρέσει τις εναποθέσεις αλατιού, που μπορεί να αφυδατώσουν ένα νέο φυτό. Επίσης, το άδειασμα και η απολύμανση των γλάστρων βοηθά να απαλλαγούμε από τυχόν παθογόνα και πλάσματα που κρύβονται σε αυτές.

16) Σχεδιάστε τον λαχανόκηπο και τον εξωραϊσμό της επόμενης χρονιάς.

Το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου μπορεί να είναι δύσκολο για τους λάτρεις των φυτών, αλλά το φθινόπωρο είναι η τέλεια στιγμή για να προγραμματίσετε έργα και φυτεύσεις το επόμενο έτος. Πρώτον, οι ιδέες και τα προβλήματα είναι ακόμα φρέσκα στο μυαλό σας, οπότε τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτείτε λύσεις. Δεύτερον, είναι πολύ πιο εύκολο να σύρετε χαλίκι ή να χτίσετε έναν φράχτη τις δροσερές μέρες του φθινοπώρου παρά κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού ή της κηπουρικής της άνοιξης. Χρησιμοποιήστε αυτήν την ενδιάμεση περίοδο για να προετοιμαστείτε για το επόμενο έτος χτίζοντας ένα υπερυψωμένο κρεβάτι ή τοποθετώντας πλακόστρωτα για ένα νέο αίθριο ή διάδρομο.

9 συμβουλές για τον λαχανόκηπο τον Αύγουστο

5 καλλιέργειες που μπορείτε να μαζέψετε τον Φεβρουάριο